Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ για την επιστροφή στα σχολεία






ΕΟΔΥ "ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 (COVID-19)"

ΕΟΔΥ "ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ SARS-CoV-2 (COVID-19)"

Προκήρυξη “Βοήθεια στο Σπίτι” και 2.909 μονίμων θέσεων: Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μολύβι και όχι πληκτρολόγιο η «συνταγή» της μάθησης

Τα οφέλη από την επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ποιοι τουρίστες θα μπαίνουν σε καραντίνα και θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ

Κορονοϊός: Μάσκες, plexiglass και απολύμανση… παντού! Έτσι ανοίγουν τα ξενοδοχεία – Τα “τσουχτερά” πρόστιμα

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Τα 155 Δημοτικά σχολεία που εντάσσονται στο Σύστημα Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών

ΑΣΕΠ: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα στην Ειδική Αγωγή

Δημοτικά: Προετοιμασία για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ 2020-2021

Συμπληρωματική ενημέρωση για άδειες εκπαιδευτικών βάσει ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού


Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενοΗ εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Απόφαση-ορόσημο: Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικο παιδί

Άδεια ειδικού σκοπού – διευκολύνσεις γονέων: Νέα εγκύκλιος 29/5

Περιμένουμε νέα έξαρση κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Λειτουργία Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών (Εγκύκλιος 29/5)

National Geographic | 1453, η Άλωση της Πόλης

Διάταξη: Εσωτερικοί κανονισμοί σε όλα τα σχολεία

Διάταξη: Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων από το νέο σχολικό έτος για την Α Λυκείου

Οι διατάξεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Διάταξη: Ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης “βαπτίστηκε” Σύμβουλος Σχολικής Ζωής

Διάταξη: Παρατείνεται η θητεία των Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο: Τι αλλάζει στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε

Στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου στη Βουλή -Μέχρι 25 μαθητές ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία

Τη θυμάστε τη φορολοταρία; Έγινε η κλήρωση, δείτε αν κερδίσατε!

Επείγουσα ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων

Στα γραφεία της Διεύθυνσης παρακαλούμε στο εξής να προσέρχονται χωρίς ραντεβού αποκλειστικά οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι σχολικών μονάδων και με αυστηρή προϋπόθεση ότι θα φορούν γάντια μίας χρήσης και μάσκα προστασίας.Κανείς άλλος δεν θα εξυπηρετείται χωρίς τηλεφωνικό ραντεβού, είτε στα γνωστά τηλέφωνα του κάθε τμήματος (αφού η Δ/νση λειτουργεί πλήρως) είτε στο 2651035926 και αφού εξαντληθούν προηγουμένως όλοι οι τρόποι εξυπηρέτησης από απόσταση (τηλεφωνικά, mail κ.λπ.).

Οδηγίες απο τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων σχετικά με τις ειδικές άδειες λόγω COVID-19 μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και με όσα έως σήμερα ισχύουν και έχουν κοινοποιηθεί.

Σας αποστέλλουμε οδηγίες σχετικά με τις  ειδικές άδειες λόγω COVID-19 μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και με όσα έως σήμερα ισχύουν και μας έχουν κοινοποιηθεί.
Καταρχήν διευκρινίζεται ότι υπάρχουν τα εξής είδη αδειών: 
1. Άδεια ειδικού σκοπού (που αφορά γονείς), 
2. Ειδική άδεια απουσίας ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (αφορά εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), 
3. Αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού (για όσους νοσούν από COVID-19)
Επισημαίνουμε ότι οι Διευθυντές/ντριες ή Προϊστάμενοιτων σχολικών μονάδων, θα πρέπει πριν την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού να επικοινωνήσουν με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Λάζαρο Κωστανάσιο.
Διευκρινίζουμε επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί ως 26/06/2020 ενώ η ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες έως 30/06/2020 ή έως τη λήξη των μέτρων.
Επίσης είναι ύψιστης σημασίας το myschool να ενημερώνεται καθημερινά καθότι αποστέλλονται στοιχεία στο Υ.ΠΑΙ.Θ. και στο ΥΠ.ΕΣ. σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα για τις άδειες ειδικού σκοπού οι τέσσερις μέρες άδειας στο myschool καταχωρούνται ως τρεις μέρες ειδικού σκοπού και μία μέρα κανονική ή άλλο είδος άδειας (π.χ. αιμοδοτική, σχολικής επίδοσης κτλ.)

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ  
(χορηγείται από το Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οποίους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης )
Διάρκεια: 4 ημέρες (3 ειδικού σκοπού + 1 κανονική)
Χορηγείται είτε διακεκομμένα είτε συνεχόμενα
Ποιοι τη δικαιούνται:
Α) Όσοι/όσες έχουν τέκνα που φοιτούν σε σχολικές μονάδεςκαι ειδικότερα σε υποτμήμα της σχολικής τάξης, το οποίο δε λειτουργεί καθημερινά. Η άδεια αυτή αφορά στις ημέρες της εβδομάδας που τα τέκνα τους δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο (χορηγείται διακεκομμένα για τις ημέρες μη λειτουργίας του υποτμήματος). Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν τέκνα σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. 
Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Υπεύθυνη δήλωση (ότι το τέκνο τουςφοιτά στο συγκεκριμένο σχολείο, το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα είναι...... , οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις είναι…. και ότι το τέκνο πρόκειται να παρακολουθήσει τα μαθήματα)
-Βεβαίωση από το σχολείο που φοιτά ο μαθητής (που θα βεβαιώνει τα παραπάνω).
-Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος που να βεβαιώνει ότι ο/η σύζυγος (ονοματεπώνυμο) ο/η οποίος/α εργάζεται … (αναφέρει πού δουλεύει) δεν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και δεν εργάζεται εξ' αποστάσεως.
-Βεβαίωση του εργοδότη του συζύγου, ότι δεν θα κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού για το ίδιο διάστημα

Β) Ειδικά για γονείς που έχουν τέκνα κάτω των τεσσάρων ετών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακό σταθμό χορηγείταικατ’αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως(σύμφωνα με την με ΑΔΑ: ΩΤΖ346ΜΤΛΗ-ΚΚΤ εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙΘ. η μείωση αφορά στο εργασιακό ωράριο κατ’ αρχάς για τις εξωδιδακτικές εργασίες των εκπαιδευτικών ) και κατ’ εξαίρεση η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι λοιπές προϋποθέσεις. 

Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
-Υπεύθυνη δήλωση (που θα δηλώνει ότι έχει τέκνο ηλικίας... και δεν υπάρχει η δυνατότητα φροντίδας του από άλλο πρόσωπο λόγω των εκτάκτων συνθηκών του covid-19).
-Υπεύθυνη δήλωση που να βεβαιώνει ότι ο/η σύζυγος (ονοματεπώνυμο) ο/η οποίος/α
εργάζεται (αναφέρει πού δουλεύει) δεν κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού και δεν εργάζεται εξ' αποστάσεως.
-Βεβαίωση του εργοδότη του συζύγου, ότι δεν θα κάνει χρήση άδειας ειδικού σκοπού για το ίδιο διάστημα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ:
1. Αν ο/η σύζυγος της/του εκπαιδευτικού ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ τότε ο/η εκπαιδευτικός δε δικαιούταιτην άδεια ειδικού σκοπού.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ: Τη δικαιούται μόνο αν ο/η σύζυγος που δεν εργάζεται:
νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό COVID - 19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή
λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας.
Δικαιολογητικά: Αίτηση + Υπεύθυνη Δήλωση + δικαιολογητικό
2. Αν ο/η σύζυγος του εκπαιδευτικού κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή εργάζεται εξ αποστάσεως δε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού και ο/η εκπαιδευτικός.
3. Αν ο/η σύζυγος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο/η εκπαιδευτικός θα φέρνει υπεύθυνη δήλωση του/της συζύγου όπου θα αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι που η φύση της εργασίας δεν
επιτρέπουν τη φροντίδα των τέκνων λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Οι αιτήσεις αυτές θα εξετάζονται κατά περίπτωση και βάσει προσκομιζόμενων δικαιολογητικών.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι ειδικές ρυθμίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού για τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4686/2020 (ΦΕΚ 96 Α΄/12-05-2020) χορηγείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και για το ένστολο προσωπικό. 

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 
 (χορηγείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια ή Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οπόιους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης)
Διάρκεια: Για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων αποφυγής της διασποράς του COVID-19
Ποιοι τη δικαιούνται:
1.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία γέννησης του ατόμου.
1.2. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και
οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.
1.3. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.
1.4. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια ή και με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης πνευμονικής πάθησης.
1.5. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbAlc του τελευταίου 3μήνου: >8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.
1.6. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/νευρομυϊκές παθήσεις.
1.7. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου,που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
1.8. Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).
1.9. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI>40).
1.10. Άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή(συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού - Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν 2 ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα - HIVασθενείς με CD4<200^L.
1.11. Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταίαπενταετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
1.12. Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, δρεπανοκυτταρική αναιμία και πολυμεταγγιζόμενα άτομα.
1.13. Γυναίκες που κυοφορούν.

Δικαιολογητικά:
-Αίτηση
-Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ ή γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο ή βεβαίωση γιατρού (ιδιώτη ή συμβεβλημένου με ΕΟΠΥΥ) αντίστοιχης ειδικότητας με την πάθηση όπου θα πιστοποιείται ότι ο/η εκπαιδευτικός εντάσσεται σε μία από τις συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 .
-Αν δεν έχει ακόμη το παραπάνω δικαιολογητικό θα προσκομίζει Υπεύθυνη δήλωση (που θα δηλώνει ότι θα προσκομίσει τη βεβαίωση του γιατρού σε εύλογο χρονικό διάστημα)
Αν ο εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει το αποδεικτικό ότι ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, θα χρεωθεί εκ των υστέρων άλλου είδους άδεια (π.χ. κανονική, άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών κλπ.)

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
 (χορηγείται από τον/τη Διευθυντή/ντρια η Προϊστάμενο/η της σχολικής μονάδας εκτός από τους Διευθυντες/ντριες και Προϊστάμενους/ες, για τους οποίους χορηγείται από την Δ/ντη Εκπ/σης)
Αφορά σε εκπαιδευτικούς που απαιτείται να τεθούν σε περιορισμό κατόπιν οδηγιών που τους έχουν δοθεί αρμοδίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ή από άλλο αρμόδιο δημόσιο φορέα, ο οποίος ενημερώνει αμελλητί τον Ε.Ο.Δ.Υ.
Δικαιολογητικά:-Αίτηση
-Υπεύθυνη δήλωση (θα αναγράφονται ο αρμόδιος φορέας και ποιος έδωσε την οδηγία, πότε, για ποιο λόγο και θα προσδιορίζεται το ακριβές χρονικό διάστημα, για το οποίο δόθηκε η οδηγία για τη θέση σε περιορισμό).

Οι Εγκύκλιοι για την επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Αβάθμιας- Ββάθμιας Εκπαίδευσης και οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ

Της Αναλήψεως



Ἐκ δεξιᾶς κάθισας πατρικῆς Λόγε,
Μύσταις παρασχὼν πίστιν ἀσφαλεστέραν.

Βιογραφία
«Ὁ Κύριος ἀνελήφθη εἰς οὐρανούς, ἵνα πέμψῃ τὸν Παράκλητον τῶ κόσμω, οἱ οὐρανοὶ ἡτοίμασαν τὸν θρόνον αὐτοῦ, νεφέλαι τὴν ἐπίβασιν αὐτοῦ, Ἄγγελοι θαυμάζουσιν, ἄνθρωπον ὁρῶντες ὑπεράνω αὐτῶν, ὁ Πατὴρ ἐκδέχεται, ὃν ἐν κόλποις ἔχει συναϊδιον, Τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον κελεύει πᾶσι τοὶς Ἀγγέλοις αὐτοῦ, Ἄρατε πύλας οἱ ἄρχοντες ἡμῶν, Πάντα τὰ ἔθνη κροτήσατε χείρας. ὅτι ἀνέβη Χριστός, ὅπου ἣν τὸ πρότερον».

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός μετά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του από τους νεκρούς, δεν εγκατέλειψε αμέσως τον κόσμο, αλλά συνέχισε για σαράντα ημέρες να εμφανίζεται στους μαθητές Του (Πράξ.1,3). Αυτές οι μεταναστάσιμες εμφανίσεις Του προς αυτούς είχαν πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε οι πρώην δύσπιστοι και φοβισμένοι μαθητές να βιώσουν το γεγονός της Αναστάσεως του Διδασκάλου τους και να αποβάλλουν κάθε δισταγμό και ψήγμα απιστίας για Εκείνον.

Την τεσσαρακοστή λοιπόν ημέρα, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, ο Κύριος τους μαθητές του «εξήγαγε έξω έως τη Βηθανία», στο όρος των Έλαιών όπου συνήθως προσηύχετο. «Και αφού σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε». (Λουκά 24,50) και «ευλογώντας τους, εχωρίσθηκε απ' αυτούς και εφέρετο πρός τα πάνω, στον ουρανό» μέχρι που τον έχασαν από τα μάτια τους. Και μετά αφού Τον προσκύνησαν επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ με χαρά μεγάλη και έμεναν συνεχώς στο ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας το Θεό.

Ο ευαγγελιστής Μάρκος, περιγράφοντας πιο λακωνικά το θαυμαστό και συνάμα συγκινητικό γεγονός, αναφέρει πως μετά από την ρητή αποστολή των μαθητών σε ολόκληρο τον κόσμο κηρύττοντας και βαπτίζοντας τα έθνη, «ανελήφθη εις τον ουρανόν και εκάθισεν εκ δεξιών του Θεού. Εκείνοι δε εξελθόντες εκήρυξαν πανταχού, του Κυρίου συνεργούντος και τον λόγον βεβαιούντος δια των επακολουθούντων σημείων» (Μαρκ.16,19-20).

Αυτή η ευλογία είναι πια η αρχή της Πεντηκοστής. Ο Κύριος ανέρχεται για να μας στείλει το παράκλητο Πνεύμα, όπως λέγει το τροπάριο της εορτής: «Ανυψώθηκες στη δόξα, Χριστέ Θεέ μας, αφού χαροποίησες τους μαθητές σου με την επαγγελία του Αγίου Πνεύματος και βεβαιώθηκαν από την ευλογία σου».

Η Ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί αναμφίβολα το θριαμβευτικό πέρας της επί γης παρουσίας Του και του απολυτρωτικού έργου Του. «Ανελήφθη εν δόξη» για να επιβεβαιώσει την θεία ιδιότητά Του στους παριστάμενους μαθητές Του. Για να τους στηρίξει περισσότερο στον τιτάνιο πραγματικά αγώνα, που Εκείνος τους ανάθεσε, δηλαδή τη συνέχιση του σωτηριώδους έργου Του για το ανθρώπινο γένος.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ανήλθε στους ουρανούς, αλλά δεν εγκατέλειψε το ανθρώπινο γένος, για το οποίο έχυσε το τίμιο Αίμα Του. Μπορεί να κάθισε στα δεξιά του Θεού στους ένδοξους ουρανούς, όμως η παρουσία Του εκτείνεται ως τη γη και ως τα έσχατα της δημιουργίας. Άφησε στη γη την Εκκλησία Του, η οποία είναι το ίδιο το αναστημένο, αφθαρτοποιημένο και θεωμένο σώμα Του, για να είναι το μέσον της σωτηρίας όλων των ανθρωπίνων προσώπων, που θέλουν να σωθούν. Νοητή ψυχή του σώματός Του είναι ο Θεός Παράκλητος, «το Πνεύμα της αλήθείας» (Ιωάν. 15,26), ο Οποίος επεδήμησε κατά την αγία ημέρα της Πεντηκοστής σε αυτό, για να παραμείνει ως τη συντέλεια του κόσμου.

Η σωτηρία συντελείται με την οργανική συσσωμάτωση των πιστών στο θεανδρικό Σώμα του Χριστού. Αυτό εννοούσε, όταν υποσχόταν στους μαθητές Του: «ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος» (Ματθ.28,20).
Πηγή: www.saint.gr

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Οδηγίες για Νηπιαγωγεία, Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς

Οδηγίες για Δημοτικά

ΕΟΔΥ: Σε κάθε σχολείο ορίζεται υπεύθυνος εκπαιδευτικός για COVID-19

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ 15 ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΑΙΘΟΥΣΑ

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που ένα τμήμα αποτελείται από λιγότερους από 15 μαθητές και ο χώρος δεν επαρκεί για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας, το τμήμα αυτό δύναται να χωριστεί σε δύο υποτμήματα.
Θεωρούμε ότι αυτή την στιγμή προέχει η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής ΠΕ Ιωαννίνων
Λάζαρος Γ. Κωστανάσιος

Εγκύκλιος: Οι οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς για την ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

ΔΟΕ « Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων για συλλογική απάντηση με μη εφαρμογή της ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων από τη σχολική αίθουσα»

Οδηγίες προς Διευθυντές και Εκπαιδευτικούς για την ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

«Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης έτους 2019-2020»

Πάμε πίσω στα σχολεία, με ασφάλεια και υγεία (Health & Safety in schools, against Covid-19)


Εγκύκλιος για επαναλειτουργία Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων! Α. Προσέλευση στη σχολική μονάδα Β. Διαρρύθμιση των αιθουσών Γ. Διαλείμματα Δ. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων Ε. Ωρολόγιο Πρόγραμμα ΣΤ. Καθαριότητα και κανόνες υγιεινής Ζ. Μετακινήσεις μαθητών






Από 15 Ιουνίου “ανοίγουν” οι πτήσεις προς Αθήνα, με τεστ και… όχι για όλους

Ο κακός καιρός «γονάτισε» για δεύτερη μέρα την εστίαση – Εισπρακτική καθίζηση 95%

Άδεια ειδικού σκοπού και για γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Β. ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Βάσει των αποσαφηνίσεων που δίδονται στην ενότητα Α ́ της παρούσας εγκύκλιου, διευκρινίζεται ότι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να δικαιούνται, εφόσον την αιτηθούν, ειδική άδεια απουσίας σύμφωνα με τα σχετικώς διαλαμβανόμενα στη ενότητα Α ́ της (η) εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας. Οι εν λόγω υπάλληλοι περιλαμβάνονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία και περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών εκάστης Υπηρεσίας.
Σε ό, τι αφορά τους υπαλλήλους, στους οποίους δεν χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους, είναι δυνατόν να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία. Διευκρινίζεται εν προκειμένω ότι οι υπάλληλοι αυτοί βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης σήμερα δεν δύνανται να παρέχουν πλέον εργασία εξ αποστάσεως και δεδομένου ότι δεν πραγματοποιείται εξυπηρέτηση κοινού αυτοπροσώπως, διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η προστασία της υγείας, για την οποία μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού.

Γ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

Γ.1. Σε συνέχεια της ενότητας Γ ́ της (η) σχετικής εγκυκλίου της Υπηρεσίας μας και λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, οι γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.
Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, διευκρινίζεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος γονέας θα παρέχει την εργασία του σε βάρδια συμβατή με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τέκνου, ώστε να εξασφαλίζεται η φροντίδα του. Εφόσον δε κατά την κοινή πείρα και λογική, η κατά τα ανωτέρω ποσοστιαία μείωση του ωραρίου απασχόλησης δεν επαρκεί για την παραλαβή του ανήλικου τέκνου από τους βρεφονηπιακούς/ παιδικούς σταθμούς και τις οικείες σχολικές μονάδες λόγω μη λειτουργίας του «ολοήμερου», είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου από τον γονέα υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.
Γ.2. Επιπλέον και δεδομένου ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτάθηκε ως δικαίωμα και σε γονείς τέκνων που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζεται ότι για αυτήν την κατηγορία γονέων προβλέπεται ότι χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της οικείας διάταξης.
Βάσει όλων των ανωτέρω, οι γονείς δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού της περίπτωσης Γ.1. περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών της οικείας υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη παρουσία τους, εφόσον δεν κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες κατά τις οποίες το τέκνο δεν υποχρεούται να παραστεί στη σχολική μονάδα, ενώ για τις περιπτώσεις των γονέων της περίπτωσης Γ.2. οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού βάσει των υπηρεσιακών αναγκών θα σταθμίσουν την αναγκαιότητα συνέχισης της άδειας ειδικού σκοπού έναντι του μειωμένου ωραρίου απασχόλησης που κατ ́ αρχήν προβλέπεται ότι δικαιούνται οι εν λόγω υπάλληλοι.

Υπουργείο Εσωτερικών ΘΕΜΑ: Λειτουργία υπηρεσιών του Δημοσίου - Μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

Α. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Β. ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
Γ. ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ – ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ –ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ
Δ. ΑΝΑΣΤΟΛΗ - ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ
Ε. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
https://diavgeia.gov.gr/doc/62%CE%97746%CE%9C%CE%A4%CE%9B6-%CE%93%CE%9C%CE%9B?inline=true&fbclid=IwAR2dHLhiNlWL8VlkUXDvSNAQTASpVjUcRhCaEvGHIW17T0t1QGit6EJRuAM

Πηγή: Αγραπίδης Γ. Αντώνης

Ο ΕΟΦ απαγορεύει υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια

Δείτε ποια 195 νέα φάρμακα μπαίνουν σε διαδικασία αποζημίωσης (λίστα)

Άνοιξε ξανά ο Ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ: Θα μπαίνουν λίγοι και με μάσκα

Ryanair: Το βίντεο διαφήμιση για την Ελλάδα! Σας περιμένει από τις 15 Ιουνίου!