Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τράπεζες- Τέλος οι εκροές, τώρα αρχίζουν οι εισροές

Η κινδυνολογία και η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, να επενδύσει στον φόβο για να κατορθώσει την παραμονή της στην εξουσία, απέτυχε παταγωδώς.
Απόρροια αυτής της τακτικής της, στον προεκλογικό αγώνα, ήταν η μαζική φυγή (εκροή) καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.
Τώρα μετά την σκληρή προεκλογική μάχη, οι πληγές που άνοιξαν, αρχίζουν να επουλώνονται. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που έδωσε στην δημοσιότητα, αποκαλύπτεται η πορεία των καταθέσεων για τον Δεκέμβριο.
Οι αναλήψεις φτάνουν στα 4 δισ. ευρώ. Τα 2,2 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από επιχειρήσεις και τα 1,8 δισ. ευρώ από νοικοκυριά. Τα νοικοκυριά φαίνεται πως απέσυραν συνολικά 3 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς αλλά και επανατοποθέτησαν το 1 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα
για την κάλυψη τυχών «έκτακτων» αναγκών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, επιχειρήσεις και νοικοκυριά μοιράστηκαν 160,285 δισ. ευρώ έναντι 164,296 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο. Τα νοικοκυριά απέσυραν 1,82 δισ. ευρώ.
Συνολικά, 3,29 δισ. ευρώ, έφυγαν από τις προθεσμιακές καταθέσεις 
Τα 1,82 δισ. αποσυρθήκαν από τις τράπεζες και είναι αυτά που κρύφτηκαν σε στρώματα, ντουλάπια και λοιπές κρυψώνες, ενώ τα υπόλοιπα 1,08 δισ. ευρώ επέστρεψαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου με αποτέλεσμα η τελικά η εκροή να διαμορφωθεί στα 1,82 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις έμπειρων αναλυτών, συγκλίνουν, στο ότι με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου, η ηρεμία και η σταθερότητα, θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας της επιστροφής της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου