Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

5ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 18.01.2018
5ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:

1. Αύξηση στη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών που αλλάζουν Μισθολογικό Κλιμάκιο
            Όπως όλοι γνωρίζετε,  η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων (και των εκπαιδευτικών) είχε ανασταλεί για τα έτη 2016-2017 και ενεργοποιήθηκε από 1-1-2018 εκ νέου, συνυπολογιζόμενου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου, που είχε υπολογισθεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου μέχρι τις 31-12-2017. Σταδιακά πολλοί από εμάς μέσα στον Ιανουάριο συμπληρώνουμε τον απαιτούμενο χρόνο υπηρεσίας (2 έτη) για την κατάταξή μας  στο επόμενο ΜΚ που σημαίνει 59 ευρώ αύξηση μεικτά. Το πόσο γρήγορα θα  συμπληρωθούν αυτά τα δύο έτη και από τους άλλους εκπαιδευτικούς εξαρτάται από τον πλεονάζοντα χρόνο που είχαν στις 31-12-2015, όταν πάγωσε η μισθολογική εξέλιξη. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχα από τον εκκαθαριστή της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων οι αυξήσεις στο μισθό των μόνιμων εκπαιδευτικών που άλλαξαν ΜΚ μέσα στον Ιανουάριο, θα φανούν στη μισθοδοσία Μαρτίου και ίσως  Απριλίου 2018. Το ποσό της αύξησης για τους προηγούμενους μήνες θα δοθεί αναδρομικά. Θυμίζω επίσης ότι οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου ανεβαίνουν 2 ΜΚ (4 χρόνια) και 6  ΜΚ (12 χρόνια)  αντίστοιχα. Για Μεταπτυχιακούς τίτλους ή διδακτορικά που αναγνωρίστηκαν από την 1η-1-2016 και εφεξής τα οικονομικά αποτελέσματα ισχύουν από 1.1.2018

2.Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων-Ενέργειες ΔΟΕ
            Συνιστά θετικό γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας μετά από αρκετά χρόνια φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της αναμοριοδότησης των Σχολικών Μονάδων και μάλιστα έμπρακτα. Η ΔΟΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με την πρόταση αναμοριοδότησης από το υπουργείο Παιδείας για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά,  εκτιμά ότι έχει προβλήματα, λάθη και σημεία που χρήζουν επανεκτίμησης, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας σοβαρής συζήτησης. Για το λόγο αυτό καλεί όλα τα Δ.Σ. των  Συλλόγων Εκπαιδευτικών, τους αιρετούς των Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. να συνεργαστούν ούτως ώστε να καταθέσουν παρατηρήσεις – προτάσεις, τεκμηριωμένες και ευρείας αποδοχής, επί της πρότασης του Υπουργείου. Οι προτάσεις αυτές συνοδευόμενες από πλήρη – αναλυτική αιτιολόγηση, όπου θα περιλαμβάνεται αναφορά στη βαρύτητα των κριτηρίων στα οποία στηρίχτηκαν, θα πρέπει να αποσταλούν στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στο secretariat@doe.gr. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από 17 μέχρι 26 Ιανουαρίου 2018.
              Στη συνέχεια το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πραγματοποιήσει περιφερειακές συσκέψεις για να διαμορφωθεί πρόταση σε επίπεδο περιφέρειας ως εξής:
·        31 Ιανουαρίου στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
·        6 Φεβρουαρίου στις περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων ήδη από την Τρίτη 19-12-2017 σε έκτακτη συνεδρίαση συζήτησε το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων μετά την επίσημη πρόταση του υπουργείου Παιδείας και προέβη σε επισημάνσεις και διορθώσεις. Για ευνόητους λόγους, εξαιτίας του ότι η διαδικασία συζήτησης και υποβολής των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, δε θα σας γνωστοποιήσω την πρόταση που ομόφωνα διατυπώθηκε.
Την επίσημη πρόταση του υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων σας την έχω γνωστοποιήσει στο 3ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2017 με ημερομηνία 11.12.2017 και στο blog μου (http://vasliondos.blogspot.gr/2017/12/3-2017.html).
Όλα αυτά θα έχουν αξία αν πραγματοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων μας (μεταθέσεις κτλ).

3. Αναπληρωτές και ημερομηνία πληρωμής
            Σύμφωνα με έγγραφο του Γ.Γ. του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Γ. Αγγελόπουλου με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας  πληρωμής των αναπληρωτών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής  και προκειμένου να διασφαλίζεται η έγκαιρη υποβολή των αρχείων XML από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στα αυστηρά χρονικά όρια που θέτει η ΕΑΠ, απαιτείται τροποποίηση της διαδικασίας εκκαθάρισης των μισθοδοτικών καταστάσεων των Πράξεων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ. Τα δεδουλευμένα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που απασχολούνται στο πλαίσιο των Πράξεων ΕΣΠΑ και ΠΔΕ θα αποδίδονται μέσω της ΕΑΠ την δέκατη ημέρα κάθε μήνα (ή την τελευταία εργάσιμη πριν την δέκατη ημέρα εάν είναι Σάββατο/Κυριακή/αργία) ενώ το αρχείο XML που συνδέεται με την πληρωμή τους θα υποβάλλεται στην ΕΑΠ επτά (7) ημερολογιακές ημέρες νωρίτερα. Πιο συγκεκριμένα:
 Τέλος επισημαίνεται ότι η εκκαθάριση Ιουνίου και η αποζημίωση για μη ληφθείσα άδεια ενδέχεται να πληρωθεί στις 27.07.2018.
Ασφαλώς και η σταθερή ημερομηνία πληρωμών των αναπληρωτών συνιστά μια θετική εξέλιξη, αφού και οι συνάδελφοί μας αυτοί θα γνωρίζουν πλέον έγκαιρα την ακριβή ημερομηνία πληρωμής τους από τις εκάστοτε Διευθύνσεις, ώστε να προβαίνουν στον καλύτερο δυνατό προσωπικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό. 

4. Οικογενειακή παροχή για τέκνα εκπαιδευτικών που υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση
            Στην ιστοσελίδα της    Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων έχει αναρτηθεί ανακοίνωση για  την οικογενειακή παροχή για τέκνα εκπαιδευτικών που υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση. Ειδικότερα: “Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι λαμβάνουν οικογενειακή παροχή για τέκνα (οποιασδήποτε ηλικίας) τα οποία υποβάλλουν δική τους δήλωση, πρέπει να προσκομίσουν αμελλητί και με δική τους ευθύνη, στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων, την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό) φορολογικού έτους 2016 και μόλις υποβληθεί η νέα φορολογική δήλωση το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του φορολογικού έτους 2017.”

 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου