Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Σκέψεις σχετικά με τις επικείμενες προσλήψεις αναπληρωτών

Την τελευταία εβδομάδα έγινα αποδέκτης τηλεφώνων και μηνυμάτων από πολλούς συναδέλφους αναπληρωτές ανά την Ελλάδα που εναγωνίως ζητούσαν να τους ενημερώσω για τα κενά που απεστάλησαν από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων στην ΠΕΔΙΕΚ Ηπείρου προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών, αλλά και να έχουν μια πληρέστερη εικόνα προκειμένου να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους.

Προσωπικά δεν είχα ενημέρωση επί του θέματος, πέρα από τα όσα διαρρέονται από εδώ και από εκεί.

Ένα από τα μέγιστα ζητήματα για μένα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο νομός Ιωαννίνων σταδιακά "κλείνει" για αναπληρωτές και μόνιμους, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον κλάδο ΠΕ70 Δάσκαλοι.

Η υπογεννητικότητα σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό λειτουργικά υπεράριθμων συναδέλφων δημιούργησε την παραπάνω κατάσταση που διαρκώς και θα επιδεινώνεται.

Υπήρξα για αρκετά χρόνια αναπληρωτής και δε θα ξεχάσω ποτέ την αγωνία που με διακατείχε και μάλιστα σε μια εποχή που τα πάντα γινόταν στο χέρι και τηλεφωνικά χωρίς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας και πιθανότατα  αναξιοκρατικά ή κατά το δοκούν, χωρίς καν το στοιχειώδη έλεγχο. 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να γνωστοποιούνται τα κενά για τους αναπληρωτές. 

Δε θα αντιλέξω. 

Όμως θα προβάλλω τον εξής ισχυρισμό. 

Προφανώς και ναι, να γνωστοποιούνται τα εκάστοτε κενά είτε από τις ΠΕΔΙΕΚ ή το ΥΠΑΙΘ, αλλά παράλληλα στην Α' Φάση να καλύπτονται στο ΣΥΝΟΛΟ τους τα κενά αυτά. 

Γιατί ποιο το νόημα του να γνωρίζει κανείς ότι για πχ στο νομό Ιωαννίνων χρειαζόμαστε και δηλώθηκαν περίπου 100 παράλληλες στηρίξεις, αλλά στην Α' Φάση να καλύπτονται οι μισές; Αυτή δεν είναι άλλωστε και η πρακτική όλων των τελευταίων ετών; Εξοικονόμηση ανθρωπο-ωρών, έστω και για μια εβδομάδα.....

Η κάλυψη εξολοκλήρου όλων των δηλωθέντων κενών από την Α' Φάση θα εξασφάλιζε εν μέρει την δίκαιη τοποθέτηση των αναπληρωτών και θα αποφεύγονταν φαινόμενα του τύπου χάνω οριακά την πρώτη επιλογή μου και διορίζομαι στη δεύτερη, ενώ στη Β' Φάση ο ευρισκόμενος 500 θέσεις πιο κάτω να διορίζεται εκεί που θα έπρεπε να ήμουν εγώ κτλ.

Φέτος επίσης έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τουλάχιστον νομοί που αποτελούσαν το "μαξιλαράκι" για τους μετακινούμενους  από Ιωάννινα έχουν μηδενικά κενά κλάδου ΠΕ70 Δάσκαλοι, ελέω των πολλών μόνιμων διορισμών.

Θα ήταν ευχής έργον αν σε μια στιγμή διορίζονταν ως μόνιμοι οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές, οι περιπλανώμενοι της εκπαίδευσης και περιφερόμενοι από το ένα άκρο της Ελλάδας στο άλλο, αυτοί-ές που βάζουν πλάτη στην τελευταία εσχατιά της πατρίδας μας για την εκπαίδευση και μόρφωση των παιδιών μας, αλλά μάλλον ζητάω πολλά.

Τους αρμόζει τουλάχιστον σεβασμός και εκτίμηση για όσα φιλότιμα προσφέρουν, όπως άλλωστε πράττει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από την άλλη, κάτι αρχίζει να διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια με τους μόνιμους διορισμούς μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία, αλλά δεν αρκεί.

Για τα μισθολογικά ή τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας αναπληρωτών θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτηση. 

Με αυτές τις λίγες σκέψεις εύχομαι καλές επιλογές στους συναδέλφους μας αναπληρωτές και κάθε καλό στους ίδιους και τις οικογένειές τους!

Β.Κ.Λιόντος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου