Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Έκτακτοι έλεγχοι στα τρόφιμα που μοιράζονται στα σχολεία

Έκτακτους ελέγχους στα τρόφιμα που μοιράζονται στα σχολεία, διενεργεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από καταγγελίες που έγιναν για σάπια φρούτα σε σχολεία του Ηρακλείου.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις του φορέα που γίνεται η τυποποίηση, η συσκευασία και η αποθήκευση των προϊόντων και οι έλεγχοι υλοποιούνται από τους ποιοτικούς ελεγκτές του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης. 
Κάθε παρτίδα συνοδεύεται με δελτίο ανάλυσης υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. 
Για την παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής του προγράμματος έχει οριστεί, επίσης, επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων ), η οποία διενεργεί επιτόπιους ελέγχους.
«Επειδή η διανομή ασφαλών προϊόντων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, το ΥΠΑΑΤ αντέδρασε άμεσα όταν, κατά τις πρώτες διανομές, αναφέρθηκε ότι σε ορισμένα σχολεία παρουσιάστηκαν προβλήματα» αναφέρει ο κ. Τσαυτάρης και ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή για τη διενέργεια έκτακτων επιπρόσθετων ποιοτικών ελέγχων κατά το στάδιο της παραλαβής των προϊόντων από τα σχολεία και πριν τη διάθεση αυτών στους μαθητές των σχολείων, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τηρούνται οι ισχύουσες ενωσιακές και εθνικές προδιαγραφές. 
Οι έλεγχοι διενεργούνται από τους αρμόδιους ελεγκτές των διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την αναφορά είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, καταγγέλλοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα ακατάλληλων φρούτων σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου.
Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενημερώνοντας ότι τον Μάρτιο εκδόθηκε έγγραφο από τη διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο τα προϊόντα κατά την παράδοση πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. 
Σε διαφορετική περίπτωση ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να αρνηθεί την παραλαβή και να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. 
Ο κ. Παπαθεοδώρου διαβεβαιώνει επίσης ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης διενεργεί συνεχείς ελέγχους σε σχολεία και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ακαταλληλότητα εντέλλεται την αντικατάστασή τους.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου