Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Οι συντάξεις βουλιάζουν στις «μαύρες τρύπες» των ταμείων

«Σαφάρι» για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξαπολύει ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης μέσω της ενεργοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, προσδοκώντας να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων το 2014. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο με όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δηλώσεις του, καθησύχασε τους ασφαλισμένους ότι κανένας δεν πρόκειται να θιγεί ή να αιφνιδιαστεί καθώς δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο -κατά περίπτωση- όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπεσαι από την υφιστάμενη νομοθεσία. Επισήμανε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις των ειδικών ταμείων ως απόρροια της μείωσης των εισφορών, όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο.

Ειδικοί της ασφάλισης και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ταμεία εμφανίζονται δύσπιστοι, τονίζοντας ότι τόσο ο υπουργός Εργασίας όσο και ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα προανήγγειλαν παρεμβάσεις κάνοντας λόγο για εξαιρέσεις από το γενικό κανόνα του ασφαλιστικού.

Εξάλλου, το υπουργείο Εργασίας, έχει προχωρήσει στη δημιουργία ειδικής επιτροπής με αντικείμενο την ενιαιοποίηση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ασφαλιστικών φορέων που έχουν ενταχθεί σε μεγαλύτερα ταμεία, όπως συμβαίνει με τα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που υπάγονται στο ΙΚΑ.

Παράλληλα, αποτελεί ειλημμένη απόφαση η παρέμβαση στο εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις που θα οδηγήσει σε μειώσεις. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να προσανατολίζονται στην ενσωμάτωση της επικουρικής στην κύρια, ώστε να προκύπτει μια δημόσια σύνταξη και στην σταδιακή κατάργηση του εφάπαξ....

Όπως εκτιμάται, στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθήσει το εναλλακτικό, αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προβλέπει την μελέτη των μέτρων αύξησης της εισπραξιμότητας του ασφαλιστικού από τους δανειστές μας, με προοπτική μια μικρή πίστωση χρόνου έως το Πάσχα. Αν η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, η Τρόικα θα αξιώσει παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία που έχει τεθεί σε εφαρμογή δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια ο Γιάννης Βρούτσης με απόφαση του να ζητήσει την έναρξη της διαδικασίας κατασχέσεων μέσω του νεοσύστατου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Σε οικονομικό αδιέξοδο τα ταμεία

Όπως αποκάλυψε η Realmoney, τα έσοδα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων της χώρας, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ καταγράφουν μειώσεις σοκ, την τελευταία πενταετία λόγω των δραματικών συνθηκών που επικρατούν στην εγχώρια αγορά εργασίας. Η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, τα χιλιάδες λουκέτα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και η εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής έχουν προκαλέσει μείωση εσόδων από το 2009 έως σήμερα στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά 32,6% και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κατά 19%. Σε απόλυτους αριθμούς το ΙΚΑ έχει απολέσει περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΕ 400 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δείχνουν τη σταδιακή συρρίκνωση της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και την καταβαράθρωσης της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Το ΙΚΑ στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009 είχε έσοδα που ανέρχονταν στα 12,1 δισ. ευρώ, το 2011 έφτασαν τα 10,3 δισ., ενώ το 2013 ήταν μόλις 8,1 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση εσόδων 12,4% σημειώθηκε το 2012.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ύφεση «εξαφάνισε» 110.109 επιχειρήσεις και έριξε στην ανεργία 473.452 εργαζόμενους-ασφαλισμένους στο ΙΚΑ μεταξύ Δεκεμβρίου 2008 και Ιανουαρίου 2013 «βυθίζοντας», ως επακόλουθο, και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές του Ταμείου.

Τη μείωση-σοκ (-35,48% στον αριθμό των επιχειρήσεων και κατά 24,81% στους εργαζόμενους) αποκαλύπτουν τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία από το μητρώο των εργοδοτών και των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Στο μητρώο του ΙΚΑ οι «ενεργοί» εργοδότες που υπέβαλαν το Δεκέμβριο του 2012 Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις για το προσωπικό τους ήταν μόνο 195.123, έναντι 302.416 τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Από αυτές μόλις 16.441 επιχειρήσεις εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, έναντι 47.602 που ήταν πριν από 4 χρόνια (μείωση 65,46%)... Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα το επόμενο έτος 1,7 δισ. ευρώ.

Το 2010 δηλώθηκαν με ΑΠΔ 1.849.055 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο του 2013 δηλώθηκαν 1.479.703 εργαζόμενοι δηλαδή 369.000 λιγότεροι. Η μειωμένη δε απασχόληση, ισοσκελίζεται σήμερα με την πλήρη. Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι επιχειρήσεις δήλωσαν και ασφάλισαν 1.434.550 άτομα, έναντι 1.908.302 που ήταν δηλωμένοι ως απασχολούμενοι - ασφαλισμένοι τον τελευταίο μήνα του 2008 (λιγότεροι κατά 473.452 άτομα τα οποία προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων του ΟΑΕΔ).

Η εξαφάνιση επιχειρήσεων συνεχίστηκε, αντί να ανακοπεί, τον πρώτο μήνα του 2013 με 2.816 ακόμη λιγότερες στα μητρώα (192.307 με μεγαλύτερη μείωση στον κατασκευαστικό κλάδο, όπου χάθηκαν 6.761 επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα).

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΕ καταγράφει μικρότερη μείωση εσόδων, αφού στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2009 τα έσοδα του ήταν 1,73 δισ. ευρώ, ενώ φέτος το αντίστοιχο διάστημα ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Και το ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων 16,62% το 2012.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου