Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Σχετικά με την απόδοση των νεοσύστατων οργανικών θέσεων ΜΟΝΟ στους ευρισκομένους στη διάθεσή συναδέλφους........του Λιόντου Βασιλείου Αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Συνιστά τουλάχιστον σκανδαλώδη και κατάφωρη αδικία η απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ και μάλιστα με άρτι ψηφισμένο νόμο να αποδοθούν τα νεοσύστατα οργανικά κενά ειδικοτήτων ΜΟΝΟ σε συναδέλφους που βρίσκονται στη διάθεση και τα τυχόν εναπομείναντα για μόνιμους διορισμούς.

Παραβιάζεται με τον τρόπο αυτό κάθε έννοια δικαίου και αξιοκρατίας.

Αλήθεια από ποια νομοθεσία τεκμαίρεται ότι οι ευρισκόμενοι συνάδελφοι στη διάθεση προηγούνται όλων;

Τεκμαίρεται προφανώς από τον πρόσφατο "πρόχειρο νόμο για τις ανάγκες του έργου" Ν. 5120/2024, Άρθρο 84, Παρ.2 που ορίζει τα εξής: 

" Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι οργανικές θέσεις κατά κλάδο/ειδικότητα της παρ. 1 κατανέμονται σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ανά περιοχή μετάθεσης και σε σχολικές μονάδες και διατίθενται για την οριστική τοποθέτηση εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων και την εξέταση εμπρόθεσμων αιτήσεων μετάθεσης κατά το σχολικό έτος 2023-2024, οι οποίες δεν ικανοποιήθηκαν ως προς οποιαδήποτε επιλογή. Οι οργανικές θέσεις που απομένουν κενές, μετά την εξέταση των ως άνω αιτήσεων μετάθεσης, διατίθενται για διορισμό."

Ας υπενθυμίσει  κάποιος στους υπεύθυνους φωστήρες  του ΥΠΑΙΘΑ ότι υπεράνω όλων θα έπρεπε να συνεχίσει να υφίσταται  η δίκαιη επί σειρά ετών Νομοθεσία (ΠΔ 50/96 και ΠΔ100/97 εν προκειμένω).

Και για να μην παρεξηγηθώ επειδή βίωσα τη διάθεση επί 18 συναπτά διδακτικά έτη, εύχομαι κανείς να μην τη βιώσει. Κάθε χρόνο άγεσαι και φέρεσαι χωρίς να γνωρίζεις μέχρι την τελευταία στιγμή σε πόσα και σε ποια σχολεία θα βρεθείς.

Ο νομός Ιωαννίνων είναι ένας πολύπαθος νομός που δυστυχώς ειδικά στους κλάδους ΠΕ06 και ΠΕ11 έχει πολλούς συναδέλφους στη διάθεση εδώ και πολλά χρόνια, ενώ για  κλάδους όπως των Εικαστικών ή της Θεατρικής Αγωγής δεν υφίστανται ή υφίστανται ελάχιστες οργανικές θέσεις. Να μην θυμίσω τα των συναδέλφων ΠΕ86 Πληροφορικής, τα όσα βίωσαν και ακόμα βιώνουν ....

Τα τελευταία χρόνια ζητήθηκαν από το ΥΠΑΙΘΑ προτάσεις για σύσταση οργανικών θέσεων για αρκετούς κλάδους. Ωστόσο τα πάντα (προτάσεις Διεύθυνσης Π Ε. Ιωαννίνων) έμειναν στα χαρτιά.

Μάλιστα σήμερα οι ειδήμονες του ΥΠΑΙΘΑ προφανώς επικοινωνιακά θυμήθηκαν μετά από άπειρα μαγειρέματα πανελλαδικά  να συστήσουν μεταξύ των άλλων 2 οργανικές ΠΕ06, 2 ΠΕ86 και 1 ΠΕ79 01 που θα αποδοθούν μόνο στους ευρισκόμενους στη διάθεση συναδέλφους και ελλείψει αυτών ως κενά για μόνιμο διορισμό.

Και αναρωτιέται κανείς: Όσοι αναμένουν βελτίωση της οργανικής τους θέσης τι θα απογίνουν; Θα ζήσουν το θέατρο του παραλόγου;

Η κοινή λογική, βάσει του νόμου ορίζει ότι καλείς όλους τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων να δηλώσουν ώστε δίκαια και ισόνομα να αποδώσεις και τα αντίστοιχα οργανικά κενά, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία των μεταθέσεων. 

Όλα τα υπόλοιπα είναι για το φαίνεσθαι!

Θεωρώ πως ανοίγει διάπλατα η κερκόπορτα των δικαστηρίων, των προσφυγών και των εξωδίκων σε περίπτωση που το ΥΠΑΙΘΑ εμμείνει σε όσα με το έγγραφο του ορίζει.

ΥΓ: Η λύση για το όλο χάος που έχει διαχρονικά δημιουργηθεί είναι η άμεση σύσταση και απόδοση οργανικών θέσεων για όλους τους κλάδους εκπαιδευτικών που συνεπάγονται μηδενικό κόστος. 

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεις την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων από την 1η Σεπτέμβρη.

Στην παρούσα φάση προβαίνεις άμεσα σε διαδικασία μεταθέσεων.

Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές ενέργειες του ΥΠΑΙΘΑ, ούτε καν νομότυπες, αλλά εξόφθαλμα παράνομες και προκλητικές.

Επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση της ΔΟΕ.

ΥΓ2: Αλήθεια αν για τη διεκδίκηση οργανικής θέσης σύμφωνα με τα παραπάνω, συγκρίνονται μεταξύ τους συνάδελφοι μας διαθεσίτες εκ των οποίων o ένας υπάγεται σε ειδική κατηγορία, προηγείται έναντι των υπολοίπων ή όλα γίνονται βάσει μορίων;

Ως αιρετός, εκπρόσωπος των συναδέλφων μου είναι αυτονόητο ότι διαφωνώ κάθετα με τις παραπάνω μεθόδους και ενέργειες του ΥΠΑΙΘΑ που αντίκεινται στο νόμιμο και το δίκαιο.

Β.Κ.Λιόντος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου