Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

4ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017 του Λιόντου Βασιλείου αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



 Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184


 Ιωάννινα, 30.10.2017

 
4ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017

 
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1.  Διεύρυνση του προγράμματος κολύμβησης για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
            Μετά δυστυχώς από αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με την περσινή υλοποίηση του προγράμματος της κολύμβησης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα της κολύμβησης για τους μαθητές της Γ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων θα συνεχιστεί και φέτος κανονικά και μάλιστα διευρυμένο, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι μαθητές της Δ’ τάξης. Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:
Για καθαρά διοικητικούς λόγους, θα ανακοινώνονται σταδιακά από τις αρχές του Νοεμβρίου οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος, ενώ μέριμνα του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα κολύμβησης να υλοποιηθεί χωρίς να επιβαρυνθεί ή να διαταραχθεί η λειτουργία του κανονικού προγράμματος διδασκαλίας

2. Απόρριψη από το ΣΤΕ των προσφυγών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σχετικά με την ανάθεση μαθημάτων σε δασκάλους
            Στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του απέρριψε ισάριθμες προσφυγές εκπαιδευτικών που ζητούσαν την ακύρωση Υπουργικών Αποφάσεων για την ανάθεση σε Δασκάλους των μαθημάτων των Εικαστικών, της Θεατρικής Αγωγής, της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής στις περιπτώσεις αδυναμίας κάλυψης των εν λόγω μαθημάτων από εκπαιδευτικούς ΠΕ08, ΠΕ32, ΠΕ16.01 και ΠΕ11 αντίστοιχα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για απαράδεκτες αποφάσεις. Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να προβαίνει στην κάλυψη των κενών ειδικοτήτων μόνο με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και να μην επιδίδεται σε δημοσιονομικές περικοπές εις βάρος της ποιοτικής παρεχόμενης εκπαίδευσης.

3. Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια στα Δημοτικά Σχολεία
Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας εισάγεται η θεματική ενότητα «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια» στο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για το σχολικό έτος 2017-2018. 
Η διδασκαλία της θεματικής ενότητας θα πραγματοποιηθεί με ένταξη της στο Ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων της Χώρας ως ακολούθως:
Α ́ Δημοτικού 
α) Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για το τρίτο (Γ’) τρίμηνο του σχολικού έτους.
Β ́ Δημοτικού
Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα κατά την διάρκεια όλου του σχολικού έτους.
Γ’ Δημοτικού
Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για το τρίτο (Γ’) τρίμηνο του σχολικού έτους
Δ’ Δημοτικού
Ευέλικτη Ζώνη του προγράμματος: 1 ώρα την εβδομάδα για ένα τρίμηνο του σχολικού έτους κατά την κρίση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού που διδάσκει το μάθημα της Ευέλικτης ζώνης .
Ε’ και Στ ́ Δημοτικού
Διάχυση της θεματικής ενότητας σε άλλα διδακτικά αντικείμενα όπως Γλώσσα, Φυσικά, Τ.Π.Ε., Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή σε ενότητες συναφείς, κατά την κρίση του εκπαιδευτικού, με την Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια. Η ένταξη θα πραγματοποιείται με απόφαση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού έως 10 ώρες ανά έτος.

4. Επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε
Στη σελίδα http://e-pimorfosi.cti.gr/ γίνεται γνωστό ότι έχουν επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης τα Κ.Σ.Ε., που υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να υλοποιήσουν προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. κατά την 2η περίοδο επιμόρφωσης (Δεκέμβριος 2017 - Μάρτιος 2018). Επιπλέον η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διάρκειας 36 διδακτικών ωρών και διεξάγονται εκτός σχολικού ωραρίου, προβλέπεται να είναι η Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
Βρισκόμαστε λοιπόν σε αναμονή γνωστοποίησης της ημερομηνίας υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των συναδέλφων μας για τη συμμετοχή στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.

5. Συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου και Παράλληλη Στήριξη-Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων
Αρκετοί συνάδελφοι Διευθυντές αναθέτουν τον τελευταίο καιρό διδακτικό ωράριο στην παράλληλη στήριξη σε συναδέλφους μας που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο επικαλούμενοι την Εγκύκλιο 163629/ΓΔ4/4-10-2016 του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του άρθρου 48, του ν.4415/2016 (Α΄ 159) και ειδικότερα την παράγραφο 3 που ορίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο και στη σχολική μονάδα, που υπηρετούν, υπάρχουν εγκεκριμένα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη μαθητών, δύναται να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο για την υποστήριξη αυτών, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός διδακτικών ωρών υποστήριξης των μαθητών, όπως προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ. Το σύνολο των εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν κάθε μαθητή δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους τέσσερις.
Αρχικά επισημαίνω ότι η ανάθεση συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου για κάλυψη διδακτικών αναγκών Παράλληλης Στήριξης γίνεται με απόφαση των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν εισήγησης του Σχολικού Συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης της σχολικής μονάδας και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
Κατά δεύτερον σας γνωστοποιώ την πρόσφατη ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων στην οποία αναφέρεται ότι οι παραπάνω ενέργειες δημιουργούν προηγούμενο για μελλοντικές αναθέσεις χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα και καταστρατήγηση  των  παιδαγωγικών αρχών, ενώ καλούνται οι συνάδελφοι που αναγκάζονται να αναλάβουν τέτοια καθήκοντα να το καταγγείλουν στο σύλλογο.
Είναι ευθύνη της Πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας ο διορισμός άμεσα των 34 αναπληρωτών συναδέλφων μας για την κάλυψη των κενών της Παράλληλης Στήριξης στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων. Προσωπικά πάντως εκτιμώ ότι η κάλυψη του συνόλου των κενών καθίσταται αδύνατη και ως εκ τούτου θα καλυφθούν τα κενά στην πορεία με την πιο πάνω διαδικασία.

6. Μισθοδοσία β’ Δεκαπενθημέρου μηνός Νοεμβρίου 2017
Στις 13 Νοεμβρίου (απόγευμα Παρασκευής 10 Νοεμβρίου) θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Νοεμβρίου  2017.

7. Αίτηση βελτίωσης-θεραπείας
Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν βελτίωση θέσης, δύνανται να προβαίνουν σε αίτηση θεραπείας-βελτίωσης στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, την οποία το τελευταίο θα εξετάζει και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και συγκυρίες, θα απορρίπτει ή θα ικανοποιεί. Σημειώνω ότι η απόρριψη μιας αίτησης θεραπείας δεν αποκλείει τους συναδέλφους μας από το να επανέλθουν με νεώτερη αίτηση. Θεωρώ ωστόσο πως θα πρέπει να υπάρχει και ένα ανώτατο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα εξετάζονται οι αιτήσεις θεραπείας, καθώς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγκωνίζεται το παιδαγωγικό κομμάτι με τις αλλεπάλληλες εναλλαγές εκπαιδευτικών. Με το πέρας αυτού του χρονικού ορίου πιστεύω πως το υπηρεσιακό συμβούλιο θα πρέπει να προβαίνει σε ικανοποίηση των αιτήσεων θεραπείας μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (προβλήματα υγείας, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι).   

8. Πραγματοποίηση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
Η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 του Νοεμβρίου 2017 στις 6 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του 27ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Κιάφα.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι τα εξής:
1.        Λογοδοσία Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στην 86η Γενική συνέλευση της Δ.Ο.Ε. (Ιούνιος 2017).
2.        Ενημέρωση και Λογοδοσία των Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
3.        Ερωτήσεις-Τοποθετήσεις-Προτάσεις (Μελών-Παρατάξεων) πάνω στο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου