Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Επιδιώκουμε καθημερινή αποτύπωση πού βρίσκεται ο κάθε εκπαιδευτικός

Με την τροπολογία (σ.σ.για το παρουσιολόγιο των εκπαιδευτικών) επιδιώκουμε να έχουμε μία καθημερινή αποτύπωση του πού βρίσκεται ο κάθε εκπαιδευτικός. Αυτό νομίζω ότι είναι αυτονόητο για τον κάθε εργαζόμενο, για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο. Άλλος υπογράφει. Άλλος χτυπάει κάρτα.
Τα παραπάνω είπε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, κατά τη συζήτηση επί των τροπολογιών του υπουργείου και υπογράμμισε:
Α.Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι είναι σωστό ο ίδιος ο εκπαιδευτικός να δηλώνει το πού βρίσκεται όταν πάει και όταν αποχωρεί από τη δουλειά του. Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Ίσα-ίσα τον προφυλάσσει από πιθανούς ελέγχους, για παράδειγμα από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Κι έχει να κάνει, όπως καταλαβαίνετε, με μία ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού.
Β.Ξέρετε ότι ως Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιούμε το SURVEY, δηλαδή έχουμε ψηφιακή αποτύπωση του τι έχουμε κάθε ώρα, σε κάθε αίθουσα, σε κάθε σχολειό μας. Για να υπάρχει αυτή η ψηφιακή αποτύπωση, χρειάζεται η καθημερινή ενημέρωσή του από το διευθυντή.
Γ. Ποιος φοβάται τη λογοδοσία και ποιος φοβάται τη διαφάνεια; Θα έλεγα ότι ακόμα και τα όρια του πιο υπέρτατου λαϊκισμού είναι δύσκολο να ακουμπήσουν μια τέτοια απόφαση. Έτσι δίνεται και μια απάντηση σε λασπολόγους που υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στη δουλειά τους όλες τις ώρες των καθηκόντων τους. Εμείς ερχόμαστε ακριβώς να τους προστατέψουμε και να αποδείξουμε ότι ο εκπαιδευτικός κάνει καλά τη δουλειά του.
Δ.Η πέμπτη παράγραφος ρυθμίζει θέματα ειδικοτήτων ΙΕΚ και ΕΠΑΛ. Με αυτήν τη ρύθμιση ουσιαστικά προσθέτουμε τρεις ειδικότητες στα ΙΕΚ και αναδιαμορφώνουμε τις ειδικότητες στον τομέα ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών. Με βάση τα όσα είδαμε από την εμπειρία μας προσθέτουμε κάποιες νέες ειδικότητες. Τίποτα το καινούριο. Τίποτα το αξιοπερίεργο.
Ε. Στην παράγραφο 4 έχουμε να κάνουμε με αποσπάσεις διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να στελεχωθούν υπηρεσίες και δομές τής Διά Βίου Μάθησης στα ΣΕΚ και στα ΙΕΚ.
Ζ.Παράγραφος 3: Με αυτήν τη διάταξη ρυθμίζουμε θέματα που αφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της Τριτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ουσιαστικά μπορούν, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή, να μετατίθενται σε άλλη περιοχή εντός της ίδιας περιφερειακής διεύθυνσης εάν υπάρχει ανάγκη. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, γίνεται για λόγους εξορθολογισμού του συστήματος.
Η. Με την παράγραφο 2 ουσιαστικά έχουμε μία παράταση της θητείας των μελών της ολομέλειας της ΑΔΙΠ. Έληξε η θητεία. Προχωράμε σε παράταση της θητείας αυτής.
Θ.Έρχομαι στην παράγραφο 1 που ουσιαστικά έχει, αν θέλετε, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχει να κάνει με το δελτίο παρουσίας των εκπαιδευτικών.
 Ι.Ξέρετε ότι ως Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιούμε το SURVEY, δηλαδή έχουμε ψηφιακή αποτύπωση του τι έχουμε κάθε ώρα, σε κάθε αίθουσα, σε κάθε σχολειό μας. Για να υπάρχει αυτή η ψηφιακή αποτύπωση, χρειάζεται η καθημερινή ενημέρωσή του από το διευθυντή.
Κ.Αγαπητοί συνάδελφοι, ποιος φοβάται τη λογοδοσία και ποιος φοβάται τη διαφάνεια; Θα έλεγα ότι ακόμα και τα όρια του πιο υπέρτατου λαϊκισμού είναι δύσκολο να ακουμπήσουν μια τέτοια απόφαση. Έτσι δίνεται και μια απάντηση σε λασπολόγους που υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι στη δουλειά τους όλες τις ώρες των καθηκόντων τους. Εμείς ερχόμαστε ακριβώς να τους προστατέψουμε και να αποδείξουμε ότι ο εκπαιδευτικός κάνει καλά τη δουλειά του.
Λ.Επίσης, επιλύουμε το θέμα του διδακτικού έργου, θέμα πολύ σημαντικό. Μέχρι τώρα το διδακτικό έργο ήταν μόνο οι ώρες που ο εκπαιδευτικός ήταν μέσα στην τάξη και έκανε μάθημα. Τώρα δεν αφορά μόνο τα μαθήματα, αλλά και το έργο διοίκησης και τις ενδοσχολικές δραστηριότητες ή τις ώρες που ενημερώνει τους γονείς.
Μ.Αυτό λοιπόν έχει δυο θετικά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα. Κάποιοι δηλαδή που είχαν διοικητικό έργο κρύβονταν, ενώ αυτή ήταν μια πραγματική δουλειά που ήταν απαραίτητη ως προς τις ανάγκες του σχολείου.
Ν.Η δεύτερη μεγάλη θετική επίδραση είναι ότι αποσυνδέεται ουσιαστικά η οργανική θέση από τον αριθμό των δώδεκα ωρών. Τι εννοώ με αυτό; Όπως ξέρετε για να έχει κάποιος εκπαιδευτικός οργανική θέση, θα έπρεπε να συμπληρώνει τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Αυτό είχε σαν συνέπεια όταν αυτές οι ώρες δεν συμπληρώνονταν, να έχουμε στρεβλώσεις, από την πίεση των συντεχνιών που έρχονταν στο Υπουργείο και έλεγαν «Για να συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί τις δώδεκα ώρες βάλτε δεύτερη ανάθεση σε εκείνο ή το άλλο μάθημα», με αποτέλεσμα το ωρολόγιο πρόγραμμα να διαμορφώνεται όχι με βάση τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών, αλλά από τις διάφορες πιέσεις των συντεχνιών. Νομίζω λοιπόν ότι είναι προς τη σωστή και θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι βάζουμε στο διδακτικό έργο και το έργο διοίκησης και τις ενδοσχολικές δραστηριότητες και την ενημέρωση των γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου