Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

7ο Ενημερωτικό Μαρτίου 2018 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου


Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 21.03.2018
7ο Ενημερωτικό Μαρτίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Ανακοίνωση μεταθέσεων εκπαιδευτικών της Π.Ε.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αιρετών, ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19/3 και την Τρίτη 20/3  με κύριο θέμα τις μεταθέσεις.
Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή 23/3/2018 και εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης.

2. Παράταση θητείας εκπαιδευτικών Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων έως τις 31/08/2019
Με τροπολογία που αυτή την εβδομάδα εισάγεται στη Βουλή προωθείται η παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία για ένα σχολικό έτος, δηλαδή έως τις 31/08/2019. Από το υπουργείο κρίνεται ότι η διαδικασία ανανέωσης της θητείας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά (η οποία λήγει 31/08/2018) δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί την τρέχουσα χρονιά.
Με την ίδια τροπολογία δίνεται το δικαίωμα μετάθεσης στους/στις εκπαιδευτικούς των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων από την τρέχουσα χρονιά, εφόσον έχουν καταθέσει σχετική αίτηση. Σημειώνεται ότι η παράταση της θητείας δεν θα ισχύσει για όσους/ες μετατεθούν εντός του 2018.

3. Εκδηλώσεις και δράσεις στα σχολεία για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2015 καθιερώθηκε οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιούν εκδηλώσεις ή /και δράσεις εντός του διδακτικού ωραρίου.
Κατά σύμπτωση η ίδια μέρα έχει ορισθεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αυτός ο δεύτερος συμβολισμός μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν να συνομιλούν και με τις δυο συμβολικές πλευρές. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούν να αξιοποιηθούν έργα της ελληνικής και παγκόσμιας ποίησης που έχουν ως θέμα τους την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταδίκη του ρατσισμού.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 ή τις αμέσως επόμενες ημέρες προτείνεται:
Όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υλοποιήσουν εκδηλώσεις ή/και δράσεις διάρκειας δύο (2) ή τριών (3) ωρών (με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων), εντός του διδακτικού ωραρίου, υπό τον γενικό τίτλο: «Η ποίηση μας βοηθάει να ζήσουμε χωρίς ρατσισμό».
Οι εκδηλώσεις ή/και οι δράσεις μπορεί να είναι ατομικές ή ομαδικές και να περιλαμβάνουν: α) δημιουργία ποιημάτων με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, β) οπτική αποτύπωση (σκίτσα, ζωγραφική, ψηφιακή εικονογράφηση) ενός ποιήματος, γ) δημιουργία αφίσας, εικαστικού έργου, δ) μελοποίηση κάποιου σχετικού ποιήματος.
Τη σχετική εγκύκλιο  με το προτεινόμενο ενδεικτικά εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να τη βρείτε εδώ: http://www.minedu.gov.gr/news/33566-20-03-18-ekdiloseis-kai-draseis-sta-sxoleia-gia-tin-pagkosmia-imera-kata-tou-ratsismoy-kai-tis-misallodoksias-kai-tin-pagkosmia-imera-poiisis-2

4. Παραιτήσεις των μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για συνταξιοδότηση
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοίνωση σχετικά με τις αιτήσεις παραιτήσεων των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με αυτή:  «Αίτηση παραίτησης μόνιμου εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υποβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου».
Επομένως, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται από την πρώτη (1η ) έως και τη δεκάτη (10η ) Απριλίου.
Στην περίπτωση που η εναρκτήρια ή η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι αργία, η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα. Κατά το παρόν έτος η καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων παραίτησης είναι η 10η Απριλίου 2018 ημέρα Τρίτη.
Λόγω των αργιών του Πάσχα, οι εργάσιμες ημέρες του 1ου δεκαημέρου Απριλίου (εντός του οποίου βάσει νόμου υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις) είναι:
Μ. Δευτέρα: 02/04/2018
Μ. Τρίτη: 03/04/2018
Μ. Τετάρτη: 04/04/2018
Μ. Πέμπτη: 05/04/2018
Τρίτη (μετά το Πάσχα): 10/04/2018
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γρ. 6, Σιόντη Αντωνία, τηλ. 2651077697

5. Υποβολή σχολίων αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου
 Για να συνδεθείτε με τη διαβούλευση, να υποβάλετε τα σχόλια και τις απόψεις σας, πατήστε εδώ:
Στη συνέχεια επιλέγετε το άρθρο ή τα άρθρα που επιθυμείτε να σχολιάσετε πατώντας τη λέξη «σχόλια» στα αριστερά. Στο τέλος της σελίδας γράφετε τα σχόλιά σας στη φόρμα, συμπληρώνετε τα πεδία   Όνομα,  eMail και Προσωπικός Ιστοχώρος/Ιστοσελίδα/Blog και προβαίνετε στην υποβολή.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 15:00.

6.Aπόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών
Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έκρινε η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, την απόφαση του πρώην  υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, με την οποία άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνασίου, μετά από προσφυγή του  Μητροπολίτη  Πειραιώς Σεραφείμ  , της Εστίας Πατερικών Μελετών, και γονέων.
Δεν αφορά το Λύκειο καθώς αναμένεται να συζητηθεί δεύτερη σχετική αίτηση ακύρωσης.
Σε επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου αναφέρονται τα εξής: Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πληροφορήθηκε από επιλεκτικές  διαρροές απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο.
Το Υπουργείο σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο και αυτές κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους και ως προς το σκεπτικό τους.
Η συγκεκριμένη απόφαση πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει  το έργο της ανανέωσης, του πλουραλισμού και του εκδημοκρατισμού των προγραμμάτων σπουδών και των διδακτικών υλικών όλων των βαθμίδων.
Σημειώνεται δε, ότι η νέα διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών έχει ενσωματωθεί πλήρως και έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από εκπαιδευτικούς και μαθητές γιατί αποτελούσε ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.
Το Υπουργείο, τέλος, θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση.

7. Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εορτές του Πάσχα.
        Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ 79/2017, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία δεν λειτουργούν από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (διακοπές Πάσχα).
Συνεπώς, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα λειτουργήσουν μέχρι και την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, ενώ θα ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.    

8. Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων  
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων, ακολουθώντας την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για την πραγματοποίηση στο χρονικό διάστημα από 19 έως 28 Μαρτίου 2018 κύκλου Γενικών Συνελεύσεων στους Συλλόγους όλης της χώρας με στόχο τη συσπείρωση των συναδέλφων και την ενδυνάμωση του αγώνα, αποφάσισε όπως πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και ώρα 6.00μμ. στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Παλεύουμε για:
  • μόνιμους, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) άμεσα σε όλη τη χώρα,
  • στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,
  • εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων,
  • μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο,
  • αύξηση δαπανών για την παιδεία, υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
   Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου