Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ασφαλιστικό: Οι 7 ομάδες «υψηλού κινδύνου» – Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να δουν μειωμένες συντάξεις

Καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία με την Επιτροπή Σοφών να καταλήγει την μεθεπόμενη Τετάρτη, οι συνταξιούχοι βρίσκονται στην κυριολεξία σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς περιμένουν να δουν ποιες και πόσες θα είναι οι μειώσει στις συντάξεις τους.
Όπως και να έχει, πάντως, από τις επικείμενες αλλαγές, μεγάλοι χαμένοι πως είναι συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων. Πρόκειται για εφτά κατηγορίες, οι οποίες θα δουν μειωμένες συντάξεις το επόμενο διάστημα:
* Όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιουλίου 2015, οι οποίοι μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική σύνταξη (ασφαλισμένοι 15ετίας). Αυτή η κατηγορία -που έτσι κι αλλιώς έχει χαμηλές αποδοχές- θα δει τις συντάξεις της μειωμένες καθώς μειώνεται η βασική σύνταξη.
Συγκεκριμένα:
  • Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ.
  • Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ.
  • Σημαντικά μειωμένη θα είναι η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας.
  • Αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.
* Μειώσεις περιμένουν και τους συνταξιούχους των άλλων ταμείων.
  • Στο ΝΑΤ, καθώς καθώς από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Οι συντάξεις του ΟΓΑ από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές.
* Μία τελευταία κατηγορία αφορά: 
  •  την πρόωρη σύνταξη γήρατος και τον τρόπο εφαρμογής του ποσοστού μείωσης. Πρόκειται για το πέναλτι 10% που προστίθεται στο 6% που ισχύει σήμερα και αφορά την «ποινή» για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου