Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

7ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 25.01.2018
7ο Ενημερωτικό Ιανουαρίου 2018
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:

1.Μισθοδοσία μηνός Φεβρουαρίου 2018 (Α’ Δεκαπενθήμερο)
            Όπως έγκαιρα σας ενημέρωσα στο 6ο ενημερωτικό μηνός Ιανουαρίου 2018, στις 26 Ιανουαρίου 2018 (απόγευμα Πέμπτης 25 Ιανουαρίου 2018) θα καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Φεβρουαρίου 2018 με τις κρατήσεις για τη συνδρομή υπέρ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (25 ευρώ) και την παρακράτηση της απεργίας της 14ης Δεκεμβρίου 2017.
            Ήδη από το τρέχον δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να “τρέχουν” σε πρώτη φάση τα οικονομικά οφέλη για όσους έχουν λαμβάνειν αυξήσεις από την κατάταξή τους σε ΜΚ (λόγω αναγνώρισης Μεταπτυχιακών ή Διδακτορικών Τίτλων από την 1η-1-2016 και εφεξής). Σταδιακά στη μισθοδοσία των μηνών Μαρτίου και Απριλίου θα έχουν καταβληθεί σε όλους οι αντίστοιχες αυξήσεις που απορρέουν από την απόδοση των ΜΚ.  Το ποσό της αύξησης θα δοθεί αναδρομικά από 1.1.2018

2. «Οδηγίες για τον εορτασμό της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών»
Το υπουργείο Παιδείας στις 24.01.2018, αναφορικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών, εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία διευκρινίζονται τα εξής:
α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με την παρ. 2δ, του άρθρου 3, του Π.Δ. 79/2018 (ΦΕΚ 109Α/1-8-2017).
β) Η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο εορτασμού στις σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.
δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.
Μπαίνω στον πειρασμό να κάνω κάποια σχόλια:
·                    Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στο άρθρο 3, του Π.Δ.79/2018, ενώ είναι γνωστό ότι το τελευταίο Π.Δ. είναι το Π.Δ.79/2017. Ανούσιο θα πει κανείς, αλλά και σε περσινή εγκύκλιο το υπουργείο επικαλούνταν το Ν.1655/1985,  ενώ είναι γνωστό ότι εννοούσε το Ν.1566/1985.
·                    Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το ίδιο το υπουργείο στις 12.01.2018 μιλούσε για εναρμόνιση ΠΕ και ΔΕ για την αργία των Τριών Ιεραρχών. Θυμίζω κατά λέξη: “Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η ημέρα των Τριών Ιεραρχών ορίζεται ως αργία για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως ισχύει και για τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης [περίπτ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΠΔ 104/1979 (Α΄ 23)].” Με εγκύκλιο θα ορίζεται ότι ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα θα γίνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
·                    Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα τροποποιούσε το ΠΔ 79/2017 για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και θα ετίθετο σε ισχύ από 30-1-2018. Ωστόσο δεν έγινε νόμος του Κράτους ακόμα αφού δεν ξεκίνησαν οι διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου. Παρατίθεται η διάταξη: α) Η περίπτ. ια΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 79/2017 (Α΄ 109, διόρθ. σφάλμ. Α΄112) αντικαθίσταται ως εξής: «ια) την εορτή των Τριών Ιεραρχών, την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.» Η ισχύς του προηγούμενου εδαφίου αρχίζει από την 30ή-1-2018.
·                    Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 του Π.Δ.79/2017 με τίτλο “Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις” αναφέρεται επίσης ότι “επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, αλλά αυτό κάποιοι λησμόνησαν να το αναφέρουν  στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου.”

3. Πρόσκληση Κ.Σ.Ε. – 3η Περίοδος Επιμόρφωσης Β1 Επιπέδου Τ.Π.Ε.
            Στην ιστοσελίδα http://e-pimorfosi.cti.gr/anakoinoseis/paradosiako-montelo/114-prosklisi-kse-3rd-period-20180123 γίνεται γνωστό ότι καλούνται τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) να υλοποιήσουν προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, με τίτλο «Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επίπεδο Τ.Π.Ε.)».
Τα προγράμματα επιμόρφωσης θα λάβουν χώρα κατά την 3η περίοδο επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε., με προβλεπόμενη έναρξη εντός του Απριλίου 2018 και λήξη εντός του Ιουλίου 2018 και θα αφορούν τους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.
Επιβάλλεται να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό εκ νέου προγράμματα επιπέδου Α, αλλά και να δοθεί σε συναδέλφους μας η δυνατότητα να πιστοποιηθούν στην Τ.Π.Ε. Α επιπέδου, αφού ως γνωστόν όποιος δεν έχει πιστοποιηθεί επιτυχώς στην Τ.Π.Ε. Α επιπέδου, δεν έχει το δικαίωμα ούτε καν να υποβάλλει αίτηση για την Τ.Π.Ε. Β επιπέδου. 
           
4. Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων
            Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 στις 6 μμ στο 27ο ΔΣ (Τάσιου Ισαάκ 22, Τέρμα Μανωλιάσας, Κιάφα) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων. Η Συνέλευση είναι συνέχεια της πρόσκλησης του ΔΣ της ΔΟΕ (448/22-01-2018) με αφορμή την επιχείρηση επιβολής της υποχρεωτικής 30ωρης παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο, την επιβολή με σταθερά βήματα της αξιολόγησης - χειραγώγησης, το κύμα νέων συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν, σε συνδυασμό με όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων σε μηδενικούς διορισμούς και επιβολή ενός αυταρχικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων.

5. Διόδια και ενέργειες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων.
            Στα πλαίσια των επαφών που είχε ο Σύλλογος με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέκο Καχριμάνη, τέθηκε το θέμα της ελεύθερης διέλευσης των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών από τα διόδια του Δροσοχωρίου και της Τύριας.
Η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκαν ενδεικτικά τα ονόματα και τα στοιχεία κάποιων συναδέλφων μας από τη Νομική Σύμβουλο της Περιφέρειας ώστε άμεσα να προβούν στις πιο πάνω ενέργειες.

6. Αναμοριοδότηση Σχολικών Μονάδων
            Στο τελευταίο ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της αναμοριοδότησης των Σχολικών Μονάδων. Ομόφωνα αποφασίστηκε όπως εμμείνουμε στην πρόταση όπως την καταγράψαμε σε έκτακτο ΔΣ στις 19.12.2017 με τις επισημάνσεις και διορθώσεις που τότε κάναμε.
Όπως και τότε έτσι και τώρα, δεν προτίθεμαι να σας γνωστοποιήσω την πρόταση αναμοριοδότησης των Σχολικών Μονάδων του νομού μας για ευνόητους λόγους, εξαιτίας του ότι η διαδικασία συζήτησης και υποβολής των προτάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα το πράξω με το πέρας αυτών.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα πραγματοποιήσει περιφερειακές συσκέψεις για να διαμορφωθεί πρόταση σε επίπεδο περιφέρειας για την Περιφέρεια Ηπείρου στις 6.2.2018.
            Όλα αυτά, όπως πολλάκις έχω τονίσει, θα έχουν αξία αν πραγματοποιηθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων μας (μεταθέσεις κτλ).
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου