Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι πολλοί φίλοι στο Facebook... αυξάνουν το άγχος

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συνδέει τα επίπεδα στρες με τους φίλους στο Facebook...
 
Η μελέτη δείχνει πως όσο περισσότερους και διαφορετικούς φίλους έχει κάποιος στο Facebook, τόσο περισσότερο άγχος θα του προκαλεί η είσοδος στο site.
 
Η εξήγηση είναι η εξής: όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να προσβληθεί κάποιος. Ειδικά, όπως έδειξε η έρευνα, αν ανάμεσα στους φίλους είναι και συγγενείς ή γονείς. Τότε το άγχος αυξάνεται κατακόρυφα.
 
Η πιθανότητα του να παρουσιάσουμε μέσω των αναρτήσεων και της διαδικτυακής μας συμπεριφοράς μια εκδοχή του εαυτού μας που θα δυσαρεστήσει τους "φίλους" μας είναι η αιτία του άγχους που δημιουργείται.
 
Αυτό το πρόσθετο στρες είναι ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όσο μεγαλύτερη είναι και η ηλικία μας, καθώς οι απαιτήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές από εκείνες των νεαρότερων χρηστών.
 
Ο Μπεν Μάρτνερ, υπεύθυνος της έρευνας δήλωσε:
"Αρχικά το Facebook ήταν σαν ένα μεγάλο πάρτυ όπου μπορούσες να μοιραστείς πράγματα με τους φίλους σου, να χορέψεις, να μεθύσεις και να φλερτάρεις άφοβα. Τώρα όμως, με την μητέρα, τον πατέρα και το αφεντικό να είναι φίλοι σου, το πάρτυ γίνεται ένα κοινωνικό ναρκοπέδιο καθώς όλοι έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από σένα..."
 
"Οι άνθρωποι προσπαθούν να μετριάσουν και να ρυθμίσουν τον τρόπο που εμφανίζονται στο site, οποότε θα αποφύγουν να πουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν για να μην προκαλέσουν αντιδράσεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου