Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η κρίση χτύπησε και το Ανοικτό Πανεπιστήµιο

εν έχουν λεφτά για τα δίδακτρα και µειώθηκαν οι εγγραφές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας ΕΘΝΟΣ


Εντυπωσιακή µείωση των αιτήσεων εισαγωγής στο Ανοικτό Πανεπιστήµιο (ΕΑΠ) λόγω της οικονοµικής κρίσης σηµειώθηκε για πρώτη φορά φέτος!
Ενας στους τέσσερις υποψηφίους σε σύγκριση µε το περσινό έτος (-24%) δεν υπέβαλε αίτηση για την κλήρωση που θα οδηγήσει σε µία από τις 7.400 θέσεις που προσφέρει για το ερχόµενο ακαδηµαϊκό έτος το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο σε κάποιο από τα 32 προπτυχιακά και µεταπτυχιακά του προγράµµατα. Συνολικά φέτος υποβλήθηκαν 58.049 αιτήσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί 76.478, για τις 4.200 θέσεις φοιτητών των 6 προπτυχιακών προγραµµάτων και τις 3.200 θέσεις των 26 µεταπτυχιακών.

Προφανήςαιτίαη δυσχέρεια καταβολής των διδάκτρων, τα οποία, αν και για τέσσερα συνεχή ακαδηµαϊκά έτη παραµένουν στα 700€ ανά θεµατική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράµµατα (και 850€ για τα µεταπτυχιακά), µε τα σηµερινά οικονοµικά δεδοµένα θεωρούνται ακριβά. Και αυτό παρά το ότι σε όλους τους αποφοίτους του ΕΑΠ δίνεται το δικαίωµα να διεκδικούν θέσεις στον κλάδο ΠΕ ∆ιοικητικού και/ή Οικονοµικού σε φορείς του δηµοσίου τοµέα, ενώ ορισµένοι µπορούν να διοριστούν και στην εκπαίδευση ως καθηγητές.

Για να λάβει κάποιος πτυχίο στο Ανοικτό Πανεπιστήµιο, χρειάζεται να εξεταστεί επιτυχώς σε 12 θεµατικές ενότητες εντός τουλάχιστον τεσσάρων ετών, κάτι που αντιστοιχεί σε συνολικό κόστος 8.400 ευρώ ή 2.100 ευρώ τον χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι λίγοι και οι ήδη φοιτητές του ΕΑΠ που επιλέγουν πλέον να πάρουν µόνο µία ή δύο θεµατικές ενότητες τον χρόνο (ενώ µπορούν µέχρι τρεις), παρατείνοντας έτσι σηµαντικά το χρονικό διάστηµα των σπουδών τους, προκειµένου να κατορθώσουν να ανταποκριθούν οικονοµικά...

Είναι µάλιστα χαρακτηριστικό ότι από την αρχή σχεδόν της ίδρυσης του ΕΑΠ υπήρξαν πολλές διαµαρτυρίες φοιτητών του τόσο για το ύψος των διδάκτρων, παρότι δεν θεωρείται, συγκριτικά, ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και για το εάν έχει δικαίωµα να εισπράττει δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές ένα δηµόσιο πανεπιστήµιο.

Ωστόσο, τοτελευταίο ζήτηµα λύθηκε µόλις πριν απόλίγες ηµέρες, καθώς µε απόφαση που εξέδωσε το ∆ιοικητικό ΕφετείοΠατρών (705/2010) κρίθηκε συνταγµατική η σχετική διάταξη του Ν. 2552/97 που αφορά την οικονοµική συµµετοχή των φοιτητών στις ιδιαίτερες δαπάνες που συνδέονται µε την εφαρµογή του συστήµατος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ύστερα από αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει φοιτητής του ιδρύµατος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου