Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στον αέρα οι φορολογικές δηλώσεις - Πώς η τρόικα μπλοκάρει τη διαδικασία - Πρόβλημα και με την απόσυρση αυτοκινήτων

- Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν έχουν δώσει ακόμα το πράσινο φως στο υπουργείο Οικονομικών
- Το Taxisnet επρόκειτο να ανοίξει την 1η Μαρτίου ώστε να υποβληθούν οι δόσεις έως τέλη Απριλίου
- Πρόβλημα υπάρχει και με το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων αφού η τρόικα δεν το έχει δεχθεί ακόμα
- Εκνευρισμός από την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις των τεχνικών κλιμακίων για τις οποίες θεωρούν πως δεν υπάρχει δικαιολογία

Στον αέρα βρίσκονται οι φορολογικές δηλώσεις του 2016 και ο προγραμματισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου δεν έδωσαν ακόμα το ¨πράσινο¨ φως για τεχνικές πλευρές και αλλαγές που έγιναν στη φορολογική δήλωση, όπως για παράδειγμα το σημείο που αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης, και προκαλούν προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων.
Κι΄ αυτό παρότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλλει τις προτάσεις του τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το TAXISnet επρόκειτο να ανοίξει τις πύλες του την 1 Μαρτίου ώστε να υποβληθούν οι δηλώσεις ως το τέλος Απριλίου και στη συνέχεια να πληρωθούν οι πρόσθετοι φόροι σε 10 δόσεις.
Ομως, τώρα ο προγραμματισμός φαντάζει ανεφάρμοστος αφού τα τεχνικά κλιμάκια καθυστερούν να εγκρίνουν ακόμα και τεχνικά αιτήματα. Η κωλυσιεργία των τεχνικών κλιμακίων έχει ¨παγώσει¨ και την αγορά του αυτοκινήτου, αφού παρότι έχουν πάρει τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχουν εγκρίνει ακόμα την απόσυρση.
Τις συνέπειες πληρώνουν οι έμποροι αυτοκινήτων οι οποίοι βλέπουν τις εκθέσεις τους άδειες, γιατί οι πελάτες περιμένουν πρώτα την απόφαση για την απόσυρση και μετά να προχωρήσουν στην αγορά του αυτοκινήτου.
Το τρίτο μεγάλο φάουλ των τεχνικών κλιμακίων είναι η καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τη δήλωση των μη δηλωμένων εισοδημάτων παρελθόντων ετών που οι κάτοχοί τους τα έχουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Η συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι να μην μπορεί να προχωρήσει η ρύθμιση που θα επέτρεπε σε φοροφυγάδες και πολίτες που βρίσκονται στις λίστες Λαγκάρνητ, Μπόργιανς και άλλες να δηλώσουν τα εισοδήματά τους, να τα νομιμοποιήσουν και το Δημόσιο να εισπράξει πρόσθετα έσοδα εύκολα.
Στο θέμα αυτό το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό, αφού διαφωνούν με τις ρυθμίσεις που δίνουν κίνητρα σε όσους δηλώσουν τα εισοδήματά τους να πληρώσουν λιγότερους φόρους αν τα τα τοποθετήσουν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα καταθέσουν σε τράπεζα, αγοράσουν ακίνητα ή προχωρήσουν σε επενδύσεις.
Το επιχείρημα του κουαρτέτου είναι πως δεν πρέπει να δοθούν κίνητρα γιατί πρέπει να εμπεδωθεί κλίμα φορολογικής συνείδησης.
Ομως, χωρίς κίνητρα δεν πρόκειται να δηλωθούν τα κρυμμένα εισοδήματα, λένε από το υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει έσοδα, οι τράπεζες καταθέσεις και να δυσκολεύει η είσπραξη χρημάτων από τις λίστες.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί απορίες και εκνευρισμό στην κυβέρνηση, αφού τουλάχιστον για τα δύο πρώτα θέματα τουλάχιστον (φορολογικές δηλώσεις και απόσυρση) δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου