Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι αποφάσεις για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει το ΥΠΟΙΚ

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλήφθηκαν ότι μόνο με την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται ελαφρύνσεις αλλά αντιθέτως «πριμοδοτούνται» οι μεγαλοϊδιοκτήτες και έτσι ετοιμάζονται χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις και στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, η φιλοσοφία της οποίας δεν αλλάζει.
Το πρώτο που θα απαντηθεί λίαν συντόμως είναι τι πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο από τη φορολογία ακινήτων. Το 2014 μπήκαν στα κρατικά ταμεία 2,650 δισ ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ. Μιας που θα μείνει εν ζωή για έναν ακόμα χρόνο, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ελαφρύνει φέτος ο φόρος κατά 600 με 800 εκατ. ευρώ, χωρίς ισοδύναμα, καθώς ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος θα τεθεί πολύ πιο χαμηλά.
Αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης
Οι πρώτες κινήσεις- και μάλιστα πριν από τις αποφάσεις για τη φετινή κλίμακα του ΕΝΦΙΑ- ξεκινάνε από την αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης. Στις περιοχές που οι Τιμές βρίσκονται στα 600 με 700 ευρώ, δεν θα γίνουν μεταβολές. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, όπου οι εμπορικές τιμές σημειώνουν μεγάλη πτώση. Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην πραγματικότητα δεν είναι, πάντως, απλή υπόθεση, αφού η “βουτιά” των τιμών και οι ελάχιστες μεταβιβάσεις καθιστούν επισφαλή τη βάση δεδομένων, που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για τις επικείμενες παρεμβάσεις. Σε σχέση με το 2007, όταν έγινε η τελευταία αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες, οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 37% σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, στην Αθήνα η πτώση είναι της τάξης του 40% και στη Θεσσαλονίκη 41%. Ενδεικτικό της κατάστασης στην κτηματαγορά είναι ότι ο αριθμός των νέων συμβολαίων είναι μικρότερος κατά 88% σε σχέση με 7 χρόνια πριν!
Επειδή, όμως, μόνο η αλλαγή των Τιμών Ζώνης θα προκαλούσε στρεβλώσεις και θα ωφελούσε κυρίως τις μεγάλες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν αλλαγές και στην κλίμακα και στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι η ελάφρυνση των μικρομεσαίων και η μετατόπιση του βάρους στους ”έχοντες”, με αύξηση των συντελεστών. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός φόρος υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος της Τιμής Ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο, ενώ για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ επιβάλλεται και Συμπληρωματικός Φόρος. Λόγω της μείωσης των Τιμών Ζώνης, δεν αποκλείεται ο πήχης για τον Συμπληρωματικό Φόρο να τεθεί πιο χαμηλά, ενδεχομένως κάτω από τις 250.000 ευρώ.
«Θολή» είναι η τύχη των αγροτεμαχίων, δηλαδή αν θα καταργηθεί από φέτος η φορολόγηση τους ή αν αυτό θα γίνει όταν έλθει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, τα αγροτεμάχια που αποτελούν μέσα παραγωγής, θα απαλλαγούν πλήρως από το φόρο ακινήτων.
Οι αποφάσεις για τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει, πάντως, να καθυστερήσουν, αφού από το πόσο γρήγορα θα ψηφιστούν οι αλλαγές, εξαρτάται το πότε θα ανέβουν τα εκκαθαριστικά στο TAXIS, για να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων. Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις, αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων πριν από το Σεπτέμβριο.
*Πηγή: Γ. Παππούς στο iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου