Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Αναβολή πληρωμής των δανείων από την Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ

Την αναβολή πληρωμής τόσο των τόκων όσο και του κεφαλαίου στα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους θέλει το ΔΝΤ.

Για την ακρίβεια το ΔΝΤ προτείνει την παράταση της περιόδου χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF μέχρι 17 χρόνια, των δανείων του ESM μέχρι 6 χρόνια, και του GLF κατά 20 χρόνια.
Το ΔΝΤ προτείνει επίσης να εξαλειφθεί πλήρως το spread του Euribor στις 50 μονάδες βάσης για τα διμερή δάνεια του GLF, αλλά και παράταση της ωρίμανσης των ευρωπαϊκών δανείων ως το 2080. Ταυτόχρονα τα επιτόκια για τα δάνεια του EFSF/ESM στην Ελλάδα θα πρέπει να καθοριστούν στο 1,5% ως το 2045.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων του το xρέος της Ελλάδος θα φθάσει το 293,6% του ΑΕΠ έως το 2060, σύμφωνα με τις παραδοχές του βασικού σεναρίου.
Το σενάριο αυτό προβλέπει διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό στο επίπεδο του 1,5% και έσοδα αποκρατικοποιήσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030.
Mε βάση το σενάριο του ΔΝΤ αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες, μέχρι και 20 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καλυφθούν από το μη χρησιμοποιημένο "μαξιλάρι" για τις τράπεζες, από το πρόγραμμα του ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου