Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Συντάξεις: Που θα πέσει το τσεκούρι των περικοπών - Ποιες κινδυνεύουν, ποιες μπορεί να σωθούν

- Πηγές του newsit.gr αποκαλύπτουν το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για να γλιτώσουν οι μικρές συντάξεις
- Ξένοι "σοφοί" κόβουν και ράβουν τις περικοπές για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ το μήνα
- Με την αύξηση των εισφορών θα βρεθούν μόνο τα μισά από τα 900 εκατομμύρια που απαιτούνται

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών για να μην περικοπούν οι συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και τελικά το ψαλίδι να μπει μόνο στις υψηλότερες. Στην προσπάθεια αυτή επιδίδεται τώρα η κυβέρνηση. Το θετικό, όπως λένε στο newsit.gr παράγοντες με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι πως το κουαρτέτο δεν απέρριψε την πρόταση που τους έχει υποβάλλει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος για κάλυψη τουλάχιστον ενός μέρους των χρημάτων για το 2016 (υπολογίζονται τώρα σε 900 εκατομμύρια από 700 εκατ.) από επαναφορά τουλάχιστον μέρους των εισφορών στα προς του Ιουλίου 2014 επίπεδα.
Ετσι ελπίζουν στην κυβέρνηση να βρεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον και να αποτραπεί η περικοπή των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ.
Και όπως λένε ελπίζουν βάσιμα, γιατί όταν την περασμένη εβδομάδα προσέρχονταν στην διαπραγμάτευση εκτιμούσαν πως το κουαρτέτο (ή τρόικα, όπως προτιμάει κανείς) θα απέρριπτε χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση. Όπως είχαμε αναφέρει στο newsit.gr στις 21 Οκτωβρίου, κυβερνητικός παράγοντας εκτιμούσε ότι «θα φάμε πόρτα». Τελικά προτείνοντας αύξηση εισφορών  δεν έφαγε πόρτα ο υπουργός Εργασίας και τώρα οι αρμόδιες υπηρεσίες επεξεργάζονται νέα σενάρια  για να βρουν ποιες συντάξεις θα περικοπούν, καθώς και τα ποσοστά των περικοπών τα οποία θα είναι κλιμακωτά βαίνοντας αυξανόμενα όσο υψηλότερη είναι η σύνταξη.
Όσον αφορά στη γενικότερη αντιμετώπιση της μεταρρύθμισης η κεντρική ιδέα παραμένει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεώτερα στοιχεία γιατί ο επανυπολογισμός, όσο εύκολος κι αν ακούγεται είναι αντιθέτως μία πολύ δύσκολη εξίσωση γιατί αφορά σε διαφορετικά συστήματα τα οποία θα πρέπει να ομογενοποιηθούν  ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση πλέον του συνταξιοδοτικού.
Για το λόγο αυτό τις ελληνικές υπηρεσίας συνδράμουν εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, καθώς και ειδικοί από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
Όταν το υπουργείο Εργασίας καταλήξει σε τελικές και μετρήσιμες προτάσεις, αυτές στη συνέχεια θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, ούτως ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη μεταρρύθμιση και τη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Τώρα όσο αφορά στην υποχρέωση της Ελλάδας για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δις. περίπου ως το 2017, η κυβέρνηση προτείνει το ποσό αυτό να μην προκύψει αποκλειστικά από περικοπές, αλλά να βρεθεί και ένας πόρος υπέρ του ασφαλιστικού ο οποίος θα καλύψει αν όχι όλο το ποσό, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος.
Ιδέες έπεσαν πολλές στο τραπέζι για τη φύση του νέου πόρου, όπως φόρος στα ακριβά ακίνητα, φόρος στους πιο πλούσιους Ελληνες (ακούγεται ευχάριστα, αλλά θα πρέπει να προσδιοριστεί ποιοι είναι οι πραγματικά πλούσιοι), φόρο στον ορυκτό πλούτο και ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει ο προτείνει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.
Όμως, όπως γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά τον τελευταίο λόγο θα έχει το κουαρτέτο.
Οσον αφορά δεν στην επίσκεψη του Βάλντις Ντομπρόβσκις  και τις συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Ελληνες συνομιλητές τους δεν έγιναν σοφότεροι από τις παρεμβάσεις τις οποίες χαρακτηρίζουν πολιτικές, ενώ στις εκτιμήσεις συνυπολογίζουν το γεγονός πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν συγκαταλέγεται μεταξύ των ανθρώπων του Σόιμπλε, ο οποίος αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται για να δυσκολέψει την ελληνική κυβέρνηση, όπως λένε κυβερνητικές πηγές.
Σε αντιστάθμισμα η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στην επίσκεψη του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα και σημειώνουν με νόημα πως ύστερα από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ ο ρόλος Μοσκοβισί δεν θα είναι όπως στο παρελθόν, αλλά πιο αποφασιστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου