Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΦΠΑ: Ο κύβος ερρίφθη - Εκδόθηκε η εγκύκλιος - Όλα παίρνουν φωτιά από την 1η Ιουνίου

- O ΦΠΑ συμπαρασύρει και τα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου!
- Πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% στο 17%
- Με τους νέους συντελεστές θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα
- ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Από την 1η Ιουνίου επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ακόμη και των νησιών του Αιγαίου στα οποία δεν καταργείται ακόμη το ειδικό καθεστώς, πρέπει να προσαρμόσουν τους νέους, αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα νησιά που διατηρούν το ειδικό καθεστώς μέχρι το τέλος του χρόνου, τώρα πρέπει να προσαρμόσουν τον βασικό συντελεστή από το 16% στο 17%.
Αυτό θα γίνει γιατί το ειδικό καθεστώς προβλέπει μειωμένο κατά 30% συντελεστή σε σχέση με τον κανονικό. Όμως, από τη στιγμή που ο κανονικός συντελεστής ανεβαίνει από το 23% στο 24%, επηρεάζεται και ο συντελεστής και στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία δεν έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς.
Επίσης, η εγκύκλιος προβλέπει ότι «για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα».
Επιπρόσθετα: «σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της».
Τα νησιά στα οποία δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές
Η εγκύκλιος αναφέρει ότι: «Περαιτέρω, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου ως άνω άρθρου 52, με την οποία προστίθεται νέα παράγραφος 6Α, μετά την παράγραφο 6, στο άρθρο 21 του Κώδικα ΦΠΑ, από 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000) για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος). Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών, ήτοι Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015 και πλέον αναφέρονται και στην νέα παράγραφο 6Α του άρθρου 21 του Κώδικα ΦΠΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου