Ο
σεβασμός είναι αμφίδρομος. Όταν σεβόμαστε τα παιδιά μας, εκείνα
μαθαίνουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και σε εμάς, αισθάνονται ότι τα
αγαπάνε και ότι έχουν αξία. Αυτό το συναίσθημα «επιστρέφει» στους γονείς
με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να νιώθουν αγαπητοί και άξιοι. Ο σεβασμός
έχει να κάνει περισσότερο με τη γλώσσα και τον τρόπο έκφρασης και όχι
τόσο με μια διαδικασία «εκπαίδευσης».
Μάλιστα δύο ερευνητές, οι Hal Holloman και Peggy Yates, μελέτησαν το θέμα του σεβασμού (η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο JournalofPositiveBehaviorInterventions)
καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση λέξεων με αρνητικό
περιεχόμενο με αντίστοιχες που έχουν θετική χροιά βοηθάει στην
καλλιέργεια του σεβασμού. Χώρισαν αυτές τις λέξεις σε 11 κατηγορίες,
ανάλογα με το πού αποσκοπούν, δημιουργώντας έτσι τη γλώσσα του σεβασμού.
- Ενθαρρυντικά λόγια. Αντί να διαμαρτύρεστε όταν το παιδί σας έχει αποθαρρυνθεί επειδή δεν κατάφερε κάτι, πείτε του ότι θαυμάζετε την ικανότητά του να ξεπερνά τις δυσκολίες και να επανέρχεται μετά από μια αποτυχία ή από μια περίοδο αδράνειας.
- Λόγια ευγένειας. Αντί να κατηγορείτε το παιδί σας επειδή έκανε ένα λάθος ή δεν έκρινε σωστά μια κατάσταση, τονίστε πως το λάθος του δεν τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο και ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του παραμένουν αναλλοίωτα (π.χ. ότι είναι ευγενικό, ικανό, ενδιαφέρεται για άλλους ανθρώπους).
- Λόγια καθοδήγησης. Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα βρει τον δρόμο του εντελώς μόνο του. Ενθαρρύνετέ το να σας κάνει ερωτήσεις και να σας συμβουλεύεται και μη διστάσετε να το καθοδηγείτε, ενημερώνοντάς το πως βρίσκεστε δίπλα του για να το βοηθήσετε.
- Λόγια σεβασμού.Αντί να ενδιαφέρεστε απλά για τους βαθμούς και τις επιτυχίες του παιδιού σας στο σχολείο, καλλιεργήστε ένα κλίμα σεβασμού, όπου θα λαμβάνονται υπόψη η γνώμη, οι σκέψεις και τα συναισθήματα κάθε πλευράς.
- Λόγια προσδοκίας.Αν το παιδί σας δεν χρησιμοποιεί όλες του τις ικανότητες, αντί να το κατηγορείτε και να το αποθαρρύνετε, ενθαρρύνετέ το να βρει στόχους που θα πυροδοτήσουν το πάθος του για να τους πετύχει. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι επιθυμείτε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του με όποιο τρόπο επιλέξει και ρωτήστε το ποιοι είναι οι κυριότεροι στόχοι που θέλει να πετύχει.
- Λόγια ελπίδας. Βοηθήστε το παιδί σας να περιμένει ένα καλύτερο αύριο, λέγοντάς του πως τα καλά του χαρακτηριστικά θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής.
- Λόγια αγάπης. Μιλήστε απευθείας στην καρδιά του, δείχνοντάς του πόσο το αγαπάτε και πόσο νοιάζεστε για εκείνο.
- Λόγια εμπιστοσύνης.Χρησιμοποιήστε λέξεις που θα κάνουν τη σχέση σας πιο δυνατή μέσα από το μοίρασμα συναισθημάτων. Πείτε στο παιδί σας ότι σας ενδιαφέρει να μάθετε και να καταλάβετε πώς αισθάνεται.
- Λόγια κατανόησης. Αντί να κάνετε υποθέσεις, προσπαθήστε να πλησιάσετε το παιδί σας, να καταλάβετε τον τρόπο που σκέφτεται και να συναισθανθείτε αυτό που αισθάνεται.
- Λόγια ενότητας.Δείξτε του ότι δεν κατέχετε την απόλυτη αλήθεια και καλλιεργήστε ένα κλίμα συνεργασίας. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι δεν έχετε τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και πως σέβεστε το γεγονός ότι εκείνο είναι μέλος της οικογένειάς σας.
- Λόγια υπευθυνότητας. Η ύπαρξη σεβασμού προϋποθέτει την υπευθυνότητα για τις πράξεις που κάνει ο καθένας. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας φέρθηκε άσχημα, βοηθήστε το να εντοπίσει το λάθος του και ρωτήστε το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου