Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

1ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 09.01.2018
1ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες, χρόνια καλά, πολλά και ευτυχισμένα. Εύχομαι το 2018 να είναι για όλους σας ευτυχές, χαρούμενο και δημιουργικό.
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών στις κενούμενες θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων
Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων (http://dipe.ioa.sch.gr/index.php/dieythynsi/deltia-typou-diefthynsis/1219-apofasi-topothetisis-diefthynton-stis-kenoymenes-theseis-diefthynton-sxolikon-monadon-tis-dieythynsis-protovathmias-ekpaidefsis-n-ioanninon) έχει αναρτηθεί η απόφαση τοποθέτησης Διευθυντών στις κενούμενες θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων (5ο ΔΣ Ιωαννίνων, ΔΣ Μπάφρας-Νεοκαισάρειας, ΔΣ Δροσοχωρίου) της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων. Εύχομαι από καρδιάς να έχουν μια δημιουργική και άκρως συναδελφική θητεία.
Το Διευρυμένο ΠΥΣΠΕ της Τετάρτης 10.01.2018 θα καταλήξει σε πρόταση τοποθέτησης Διευθυντή (από τον τελικό ενιαίο αξιολογικό πίνακα) για το ΔΣ Λογγάδων η οποία και θα αποσταλεί για κύρωση προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.

2. Μισθοδοσία μηνός Ιανουαρίου 2018 (Β’ Δεκαπενθήμερο) -Ξεπάγωμα μισθολογικών κλιμακίων (ΜΚ)
Στις 12 Ιανουαρίου (απόγευμα Πέμπτης 11 Ιανουαρίου 2018) θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Ιανουαρίου 2018.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο, ακόμα είναι αναρτημένη η εξής ανακοίνωση με τίτλο Αναστολή Μισθολογικής Εξέλιξης στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω: “Με την παρ. 2 του άρθρου 26 του Νόμου 4354 /2015 προβλέπεται ότι, μετά τη μισθολογική κατάταξη της προηγούμενης παραγράφου, η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017. Από 1-1-2018 η μισθολογική εξέλιξη ενεργοποιείται εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 συνυπολογιζόμενου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου, που είχε υπολογισθεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου μέχρι τις 31-12-2017.
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί η ενημέρωση ότι ήδη πολλές δημόσιες υπηρεσίες ξεκίνησαν την εφαρμογή του ξεπαγώματος των ΜΚ για όσους υπαλλήλους είχαν πλεονάζοντα χρόνο στις 31-12-2015 και συμπληρώνουν τώρα τον απαιτούμενο χρόνο για αλλαγή κλιμακίου ή απέκτησαν μετέπειτα μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Θυμίζω εδώ:

  • Γενικά όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι άλλοι Δ.Υ χάσαμε δύο χρόνια μισθολογικής εξέλιξης, σύμφωνα με το άρθρο 26 παρ.2 του   Ν4354/15. Ειδικότερα   η μισθολογική εξέλιξη των Δ.Υ. έχει ανασταλεί από 1-1-16 μέχρι 31-12-17. Η μετάβαση από το ένα μισθολογικό κλιμάκιο στο άλλο οποία γίνεται κάθε 2 χρόνια.

  • Όσοι εκπαιδευτικοί είχαμε μεγάλο πλεονάζοντα χρόνο, με την κατάταξη στα ΜΚ τον Ιανουάριο του 2016, θα πάρουμε πιο γρήγορα αύξηση  μέσα στο 2018 σε σχέση με όσους είχαν μικρότερο πλεονάζοντα χρόνο.

  • Η αύξηση  που τυχόν πήραμε με την κατάταξή μας στα νέα ΜΚ, τον Ιανουάριο του 2016,  επιμερίστηκε σε 4 δόσεις σε βάθος τετραετίας   Η α΄ και β΄ δόση, δηλαδή τα 2/4 της συνολικής αύξησης έχουν δοθεί ήδη μέσα στο 2016 και 2017. Αναμένεται λοιπόν μέσα στο 2018 να λάβουμε και άλλο ¼   δηλαδή τα 3/4 της συνολικής αύξησης.

  • Για αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών από 1-1-2016 και εφεξής η προωθημένη μισθολογική κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από 1-1-2018. Οι κάτοχοι Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Τίτλου ανεβαίνουν 2 ΜΚ (4 χρόνια) και 6  ΜΚ (12 χρόνια)  αντίστοιχα.

Βέβαια εδώ ας έχουμε στα υπόψη ότι μέσα στο 2017 μας έγιναν κρατήσεις υπέρ ΜΤΠΥ, καθώς το ποσοστό της μηνιαίας πάγιας κράτησης των μετόχων υπέρ του ΜΤΠΥ μεταβάλλεται από 4% σε 4,5%. Επιπλέον το άρθρο 27 του Ν.4354/2015 προβλέπει το συμψηφισμό της πιθανής  αύξησης από την χορήγηση ΜΚ, με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά  (εκτός των περιπτώσεων που η αύξηση οφείλεται σε επίδομα θέσης και προωθημένη εξέλιξη), ενώ παρατηρούνται και αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος για το 2018.
Συνεπώς ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί τόσο ως προς το ξεπάγωμα των ΜΚ, όσο και ως προς το πόσο θα είναι το ύψος των αυξήσεων που κάποιοι και όχι όλοι, θα λάβουν.   

3. Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων
            Την Τρίτη 19-12-2017 σε έκτακτη συνεδρίαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων συζητήθηκε το θέμα της αναμοριοδότησης των σχολικών μονάδων μετά την επίσημη πρόταση του υπουργείου Παιδείας. Θυμίζω ότι η πρόταση έχει αποσταλεί στα ΚΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, προκειμένου να εκφράσουν τη γνώμη τους μέχρι την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.
Η Δ.Ο.Ε. ζήτησε στις 20.12.2017 από το Υπουργείο Παιδείας να δοθεί δίμηνη παράταση για την κατάθεση των προτάσεών της, επικαλούμενη ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να τύχει σοβαρής και ουσιαστικής επεξεργασίας μέσα από συλλογικές διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα της Δ.Ο.Ε. (σε εργάσιμο χρόνο και όχι μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων).
            Από την πλευρά του το υπουργείο ακόμα δεν έχει απαντήσει στη ΔΟΕ με την ημερομηνία αποστολής των προτάσεων να εκπνέει την Τετάρτη 10.01.2018, ενώ στις 22-12-17 προέβη σε πρόταση για τα δυσπρόσιτα σχολεία, προχωρώντας στον επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων ΠΕ και ΔΕ, με στόχο τον εξορθολογισμό της υφιστάμενης κατάταξής τους. Προτείνεται μάλιστα όπως στην κατηγορία δυσπρόσιτα  καταταχθούν όλες οι σχολικές μονάδες που θα μοριοδοτηθούν από 10 έως 14 μόρια.
Όλα αυτά θα έχουν αξία αν πραγματοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων μας (μεταθέσεις κτλ)

4. « Η τσάντα στο σχολείο»
            Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την υλοποίηση δράσης με τίτλο «η τσάντα στο σχολείο». Με τη συγκεκριμένη δράση καθιερώνεται η παραμονή της σχολικής τσάντας των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο το μήνα, στο σχολείο. H τσάντα των μαθητών/τριών παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα. Η δράση απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, και θα υλοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του. Οι λεπτομέρειες της δράσης αναφέρονται στην εγκύκλιο του υπουργείου.

5. Υποχρεωτικό 30ωρο-Επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης- Συγχωνεύσεις  σχολικών μονάδων
            Κατατίθεται μέσα στην εβδομάδα  προς ψήφιση στη Βουλή, το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα που η Κυβέρνηση υπέγραψε με τους θεσμούς, όπως διατάξεις για την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα, τα κριτήρια και το χρονοδιάγραμμα για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων από το σχολικό έτος 2018-2019 και τον αποκλεισμό της ώρας του γεύματος από τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών. Ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του πρόσφατα ανέφερε: “Αυτό που υπάρχει είναι η παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Ανεξάρτητα από τις ώρες διδασκαλίας τους, να παραμένουν στο σχολείο σε όλη τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου. Αυτό είναι νομοθετημένο από το 1985. Αλλά ο νομοθέτης όμως τότε καθόρισε ότι οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο σχολείο εφόσον τους έχουν ανατεθεί εξωδιδακτικές εργασίες, γραφειοκρατικές ή άλλου είδους, για να τις εκτελούν. Αυτό το πράγμα θα επαναληφθεί στο νομοσχέδιο που θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα για τα προαπαιτούμενα. Απλώς θα καθορίζεται  με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, για ποιο λόγο να παραμένουν στο σχολείο, ποια είναι τα καθήκοντα  που έχουν πέραν της διδασκαλίας και εφόσον υπάρχουν τέτοια καθήκοντα να παραμένουν στο σχολείο για όσο χρειάζεται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.”
Κάποιοι πίσω από αυτό διαβλέπουν αύξηση διδακτικού ωραρίου μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και παραμονή των εκπαιδευτικών στο σχολείο μέχρι τις 14:00 ώστε να υλοποιούν και το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων.
Από το Μάρτιο προγραμματίζεται επίσης να ξεκινήσει και η διαδικασία επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης, Συντονιστών ΠΕΚΕΣ, Προϊσταμένων ΚΕΣΥ, ΚΕΑ και Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, των οποίων η θητεία ως γνωστόν λήγει και από 1η Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠ.Π.Ε.Θ., θα εκκινήσει η λειτουργία των νέων θεσμών.
Μέχρι την τελική ψήφιση των παραπάνω, πολλά θα ακουστούν και άλλα τόσα θα αλλάξουν. Πολλά θα διαψευστούν και άλλα τόσα θα επιβεβαιωθούν. Αναμένουμε λοιπόν την επίσημη ψήφιση των παραπάνω, αλλά και την επίσημη αντίδραση-αντιπρόταση της ΔΟΕ και της εκπαιδευτικής κοινότητας γενικότερα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου