Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

5ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2017 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 18.12.2017
5ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Ανάρτηση Οριστικών πινάκων μετά τις ενστάσεις με τα στοιχεία των αιτούντων εκπαιδευτικών για μετάθεση, βελτίωση θέσης ή οριστική τοποθέτηση 2017-18
Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων (http://dipe.ioa.sch.gr/index.php/pyspe/anakoinoseis-pyspe/1214-oristikoi-pinakes-meta-tis-enstaseis-me-ta-stoixeia-ton-aitoynton-ekpaideftikon-gia-metathesi-veltiosi-thesis-i-oristiki-topothetisi-2017-18) έχουν αναρτηθεί από την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου οι οριστικοί πίνακες, μετά τις ενστάσεις, με τα στοιχεία των αιτούντων εκπαιδευτικών για μετάθεση, βελτίωση θέσης ή οριστική τοποθέτηση 2017-18 
 2. Μισθοδοσία μηνός Ιανουαρίου 2018
Αρκετές ημέρες νωρίτερα θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο  της μισθοδοσίας του μηνός Ιανουαρίου 2018. Κανονικά η ημερομηνία καταβολής είναι η 27η Δεκεμβρίου. Όμως λόγω των συνεχόμενων αργιών (25 και 26 Δεκεμβρίου 2017) πριν από την κανονική ημερομηνία καταβολής, αυτό αναμένεται να καταβληθεί 5 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή  στις 22 Δεκεμβρίου 2017, ημέρα Παρασκευή.
Στη μισθοδοσία Ιανουαρίου θα έχουμε επίσης κρατήσεις για το σύλλογο (11 ευρώ), αλλαγές στο φόρο εισοδήματος, αλλά και στην καταβολή της 3ης δόσης για όσους είχαμε αύξηση. Θυμίζω ότι η αύξηση  που τυχόν πήραν κάποιοι συνάδελφοί μας με την κατάταξή τους στα νέα ΜΚ, τον Ιανουάριο του 2016,  επιμερίστηκε σε 4 δόσεις σε βάθος τετραετίας   Η α΄ και β΄ δόση, δηλαδή τα 2/4 της συνολικής αύξησης έχουν δοθεί ήδη μέσα στο 2016 και 2017. Αναμένεται λοιπόν μέσα στο 2018 να λάβουν και άλλο ¼   δηλαδή τα 3/4 της συνολικής αύξησης.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, ακόμα είναι αναρτημένη η εξής ανακοίνωση “……… η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017. Από 1-1-2018 η μισθολογική εξέλιξη ενεργοποιείται εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 συνυπολογιζόμενου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου, που είχε υπολογισθεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου μέχρι τις 31-12-2017”. Ο χρόνος θα δείξει…..
3. Θέματα αρμοδιότητας ΠΥΣΠΕ
            Ύστερα από ενημέρωση που έλαβα για το υπηρεσιακό συμβούλιο της Παρασκευής στις 15-12-2017, στο οποίο παρέστη το αναπληρωματικό μέλος  Κυριακή Κοκκινέλη, τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
ü    Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης  Π.Ε. Ιωαννίνων σύμφωνα με το ν. 4452/2017
ü    Άδειες άσκησης έργου με αμοιβή σε εκπαιδευτικούς αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων
ü    Εκδίκαση ενστάσεων  σχετικά  με τα μόρια μετάθεσης, εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18-12-2017 θα συζητηθούν οι αιτήσεις θεραπείας-βελτίωσης των συναδέλφων μας ΠΕ11 μετά τα κενά που προέκυψαν από τη διάθεση 4 συναδέλφων Φυσικής Αγωγής για το πρόγραμμα της κολύμβησης. Την άποψή μου για τις αιτήσεις θεραπείας την έχω καταθέσει επανειλημμένα τόσο στο υπηρεσιακό συμβούλιο, όσο και στα ενημερωτικά μου.
Επιπλέον στο Διευρυμένο ΠΥΣΠΕ της Παρασκευής που προηγήθηκε, συζητήθηκε η κάλυψη των κενών Διευθυντών στα Δημοτικά Σχολεία Δροσοχωρίου, Μπάφρας-Νεοκαισάρειας και 5ου Ιωαννίνων. Το ΠΥΣΠΕ κατέληξε σε πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών (από τον τελικό ενιαίο αξιολογικό πίνακα) η οποία και απεστάλη για κύρωση προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολουθήσει η κάλυψη του κενού στο Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων. 
4. Επίδοση βαθμολογίας
            Πρόσφατη υπουργική απόφαση (Φ.7Α/ΦΜ/212191/Δ1/17 (ΦΕΚ-4358 Β/13-12-17) ορίζει και υπενθυμίζει όσα προβλέπονται για την επίδοση  της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση του κάθε τριμήνου. Στο άρθρο 3 (Διδακτικό έτος) αναφέρεται ότι: “Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε τρία (3) τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου”.
Επίσης στο άρθρο 6 (Τελικές Διατάξεις) αναφέρονται και τα εξής: “ Η επίδοση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση του κάθε τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσης υπουργικής απόφασης, γίνεται εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του τριμήνου, εκτός διδακτικού ωραρίου και εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων, σύμφωνα με την παρ, 8, του άρθρου 13, του ν. 1566/1985.
Ας δούμε τι προβλέπει ο ν.1566/85: «Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 της περίπτωσης ΣΤ΄ του άρθρου 11».
Όλα τα παραπάνω προβλέπονται άλλωστε και από το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 79/2017 ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017 για την Οργάνωση και λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολειών στα άρθρα 2 (Σχολικό έτος και διδακτικό έτος) και στο άρθρο 14 (Παιδαγωγικές συναντήσεις και ενημέρωση για θέματα αγωγής και προόδου των μαθητών και μαθητριών).  Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη του τριμήνου με ευθύνη του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου του σχολείου και του εκπαιδευτικού του τμήματος προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους. Οι συναντήσεις αυτές με τους γονείς των μαθητών προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου και εντός του εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών και σε χρόνο που επιτρέπει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων σε αυτές, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985.
  5. Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων 
            Την Τρίτη 19-12-2017 σε έκτακτη συνεδρίαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων θα συζητηθεί το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων μετά την επίσημη πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Θυμίζω ότι η πρόταση έχει αποσταλεί στα ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους μέχρι 10 Ιανουαρίου 2018. Εκτιμώ πως η ΔΟΕ σε εύλογο χρονικό διάστημα θα ζητήσει από τους οικείους Συλλόγους Π.Ε. όπως καταθέσουν εκ νέου τις προτάσεις τους. Η γνώμη μου είναι ότι η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων, χρήζει βελτιώσεων που εύκολα μπορούν να τεκμηριωθούν.
           

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου