Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Σοκ: 1,5 δισ. ευρώ έβγαλαν στο εξωτερικό δημόσιοι υπάλληλοι, μέσα στην κρίση

Σοκ προκαλεί η είδηση πως από το 2010 μέχρι και σήμερα 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά ποσά που ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 415 από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό, στη συνέχεια ζήτησαν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτήθηκαν.
Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.
Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και κατά μέσο όρο αναλογούν 285 χιλιάδες ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο!
Από το συγκεκριμένο θέμα προκύπτουν ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα πρέπει να εξηγήσει γιατί οι περιπτώσεις αυτές δεν είχαν ελεγθεί ως τώρα.
Ο Μητσοτάκης είχε ζητήσει να εντοπιστούν οι επίορκοι που φυγάδευαν χρήματα
Η παρέμβαση για τη φοροδιαφυγή δημοσίων υπαλλήλων που έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε σε μια προσπάθεια να εντοπίσει νέα δεξαμενή επιόρκων που έχουν βγάλει με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εντατικοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους.
Δηλώσεις Μητσοτάκη για τα εμβάσματα-μαμούθ
Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Είχα ζητήσει από το ΣΕΕΔΔ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να προβεί σε έναν οριζόντιο έλεγχο εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό που ξεπερνούσαν το ποσό των 100.000 ευρώ. 

Συνολικά 5.260 υπάλληλοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την επίμαχη περίοδο. Το συνολικό ποσό που έφυγε από τη χώρα αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους υπαλλήλους οι 415 έχουν τον τελευταίο χρόνο αποχωρήσει από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Σήμερα επέστεψα στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία αυτών των υπαλλήλων που δεν μπορούν πια να ελεγχθούν από το ΣΕΕΔΔ προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ, πάντα με τα κριτήρια που αυτή χρησιμοποιεί.

Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, δήλωσε:

«Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ.

Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί  για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει  για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα αναλάβει τον έλεγχο των 415 αυτών δημοσίων υπαλλήλων, καθώς μετά την αποχώρησή τους από τον δημόσιο τομέα το ΣΕΕΔΔ δεν έχει δικαιοδοσία για να τους ελέγξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για όσους δημοσίους υπαλλήλους παραμένουν στο δημόσιο και βρέθηκαν να βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου