Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Πότε ξεκινάει η Βουλή και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, σειρά παίρνει η συγκρότηση σε Σώμα της νέας Βουλής. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, η Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου.

Την επομένη το πρωί, στις 6 Φεβρουαρίου, η Βουλή θα εκλέξει τον πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα  προεδρείο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει την Ζωή Κωνσταντοπούλου για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).
Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Αμέσως μετά και την εκλογή Προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων να προχωρούν στις προτάσεις προσώπων για αντικαταστάτη του Καρόλου Παπούλια. Πάντως, η διαδικασία εκλογής ΠτΔ δεν μπορεί να είναι πριν από το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου