"Το στερεότυπο του τεμπέλη Έλληνα εργαζόμενου που
φοροδιαφεύγει και μπορεί μεν να δουλεύει πολλές ώρες χωρίς όμως να
παράγει, καταρρίπτεται", όπως αναφέρει νέο δημοσίευμα του CNBC.
Η Catherine Boyle, συντάκτης του άρθρου,
χαρακτηριστικά καταγράφει: "Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν τη χώρα με
τους πολίτες που δουλεύουν λιγότερο σκληρά σε σχέση με τους Βρετανούς,
τους Ισπανούς, τους Πολωνούς και τους Τσέχους". Η δημοσιογράφος,
προχώρησε μάλιστα σε συνεντεύξεις στη χώρα μας, οι οποίες αποδεικνύουν
ότι οι Έλληνες δίνουν τον τίτλο του πιο τεμπέλη λαού, στους Ιταλούς.Παρά τα στερεότυπα και τα κλισέ που επικρατούν για την εργατικότητα του Έλληνα, η Catherine Boyle υποστηρίζει ότι οι Έλληνες έχουν τις λιγότερες ημέρες διακοπών στην Ευρώπη, ενώ το ηλικιακό όριο για να βγει κανείς σε σύνταξη, ανεβαίνει στα 61 χρόνια.
Ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος, περνάει κατά μέσο όρο 2.017 ώρες στο γραφείο, που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρωζώνη. Κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που για να αυξήσουν το εισόδημα τους προσπαθούν να εργάζονται περισσότερες ώρες την ημέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω ώρες εργασίας δε συνδέονται αναλογικά με τα μεγέθη των μισθών, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί κύρια αιτία και για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.
Ο μύθος της χαμηλής παραγωγής, έχει να κάνει με τον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα ο οποίος μέχρι πρότινος δεν απέδιδε. Το ένα πέμπτο των εργαζομένων απασχολούνται στο δημόσιο. Οι συνάδελφοι τους στον ιδιωτικό τομέα όμως, δεν τους αντιμετωπίζουν και με τον καλύτερο τρόπο, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι παράγουν σαφώς περισσότερο.
Η δημοσιογράφος, κάνει λόγο στη συνέχεια για Έλληνες εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται. "Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, εργάζονται έξι μήνες τώρα απλήρωτοι. Παρότι υπέγραψαν νέες συμβάσεις με τις οποίες οι αποδοχές τους μειώνονται κατά 15%, η διοίκηση δεν μπορεί να τους πληρώσει".
Ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης, διευθυντής του νοσοκομείου, λέει στο CNBC: "Οι περισσότεροι εργάζονται γιατί ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Σκέφτονται πως αν σταματήσουν δεν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά αλλού. Και πέραν αυτού, έχουν δεθεί συναισθηματικά με την εργασία τους".
Το νοσοκομείο οφείλει δεκάδες εκατομμύρια σε προμηθευτές και τράπεζες και με τη σειρά του αναμένει να λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε δημοσιεύσει πρόσφατα και η Wall Street Journal.
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για την Ελευθεροτυπία, η οποία σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, "είναι η πιο κοντινή στη Guardian ελληνική εφημερίδα".
Η Κάτια Αντωνιάδη, συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, είπε χαρακτηριστικά: "Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε γιατί δουλεύουμε σε μια εφημερίδα που ήταν πάντα φιλελεύθερη, μας αρέσει το περιβάλλον και πιστεύουμε στην εφημερίδα μας. Και ναι, σίγουρα, πιστεύουμε πως αν βγούμε εκεί έξω για να αναζητήσουμε άλλη δουλειά, πολύ δύσκολα θα βρούμε γιατί τα ΜΜΕ στην Ελλάδα βρίσκονται σε πραγματική κρίση".
Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας: Πρώτοι σε ώρες δουλειάς οι Έλληνες
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην ΕΕ ανά εβδομάδα (42,2 ώρες), έναντι 35,6 ωρών που εργάζονται οι Γερμανοί, 38 ωρών που εργάζονται οι Γάλλοι και 36,3 ωρών που εργάζονται οι Βρετανοί. Τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα, εργάζονται οι Ιρλανδοί (35 ώρες).
Η έρευνα δείχνει επίσης, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε Ελλάδα και Αυστρία εργάζονται περισσότερες ώρες (43,7) από ό,τι οι εργαζόμενοι στην υπόλοιπη ΕΕ.
Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Guardian, με το μέλλον του κοινού νομίσματος να είναι αβέβαιο, είναι εύκολο να καταφεύγει κανείς σε στερεότυπα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως δεν φταίνε για την κρίση. Μάλιστα, ο Guardian δεν διστάζει να αντιπαραβάλει τα στοιχεία Ελλάδας και Γερμανίας.
Σημειώνεται, όμως, ότι η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από το δείκτη παραγωγικότητας, στον οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση της λίστας και η Ελλάδα ακόμα πιο χαμηλά (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο δείκτης παραγωγικότητας στην Ελλάδα είναι 76,3, ενώ στη Γερμανία 123,7).
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αφορούν το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2011.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 22,6% το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ η φοροδιαφυγή έχει φτάσει το 20-25% του ΑΕΠ (40 με 50 δισ. τον χρόνο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου