Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων – Αντέχουν οι τράπεζες

Με ταχύ ρυθμό συνεχίστηκαν και σήμερα οι εκροές των καταθέσεων. Οι καταθέτες ανήσυχοι, όπως έλεγαν στελέχη των τραπεζών, έσπευδαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις.

Το συνολικό ποσό που “σήκωσαν¨ κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες δηλαδή κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Το χαρακτηριστικό της ημέρας είναι πως υπήρχαν ακόμα και μικροκαταθέτες οι οποίοι έπαιρναν χρήματα και η εξήγηση που έδιναν τραπεζίτες ήταν πως φοβούνται μην τυχόν ξυπνήσουν την Τρίτη και τα ΑΤΜ δεν θα δίνουν όσα χρήματα θέλουν, θα υπάρχει δηλαδή έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.

Όμως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιοι πρόσθεταν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιθυμεί καθόλου να εφαρμοστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε 4 από τις τράπεζες που πλέον εποπτεύει η ίδια.

Επιπλέον ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα που θα οδηγούσε στην ανάγκη λήψης αυτού του έσχατου μέτρου.

Εξάλλου, ενδεικτικό στοιχείο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας των τραπεζών αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η Τράπεζα της Ελλάδος ικανοποιούσε τη ζήτηση από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για χαρτονομίσματα εντός της ημέρας, ενώ η συνήθης πρακτική είναι η αποστολή των χαρτονομισμάτων την επομένη.

Πάντως, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία στο Eurogroup ή σε έκτακτη σύνοδο κορυφής και συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων, τότε η ΕΚΤ θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της, έλεγαν τραπεζικοί κύκλοι, γιατί η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου