Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Το νέο σύστημα φορολόγησης: Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς. Αναλυτικοί πίνακες

Δυσβάστακτα βάρη συσσωρεύονται στις πλάτες των φορολογουμένων. Πρόσθετοι φόροι επιβάλλονται για να συγκεντρωθούν τα 3 δισ. των πρόσθετων εσόδων που ζητά η τρόικα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα θα επιβαρυνθούν μέχρι 1.400 ευρώ τον χρόνο. Σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται φόρος 35% από το πρώτο ευρώ

Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Νέα φορολογικά βάρη σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το νέο σύστημα φορολόγησης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Στόχος είναι να κλείσει το πακέτο των πρόσθετων εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα για τη διετία 2013-2014.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% που είναι σήμερα, και επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, σε 35% για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ ή σε 30% για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν διάφορες προτάσεις για τη νέα φορολογική κλίμακα, τα κλιμάκια της οποίας, από 8 που είναι σήμερα, θα περιοριστούν σε τρία ή τέσσερα.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα ή εναλλακτικά η περικοπή τους κατά 50%, μέτρο που θα προσθέσει ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στις οικογένειες.
Το «πακέτο» των νέων φόρων ύψους 3 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και επιβολή ενός φόρου 35% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους, αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών κατά 66% έως και 233%, μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το υγραέριο και τα τσιγάρα, αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων και την επιβολή τέλους αδείας για χώρους καπνιζόντων.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο προβλέπεται έξτρα φόρος μέχρι και 1.400 ευρώ τον χρόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Στα μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης και η μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ από 42,5% που είναι σήμερα σε 35%.
Κατάργηση
Επίσης καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κλπ.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Οι φορολογούμενοι που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτικές δραστηριότητες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.
Επιπλέον ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται από 6% σε 15%, ενώ ο συντελεστής φόρου στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων αυξάνεται από 3% σε 10%. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν υπολογίστηκαν σε 57 εκατ. ευρώ.
Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
Στο 35% η φορολόγηση των ΑΕ και ΕΠΕ
Φόρος 35% από το πρώτο ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες
Με έναν φορολογικό συντελεστή, ενδεχομένως 35%, θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ τα εισοδήματα που αποκτούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι:
  • Επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο εισοδήματος μέχρι 1.750 ευρώ.

  • Επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρους αυξημένους κατά 1.750 έως και 5.580 ευρώ ετησίως.

    Οι νέοι φόροι για επαγγελματίες - μισθωτούς
  • Από αυτές τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών.

  • Για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, μειώνεται από το 20% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών και από 25% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης κατά τη διανομή μερίσματος. Με τον τρόπο αυτό η συνολική φορολογική επιβάρυνση για κέρδη των ΑΕ μειώνεται από το 42,5% στο 35%.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι
Φοροεπιβαρύνσεις μέχρι 1.400 ευρώ σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Φοροεπιβαρύνσεις που φθάνουν μέχρι και τα 1.400 ευρώ σε μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ «φέρνουν» τα σενάρια της νέας φορολογικής κλίμακας που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Με το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ να διατηρείται, τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων θα φορολογούνται με νέα φορολογική κλίμακα. Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τη νέα φορολογική κλίμακα είναι τα ακόλουθα:
  • Το πρώτο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και τρία ακόμη φορολογικά κλιμάκια:
- Από 5.000-12.000 ευρώ με συντελεστή 10%.
- Από 12.000 - 16.000 ευρώ με συντελεστή 18%.
- Από 16.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%.
Στην περίπτωση που καταργηθούν πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά, τα οποία ανέρχονται σε 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και σε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο από το τρίτο και τα επόμενα, τότε οι έξτρα φοροεπιβαρύνσεις με την εφαρμογή της συγκεκριμένης κλίμακας διαμορφώνονται ως εξής:
  • Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά: Για τους έχοντες εισοδήματα έως 16.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε ελαφρύνσεις φόρων. Για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 17.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ προκύπτουν έξτρα φόροι από 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ. Για τους έχοντες εισοδήματα από 70.000 ευρώ και άνω προκύπτουν φοροελαφρύνσεις έως 1.600 ευρώ.

  • Φορολογούμενοι με 1 προστατευόμενο τέκνο: Για εισοδήματα από 6.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ οι πρόσθετοι φόροι ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 1.200 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ προκύπτουν ελαφρύνσεις από 150 έως 1.400 ευρώ.

  • Φορολογούμενοι με 2 προστατευόμενα τέκνα: Για εισοδήματα από 6.000 έως 70.000 ευρώ οι έξτρα φόροι ανέρχονται από 100 έως 1.400 ευρώ, ενώ οι ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ φθάνουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και δύο ακόμη φορολογικά κλιμάκια:
- Από 5.000-22.000 ευρώ με συντελεστή 15%.
- Από 22.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 30%.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα
Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και στο πετρέλαιο κίνησης

Αυξάνεται κατά 65%, από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο, ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο.
Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις τιμών τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα και να γίνουν φθηνότερα αυτά που είναι σήμερα πολύ ακριβά.
Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα αποδώσουν τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 187 εκατ. ευρώ. Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα - ethnos.gr, 29/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου