Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Οδηγίες απο τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με τις ειδικές άδειες λόγω COVID-19 μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και με όσα έως σήμερα ισχύουν και έχουν κοινοποιηθεί.

Σας αποστέλλουμε οδηγίες σχετικά με τις  ειδικές άδειες λόγω COVID-19 μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και με όσα έως σήμερα ισχύουν και μας έχουν κοινοποιηθεί.
Καταρχήν διευκρινίζεται ότι υπάρχουν τα εξής είδη αδειών: 
1. Άδεια ειδικού σκοπού (που αφορά γονείς), 
2. Ειδική άδεια απουσίας ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (αφορά εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), 
3. Αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού (για όσους νοσούν από COVID-19)
Επισημαίνουμε ότι οι Διευθυντές/ντριες ή Προϊστάμενοιτων σχολικών μονάδων, θα πρέπει πριν την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού να επικοινωνήσουν με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Λάζαρο Κωστανάσιο.
Διευκρινίζουμε επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί ως 26/06/2020 ενώ η ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες έως 30/06/2020 ή έως τη λήξη των μέτρων.
Επίσης είναι ύψιστης σημασίας το myschool να ενημερώνεται καθημερινά καθότι αποστέλλονται στοιχεία στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και στο ΥΠ.ΕΣ. σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα για τις άδειες ειδικού σκοπού οι τέσσερις μέρες άδειας στο myschool καταχωρούνται ως τρεις μέρες ειδικού σκοπού και μία μέρα κανονική ή άλλο είδος άδειας (π.χ. αιμοδοτική, σχολικής επίδοσης κτλ.)

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ  
(χορηγείται από το Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οποίους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης )
Διάρκεια: 4 ημέρες (3 ειδικού σκοπού + 1 κανονική)
Χορηγείται είτε διακεκομμένα είτε συνεχόμενα
Ποιοι τη δικαιούνται:
Α) Όσοι/όσες έχουν τέκνα που φοιτούν σε σχολικές μονάδεςκαι ειδικότερα σε υποτμήμα της σχολικής τάξης, το οποίο δε λειτουργεί καθημερινά. Η άδεια αυτή αφορά στις ημέρες της εβδομάδας που τα τέκνα τους δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο (χορηγείται διακεκομμένα για τις ημέρες μη λειτουργίας του υποτμήματος). Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τέκνα σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. 
Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Υπεύθυνη δήλωση (ότι το τέκνο τουςφοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο, το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα είναι...... , οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις είναι…. και ότι το τέκνο πρόκειται να παρακολουθήσει τα μαθήματα)
-Βεβαίωση από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής (που θα βεβαιώνει τα παραπάνω).
-Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος που να βεβαιώνει ότι ο/η σύζυγος (ονοματεπώνυμο) ο/η οποίος/α εργάζεται … (αναφέρει πού δουλεύει) δεν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και δεν εργάζεται εξ' αποστάσεως.
-Βεβαίωση του εργοδότη του συζύγου, ότι δεν θα κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού για το ίδιο διάστημα

Β) Ειδικά για γονείς που έχουν τέκνα κάτω των τεσσάρων ετών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακό σταθμό χορηγείταικατ’αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως(σύμφωνα με την με ΑΔΑ: ΩΤΖ346ΜΤΛΗ-ΚΚΤ εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙΘ. η μείωση αφορά στο εργασιακό ωράριο κατ’ αρχάς για τις εξωδιδακτικές εργασίες των εκπαιδευτικών ) και κατ’ εξαίρεση η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι λοιπές προϋποθέσεις. 

Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
-Υπεύθυνη δήλωση (που θα δηλώνει ότι έχει τέκνο ηλικίας... και δεν υπάρχει η δυνατότητα φροντίδας του από άλλο πρόσωπο λόγω των εκτάκτων συνθηκών του covid-19).
-Υπεύθυνη δήλωση που να βεβαιώνει ότι ο/η σύζυγος (ονοματεπώνυμο) ο/η οποίος/α
εργάζεται (αναφέρει πού δουλεύει) δεν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και δεν εργάζεται εξ' αποστάσεως.
-Βεβαίωση του εργοδότη του συζύγου, ότι δεν θα κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού για το ίδιο διάστημα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ:
1. Αν ο/η σύζυγος της/του εκπαιδευτικού ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ τότε ο/η εκπαιδευτικός δε δικαιούταιτην άδεια ειδικού σκοπού.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Τη δικαιούται μόνο αν ο/η σύζυγος που δεν εργάζεται:
νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό COVID - 19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή
λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας.
Δικαιολογητικά: Αίτηση + Υπεύθυνη Δήλωση + δικαιολογητικό
2. Αν ο/η σύζυγος του εκπαιδευτικού κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή εργάζεται εξ αποστάσεως δε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού και ο/η εκπαιδευτικός.
3. Αν ο/η σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο/η εκπαιδευτικός θα φέρνει υπεύθυνη δήλωση του/της συζύγου όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι που η φύση της εργασίας δεν
επιτρέπουν τη φροντίδα των τέκνων λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται κατά περίπτωση και βάσει προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι ειδικές ρυθμίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4686/2020 (ΦΕΚ 96 Α΄/12-05-2020) χορηγείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και για το ένστολο προσωπικό. 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 
 (χορηγείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οπόιους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης)
Διάρκεια: Για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διασποράς του COVID-19
Ποιοι τη δικαιούνται:
1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης του ατόμου.
1.2. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και
οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
1.3. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
1.4. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης πνευμονικής πάθησης.
1.5. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbAlc του τελευταίου 3μήνου: >8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
1.6. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις.
1.7. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου,που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
1.8. Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).
1.9. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).
1.10. Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή(συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού - Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα - HIVασθενείς με CD4<200^L.
1.11. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταίαπενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.12. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.
1.13. Γυναίκες που κυοφορούν.

Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ ή γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή βεβαίωση γιατρού (ιδιώτη ή συμβεβλημένου με ΕΟΠΥΥ) αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση όπου θα πιστοποιείται ότι ο/η εκπαιδευτικός εντάσσεται σε μία από τις συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 .
-Αν δεν έχει ακόμη το παραπάνω δικαιολογητικό θα προσκομίζει Υπεύθυνη δήλωση (που θα δηλώνει ότι θα προσκομίσει τη βεβαίωση του γιατρού σε εύλογο χρονικό διάστημα)
Αν ο εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει το αποδεικτικό ότι ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα χρεωθεί εκ των υστέρων άλλου είδους άδεια (π.χ. κανονική, άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών κλπ.)

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
 (χορηγείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια η Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οποίους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης)
Αφορά σε εκπαιδευτικούς που απαιτείται να τεθούν σε περιορισμό κατόπιν οδηγιών που τους έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Δικαιολογητικά:-Αίτηση
-Υπεύθυνη δήλωση (θα αναγράφονται ο αρμόδιος φορέας και ποιος έδωσε την οδηγία, πότε, για ποιο λόγο και θα προσδιορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα, για το οποίο δόθηκε η οδηγία για τη θέση σε περιορισμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου