Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Πανελλαδικές 2015: «Ελεύθερη πτώση» στις βάσεις λόγω… capital controls!

Μεγάλη πτώση θα παρατηρηθεί φέτος στις βάσεις εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.
Η «βουτιά» αυτή οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: στα δύσκολα θεμάτα, ιδίως στη θετική κατεύθυνση, που προκάλεσαν και τις χαμηλές επιδόσεις, στην αλλαγή του καθεστώτος για τις μετεγγραφές και στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις ιδίως κατά την περίοδο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», οι παράγοντες αυτοί «έδεσαν» τα χέρια των υποψηφίων, καθώς ήταν πλέον αντιμέτωποι με λιγότερες επιλογές, καθώς πλέον στο οπτικό τους πεδίο περιορίζονταν μόνο οι σχολές στον τόπο διαμονής τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συνεχείς ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε συνδυασμό με την παράταση της προθεσμίας του μηχανογραφικού θα δημιουργήσουν βάσεις «δύο ταχυτήτων» καθώς τα κεντρικά Ιδρύματα, οι πόλεις των οποίων φιλοξενούν περίπου το 50% των υποψηφίων κάθε χρόνο, θα έχουν αυξημένη ζήτηση φέτος.
Αναλυτές που μιλούν στην εφημερίδα αναφέρουν ότι το οξύμωρο είναι ότι παρά τη μεγάλη ζήτηση, η τρομακτική συρρίκνωση που κατεγράφη φέτος στους αριστούχους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ακόμα και για διατήρηση των βάσεων στα περσινά τους επίπεδα. Οι δημοφιλείς σχολές στα κεντρικά Ιδρύματα θα σημειώσουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από 150 έως και 800 μόρια! Στον αντίποδα βρίσκονται τα περιφερειακά Ιδρύματα, τα οποία φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το ασφυκτικά περιορισμένο πλαφόν των μετεγγραφών (με ταβάνι 15% του αριθμού εισακτέων, όταν πέρσι υπήρχαν τμήματα που δέχτηκαν ακόμα και 100% επιπλέον φοιτητικό πληθυσμό) και τις οικονομικές δυσκολίες των ελληνικών νοικοκυριών. Η πλασματική αυξημένη ζήτηση που κατεγράφη πέρσι ακόμα και 1.000 μορίων θα μειωθεί δραστικά φέτος, παρακάτω του μέσου όρου, και θα συμπαρασύρει και τα μόρια σε αρκετές σχολές.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο πεδίο
Στο 1ο πεδίο, οι περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα χάσουν πολλά μόρια. Στα ίδια επίπεδα πτώσης θα κινηθούν και εκείνες με αντικείμενο την Ψυχολογία, την Κοινωνιολογία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι απώλειες θα κυμανθούν από 500 έως 600 μόρια.
2ο πεδίο
Εως και 600 μόρια θα πέσουν οι βάσεις στις σχολές, δεδομένου και των χείριστων επιδόσεων των μαθητών σε Μαθηματικά και Φυσική, ενώ στις περιφερειακές σχολές η πτώση μπορεί να μετατραπεί σε κατρακύλα.
3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών μετά την περσινή «εκτόξευσή» της και την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα αντίστοιχα τμήματα τα υπόλοιπα ιδρύματα. Πτώση έως και 700 μόρια θα σημειωθεί και στις υπόλοιπες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική.
4ο πεδίο
Οι ολυτεχνικές σχολές των υποψηφίων, οι επιδόσεις των οποίων «κατακρημνίστηκαν» σε Μαθηματικά και Φυσική, θα επηρεαστούν μαζί με τις Οικονομικές στο μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στην πτώση των μορίων. Στο ΕΜΠ και στο ΑΠΘ η πτώση κυμαίνεται από 200 έως και 700 μόρια. Μάλιστα, μπορεί σε κάποιες σχολές, η πτώση θα μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μόρια.
5ο πεδίο
Ακόμα και 1.000 μόρια υπολογίζεται να χάσουν οι οικονομικές σχολές. Η τεράστια αποτυχία στα Μαθηματικά, σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις στο υποχρεωτικό μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στα εν λόγω τμήματα να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα στα μόρια εισαγωγής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου