Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τα 7 θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Υπηρεσιακών Μεταβολών του υπουργείου Παιδείας

Επτά θέματα συζητήθηκαν στην τρίτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Υπηρεσιακών Μεταβολών του υπουργείου Παιδείας, στην οποία προεδρεύει ο Διευθυντής του υπουργού Τάκης Κατσαρός.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos:
ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ : Συζητήθηκε κι απ ότι φάνηκε συμφώνησαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου, η προϋπηρεσία των ωρομισθίων να προσμετράται ανά ημέρα, προκειμένου να μη χάνεται καμία εργάσιμη ημέρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ: Από την πλευρά των μελών του υπουργείου Παιδείας, όταν ρωτήθηκαν από εκπροσώπους των εκπαιδευτικών,  ειπώθηκε” Δεν μπορούμε να συζητήσουμε αυτή τη στιγμή  ούτε για σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ούτε για αριθμός προσλήψεων.
ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ: Από την πλευρά των μελών του υπουργείου Παιδείας, φάνηκε να συμφωνούν  για κοινό σύστημα μοριοδότησης σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά τονίστηκε ότι πρέπει να καθοριστούν οι λεπτομέρειες
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ:Τέθηκε θέμα τρόπου με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι οργανικές θέσεις ειδικοτήτων
ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ: Υπήρξε διαφωνία μεταξύ εκπροσώπων της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.
Η μεν ΟΛΜΕ τάχθηκε υπέρ της ανάκλησης δέκα ημέρες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ η δε ΔΟΕ πρότεινε να γίνεται η αίτηση ανάκλησης μέχρι και την ημέρα συνεδρίασης του ΚΥΣΠΕ.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Τέθηκε θέμα υπολογισμού των μορίων των ωρομισθίων των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολεοιων
Η εισήγηση του υπ. Παιδείας για τις Μεταθέσεις των Εκπαιδευτικών
Ειδικότερα οι δέκα προτάσεις του υπουργείου Παιδείας, περιλαμβάνουν :
 1.    Στο άρθρο 103 του συντάγματος ορίζεται μεταξύ άλλων ότι: «…Κανένας δεν μπορεί να διοριστεί υπάλληλος σε οργανική θέση που δεν είναι νομοθετημένη…. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν  οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Επομένως θα πρέπει οι οργανικές θέσεις να είναι νομοθετημένες και να υπάρχουν, δηλ. να έχουν συσταθεί. Επιθυμία της Πολιτική Ηγεσίας ΠΗ είναι να γίνει η διάκριση ανάμεσα στην οργανική θέση (συστημένη με Υπουργική απόφαση ανά κλάδο και περιοχή μετάθεσης) και την Οργανική (οριστική) τοποθέτηση
(η οποία θα πρέπει να αλλάξει όνομα για να μην υπάρχει σύγχυση με πράξη των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ).
2.    Η οργανική θέση θα υφίσταται στην περιοχή μετάθεσης ενώ η οργανική (οριστική) τοποθέτηση θα πραγματοποιείται σε ένα σχολείο με 12-23 ώρες και όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε σχολικές μονάδες της ίδιας ομάδας σχολείων. Η αναφορά σε ώρες οργανικής τοποθέτησης να γίνεται σύμφωνα με τις Α΄ αναθέσεις μαθημάτων.
3.    Είναι προφανές ότι στόχος του Υπουργείου είναι  να υπάρξει αρχικά ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των εκπαιδευτικών για τις μεταθέσεις, τις αποσπάσεις αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών. Παράλληλα επιδίωξη της ΠΗ είναι η καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος με μοριοδότηση για τη ρύθμιση των υπεραριθμιών, των βελτιώσεων και των αποσπάσεων.  
4.    Αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας με εξίσωση των μορίων μεταξύ των δυο βαθμίδων σε γειτονικά σχολεία  που σήμερα δίνουν διαφορετική μοριοδότηση.
5.    Η διαδικασία των αποσπάσεων σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ να γίνεται μετά τις μεταθέσεις, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής όσων μόλις μετατέθηκαν.
6.    Σε σχέση με τις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης η ΠΗ πιστεύει  ότι οι κατηγορίες που αναφέρονται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρήζουν σοβαρής αναθεώρησης. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα ζητηθεί  από το ΚΕΣΥ (με αυστηρό χρονοδιάγραμμα), να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των ασθενειών με την παρατήρηση ότι επειδή η ένταξη σε Ε.Κ. των εκπαιδευτικών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσιακές μεταβολές του, θα πρέπει να γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Για παράδειγμα ένα ποσοστό αναπηρίας 80% με βεβαίωση ΚΕΠΑ θα μπορούσε να εντάξει ένα εκπαιδευτικό σε ειδική κατηγορία.
7.    Για τους/τις συζύγους δικαστικών λειτουργών, να μετατίθενται ύστερα από αίτηση τους μόνο εφόσον ο/η δικαστικός μετατίθεται υποχρεωτικά για τις ανάγκες της υπηρεσίας.
8.    Για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών γενικής παιδείας στα μουσικά σχολεία τα αρμόδια ΥΣ να λαμβάνουν υπόψη μόνο τα κριτήρια γενικών μεταθέσεων.
9.    Αντίθετα για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ16 στα μουσικά σχολεία τα ΥΣ να λαμβάνουν υπόψη και την αντίστοιχη εξειδίκευση με  ανάλογη μοριοδότηση.
10.    Ξεκάθαρη μοριοδότηση θα υπάρξει και για τις μεταθέσεις σε Διαπολιτισμικά, καλλιτεχνικά και Μειονοτικά Σχολεία.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η  Επιτροπή Υπηρεσιακών Μεταβολών του υπουργείου Παιδείας αποτελείται από τους εξής:

1. Κατσαρός Παναγιώτης, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού
2. Πολίτης Γεώργιος, Σύμβουλος του Υπουργού
3. Μπερνιδάκης Ιωάννης, Διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Πειραιά
4. Κασσιανός Παναγιώτης, Σύμβουλος του Υπουργού
5. Ψαρράκη Γεωργία, ΠΕ 05 αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Γενική
Γραμματεία του ΥΠΠΕΘ, Γραμματέας Επιτροπής
6. Γκάρτζιος Γεώργιος, Δ/ντης Δ/νσης  Α/θμιας Εκπ/σης  Βοιωτίας, Πρόεδρος ΚΥΣΠΕ
7. Αργυρίου Αργύριος Δ/ντης Δ/νσης  Β/θμιας Εκπ/σης  Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ
8. Καρδαμίτση Ευδοκία, Γενική Διευθύντρια Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
9. Μεϊμάρης Τριαντάφυλλος, Προϊστάμενος Γ ́ τμήματος της Δ/σης προσωπικού Δ.Ε.
10. Αστέρη Θεοδώρα, Προϊσταμένη της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής
11. Κικινής Αθανάσιος, Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε
12. Φασφαλής Νικόλαος, Γενικός Γραμματέας της Δ.Ο.Ε
13.Τσούχλος Θεόδωρος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02, Μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
14.Μπουντουλούλης Ευάγγελος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ12.05, Μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
15. Παπαευθυμίου Δημήτρης, Αιρετό μέλος του ΚΥΣΕΕΠ
16. Νίκος Παναγιώτης, Προϊστάμενος Γ ́ τμήματος της Δ/νσης προσωπικού Π.Ε.,

Έργο της επιτροπής είναι η μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων  για  το σύστημα μονίμου διορισμού εκπαιδευτικών, τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (Π.Δ. 50/1996 & Π.Δ. 100/1997) μεταθέσεων, τοποθετήσεων εκπαιδευτικών Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης και λοιπών θεμάτων καθώς και για τις αντίστοιχες τροποποιήσεις που απαιτούνται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου