Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

1ο Ενημερωτικό Ιουνίου 2017 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Λιόντου Βασιλείου


Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 06.06.2017
1ο Ενημερωτικό Ιουνίου 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό σας ενημερώνω για τα εξής:

1. Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Διευθυντών όλων των τύπων σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων

Η Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της  που αναρτήθηκε στη ιστοσελίδα http://dipe.ioa.sch.gr/index.php/dieythynsi/deltia-typou-diefthynsis/1031-prokiryksi-plirosis-theseon-diefthynton-olon-ton-typon-sxolikon-monadon-tis-dieythynsis-a-thmias-ekp-sis-ioanninon καλεί τους συναδέλφους μας που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων, από την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 έως και την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, για την πλήρωση των θέσεων των Διευθυντών όλων των τύπων σχολικών μονάδων της  Διεύθυνσης  Π.Ε.  Ιωαννίνων (4/θεσίων  και  άνω), συνοδευόμενες  από  τα  απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα δικαιολογητικά αναφέρονται αναλυτικά στην παραπάνω ιστοσελίδα. Δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω ωστόσο κάποιες επισημάνσεις:
ü  Θεωρώ πως η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι εξαιρετικά μικρή. Μεσολάβησαν 3 ημέρες αργίας (Σαββατοκύριακο και  η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος), ημέρες κατά τις οποίες οι συνάδελφοι ούτε την αίτηση τους ήταν δυνατόν να καταθέσουν, αλλά ούτε και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά να συγκεντρώσουν.    
ü  Γνωρίζω ότι κατεβλήθησαν στην Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων μεγάλες προσπάθειες ώστε να ετοιμαστούν έγκαιρα τα πιστοποιητικά υπηρεσιακών μεταβολών τουλάχιστον για όσους-ες ήταν εν ενεργεία διευθυντές. Υπάρχει όμως και μια μερίδα συναδέλφων μας που θα υποβάλλουν αίτηση για πρώτη φορά.
ü  Οι σχολικές μονάδες ανέρχονται στις 44 (μπορούν να δηλωθούν και όλες στην αίτηση με το πέρας των αξιολογικών πινάκων) συμπεριλαμβανομένων και άλλων 4 (2 πρότυπα πειραματικά σχολεία και 2 ΣΜΕΑΕ). Εκτιμώ πως οι αιτήσεις θα ανέλθουν σε πάνω από 90.
ü  Το διευρυμένο ΠΥΣΠΕ (5 τακτικά και δύο επιπλέον μέλη) θα επιληφθούν των συνεντεύξεων των υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών μονάδων.  
ü  Επειδή με ρωτάτε για το τι μέλλει γενέσθαι με την ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα λάβει χώρα πριν την 21η Ιουνίου 2017 και πιο συγκεκριμένα την 20η Ιουνίου 2017 (αναγράφεται στο φύλλο αποτίμησης που διέρρευσε). Οι συνάδελφοι θα κληθούν ανώνυμα να απαντήσουν σε 4 ερωτήσεις σχετικά με την συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενικότερη συγκρότηση του υποψηφίου Διευθυντή με ένα συμφωνώ/διαφωνώ. Θα ακολουθήσει αποδελτίωση των απαντήσεων και το συνταχθέν πρακτικό θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων ώστε ως εισηγητική πρόταση να ληφθεί στα υπόψη κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων των υποψηφίων Διευθυντών στο ΠΥΣΠΕ.
ü  Στα αξιοσημείωτα σας αναφέρω ότι δικαίωμα ψήφου στη Σχολική Μονάδα έχουν μόνο οι μόνιμοι συνυπηρετούντες εκπαιδευτικοί, ενώ η ΔΟΕ έχει ήδη κηρύξει απεργία – αποχή για την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας εντός της σχολικής μονάδας, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται η αξιολόγηση μέσα από δήθεν συλλογικές διαδικασίες και  μετατρέπεται ο σύλλογος διδασκόντων σε όργανο  αξιολόγησης - χειραγώγησης

2. Πρόσκληση εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ για υποβολή αιτήσεων απόσπασης σε φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2017-2018.
            Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
καλεί τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που επιθυμούν να αποσπασθούν σε εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και να προσφέρουν υπηρεσία κατά το σχολικό έτος 2017-2018, να υποβάλουν αίτηση από 01-06-2017 μέχρι και 07-06-2017 και ώρα 14:00.
Οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν την αίτηση απόσπασης ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη Ολοκληρωμένου  Πληροφοριακού  Συστήματος  Διαχείρισης  Προσωπικού  Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/).
Η πρόσκληση αφορά σε πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, Ανεξάρτητες και Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες, εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (Ακαδημία Αθηνών, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., Γ.Α.Κ., Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Ι.Ε.Π., Ι.Κ.Υ.,Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., Ι.Τ.Υ.Ε.–ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Κ.Ε.Γ., Π.Ε.Κ., Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιερές Αρχιεπισκοπές, Ιερές Μητροπόλεις).
 
3. Μισθοδοσία β’ δεκαπενθημέρου μηνός Ιουνίου 2017
Στις 13 Ιουνίου (απόγευμα Δευτέρας 12 Ιουνίου) θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Ιουνίου  2017.

4. Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Στο προηγούμενο ενημερωτικό μου (6ο ενημερωτικό μηνός Μαΐου 2017) σας ανέφερα αναλυτικά τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και που άλλωστε αναφέρονται στην φετινή εγκύκλιο των μεταθέσεων, αναφορικά με τις αμοιβαίες μεταθέσεις. Σας γνωρίζω ότι σε κάθε περίπτωση, αν θεωρείτε ότι εμπίπτετε στα όσα άπτονται των αμοιβαίων μεταθέσεων, προβείτε στην υποβολή αίτησης προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων η οποία και θα εξετάσει την αίτησή σας και τις προϋποθέσεις και ανάλογα θα πράξει, είτε δηλαδή θα την απορρίψει ή θα την κάνει δεκτή. Να έχετε πάντα βέβαια στα υπόψη ότι το ΠΥΣΠΕ είναι πενταμελές υπηρεσιακό συμβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται πλειοψηφικά.

5. Μισθός και αποζημίωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών μη ληφθείσας άδειας
Σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή συναδέλφου Λάμπρου Σιδέρα:
Για τον Ιούνιο από μισθοδοσία οι συνάδελφοι αναπληρωτές έχουν να λάβουν:
1) μισθό για 21 ημέρες ( διαίρεση το καθαρό ποσό/30 και μετά επί 21).
2) αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας τρόπος υπολογισμού: Δεν είναι ίδιο το ποσό για όλους. Υπολογίζεται σε συνδυασμό με το μισθολογικό κλιμάκιο και τις ημέρες κανονικής άδειας που έχει λάβει ο αναπληρωτής κατά τη διάρκεια της σύμβασης. Είναι ολόκληρο το ποσό εάν ο αναπληρωτής δεν έχει πάρει ΚΑΜΙΑ ημέρα ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ άδειας. Για κάθε ημέρα κανονικής άδειας αφαιρείται ένα ημερομίσθιο.
Υπενθυμίζω τον τρόπο υπολογισμού: Είναι 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα εργασίας. Το ημερομίσθιο για την αποζημίωση μη ληφθείσας αδείας το υπολογίζουμε  με βάση τις ακαθάριστες αποδοχές του μισθολογικού κλιμακίου που ανήκουμε: 30 ημέρες. Αφού βρούμε το ημερομίσθιο το πολλαπλασιάζουμε επί τον αριθμό που δικαιούμαστε και στο τέλος αφαιρούμε τον φόρο, έτσι ώστε να βρούμε το καθαρό ποσό που θα πιστωθεί.

 6. Ανάληψη υπηρεσίας συναδέλφων μας που επιστρέφουν από άδειες ανατροφής τέκνων κτλ.
Από την 1η Ιουνίου και εφεξής πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες που επιστρέψατε από άδειες ιδιαίτερα ανατροφής τέκνων μου θέτετε το ερώτημα για το που θα πρέπει να κάνετε ανάληψη υπηρεσίας. Η απάντηση είναι κατά την ταπεινή μου άποψη προφανής: εκεί που τοποθετηθήκατε από το ΠΥΣΠΕ κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2016. Μην λησμονείτε ότι ούτως ή άλλως λαμβάνετε τα μόρια της τότε τοποθέτησής σας και ότι το σχολικό έτος λήγει στις 21.6.2017. Σε κάθε περίπτωση το ΠΥΣΠΕ σας αναθέτει εξολοκλήρου γραμματειακή υποστήριξη και ήδη το σχολικό έτος που διανύουμε βαίνει προς το τέλος. 
 
7. Αποκλεισμός των μεταταγμένων εκπαιδευτικών του ν. 4172/2013 από την δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για διευθυντές δημοτικών σχολείων
            Στη εγκύκλιο, που δημοσιεύθηκε 31/05/2017, με θέμα: «Διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων ΠΕ και ΔΕ και Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.)» και όσον αφορά τις προϋποθέσεις επιλογής, στην περίπτωση α) αναφέρεται ότι: "Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι  εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια   εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993 και στην υπ ́αριθμ. 172260/Ε1/17-10-2016 Κ.Υ.Α.( Β ́ 3391)."
Ωστόσο, στην αρχή της ενότητας "Προϋποθέσεις επιλογής", αναφέρεται ότι: "Ως διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε αυτήν, οι οποίοι έχουν ασκήσει για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη διδακτικά καθήκοντα στην πρωτοβάθμια ή/και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία (3) τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας".
Συνδυάζοντας αυτά τα δύο σημεία, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ένας εκπαιδευτικός ειδικότητας, που υποχρεωτικά μετατάχθηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και που έχει συμπληρώσει τα τρία έτη υπηρεσίας στον τύπο σχολείου, δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για διευθυντής, αφού δεν έχει την εκπαιδευτική προϋπηρεσία των δέκα ετών στην οικεία βαθμίδα (πρωτοβάθμια), ακόμα και αν η συνολική του εκπαιδευτική προϋπηρεσία είναι πάνω από δέκα έτη και η διδακτική πάνω από οκτώ.
Σημειώνω ότι στους προηγούμενους νόμους επιλογής διευθυντών (μεταξύ αυτών και ο 3848/2010, πάνω στον οποίο βασίστηκε ο νέος νόμος), έθεταν ως προϋπόθεση την "οκταετή εκπαιδευτική προϋπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση" (νόμος 3048/2010) ή "την δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική εμπειρία " (νόμος 4327/2015).

8. Ενημέρωση από την πλευρά του γράφοντος
Αγαπητοί μου συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Από την πρώτη στιγμή που εξελέγην αιρετός, σας κατέστησα σαφές ότι θα είμαι παρών τόσο με τα ενημερωτικά μου (17 με το τρέχον από τον Ιανουάριο του 2017) όσο και μέσω του κινητού μου τηλεφώνου ή των μέσων δικτύωσης (blog, facebook). Η ενημέρωση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σας και μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μου. Αποτελεί βέβαια και δική σας υποχρέωση η γνώση τουλάχιστον βασικής νομοθεσίας (Προεδρικά Διατάγματα 50/96 και 100/97 κτλ). Οι αιρετοί δεν είμαστε γνώστες των πάντων, αλλά στο βαθμό που με αφορά σας δηλώνω ότι θα είμαι στη διάθεσή σας όχι μόνο τώρα αλλά και μετά το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους.      

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου