Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΔΑΚΕ/ΠΕ για την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των σχολείων ΕΑΕΠ

"Αlea jacta est! Ο Υπουργός αποφάσισε:Η εκπαιδευτική… απορρύθμιση συνεχίζεται - Τίτλοι τέλους για τα ΕΑΕΠ"
Αυτή τη φορά η κυβέρνηση της Αριστεράς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεπέρασε τον εαυτό της σε ευρηματικότητα(!) επιλύοντας τον γόρδιο δεσμό της λειτουργίας των σχολείων για το επόμενο σχολικό έτος.
Τη στιγμή, που οι διορισμοί 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών πήραν «κόκκινη» κάρτα από τους θεσμούς, η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε (βλ. ΕΑΕΠ και άλλες δράσεις), η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του νέου ΕΣΠΑ περιορίζει τα διαθέσιμα κονδύλια, η σταθερά χαμηλή χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό καλά κρατεί, η κυβέρνηση «στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης την οποία έχουμε ξεκινήσει, του διαλόγου τον οποίο κάνουμε και των ρυθμίσεων που σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή, αξιοποιώντας τη συζήτηση και το διάλογο μας με τον ΟΟΣΑ» (ομιλία Φίλη, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 26.04.2016), βρήκε τη λύση.
Συρρικνώνει τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό καταργώντας τα σχολεία ΕΑΕΠ και επιβάλλει ένα «νέου τύπου» ολοήμερο με λιγότερες ώρες. Αποτέλεσμα: Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών υποβαθμίζονται ακόμη περισσότερο και χιλιάδες εκπαιδευτικοί, και δη αναπληρωτές, οδηγούνται στην ανεργία.
Η κατάργηση της πρωινής ζώνης, η προϋπόθεση συμμετοχής παιδιών μόνο οικογενειών όπου και οι δυο γονείς εργάζονται για τα 6/θέσια και πάνω σχολεία, η μηνιαία αναφορά φοιτούντων μαθητών, η δυνατότητα ανάθεσης της διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Αισθητικής Αγωγής και της Φυσικής Αγωγής σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70, η προοπτική περαιτέρω συρρίκνωσης (Θρησκευτικά, ΤΠΕ, Αγγλικά κλπ) μέχρι και μελλοντικής αποπομπής διδακτικών αντικειμένων από το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλάζει τον προσανατολισμό αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια το Ολοήμερο δεν λειτουργούσε με όρους παιδαγωγικής, εξυπηρετώντας παράλληλα και κοινωνικές ανάγκες. Λειτουργούσε με μοναδικό γνώμονα τις διαθέσιμες πιστώσεις (κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ).
Ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου, που αποτελεί κομβική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΖΙΑ-ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να καλύψει τις μορφωτικές ανάγκες ενός μεγαλύτερου αριθμού μαθητών σε όλη την χώρα και δεν θα συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Κεντρική στόχευση της πολιτικής ηγεσίας είναι η με κάθε τρόπο εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Το πώς γίνεται αυτό αποκαλύπτεται και στον ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ που αφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ΕΑΕΠ και του νέου τύπου ολοήμερου.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος μένει άναυδος μπροστά στην κυβερνητική λογιστική λογική!
1.337 σχολεία ΕΑΕΠ (κυρίως 12/θέσια) Χ 60 ώρες μείωση/σχολείο την εβδομάδα = 80.220 ώρες : 22 ώρες (Μ.Ο. υποχρεωτικού ωραρίου εκπαιδευτικού) = 3.646 εκπαιδευτικοί λιγότεροι. Σ’ αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν τα «οφέλη» από την κατάργηση της πρωινής ζώνης των ολοήμερων σχολείων (5 ώρες/εβδομάδα). Αν συνυπολογίσει κανείς τις θέσεις νηπιαγωγών που θα χαθούν με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης με το άρθρο 35 του νομοσχεδίου για την έρευνα που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των νηπίων από 7 στα 14 ανά τμήμα, τότε μπορεί εύκολα κάποιος να αντιληφθεί τόσο το μέγεθος του αριθμού των υπεραριθμιών που θα προκύψουν όσο και την μεγάλη μείωση στις προσλήψεις των συναδέλφων αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Μιλάμε για χιλιάδες εκπαιδευτικούς!
Η τελευταία αυτή ρύθμιση για το νέο τύπου ολοήμερου σχολείου εν μέσω συνεχιζόμενου «εθνικού» διαλόγου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν μετείχε ποτέ ουσιαστικά. Δεν κλήθηκε ποτέ, παρά μόνο σε μια συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να εκφράσει άποψη για τις δραματικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σχολείο. Μονόλογος, δηλαδή, εν μέσω «διαλόγου». Η κυβέρνηση διάλεξε το δρόμο που θα βαδίσει. Σε αυτό το δρόμο δεν θα την ακολουθήσουμε.
Η απώλεια οργανικών θέσεων, η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η καταδίκη σε ανεργία για τους νεότερους και η απόλυση, επί της ουσίας, εκπαιδευτικών που εργάζονταν, έστω και ελαστικά, μέχρι σήμερα είναι η ζοφερή πραγματικότητα που μαζί με τη διαρκή μισθολογική υποβάθμιση και τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στην Εκπαίδευση.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αγωνίζεται για:
• Άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τα Ολοήμερα και της ρύθμισης για τα Νηπιαγωγεία.
• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.
• Αναβάθμιση του Ολοήμερου Σχολείου.
Φωτογραφία του Φίλιππος Ευαγγέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου