Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Φόρος στις καταθέσεις – Τέλος το επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί

ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ
Τη φορολόγηση των τόκων καταθέσεων με 15%, από 10% που είναι σήμερα, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Προς κατάργηση το επιπλέον αφορολόγητο που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί
Φόρος στις καταθέσεις - Τέλος το επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί
Προτάσεις-σοκ έχουν πέσει στο τραπέζι για να συμπληρωθεί το φορολογικό πακέτο των 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα και από πιέσεις της τρόικας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την αύξηση της φορολόγησης στους τόκους των καταθέσεων και την κατάργηση του επιπλέον αφορολογήτου που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για κάθε παιδί.
Οσον αφορά στις καταθέσεις, το βασικό σενάριο που κοστολογείται είναι η αύξηση του ποσοστού με το οποίο φορολογούνται οι τόκοι από το 10% στο 15%.
Ετσι, αν για παράδειγμα οι ετήσιοι τόκοι φθάνουν στα 2.000 ευρώ, ο φόρος θα ανέβει από τα 200 ευρώ σήμερα στα 300 ευρώ με τον νέο συντελεστή. Για το επιπλέον αφορολόγητο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανέρχεται στα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο και στα 3.000 ευρώ από το τρίτο παιδί και πάνω.
Σε περίπτωση που καταργηθεί, μία οικογένεια με δύο παιδιά με τον ισχύοντα φορολογικό συντελεστή θα πληρώσει 400 ευρώ επιπλέον φόρο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το φορολογικό πακέτο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει».
Σε αυτό επίσης θα περιέχεται και σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Οι επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους με έναν συντελεστή ενδεχομένως 35% από το πρώτο ευρώ.
Με το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει πρόσθετα έσοδα περίπου 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης προωθούνται μέτρα όπως η αύξηση της φορολογίας στον καπνό, αλλά και άλλους φόρους κατανάλωσης.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος προβλέπει:
- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Τα εισοδήματά τους θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα ανέλθει στο 30% ή στο 35%. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα από το 20% στο 25%.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους εργαζομένους που απασχολούνται σήμερα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτοί, με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αλλά αμείβονται με «μπλοκάκι». Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οι φόροι εκτοξεύονται στα ύψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα, για ελεύθερο επαγγελματία με ετήσιο εισόδημα 10.000 ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 500 ευρώ. Με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 35%, ο φόρος θα φθάσει τα 3.500 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που επιβληθεί φόρος 30%, τότε ο φόρος θα διαμορφωθεί στις 3.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς φορολόγησης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να εκπίπτουν το 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Σήμερα εκπίπτει το 10% των ασφαλιστικών εισφορών από τον τελικό φόρο.
- Με νέα φορολογική κλίμακα θα φορολογούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ διατηρείται, ενώ τα φορολογικά κλιμάκια περιορίζονται από οκτώ που είναι σήμερα σε τρία. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να «προσγειωθεί» στην περιοχή του 30%.
- Βιβλία και στοιχεία θα τηρούν υποχρεωτικά οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Ωστόσο, εξετάζεται ο συντελεστής να είναι χαμηλότερος από 35%.
ΜΙΣΘΟΙ
1 Κατάργηση δώρων δημοσίων υπαλλήλων. Οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 10%. Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα άδειας ανέρχονται σε 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο. Για τους χαμηλόμισθους του Δημοσίου (νεοπροσλαμβανόμενοι, υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ο μηνιαίος μισθός είναι 780 ευρώ και ετήσιες απολαβές 10.360 ευρώ περιλαμβανομένων των δώρων. Οι απώλειες σε ετήσια βάση φθάνουν στο 9,6%.
2 Ειδικά μισθολόγια. Οι μειώσεις αναμένεται να εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπή 6 με 7,5% στους ένστολους. Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται μείωση της τάξης του 13,5%, για τους πανεπιστημιακούς 17,5% και για τους δικαστικούς περί το 23%.
3 Δημόσιο – Θέσεις ευθύνης. Μειώνονται κατά 50% οι πρόσθετες αποδοχές που λαμβάνουν οι τμηματάρχες, οι διευθυντές και οι γενικοί διευθυντές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανασταλεί και η χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης για όσους το λαμβάνουν.
4 ΔΕΚΟ. Στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Ως αποτέλεσμα οι μειώσεις αποδοχών κατά περίπτωση θα φθάσουν το 20% ή και το 30%.
5 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκινά νέος γύρος περικοπών στις συμπληρωματικές τους αμοιβές (υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ.) των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
6 Σώματα Ασφαλείας. Καταργείται η αυτόματη μισθολογική προαγωγή για όσους είναι σε Σώματα Ασφαλείας.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
7 Περικοπή των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθεί ο ΟΓΑ, όπου εναλλακτικά προτείνεται η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ.
8 Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
9 Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία. Αυτό σημαίνει πως το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ενώ θα επηρεαστούν και τα «ενδιάμεσα» όρια (π.χ. μειωμένη σύνταξη).
10 Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20. Αυτό που συζητείται είναι να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης και πλασματικών ετών.
11 Μείωση του εφάπαξ σε 22 ταμεία, που χορηγούσαν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές. Κατά μέσο όρο η περικοπή θα είναι από 20% έως 30%.
12 Επιβολή ειδικής εισφοράς. Οσοι συνταξιούχοι πήραν τα προηγούμενα χρόνια υψηλό εφάπαξ, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν μία ειδική εισφορά (τουλάχιστον 1%, ενώ μπορεί να κλιμακώνεται έως και το 3%).
13 Θέσπιση πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων.
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
14 Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 64 έτη.
15 Επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων.
16 Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
17 Αυξήσεις εισιτηρίων κατά 25% από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Το αργότερο μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου των 1,40 ευρώ, το οποίο ισχύει για χρήση για όλα τα μέσα μεταφοράς για διάστημα 1,5 ώρας, σε 1,75 ευρώ και το αντίστοιχο εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ στο 1,50 ευρώ από 1,20 ευρώ που είναι σήμερα.
ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ Στο στόχαστρο παλαιοί ασφαλισμένοι με υψηλό μισθό και αγρότες
Η αύξηση των εισφορών για δύο συγκεκριμένες κατηγορίες -τους παλαιούς ασφαλισμένους που παίρνουν πάνω από 2.435 ευρώ μισθό και τους αγρότες- έχει τεθεί στο τραπέζι. Ωστόσο δεν θα συμπεριληφθεί τελικά στο πακέτο η περικοπή κατά 30 ευρώ της αγροτικής σύνταξης.Στο «μέτωπο» των εισφορών δύο είναι τα θέματα που έχουν τεθεί:
1. Η καθιέρωση εισφοράς 16,65% σε μισθούς άνω των 2.435,25 ευρώ.
Σημειώνεται πως στους παλαιούς ασφαλισμένους (πριν την 1η Ιανουαρίου 1993) γίνονταν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τα 2.432,25 ευρώ μεικτά. Ωστόσο στους νέους ασφαλισμένους (μετά το 1993) οι κρατήσεις αφορούσαν ποσά μέχρι τα 5.543,9 ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για τη σύνταξη η εργατική εισφορά είναι 6,67% και η εργοδοτική 13,33%. Με βάση τη νέα πρόταση για το κομμάτι πάνω από τα 2.432,25 ευρώ θα γίνεται κράτηση 16,5%. Για παράδειγμα σε κάποιον που παίρνει 3.000 ευρώ μεικτά θα γίνεται επιπλέον κράτηση 90 ευρώ.
2. H αύξηση από 12% σε 25% της εισφοράς στον ΟΓΑ.
Στο μέτωπο των ορίων ηλικίας η αύξηση θα είναι δύο έτη, και έτσι το γενικό όριο θα πάει από τα 65 στα 67, ρύθμιση που θα συμπαρασύρει και τα ενδιάμεσα όρια (π.χ. η μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62). Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο να τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις ψηφιστεί. Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις να διασωθούν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα.
Επιπλέον θα αυξηθούν οι απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης από τις 4.500 στις 6.000 για την «έξοδο» στη σύνταξη. Εδώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών ετών για να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ημέρες.

Κ. Τσαχάκης – Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου