Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Αυτόματος κόφτης για μισθούς και συντάξεις – Πότε και πως θα γίνονται οι μειώσεις

- Με προεδρικό διάταγμα και χωρίς έγκριση από τη Βουλή οι μειώσεις
- Δείτε πως έρχεται το νέο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις
- Τι σημαίνει η συμφωνία και ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές

Το αγκάθι του αυτόματου κόφτη φαίνεται ότι μπαίνει για ακόμη μια φορά στα συνήθη θύματα μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δηλαδή.
Έτσι σε ό,τι αφορά στον αυτόματο κόφτη των δαπανών, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνονται μονάχα ευαίσθητοι τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία.
Κάπως έτσι οι περικοπές δαπανών θα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την πρόταση που είναι και αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία του eurogroup της 24ης Απριλίου, την 30 Απριλίου κάθε χρόνου με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συντάσει μια έκθεση η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη Βουλή με την οποία θα γίνεται λόγος για την απόκλιση ή μη από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Εάν υπάρχει απόκλιση τότε ως την 31η Μαϊου θα πρέπει να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα μέτρα με τα οποία θα “κλείνει” η τρύπα.
Εάν δεν εκδίδεται από τον υπουργό το σχετικό διάταγμα τότε αυτομάτως θα ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί.
Πότε ενεργοποιούνται τα μέτρα;
Εάν η απόκλιση είναι ως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα. Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% ως 0,75% τότε ενεργοποιούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ τότε ενεργοποιούνται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όταν η απόκλιση είναι από 1,26% ως 1,75% του ΑΕΠ τα μέτρα τα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ όταν η απόκλιση είναι από 1,76% του ΑΕΠ ως 2,25% τότε τα μέτρα θα φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο επώδυνα μπορεί να είναι τα μέτρα των περικοπών αρκεί να δει κανείς τα ποσά. Οι περικοπές που έρχονται στα ειδικά μισθολόγια το καλοκαίρι δεν είναι παρά μόνο το ένα τρίτο των μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η απόκλιση της τάξης του 0,5%. Στην περίπτωση μάλιστα που η απόκλιση είναι στο 1% τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυτών των περικοπών που έφεραν στις συντάξεις τα μέτρα που πέρασαν με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου