Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

1ο Ενημερωτικό Μαρτίου 2018 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου



 Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 05.03.2018

1ο Ενημερωτικό Μαρτίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:

1. Στάση εργασίας και περικοπή αποδοχών
            Από το υπουργείο Παιδείας, (Γενική Διεύθυνση Προσωπικού  Π.Ε. & Δ.Ε. Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Π.Ε Τμήμα Β’ Υπηρεσιακής Εξέλιξης δόθηκε η εξής απάντηση αναφορικά με τη στάση εργασίας και την περικοπή αποδοχών:  Με την παρ. 2 του αρ. 25 του Ν. 4354/15 (ΦΕΚ 176 Α’) ορίζεται ότι «Για τον υπολογισμό των αποδοχών ο μήνας λογίζεται για τριάντα (30) ημέρες. Στις περιπτώσεις αποχής του υπαλλήλου από τα καθήκοντα του, λόγω απεργίας, ο μήνας λογίζεται για είκοσι πέντε (25) ημέρες. Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατήσεων, εργοδότη και εργαζόμενου, για κύρια και επικουρική σύνταξη, στην περίπτωση που η ημέρα απεργίας αναγνωρίζεται ως συντάξιμη» (σχετική η αριθ. 2/31029/ΔΕΠ/6-5-2016, ΑΔΑ: ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ εγκύκλιος του Γ.Λ.Κ.).
Με την παρ. 8 του αρ. 13 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167 Α’), όπως αντικαταστάθηκε με το αρ. 245 του Ν. 4512/18 (ΦΕΚ 5 Α’), ορίζεται ότι «… Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα…» (σχετική η αριθ. 14181/ΓΔ4/26-1 2018, ΑΔΑ: ΩΠΚΣ4653ΠΣ-063 εγκύκλιος της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε. του ΥΠ.Π.Ε.Θ.). Κατόπιν των ανωτέρω, σας γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση συμμετοχής σε στάση εργασίας περικόπτεται το σύνολο των ωρών της προκηρυχθείσης στάσης εργασίας.

2. Αιτήσεις εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.
Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε, καλούνται από την Παρασκευή 02/03/2018 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της 3ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. που πρόκειται να διεξαχθεί κατά το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2018.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για την παρούσα (3η) περίοδο επιμόρφωσης και η κατανομή των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης γίνονται σε 2 φάσεις:
·                     02 έως 09 Μαρτίου 2018 στις 16.00 (Α’ φάση υποβολής αιτήσεων και κατανομής των εκπαιδευτικών στα διαθέσιμα προγράμματα επιμόρφωσης με διαδικασία ηλεκτρονικής κλήρωσης),
·                     12 έως 15 Μαρτίου 2018 στις 16.00 (δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων Α’ Φάσης και Β’ Φάση υποβολής και επικαιροποίησης αιτήσεων από εκπαιδευτικούς που δεν κληρώθηκαν σε προγράμματα που υλοποιούνται ή νέους ενδιαφερομένους, με σκοπό τη συμπλήρωση προγραμμάτων που δεν έλαβαν τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων για να υλοποιηθούν και την εν γένει συμπλήρωση κενών θέσεων, με σειρά χρονικής προτεραιότητας).
Δικαίωμα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και Δ.Ε. όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης (περιλαμβανομένων των υπηρετούντων αναπληρωτών), οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων καθώς και οι αποσπασμένοι στο εξωτερικό εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ελληνικά σχολεία της ομογένειας.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.) αποτελεί η πιστοποίηση στις βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε. (Α’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ19/20, καθώς και τους επιμορφωτές Α’ επιπέδου Τ.Π.Ε. που είναι ενταγμένοι στα σχετικά μητρώα παλαιότερων πράξεων επιμόρφωσης σε βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε.
Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής και η ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών για τα διαθέσιμα επιμορφωτικά προγράμματα που τους αφορούν και θα υλοποιηθούν για την περιοχή τους γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) της Πράξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://e-pimorfosi.cti.gr/mis, με χρήση των κωδικών που τους είχαν αποδοθεί κατά την πιστοποίησή τους στο Α’ Επίπεδο Τ.Π.Ε..
Η επιμόρφωση Β1 επιπέδου ΤΠΕ, έχει διάρκεια 36 διδακτικές ώρες και συνιστά Εισαγωγική Επιμόρφωση για την Εκπαιδευτική Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε.
Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε και στο ενημερωτικό του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Φίλιππου Ευαγγέλου που έχει αποσταλεί προς τις σχολικές μονάδες ή εναλλακτικά εδώ:
Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο το γεγονός συνάδελφοί μας που παρακολούθησαν την Τ.Π.Ε Α’ επιπέδου να μην έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην επιμόρφωση Β1, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς ή δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να πιστοποιηθούν. Επιβάλλεται να λειτουργήσουν άμεσα προγράμματα Α’ επιπέδου Τ.Π.Ε, αλλά και να δοθεί το δικαίωμα της άμεσης πιστοποίησης σε όσους παρακολούθησαν κατά το παρελθόν το Α’ επίπεδο και επιθυμούν να πιστοποιηθούν.

3. Τρίτη 6 Μαρτίου 2018: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο.
            Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο για την Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο. Αναφέρει τα εξής: Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, καλούνται οι σχολικές μονάδες της χώρας να αφιερώσουν χρόνο, από 5 Μαρτίου έως 9 Μαρτίου 2018, (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων) σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις (πχ βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, εικαστικά εργαστήρια, διαδραστικές ομιλίες, βιωματικά σεμινάρια κα) με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Υλικό μπορείτε να βρείτε ενδεικτικά στους παρακάτω συνδέσμους:
4.http://www.alfavita.gr/arthron/ekpaideysi/afieroma-ohi-stin-sholiki-kai-ton-ekfovismo

4.Απουσίες μαθητών, myschool και αποστολή e-mail στους γονείς
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Πληροφοριακό Σύστημα myschool, στο πλαίσιο της λειτουργικής αναβάθμισης των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της μείωσης του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων, προχωρά στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής αποστολής των ειδοποιητηρίων απουσιών των μαθητών στους γονείς/κηδεμόνες αυτών.
Η συγκεκριμένη λειτουργία είναι καθαρά προαιρετική, αξιοποιήσιμη από τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων της χώρας, οι οποίοι είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συλλογή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων επικοινωνίας των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών τους, κατόπιν συναίνεσης αυτών.
            Μάλιστα με νεώτερη ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε συνέχεια της λειτουργικότητας για την αποστολή του e-mail απουσιών στους γονείς/κηδεμόνες, η συγκεκριμένη δυνατότητα θα προστεθεί και στο ρόλο του υπευθύνου τμήματος.

5. Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπ/κούς Α/θμιας Εκπ/σης Περιφ. Ενότητας Ιωαννίνων κλάδου ΠΕ06 Αγγλικής γλώσσας
            Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 και ώρες 11:30-13:30 θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων για τους εκπαιδευτικούς Αγγλικής Γλώσσας της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (αριθμ. πρωτ. έγκρισης Φ.34.2/1240/26-02-2018), με θέμα:
«Εκπαιδευτική αξιοποίηση της μεθόδου project στο μάθημα της αγγλικής γλώσσας».

6. Μισθοδοσία μηνός Μαρτίου 2018 (β’ Δεκαπενθήμερο)
Το β’ Δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας μηνός Μαρτίου 2018 θα καταβληθεί την Τρίτη 13.03.2018 (απόγευμα Δευτέρας 12.03.2018).  


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου