Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

6ο Ενημερωτικό Φεβρουαρίου 2018 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίννων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 12.02.2018
6ο Ενημερωτικό Φεβρουαρίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:

1. Εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης
            Το ΓΛΚ εξέδωσε  Διευκρινιστική εγκύκλιο με θέμα «Άρση αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης της παρ. 2 του άρθρου 26 του Ν.4354/2015 ΓΛΚ» την Πέμπτη 8.2.2018. Η εγκύκλιος εκδίδεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αρκετές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ήταν αρκετά επιφυλακτικές ως προς το μισθολογικό μας ξεπάγωμα μετά μάλιστα και την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για τη διετία 2016 και 2017. Τώρα πλέον δύνανται οι εκκαθαριστές να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.  
            Επιγραμματικά αναφέρει τα εξής:
·                    Ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ιδίου νόμου 4354/2015, συνυπολογιζομένου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου που είχε υπολογιστεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε  από 1-1-2016 μέχρι και 31-12-2017.
·                    H μισθολογική εξέλιξη μέχρι 31.12.2017 ανεστάλη τόσο για τους υπηρετούντες κατά την 31-12-2015 όσο και για αυτούς που διορίστηκαν μετά την 1.1.2016 και κατατάχθηκαν στα Μ.Κ. ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα, την τυχόν προϋπηρεσία καθώς και τον κατέχοντα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους αποφοιτήσαντες μετά την 1.1.2016  από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
·                    Επηρεάζεται  επίσης    η  μισθολογική  εξέλιξη  των  υπαλλήλων  που  είχαν υποβάλει αίτηση αναγνώριση προϋπηρεσίας μετά την 1-1-2016, η οποία είτε αναγνωριζόταν με το προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς (ν.4024/2011) είτε από το ισχύον (ν.4354/2015) και των  υπηρετούντων  την  1-1-2016  υπαλλήλων  που  είχαν  υποβάλει  αιτήσεις  για αναγνώριση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων σπουδών μετά την 1-1-2016.
·                    Αναφέρονται στην εγκύκλιο παραδείγματα για υπαλλήλους κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.
·                    Διευκρινίζεται  ότι  τυχόν  χρόνος  άδειας  άνευ  αποδοχών (ο  οποίος  δεν αναγνωρίζεται σαν χρόνος πραγματικής υπηρεσίας βάσει των κείμενων διατάξεων του Υπαλληλικού  Κώδικα) που  έχει  χορηγηθεί  το  χρονικό  διάστημα  από  1.1.2016  έως 31.12.2017, χρονικό διάστημα που συμπίπτει με την ανωτέρω αναστολή δεν αναγνωρίζεται για μισθολογική  εξέλιξη  και  δεν  προβλέπεται  αφαίρεση  από  τον  χρόνο  πραγματικής υπηρεσίας που έχει ήδη αναγνωριστεί μισθολογικά στον υπάλληλο.
Την εγκύκλιο μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://diavgeia.gov.gr/doc/695%CE%9F%CE%97-%CE%96%CE%98%CE%9C?inline=true
           Έχω αναφερθεί διεξοδικά και σε προηγούμενα ενημερωτικά μου για το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων. Η Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων έχει ήδη προβεί στην απόδοση των ΜΚ και σε ό, τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνω ωστόσο ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και καλό είναι να μελετούμε προσεκτικά τα σημειώματα αποδοχών μας  και να μην επαναπαυόμαστε σε όσα διαρρέονται περί αυξήσεων για όλους, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Για τα σημειώματα αποδοχών, καθώς ακόμα υφίσταται τεχνικό πρόβλημα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων, ανατρέξτε εδώ:  
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ

2. Επιμορφωτικά προγράμματα Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. Πότε αρχίζει η 3η περίοδος των εκπαιδευτικών
Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που προβλέπεται για την 3η περίοδο επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. (Απρίλιος – Ιούλιος 2018).    
Τα Κ.Σ.Ε., που υπέβαλαν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να υλοποιήσουν τα προγράμματα επιμόρφωσης ήδη  μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής κλήρωσης, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (MIS) με χρήση των κωδικών τους. Επίσης, καλούνται τα Κ.Σ.Ε. που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν επιμορφωτικά προγράμματα, από την Παρασκευή  9 και μέχρι και την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, 12:00 το μεσημέρι να καταχωρίσουν τα προγράμματα αυτά στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Η ημερομηνία έναρξης υλοποίησης των επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία είναι διάρκειας 36 διδακτικών ωρών και διεξάγονται εκτός σχολικού ωραρίου, προβλέπεται να είναι η Δευτέρα 16 Απριλίου 2018.

3. Υποχρεωτική 30ωρη παραμονή και αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων
            Το τελευταίο διάστημα μεγάλος λόγος έγινε και συνεχίζει να γίνεται σχετικά με την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στη Σχολική Μονάδα. Το θέμα απασχόλησε και την τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων, αλλά και τη σύσκεψη των αιρετών στην Αθήνα.
Τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα. Από τη μια έχουμε το άρθρο 245 του ν. 4512/2018 και από την άλλη την εφαρμοστική εγκύκλιο. Η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: “είναι προφανές ακόμα και σε όσους δεν διαθέτουν εξειδικευμένες νομικές γνώσεις, ότι μία εγκύκλιος σκοπό έχει να ερμηνεύσει τον νόμο και σε καμία περίπτωση να μεταβάλλει το περιεχόμενό του ή να αλλάξει τις ρυθμίσεις του. Δεδομένου δε του χαρακτήρα των εγκυκλίων, σε περίπτωση, που μία εγκύκλιος περιέχει ρυθμίσεις διαφορετικές από τον νόμο τότε προφανώς υπερισχύει η διάταξη νόμου, η οποία διαθέτει ανώτερη τυπική ισχύ”. Και συνεχίζει….σε καμία περίπτωση η διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018, δεν θεσπίζει υποχρέωση παραμονής στο σχολείο των εκπαιδευτικών για τον πέραν του διδακτικού ωραρίου χρόνο, παρά μόνο όταν η παραμονή συνδέεται με συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς από τα αρμόδια όργανα και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 6 ωρών ημερησίως και των 30 ωρών εβδομαδιαίως. Καμία άλλη νομική προσέγγιση των εν λόγω διατάξεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν προέρχεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην γραμματική και τελολογική ερμηνεία αυτών.”
Συνεπώς πορευόμαστε όπως γνωρίζαμε, χωρίς να έχει επέλθει καμία άλλη αλλαγή πέραν των ενδεικτικών πρόσθετων αρμοδιοτήτων, που μπορούν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς.
Μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω πως πραγματικά είναι λυπηρό να υπεργενικεύονται κάποιες ενέργειες και συμπεριφορές Διευθυντών Σχολικών Μονάδων ή Προϊσταμένων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων ότι εφαρμόζουν το υποχρεωτικό 30ωρο των συναδέλφων μας. Οι γενικές και αόριστες αναφορές είναι επικίνδυνες και αρκετά προσβλητικές. Αν σε κάθε περίπτωση παρατηρούνται φαινόμενα αυταρχικών συμπεριφορών από την πλευρά των συναδέλφων μας Διευθυντών, καλό θα ήταν επώνυμα να γίνεται η αναφορά σε τέτοιες συμπεριφορές και όχι γενικόλογα στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων.
Το θέμα της αναμοριοδότησης φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία με πιθανή εφαρμογή κατά το επόμενο σχολικό έτος και, κατά πάσα πιθανότητα, όχι αναδρομικά. Η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ πρόσφατα γνωμοδότησε επί του θέματος της αναδρομικότητας: “είναι σφόδρα αμφίβολη η συνταγματικότητα μίας ενδεχόμενης προσπάθειας να προσδοθεί αναδρομική ισχύ σε όποια νομοθετική ρύθμιση που σχετίζεται με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε αυτές έχουν ήδη αποκτήσει δικαιώματα απορρέοντα από το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς.”
Η πρόταση που αφορά στη μοριοδότηση των Σχολικών Μονάδων του νομού Ιωαννίνων κατατέθηκε στη ΔΟΕ και στους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ κατά την πρόσφατη σύσκεψη των αιρετών όπως ακριβώς σας τη γνωστοποίησα με το 4ο ενημερωτικό μου στις 7.2.2018. Γενικότερα πρόκειται για δίκαιες και ρεαλιστικές προτάσεις και οφείλω να ομολογήσω πως στην ίδια γραμμή κινήθηκαν οι προτάσεις και των υπολοίπων τριών νομών της Ηπείρου.      
       
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου