Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Νέα φοροκαταιγίδα και δραματικές περικοπές!

• Μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα αναδρομικά, αύξηση του ΦΠΑ (ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης), κατάργηση φοροαπαλλαγών και από ευπαθείς ομάδες, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, «μαχαίρι» στο εφάπαξ εργαζομένων και στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση εισφορών, μειώσεις ακόμη και των επιδομάτων ανεργίας, είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα φέρει η νέα φοροκαταιγίδα που έρχεται σύντομα να χτυπήσει εκατομμύρια Έλληνες, πολλοί από τους οποίους για να βρουν δουλειά, είναι αποφασισμένοι ακόμη και να μεταναστεύσουν!
Πιο συγκεκριμένα:
• Στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν άμεσα – πιθανότατα τον Ιούλιο- στη μείωση του αφορολογήτου και μάλιστα αναδρομικά από 1-1-2011. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στις 6.000 ευρώ, αντί 12.000 που ισχύει σήμερα για τον άγαμο.  Υπό εξέταση ακόμα παραμένει και αν τελικώς μπορεί να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι.
• Προκειμένου να αποφύγει τις ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς από την μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών στο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από 13% σε 23%, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να την επιβάλει κυρίως σε είδη και τρόφιμα εκτός οικίας (πχ σερβιριζόμενα προϊόντα σε εστιατόρια, καφετέριες). Το μέτρο θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, για να μην πληγεί ο τουρισμός.
• Άμεση θα είναι όμως όπως φαίνεται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά αλλά και στο φυσικό αέριο. Μέσα στον Ιούνιο αυξάνεται επίσης η φορολογία, κυρίως στα φθηνά τσιγάρα, ενώ ξεκινά η διαδικασία διαμόρφωσης και των αυξημένων τελών κυκλοφορίας που θα ισχύσουν το 2012.
• Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη η επιβολή ειδικού φόρου σε σκάφη, πισίνες, μεγάλα Ι.Χ., καθώς και η μείωση του ορίου για υπαγωγή στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Στο μεταξύ, νέες δραματικές περικοπές αποφάσισε το Υπουργείο Εργασίας, αναζητώντας το ποσό των 2,7 δις ευρώ ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος για το 2011.
Το πακέτο των κυριότερων μέτρων, σύμφωνα με τα «Νέα», είναι :
Καθιερώνεται από την 1η Σεπτεµβρίου κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% σε όσους η επικουρική σύνταξη ξεπερνάει τα 300 ευρώ. Μειώσεις θα επιβληθούν από την πρωτοχρονιά στις επικουρικές συντάξεις.
Μέσα σε αυτό το καλοκαίρι μπαίνει νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Δεν θα αλλάξει η εισφορά του 3% για συντάξεις έως 1.700 ευρώ, όμως για συντάξεις από 1.701 ευρώ και πάνω τα ποσοστά παρακράτησης θα πάνε στο 6% από 4% που είναι τώρα και για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ η παρακράτηση θα φτάσει στο 14%.
Επίσης μέσα στο καλοκαίρι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, εκτός από το ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί και παρακράτηση έως και 10%. Μόνες προβλεπόμενες εξαιρέσεις οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών, µητέρων κ.ά.
Αυξάνονται άμεσα οι εισφορές στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ. Μπαίνουν αυστηρότερα εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια για τις παροχές, ακόμα και του ΕΚΑΣ. Η καταβολή και το ύψος του επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕ∆ θα συνδέονται µε τον χρόνο καταβολής εισφορών.
Tελειώνει το καθεστώς που οδηγούσε σε καταβολή συντάξεων των 700 ευρώ σε αλλοδαπούς µε 1 χρόνο ασφάλισης στη χώρα µας.
Τα ασφαλιστικά ταµεία θα προχωρήσουν σε κατασχέσεις ώστε να εισπράξουν µέρος των συσσωρευµένων οφειλών και ήδη έχουν αποσταλεί 450.000 ατοµικές ειδοποιήσεις σε οφειλέτες.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ…
Μια απ' τις πλέον δυσάρεστες ειδήσεις είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν πλέον σε ρυθμούς δεκαετίας του 50! Οι Έλληνες και κυρίως οι νέοι οι οποίοι αποφασίζουν να συμπληρώσουν μέσω Διαδικτύου ένα ευρωπαϊκό βιογραφικό, προκειμένου να αναζητήσουν δουλειά σε χώρες του εξωτερικού χρόνο με το χρόνο υπερδιπλασιάζονται.
Σύμφωνα με το «Βήμα» το 2008 συμπλήρωσαν ευρωπαϊκό βιογραφικό 22.000 Έλληνες, το 2010 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 46.000, ενώ φέτος και μόνο μέσα σε τέσσερις μήνες συμπλήρωσαν τέτοιο βιογραφικό 27.000 άτομα! Εκτιμάται ότι το 2011 ο αριθμός αυτός θα έχει υπερδιπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 100.000! Το 50% αυτών που αποφασίζουν να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό είναι ηλικίας από 21-30 ετών.

Η ΝΟΔΕ Ν.Δ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΟΔΕ ΝΔ. Ιωαννίνων, αναφέρει:
«Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί την αποδεδειγμένα λάθος συνταγή. Νέοι φόροι και οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, οδηγούν στην ύφεση και την ασφυξία της αγοράς.
»Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν και κλείνουν η μία μετά την άλλη, η ανεργία καλπάζει και το εισόδημα των εργαζομένων μειώνεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο Αντώνης Σαμαράς στο ΖΑΠΠΕΙΟ ΙΙ έδειξε το δρόμο αλλά δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να τον δει».

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου