Ελαστικότερους κανόνες για τους «κακοπληρωτές» σχεδιάζει η κυβέρνηση
Κυβέρνηση και τράπεζες προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός πιο ελαστικού συστήματος στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων.
Οι αλλαγές δεν θα αφορούν τους πάντες αλλά τους δανειολήπτες που συνεργάζονται με ειλικρίνεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, με το 35% των δανείων να βρίσκεται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, δηλαδή εμφανίζει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του άνω των 90 ημερών, στην πράξη περισσότεροι από το 50% των δανειοληπτών έχουν κάποια στιγμή εμφανιστεί στα συστήματα προειδοποίησης του «Τειρεσία».
«Με τα ισχύοντα δεδομένα για όλους αυτούς δεν μπορεί να εγκριθεί κανένα νέο δάνειο», σημειώνουν στελέχη τραπεζών. «Το ζητούμενο είναι», τονίζουν, «όχι μόνο να αντιμετωπιστούν τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και τμήμα του πληθυσμού που λόγω κρίσης βρέθηκε στο σημείο να χαρακτηρίζεται μη αξιόχρεο να επανενταχτεί, υπό προϋποθέσεις, και να επανέλθει στην κατηγορία των επιχειρήσεων - νοικοκυριών που δικαιούνται νέα πίστωση».
Η αλλαγή των κανόνων του «Τειρεσία», σύμφωνα με την «Καθημερινή», δεν σημαίνει ότι οι κακοπληρωτές θα λάβουν συγχωροχάρτι. Όπως τονίζουν οι τράπεζες, η ελαστικοποίηση των όρων πρέπει να αφορά μόνον όσους συνεργάζονται και έχουν δείξει έμπρακτα την υπευθυνότητά τους. Δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση όλους όσοι είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να αποφύγουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή προσπαθούν να μοιραστούν της ζημιές - απώλειες που έχουν υποστεί με το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση τους συνεπείς δανειολήπτες και καταθέτες (οι οποίοι επωμίζονται σήμερα το κόστος των «κόκκινων» δανείων). Για παράδειγμα, δανειολήπτης που υπέστη μεγάλη μείωση εισοδημάτων και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του αλλά έχει προχωρήσει σε ρύθμιση την οποία ακολουθεί με συνέπεια θα μπορούσε σταδιακά να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση σε νέα πίστωση.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν εξαιρετική σημασία ο ορισμός του συνεργάσιμου δανειολήπτη, ο καθορισμός των αποδεκτών ορίων διαβίωσης, το θέμα των πλειστηριασμών, οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα επιλέξει άμεσα διεθνή σύμβουλο, ο οποίος θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, δεν υπάρχει ζήτημα στην παρούσα συγκυρία δημιουργίας ενιαίας bad bank και θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την εσωτερική σε κάθε τράπεζα αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου