Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Η κυρά της Ρω: Η γυναίκα θρύλος για την Ελλάδα και η ιστορία της - Βίντεο ντοκουμέντο

ΕΛ.ΑΣ. – Οδηγίες πως θα προστατευτείτε από το κακόβουλο λογισμικό που κλειδώνει τον υπολογιστή σας. Τι να κάνετε. Ήδη χτύπησε υπολογιστές του Α.Π.Θ.

Στο εσωτερικό του τούνελ Μακύνειας ..Αντίρριο-Κλόκοβα υπό παράδοση τις επόμενες εβδομάδες !

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής – Κυριακή 14 Μαΐου 2017, της Σαμαρείτιδας

Λεπτή κινητικότητα- ορισμός και ασκήσεις

30 νοσταλγικές και σπάνιες φωτογραφίες μιας άλλης Ελλάδας

Σε 10-15 μέρες αναμένονται οι προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών

Δικαστική προσφυγή για τους αναπληρωτές στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια από τη ΔΟΕ

Περπάτημα και θερμίδες: Με πόσα βήματα θα χάσετε 1 κιλό

Το περπάτημα είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους άσκησης. Ανάλογα με το πόσο συχνά περπατάτε, μπορείτε να καταφέρετε να χάσετε εύκολα ακόμα και μισό κιλό ανά εβδομάδα ή περισσότερο. Σκεφτείτε το, σε λιγότερο από πέντε μήνες, μπορείτε να είστε 10 κιλά ελαφρύτεροι χωρίς να ξοδέψετε ώρες στο γυμναστήριο και χωρίς να κάνετε κάποια εξαντλητική δίαιτα.

Ταυτόχρονα με την απώλεια των περιττών κιλών θα τονώσετε τους μυς σας και θα βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγείας σας.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia

Η Οδύσσεια μέσα από μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση.

ΔΑΚΕ/ΠΕ ''Εξαγγελίες Πρωθυπουργού – Συνάντηση με Υπουργό Παιδείας''

Τα 8 φυτά που απωθούν τα κουνούπια

«Δάσκαλοι» στα σχολεία οι αστυνομικοί με το νέο μνημόνιο

Καιρός - Καύσωνας: Πως να προφυλαχθείτε - Τα συμπτώματα που είναι επικίνδυνα

Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές ωφελούν και ποιες βλάπτουν

Το ουρικό οξύ μπορεί να αντιμετωπιστεί απλώς αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στη διατροφή σας.

Δείτε ποιες τροφές οφελούν και ποιες βλάπτουν όσον αφορά το ουρικό οξύ στον οργανισμό σας...
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Μια βόλτα στην ελληνική αγορά πριν από 50 χρόνια Πώς ήταν διαμορφωμένος ο κόσμος του αυτοκινήτου στην Ελλάδα του 1967; Τι πληρώναμε για να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο πριν από 50 χρόνια;

2 παραστάσεις της κωμωδίας του Neil Simon "Οι Ηλίθιοι" από τη θεατρική ομάδα "Εξ έδρας" του Συλλ. Εκπ/κών Α'θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων, στα πλαίσια του φεστιβάλ "Μάιος, μήνας ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας που διοργανώνει το Δη.Πε.Θε. Ιωαννίνων. Είσοδος ελεύθερη!

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Διοργάνωση Επιμορφωτικών Ημερίδων του Σχολικού Συμβούλου Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Περιφέρειας Ηπείρου

Καλούνται να συμμετάσχουν :
α) Οι νηπιαγωγοί των Τμημάτων Ένταξης, της Παράλληλης Στήριξης και των Ειδικών Νηπιαγωγείων Ιωαννίνων   
 β) Οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης των Δημοτικών Σχολείων Ιωαννίνων»

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 1ης Περιφερειακής Μαθητιάδας Αθλητισμού και Πολιτισμού Ηπείρου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά την 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Ηπείρου 2017. Πρόκειται για μια μεγάλη εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία περιλαμβάνει Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα καθώς και παράλληλες δράσεις πολιτισμού και επιστημών.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 14 Μαΐου στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων καιθα κορυφωθούν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στις αθλητικές εγκαταστάσεις Λιμνοπούλας Ιωαννίνων και θα κλείσουν στο Στάδιο «Ζωσιμάδες» Ιωαννίνων. Η διοργάνωση σκοπό έχει να διαχυθεί το εκπαιδευτικό μήνυμα «χωρίς το φόβο της αποτυχίας και το άγχος της νίκης» σε όλους τους μαθητές/τριες της Περιφέρειάς μας, ώστε να «παιδευτούν» στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αυθεντικές αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων, να μάθουν να αγωνίζονται στα γήπεδα και να μην μένουν θεατές, να γνωρίσουν τη χαρά και τα οφέλη του αθλητισμού, να γνωρίσουν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα, να συμμετέχουν σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Στόχος της Μαθητιάδας είναι η συμμετοχή και η προσπάθεια, όχι η διάκριση.Εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή και στις άλλες δραστηριότητες πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έτσι ώστε, μέσα από τη βιωματική και κοινωνική διαδικασία μάθησης, οι μαθητές να κατανοήσουν τις δομές και διαστάσεις του αθλητισμού καθώς και τους δεσμούς του με την κοινωνία, το περιβάλλον, την επιστήμη και τη δημοκρατία.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλα τα σχολεία, τους εθελοντές, τους φορείς της πόλης, καθώς και τους χορηγούς μας που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά μας συμμετέχουν ενεργά στην 1η Περιφερειακή Μαθητιάδα Ηπείρου 2017.

Υπουργείο Παιδείας: Άκαιρες οι αντιδράσεις για τα προνήπια

Κατά την νέα σχολική χρονιά 2017-2018, θα ισχύσει το δικαίωμα εγγραφής των προνηπίων (ηλικίας 4 ετών) στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας για όσους γονείς το επιθυμούν, όπως ίσχυε και κατά το σχολικό έτος 2016-2017.
Αυτό τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του και διευκρινίζει:
Α. Η φοίτηση των προνηπίων θα είναι υποχρεωτική μετά τη θεσμοθέτηση της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή σε βάθος τριετίας. Στο διάστημα αυτό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα γίνει εκτενής και ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικούς, γονείς κ.λπ.), ώστε η ένταξη των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση να γίνει με τον πλέον ομαλό τρόπο. Μέσα από τον διάλογο θα αντιμετωπισθούν τα όποια επιστημονικά ζητήματα έχουν τεθεί και όσα προβλήματα λειτουργίας της προνηπιακής τάξης προκύψουν. Συνεπώς οι όποιες αντιδράσεις φορέων και εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι άκαιρες, αφού ο διάλογος δεν έχει καν ξεκινήσει.
Β. Στόχος είναι με την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κανένα παιδί από 4 ετών και επάνω να μην μείνει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία, σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
 https://www.esos.gr

ΕΝΦΙΑ: Δύο ανατροπές! Ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των 180 εκατ. ευρώ

Δύο ανατροπές προγραμματίζονται στον ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη θα εφαρμοστεί από την 1 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη από την 1 Ιανουαρίου 2020. Ηδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται το σχέδιο που έχει ως κεντρική αλλαγή τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση τις εμπορικές τιμές και όχι τις αντικειμενικές, όπως ισχύει τώρα.

Εκτός από αυτή, η δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ο υπολογισμός του φόρου να γίνεται με βάση το μέγεθος της συνολικής ακίνητης περιουσίας και όχι το κάθε ακίνητο ξεχωριστά.
Επίσης, θα αλλάξει οι κλίμακα και οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, ούτως ώστε να μεταφερθούν φορολογικά βάρη από τις χαμηλής αξίας, στις υψηλής αξίας περιουσίας.
Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα πληρώσουν περισσότερους φόρους όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα ελαφρυνθούν εκείνοι των οποίων η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μικρή.
Η δεύτερη αλλαγή που θα γίνει το 2020 αφορά στην κατανομή των 180 εκατομμυρίων που θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ αν επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και το 2019.
Σε αυτή την περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σε εκείνους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι πληρώνουν ως 750 ευρώ και οι οποίοι εκτιμούνται σε 5,5 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι θα μοιραστούν...ψίχουλα.
 http://www.newsit.gr

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

ΔΟΕ: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας

“Καταιγίδα” νομοθετικών ρυθμίσεων για την παιδεία μέσα στο καλοκαίρι

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 – Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου 2017 – Οι ημερομηνίες πληρωμής για όλους τους φορείς

Παραιτήσεις συναδέλφων μας στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων του Λιόντου Βασιλείου αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Τελικά από τους πέντε συναδέλφους - συναδέλφισσες μας (4 δασκαλοι και 1 νηπιαγωγός) που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, απέσυραν την αίτησή τους οι 2 συνάδελφοι μας δάσκαλοι, δικαίωμα που άλλωστε τους έδινε ο νόμος μέχρι και χθες Τετάρτη 10/5/2017.
Σημειώνω δε και την εξής ενημέρωση - διευκρίνιση από το υπουργειο:
"Μετά από ερωτήματα Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σχετικά με το αν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παραιτήσεις/συνταξιοδοτήσεις στον υπολογισμό των κενών για οριστικές τοποθετήσεις και βελτιώσεις, σας γνωρίζουμε ότι δεν θα ληφθούν υπόψη, όπως δεν λήφθηκαν υπόψη και στις μεταθέσεις σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους μας, αλλά θα υπολογιστούν στις εν λόγω διαδικασίες του επόμενου έτους."
Με λίγα λόγια οι φετινές οργανικές θέσεις δεν θα δοθούν φέτος αλλά το επόμενο σχολικό έτος.


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Λιόντος Βασίλειος

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

ΘΕΜΑ: «Δειγματικές διδασκαλίες και επισκέψεις Μαΐου/ Ιουνίου 2017 στα σχολεία της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων»

Αυτά είναι τα τέσσερα επιδόματα που καταργούνται εντός του 2017

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο δεκάδες επιδόματα, όπως και το ΕΚΑΣ, θα καταργηθούν και κάποια από αυτά θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
Ωστόσο για τέσσερα προνοιακά επιδόματα η κατάργηση τους θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2017. Τα συγκεκριμένα επιδόματα είναι ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται τα 8 εκατ. ευρώ που αφορούν τα συγκεκριμένα επιδόματα και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης επειδή αλληλεπικαλύπτονται, ενώ άλλα 2 εκατ. καταργούνται από το 2018.
Συγκεκριμένα πρόκειται για:
 Το επίδομα ένδειας και φυσικών καταστροφών. Δίνονται από τους δήμους και αφορούν περίπου 500-1.300 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 2,8 εκατ. ευρώ.
 Το επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορά 13.000 ωφελουμένους με προϋπολογισμό 5,268 εκατ. για το 2016. Τα 3,952 εκατ. μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.Το επίδομα θα ενσωματωθεί σταδιακά στο ΚΕΑ.
— Το επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελουμένους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ.
— Το επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε σε 5.500 ωφελουμένους και είχε συνολικό ύψος  2 εκατ. ευρώ. Το 1,5 εκατ. θα κοπεί άμεσα από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.
 http://www.aftodioikisi.gr

Έρευνα: Θύματα κακοποίησης 1 στα 5 ελληνόπουλα

Μπορεί ένα παιδικό κουκλοθέατρο να σώσει τα 18.300 παιδιά που γεννήθηκαν πέρσι στην Ελλάδα και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα παιδικής κακοποίησης; Η θετική απάντηση που δίνει η ΜΚΟ «Eliza» γεμίζει ελπίδα αλλά και ευθύνη όσους ασχολούνται με το ζήτημα, με τα ερευνητικά στοιχεία που έρχονται κυρίως από την Αμερική να είναι σαφέστατα: Η πρόληψη σώζει παιδικές ψυχές.
Οι περισσότεροι όταν ακούν τον όρο «σεξουαλική κακοποίηση» τον βάζουν μακριά από τη δική τους πραγματικότητα, όμως τα ανατριχιαστικά στοιχεία παιδικής κακοποίησης που αφορούν εξίσου την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για το μεγάλο μέγεθος του προβλήματος και στη χώρα μας. Ενας στους πέντε ανηλίκους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και προβολή σε αυτό πορνογραφικού υλικού μέχρι και βιασμό. Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς είναι αποτέλεσμα των ελλιπών επίσημων στοιχείων καταγραφής, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα νούμερα κατά πολύ. Σε μεγάλη έξαρση είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσω του Ιντερνετ είτε με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό είτε με εξαπάτηση του παιδιού και μετά τον εκβιασμό του.
Στην Ελλάδα 7.500 παιδιά έως 5 ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο προφίλ θυτών, όμως όσα άτομα έχουν πρόσβαση σε παιδιά, όπως γονείς, συγγενείς, δάσκαλοι, γιατροί, προπονητές, είναι πιο συνηθισμένο να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Και τα δύο φύλα μέχρι και 13 ετών ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 12-18 τα κορίτσια κακοποιούνται περισσότερο, αν και αυτό το στοιχείο τείνει να αλλάξει. Παιδιά με αναπτυξιακές-μαθησιακές δυσκολίες αλλά και από μη αστικές περιοχές διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο λόγω του έντονου στιγματισμού.
Ολοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά μη αποκάλυψης είναι πολύ υψηλά και από το ίδιο το θύμα, το οποίο δεν μιλά, αλλά και όταν ακόμη το παιδί το πει σε κάποιον μεγαλύτερο, επιλέγεται η αποσιώπησή του. Η κακοποίηση θεωρείται οικογενειακή υπόθεση και, ακόμα και αν γίνει αντιληπτή, η ανάγκη επιβίωσης (π.χ. «αν ο πατέρας πάει φυλακή πώς θα ζήσουμε;»), ο κίνδυνος στιγματισμού («μα είναι συγγενής, δεν μπορώ να τον καταγγείλω και να το μάθουν όλοι») και πλήθος ταμπού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία εμποδίζουν την αποκάλυψη τέτοιων περιστατικών. Την ίδια στιγμή η άγνοια των εκπαιδευτικών και διευθυντών ότι έχουν νομικά εργαλεία που βοηθούν την αποκάλυψη αλλά και ότι είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν ακόμα και την υποψία σεξουαλικής κακοποίησης δυσκολεύουν την αντιμετώπισή της.

Εκπαίδευση για… «Ασφαλές Αγγιγμα»

Μια καινοτόμος πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τη ΜΚΟ «Eliza» με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος με σκοπό να εκπαιδεύσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στη χώρα μας. Μέχρι το τέλους του 2018 περίπου 2.000 παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι και τρίτης δημοτικού θα έχουν μάθει μέσα από το κουκλοθέατρο να διακρίνουν ποιο είναι το ασφαλές άγγιγμα από έναν ενήλικο και ποιο όχι, να αντιστέκονται σε μια δυσάρεστη κατάσταση και να επικοινωνούν το πρόβλημα. Για πρώτη φορά όμως εκπαιδεύονται και οι δάσκαλοι και οι γονείς.
Στόχος είναι τα επόμενα δύο χρόνια να εισαχθεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση για το «Ασφαλές Αγγιγμα» σε όλα τα νηπιαγωγεία και τις τάξεις Α, Β, Γ των δημόσιων δημοτικών σχολείων της χώρας. «Στόχος μας είναι η πρόληψη, το μεγάλο δηλαδή κενό που καταγράφεται στη χώρα μας τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνικός φορέας πρόληψης, καταστολής και καταγραφής τέτοιων περιστατικών. Θέλουμε να βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης όλο το φάσμα που αφορά ένα ασφαλέστερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε κατά την παρουσίαση του προγράμματος η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «Eliza».

Η φρίκη σε αριθμούς

-1 στα 5 παιδιά από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας
-73% από τα κακοποιημένα παιδιά δεν θα μιλήσουν για το γεγονός τον πρώτο χρόνο
-45% των θυμάτων δεν θα μιλήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια
-9 στους 10 θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο.
πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αυτά είναι τα 5 κόλπα για να μην κολλάει ο υπολογιστής

Οι υπολογιστές με τη πάροδο των χρόνων, επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, αλλά υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα για να τους δώσετε ξανά μια νέα ώθηση.
Από μικρά «πειράγματα» στις ρυθμίσεις, μέχρι την αγορά νέας RAM, υπάρχει αφθονία επιλογών ανάλογα με τον προϋπολογισμό του καθενός.
Έτσι, πριν αποφασίσετε να πετάξετε τον υπολογιστή σας και να προμηθευτείτε ένα νέο, δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις:
1. Εκτελέστε συχνά προγράμματα καθαρισμού (cleanup programs)
Το CCleaner είναι μία καταπληκτική εφαρμογή που θα σας βοηθήσει να βρείτε και να διαγράψετε τις caches και τα προσωρινά αρχεία σε πολλές από τις εφαρμογές σας.
2. Αφαιρέστε περιττά οπτικά εφέ και τα animations
Στα Windows 7, δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το resource-hungry «Aero». Κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο «Personalize». Επιλέξτε την καρτέλα « Window Color» και, στη συνέχεια, καταργήστε την επιλογή «Enable transparency».
3. Κάνε συχνά χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς
Ιοί και κακόβουλα λογισμικά μπορεί να κολλήσει τον υπολογιστή σας, έτσι είναι καλύτερο να τους εμποδίσετε από την αρχή. Εάν χρησιμοποιείτε μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση του λογισμικού προστασίας από ιούς των οποίων οι κοινοποιήσεις είναι τόσο ενοχλητικές όσο ένας ιός, να το απεγκαταστήσετε και να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το Security Essentials λογισμικό προστασίας από ιούς της Microsoft, το οποίο δεν θα σας βομβαρδίζει με διαφημίσεις.
4. Αγοράστε περισσότερη μνήμη RAM
RAM, ή μνήμη τυχαίας προσπέλασης, είναι μια φθηνή και εύκολη αναβάθμιση που μπορεί να κάνει ένα υποτονικό PC να αισθάνεται και πάλι ολοκαίνουργιο.
5. Κάντε τακτικά restart στον υπολογιστή σας
Όταν αφήνετε τον υπολογιστή σας ανοιχτό συνεχώς, τα προγράμματα μπορούν να καταλήξουν να χρησιμοποιούν περισσότερη μνήμη με την πάροδο του χρόνου από ό,τι χρειάζονται.
 http://www.aftodioikisi.gr

Κατάργηση τελών περιαγωγής κινητών-Όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 17 ερωταπαντήσεις

Τα κρυφά μέτρα του μνημονίου

Κρυφά μέτρα υπάρχουν στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ημερησία», τα μέτρα θα προκαλέσουν νέο κύμα λιτότητας στη χώρα.
Όπως αναφέρει η εφμερίδα, τα μέτρα που είναι «κρυμμένα» στις σελίδες της συμφωνίας αφορούν:
— Κατάργηση φοροαπαλλαγών
— Περικοπές επιδομάτων και ΕΚΑΣ
— Έξτρα επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ειδικότερα προβλέπεται μείωση κατά 50% το επίδομα θέρμανσης. Κατάρηγηση στην έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες και άλλες φοροαπαλλαγές. Κούρεμα στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για 300.000 δημοσίους υπαλλήλους. Περικοπή  και μείωση επιδομάτων τέκνων και προνοιακών.
Επίσης στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης εταιρειών.
Επίσης με διαδικασίες fast-track θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα ανά μήνα επιτρεπόμενα όρια. Καταργείται το υπουργικό βέτο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην επιχείρηση να μην καταβάλει μισθούς ακόμη και στους εργαζόμενους που δεν παίρνουν μέρος σε απεργίες.
 http://www.aftodioikisi.gr

«Xαλάρωση» των capital controls – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Ανοίγει ξανά η κουβέντα για χαλάρωση των capital controls μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές και με την προϋπόθεση να μην υπάρχουν διαρροές καταθέσεων. Αλλωστε, στο προσχέδιο του νέου μνημονίου που δημοσιεύτηκε αναφέρεται και η χαλάρωση που πρέπει να γίνει μετά από τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για το λόγο αυτό.
Ο οδικός χάρτης που σχεδιάζεται προβλέπει σημαντική χαλάρωση των περιορισμών με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές.
Ενα από τα μέτρα που προβλέπονται είναι η αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων που θα φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες από τα 840 ευρώ που είναι σήμερα σε βάθος δύο εβδομάδων στα 2.000 ευρώ το μήνα.
Ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα ανά εβδομάδα στα 500 ευρώ.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει δοθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα ως προς την αλλαγή αυτή. Μάλιστα εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης τίθεται, κυρίως από τους εποπτεύοντες μηχανισμούς των τραπεζών και το ζήτημα της εκροής καταθέσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ειδήσεις” εκτός απ’ την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ εξετάζεται το άνοιγμα νέων λογαριασμών όψεως ή καταθετικών με την προσθήκη δικαιούχων, αλλά και η ενεργοποίηση αδρανών λογαριασμών.
Εξετάζεται παράλληλα η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών που επιστρέφουν στις τράπεζες από το 30% που είναι σήμερα στο 60%, αλλά και να αυξηθεί το ποσό μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 2.000 ευρώ για κάθε πελάτη ανά μήνα.
Μεταξύ των υπόλοιπων αλλαγών που θα συζητηθούν περιλαμβάνεται:
Να επιτραπεί να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί και να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους ακόμα και εάν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (Customer ID) από την τράπεζα, και β) να ενεργοποιούνται αδρανείς, κατά την έννοια του Ν. 4151/2013 (Α΄ 103), λογαριασμοί.
Να επιτραπεί η ανάληψη μετρητών έως ποσοστού του 60% συνολικά (από 30% σήμερα) από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την έναρξη ισχύος της σχετικής τροποποίησης, θα πιστώνονται με μεταφορά πίστωσης από τράπεζα που λειτουργεί στο εξωτερικό, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων.
Να συμπεριληφθούν ρητώς στις ισχύουσες διατάξεις του στοιχείου στ) της παρ. 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, και τα μεταφερόμενα από την αλλοδαπή χρηματικά ποσά που πιστώνονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα και συνιστούν αποτέλεσμα εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων) που έχουν εκδοθεί από φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού (κάρτες πληρωμών εξωτερικού).
Να επιτραπεί η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τράπεζες έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό μήνα με ταυτόχρονo διπλασιασμό του υφιστάμενου μηνιαίου ορίου εγκρίσεων (στα 106 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ σήμερα).
Να επιτραπεί η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για υφιστάμενους πελάτες.
Να διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ η καθεμία, ανά πελάτη, ανά ημέρα, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης σε κατάστημα τράπεζας των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών.
Να τροποποιηθεί το σημείο iv. του στοιχείου β) της παραγράφου 2 του άρθρου 6 της υπ’ αριθμ. 6/27.7.2016 απόφασης της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 9/22.9.2016 απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών ως ακολούθως: “iv. το ποσό της αιτούμενης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, συναθροιζόμενο με το ποσό που ήδη έχει εγκριθεί εντός του μήνα από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας δεν υπερβαίνει σωρευτικά για τον ίδιο μήνα το 180% της μέγιστης μηνιαίας αξίας των εισαγωγών/ενδοκοινοτικών αποκτήσεων της περιόδου 01/01/2015-31/12/2016”.
 http://www.aftodioikisi.gr

4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τα φιστίκια Αιγίνης

Εντόπισαν το τέρας του Λοχ Νες! Ο μύθος της Νέσι ζει! [vid]

Φορολογούμενοι προσοχή! Ερχεται σούπερ Μεγάλος Αδελφός

Υπέρβαρα παιδιά: Πώς να τα βοηθήσετε να χάσουν κιλά με υγιεινό τρόπο

Εάν το παιδί σας είναι υπέρβαρο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να γίνει ένας υγιής σωματικά έφηβος/η και να έχει καλύτερη υγεία μετά την ενηλικίωση.

Για τους γονείς μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Συνήθως αντιλαμβάνονται το πρόβλημα όταν το παιδί έχει ήδη μεγαλώσει και αρχίζει το πρόβλημα βάρους του να είναι εμφανές (στην πρώιμη εφηβεία).
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Τα τσιγάρα, τα ποτά και οι μεταφορές ανέβασαν τον πληθωρισμό

Άνοδο 1,6% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο φέτος, από αύξηση 1,7% τον Μάρτιο 2017 και έναντι μείωσης 1,3% τον Απρίλιο 2016. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σημειώθηκαν στις ομάδες των μεταφορών και των αλκοολούχων ποτών- καπνού.

Ειδικότερα, η άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο, προήλθε:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:
- Κατά 1,9% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο, πατάτες, ψάρια γενικά, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αυγά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
- Κατά 5,8% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα), καπνό.
- Κατά 3,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό.
- Κατά 6,8% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στη αγορά αυτοκινήτων.
- Κατά 2,1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
- Κατά 1,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών:

- Κατά 0,2% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

- Κατά 3,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
- Κατά 2,8% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στην εισφορά ΕΡΤ- συνδρομητική τηλεόραση.
- Κατά 0,3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Κατά 2,2% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα οχημάτων.
Ο γενικός δείκτης τον Απρίλιο 2017 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2017 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυτός παρουσίασε τον Απρίλιο αύξηση 1,6% από αύξηση 1,7% τον Μάρτιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,4% τον Απρίλιο 2016. Ο ίδιος δείκτης, τον Απρίλιο 2017 σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2017 παρουσίασε αύξηση 0,7%, έναντι αύξησης επίσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.newsit.gr/

Ιόνια Οδός: Κρυφοβό - Εγνατία... Αρχές Μάη[video]

Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης : Τετάρτη Της Μεσοπεντηκοστής- Η Διδαχὴ Του Χριστού Είναι Εκ Θεού

Πρέπει να μάθει να γράφει και να διαβάζει το παιδί από το Νηπιαγωγείο;

Good news: 25% Περισσότερες oι ελληνικές ακτές με Γαλάζια Σημαία φέτος

Η Ελλάδα αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τις βραβευμένες παραλίες της με τη Γαλάζια Σημαία, γεγονός που θα ανακοινωθεί στην φετινή εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15η Μαΐου 2017 στo Glyfada Golf Gardens. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών.
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Δήμο Γλυφάδας και θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς φέτος το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία», το πλέον αναγνωρίσιμο οικολογικό σήμα ποιότητας για ακτές, μαρίνες και σκάφη αειφόρου τουρισμού, συμπληρώνει 30 χρόνια εφαρμογής στον κόσμο και στην Ελλάδα.
 http://www.eirinika.gr

10-05-17 Αποσπάσεις σε φορείς του Υπουργείου

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι για τις αποσπάσεις στους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ακολουθήσει Πρόσκληση Υποβολής αιτήσεων σε μεταγενέστερο χρόνο.
Θα ακολουθήσει νέα Ανακοίνωση.
Για την ανανέωση απόσπασης εκπαιδευτικών στη Γενική Γραμματεία (τέως Κεντρική Υπηρεσία) και στις Γενικές Γραμματείες Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς κι Έρευνας & Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2017-2018 ακολουθεί η εγκύκλιος.

1. Αποσπάσεις σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ


ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

1. Αποσπάσεις σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, σχολικές μονάδες Κωφών / Τυφλών και ΕΕΕΕΚ για το σχολικό ή διδακτικό έτος 2017-2018, καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους εντός των προθεσμιών που ορίζονται και με τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφάλαιο Α΄ της παρούσης.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), σύμφωνα του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), έχουν εκπαιδευτικοί των παρακάτω περιπτώσεων:
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ.
Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό Δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, πέραν των ανωτέρω, η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται επιπροσθέτως με πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα στην «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης απόσπασης περιγράφεται στο Κεφάλαιο Β΄ της παρούσης, ενώ για τα κριτήρια μοριοδότησης εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση όπως ορίζεται στο άρθρο 28 παρ. 2α του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193Α/17-09-2013) και τα οποία περιγράφονται στο Κεφάλαιο Γ’.
Κατά την υποβολή της αίτησης απόσπασης, οι εκπαιδευτικοί δύνανται να επιλέξουν μέχρι και πέντε (5) προτιμήσεις για κάθε ένα τύπο απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, Σχολεία Κωφών – Τυφλών.
Για Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο όσοι ανήκουν στον κλάδο ΠΕ 70 με προσόντα στην Ειδική Αγωγή, οι οποίοι δύνανται να επιλέξουν μέχρι και 5 ΕΕΕΕΚ.
Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας εφόσον επιθυμούν να αποσπαστούν για τις ανάγκες των ΕΕΕΚ θα δηλώσουν τα αντίστοιχα ΠΥΣΔΕ ΣΜΕΑΕ.
Η αίτηση που θα υποβληθεί με την παρούσα εγκύκλιο για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, Σχολεία Κωφών - Τυφλών και ΕΕΕΕΚ δεν θα εξετάζεται στην περίπτωση που ικανοποιηθεί τυχόν αίτηση για απόσπαση σε υπηρεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Επίσης, εφόσον ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις απόσπασης που έχουν υποβληθεί για Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά σχολεία ή από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
Οι αποσπάσεις σε ΚΕΔΔΥ προηγούνται εκείνων σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν κανένα από τα παραπάνω προσόντα.
Ως προς τα κωλύματα απόσπασης ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 2, του κεφ. Β’ της παρούσης.
Οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφ. Β’ της παρούσης.
Σε περίπτωση όμως που υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ορίου των 8ΜΒ, οι εκπαιδευτικοί αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμό τους και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Διοίκησης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε., Τμήματα Γ’ του ΥΠ.Π.Ε.Θ..
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή για το σχολικό έτος 2016-2017 δεν θα υποβάλλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά που αφορούν στα κριτήρια ένταξης στην ΕΑΕ.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και την επικύρωση των αιτήσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα αποσταλούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Διευθύνσεις Διοίκησης Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ / Τμήματα Γ΄, μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις μοριοδότησης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσας εγκυκλίου.
Στα ΚΕΔΔΥ δικαίωμα απόσπασης έχουν οι εκπαιδευτικοί των ακόλουθων κλάδων:
- ΠΕ60 – Νηπιαγωγών
- ΠΕ70– Δασκάλων
- ΠΕ02 – Φιλολόγων
- ΠΕ03 – Μαθηματικών
- ΠΕ11 – Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
Για τους εκπαιδευτικούς που αιτούνται την κατά προτεραιότητα απόσπασή τους ισχύουν τα αναγραφόμενα στο Κεφ. Γ΄ ενότ. Β. της παρούσης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Με τη διαδικασία της παρούσας εγκυκλίου εξετάζονται οι παρακάτω τύποι αιτήσεων:
i. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν απόσπαση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
ii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν απόσπαση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
iii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν μετάθεση από Σ.Μ.Ε.Α.Ε ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μιας περιοχής μετάθεσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
2. Με την αίτηση συνυποβάλλονται:
αα) Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αιτούντες έχουν τα κατά το νόμο προσόντα σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016. Σε περίπτωση ξένων τίτλων σπουδών, συνυποβάλλεται υποχρεωτικά η επίσημη μετάφρασή τους (πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας), καθώς και σχετική ισοτιμία από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
ββ) Για τους διδακτορικούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής ενώ για τους μεταπτυχιακούς τίτλους, θα αποστέλλεται το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών από το οποίο προκύπτει ότι, τουλάχιστον το 50% του συνόλου των μαθημάτων που παρακολούθησε ο εκπαιδευτικός, είναι μαθήματα Ειδικής Αγωγής με βάση τον τίτλο και το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος καθώς και περίληψη της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε.
γγ) Για τη διαπίστωση διδακτικής προϋπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ δεν απαιτείται αποστολή βεβαίωσης από τους εκπαιδευτικούς, καθώς οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταχωρούν, με ευθύνη τους, σε ξεχωριστό πεδίο στην ηλεκτρονική αίτηση κάθε εκπαιδευτικού το συνολικό χρόνο διδακτικής εμπειρίας σε δομές ΕΑΕ κατόπιν ελέγχου του προσωπικού φακέλου. Εφιστάται η προσοχή των Διευθύνσεων κατά τη συμπλήρωση του ανωτέρω πεδίου, η οποία είναι υποχρεωτική, καθώς θα επέχει τη θέση βεβαίωσης διδακτικής εμπειρίας. Σημειώνεται ότι, ως ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους στις μονάδες Ειδικής Αγωγής λαμβάνεται η 1η Σεπτεμβρίου, με λήξη την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους, (για τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με λήξη την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους).
Επισήμανση: Ως διδακτική εμπειρία στην Ε.Α.Ε. υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι, όπως προβλέπεται από το άρθρο 56 παρ. 3γ του ν. 3966/2011 ή σε εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. όπως αυτές ορίζονται με τις διατάξεις της περίπτωσης γ) της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του ν.3699/2008, εφόσον η διδακτική υπηρεσία σε αυτές αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.
3. Οι αποσπάσεις σε ΚΕΔΔΥ αφορούν σε σχολικό και όχι σε διδακτικό έτος.
4. Πιστοποιημένη γνώση ΕΝΓ και γραφής Braille
Οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται απόσπαση σε ΣΜΕΑΕ κωφών ή τυφλών, πρέπει, πέραν των προσόντων ΕΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 3699/2008 (Α’ 199), όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 9 του άρθρου 28 του Ν. 4186/2013, να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας των Κωφών ή της Γραφής Braille των τυφλών αντίστοιχα.
Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να συνυποβάλουν σχετικό πιστοποιητικό στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ απόσπασης, με τη διαδικασία της παρούσας εγκυκλίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 28 του ν.4186/2013, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17), αρμόδιος φορέας πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ) και της γραφής Braille είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Ωστόσο, μέχρι τη συγκρότηση της ανωτέρω επιτροπής, η επάρκεια γνώσης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής Braille θα πιστοποιείται με βεβαιώσεις:
Α) για την Ε.Ν.Γ. από:
1) την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και
2) το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών
Β) για τη γραφή Braille από:
1) την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
2) το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
3) το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βεβαίωση που θα πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille»
4) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».
Επισήμανση: Δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις παρακολούθησης από τις οποίες δεν αποδεικνύεται η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille κατά τα ανωτέρω.

Ημερίδα-Δράση «Το μονοπάτι της λίμνης Ζηρού», τo Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας διοργανώνει, Ημερίδα-Δράση, με τίτλο: «Το μονοπάτι της λίμνης Ζηρού», τo Σάββατο 20 Μαΐου 2017.
Το οικοσύστημα της λίμνης Ζηρού που συνδυάζει τέσσερις διαφορετικούς δασικούς οικοτόπους, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό πεζοπορικών, αθλητικών ή δραστηριοτήτων αναψυχής καθώς και δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Η εκδήλωση έχει στόχο:
- Να αναδείξει το ρόλο και τη σημαντικότητα του δασικού και παρυδάτιου οικοσυστήματος της λίμνης Ζηρού.
- Να κάνει γνωστή τη σημασία των ιστορικών, παλιών μονοπατιών του τόπου μας και την ένταξή τους στην περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- Να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, γνώσεων και εμπειριών για την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τους,
- Να δοθούν συμβουλές και μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών στο δάσος,
- Να γίνουν γνωστές βασικές αρχές προκειμένου οι άνθρωποι να πραγματοποιούν με ασφάλεια μια πεζοπορία,
- Να αποκτηθεί γνώση αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών δίνοντας σημαντικές πρώτες βοήθειες προκειμένου οι άνθρωποι να μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ή ακόμη και να σώσουν έγκαιρα μια ζωή.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Φιλιππιάδας (Παιδόπολη λίμνης Ζηρού) και απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη ενδυμασία και τα κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα στο βουνό.
Οι εργασίες της Ημερίδας ξεκινούν στις 09:30 π.μ. και ολοκληρώνονται στις 14:00 μ.μ.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:
Σάββατο 20/05/2017
09:00-09:30 Προσέλευση-Εγγραφές
09:30-09:35 Καλωσόρισμα: Μπάσιος Δημήτριος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Φιλιππιάδας
09:35-09:50 «Μονοπάτια και περιβαλλοντική εκπαίδευση», Κίτσου Χριστίνα, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Φιλιππιάδας
09:50-10:05 «Βασικές αρχές για ασφαλή πεζοπορία», Σπαής Λεωνίδας, Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Άρτας.
10:05-10:45 «Βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης», Αγγελάκης Εμμανουήλ, Αναισθησιολόγος - Ντούσκος Θωμάς, νοσηλευτής ΤΕΠ - Παπαματθαίου Μελένια, νοσηλεύτρια ΤΕΠ, Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας 6η ΥΠΕ
10:45-11:00 «Δημιουργία του δάσους Ζηρού, είδη βλάστησης, έργα ανάδειξης, κινδυνοι», Δάλαρος Βασίλειος, Διευθυντής Δασών Πρέβεζας
11.00-11.15 «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών» Γεροστέργιος Βασίλειος, Πυρονόμος, Πυροσβεστική Υπηρεσία Φιλιππιάδας
11:15-11:30 Προετοιμασία για το πεδίο, χωρισμός σε ομάδες. Καφές και νερό για τους συμμετέχοντες
11:30-13:30 Δράση πεδίου: Περιήγηση στο μονοπάτι της λίμνης και στα δασικά του Οικοσυστήματα, αναγνώριση ειδών, μελέτη, Π.Ο. του ΚΠΕ Φιλιππιάδας και εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Εταιρίας Πρέβεζας, Ντάλλας Κων/νος, Δασολόγος και Παπανίκος Διονύσης, Μηχανικός-Γεωλόγος του ΙΓΜΕ
13:30-14:00 Επιστροφή στο ΚΠΕ - Συζήτηση, Αξιολόγηση της δράσης.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα» των εκπαιδευτικών και τη χορήγηση βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης από τον ΕΦΚΑ

Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναγνωρίσουν προϋπηρεσία ασφαλιστέα σε ενταχθέντες στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, να απευθύνονται στις κατά περίπτωση Υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. για την χορήγηση της εν λόγω βεβαίωσης.

Νομοσχέδιο για τους Διευθυντές Σχολείων με τη μορφή του “Κατεπείγοντος”

"Εμείς την άλλη εβδομάδα καταθέτουμε με τη διαδικασία του “Κατεπείγοντος”  νομοσχέδιο που θα προσδιορίζει τις διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών, λαμβάνοντας υπόψιν και την απόφαση του ΣτΕ"
Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου με σημερινές του δηλώσεις στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή στον Σκαι  και διαβεβαίωσε ότι “Οποιαδήποτε πράξη έχει γίνει από τότε που διορίστηκαν οι Διευθυντές Σχολείων είναι νόμιμη” απαντώντας εμμέσως στην τομεάρχη παιδείας της ΝΔ Ν. Κεραμέως η οποία δήλωσε πως όλες οι πράξεις των Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι προσβλητέες”.
Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως η   θητεία των νυν Διευθυντών   ολοκληρ’ωνεται στις 22 Ιουλίου.
 https://www.esos.gr/

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Τὸν Χριστοφόρον οἶδά σε Χριστοφόρος,
Χριστῷ τυθέντα τῷ Θεῷ διὰ ξίφους.

Βιογραφία
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος, που σημαίνει αδόκιμος, αποδοκιμασμένος, κολασμένος. Πιθανότατα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), όταν στην Αντιόχεια Επίσκοπος ήταν ο Άγιος Ιερομάρτυς Βαβύλας (τιμάται 4 Σεπτεμβρίου).
Ο Άγιος ως προς την εξωτερική εμφάνιση ήταν τόσο πολύ άσχημος, γι' αυτό και αποκαλείτο «κυνοπρόσωπος».
Η μεταστροφή του στον Χριστό έγινε με τρόπο θαυμαστό. Συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη, που διεξήγαγε το έθνος του με τα Ρωμαϊκά αυτοκρατορικά στρατεύματα. Κατατάγηκε στις Ρωμαϊκές λεγεώνες και πολέμησε κατά των Περσών, επί Γορδίου και Φιλίππου.
Όταν ήταν ακόμη κατειχούμενος, για να ευχαριστήσει τον Χριστό, εγκαταστάθηκε σε επικίνδυνη δίοδο ποταμού και μετέφερε δωρεάν επί των ώμων του εκείνους που επιθυμούσαν να διέλθουν τον ποταμό. Μια μέρα παρουσιάσθηκε προς αυτόν μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη. Ο Ρεμπρόβος πρόθυμα το έθεσε επί των ώμων του και στηριζόμενος επί της ράβδου του εισήλθε στον ποταμό. Όσο όμως προχωρούσε, τόσο το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατόρθωσε να φθάσει στην απέναντι όχθη. Μόλις έφθασε στον προορισμό του, κατάκοπος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και τον πλάσαντα αυτόν. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου έθεσες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε. Ο Ρεμπρόβος φύτεψε την ράβδο και την επομένη την βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Μετά το περιστατικό αυτό βαπτίσθηκε Χριστιανός από τον Άγιο Ιερομάρτυρα Βαβύλα, ο οποίος τον μετονόμασε σε Χριστόφορο. Η άκτιστη θεία Χάρη, που έλαβε την ώρα του βαπτίσματος και του Χρίσματος, μεταμόρφωσε όλη του την ύπαρξη. Και αυτή ακόμα η δύσμορφη όψη του φαινόταν φωτεινότερη και ομορφότερη.
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Εξ' αφορμής ίσως του γεγονότος αυτού θεωρείται προστάτης των οδηγών και στο Μικρόν Ευχολόγιον και συγκεκριμένα στην Ακολουθία «επί ευλογήσει νέου οχήματος» υπάρχει, πρώτο στη σειρά, το απολυτίκιό του.
Κατά τον τότε εναντίον των Χριστιανών διωγμό, λίγο μετά την βάπτισή του, είδε Χριστιανούς να κακοποιούνται από τους ειδωλολάτρες. Από αγανάκτηση επενέβη και έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις προς αυτούς, διέφυγε δε τη σύλληψη χάρη στο γιγαντιαίο του παράστημα και την ηράκλεια δύναμή του. Καταγγέλθηκε όμως στον αυτοκράτορα και διατάχθηκε η σύλληψή του. Για τον σκοπό αυτό απεστάλησαν διακόσιοι στρατιώτες. Αυτοί, αφού ερεύνησαν σε διάφορα μέρη, τον βρήκαν κατά την στιγμή την οποία ετοιμαζόταν να γευματίσει ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Κατάκοποι οι στρατιώτες και πεινασμένοι ζήτησαν από τον Άγιο Χριστόφορο να τους δώσει να φάγουν και ως αντάλλαγμα του υποσχέθηκαν ότι δεν θα τον κακομεταχειρίζονταν. Ένας από τους στρατιώτες, βλέποντας ότι πλην του ξερού άρτου δεν υπήρχε καμία άλλη τροφή, ειρωνευόμενος τον Χριστόφορο, του είπε ότι ευχαρίστως θα γινόταν Χριστιανός, εάν είχε την δύναμη να τους χορτάσει όλους με το κομμάτι εκείνο του άρτου. Τότε ο Άγιος, αφού γονάτισε, άρχισε να παρακαλεί τον Χριστό να πολλαπλασιάσει το κομμάτι εκείνο του άρτου, όπως πολλαπλασίασε τους πέντε άρτους στην έρημο, για να χορτάσουν οι πεινώντες στρατιώτες και να φωτισθούν στην αναγνώριση και ομολογία Αυτού. Η παράκληση του Αγίου εισακούσθηκε και το τεμάχιο του άρτου πολλαπλασιάσθηκε. Βλέποντας οι στρατιώτες το θαύμα αυτό, προσέπεσαν στα πόδια του Αγίου και τον παρακαλούσαν να τους γνωρίσει καλύτερα τον Θεό του. Ο Άγιος εξέθεσε με απλότητα τη Χριστιανική διδασκαλία και αφού όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να γίνουν Χριαστιανοί, τους οδήγησε προς τον Επίσκοπο Αντιοχείας Βαβύλα, ο οποίος, αφού τους κατήχησε, τους βάπτισε. Όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος πληροφορήθηκε το γεγονός, τους μεν στρατιώτες συνέλαβε και αποκεφάλισε, τον δε Χριστόφορο προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να μεταπείσει, αλλά οι προσπάθειές του προσέκρουσαν στην επίμονη άρνηση αυτού. Κατόπιν τούτου έστειλε προς αυτόν δύο διεφθαρμένες γυναίκες, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, ελπίζοντας ότι με τα θέλγητρά τους θα τον σαγήνευαν και θα τον παρέσυραν. Οι δύο γυναίκες, αφού άκουσαν την προτροπή του Αγίου, για να επανέλθουν στον δρόμο της αγνότητας και της αρετής, έγιναν Χριστιανές και, αφού παρουσιάσθηκαν ενώπιον του αυτοκράτορα Δεκίου, ομολόγησαν τον Χριστό. Γι' αυτό και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.
Στη συνέχεια ο Άγιος Χριστόφορος υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος υπέστη τον δι' αποκεφαλισμού θάνατο το 251 μ.Χ.
Η Σύναξη αυτού ετελείτο στο Μαρτύριο αυτού κοντά στο ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Κυπαρίσσιον και στο ναό του Αγίου Μάρτυρος Πολυεύκτου, πλησίον της Αγίας Ευφημίας των Ολυβρίου.
Σημείωση: Το δίστιχο του Αγίου Χριστοφόρου (όπως και τους περισσότερους ιαμβικούς στίχους που διαβάζετε) τους έχει γράψει ο Xριστόφορος ο Πατρίκιος. Γι' αυτό και το δίστιχο του ξεκινάει (σε μετάφραση): «εγώ σε ξέρω Xριστοφόρον συνώνυμόν μου.....»

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Στολαῖς ταῖς ἐξ αἵματος, ὡραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τῷ Βασιλεῖ οὐρανῶν, Χριστοφόρε ἀοίδιμε· ὅθεν σὺν Ἀσωμάτων, καὶ Μαρτύρων χορείαις, ᾄδεις τῆ τρισαγίῳ, καὶ φρικτῇ μελωδίᾳ· διὸ ταῖς ἱκεσίαις ταῖς σαῖς, σῶζε τοὺς δούλους σου.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Χριστὸν φέρων ἔνδοξε, ἐν τῇ ψυχῇ σου, ἰσχυρῶς κατέβαλες, τῶν ἐναντίων τὰς ἀρχάς· διὸ Χριστὸν ἐκδυσώπησον, ὦ Χριστοφόρε, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Μεγαλυνάριον
Μάρτυς ἀκατάπληκτος καὶ στερρός, πέλων τῇ ἰδέᾳ, Χριστοφόρε καὶ τῷ νοΐ, τῶν ἀντικειμένων, κατέπληξας τὰ στίφη, ἀθλήσας ὑπὲρ φύσιν πόθῳ τοῦ Κτίστου σου.

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.com
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας - Μιχαήλ Χατζημιχαήλ© www.michaelhadjimichael.com

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας - Τοιχογραφία του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας - Τοιχογραφία του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας
Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας

Παραπομπές

Επιστροφή των θρυλικών Rolling Stones - Ξεκινούν ευρωπαϊκή περιοδεία

Αυτόματες κατασχέσεις για χρέη στην εφορία και φόροι με το μήνα στο νέο Μνημόνιο

Ολοήμερα όλα τα δημοτικά σχολεία

Αναλυτικές Οδηγίες για αιτήσεις ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Ηπείρου Φ. Ευαγγέλου

Οι 9 νόμοι επιλογής Διευθυντών Σχολείων από το 1976 έως το 2015

Βιβλίο αστρονομίας με δραστηριότητες και υλικό για μικρούς μαθητές

Συγκριτικοί πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών Π.Ε. 2015-2016 και 2016-2017 Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη

Τα Εξεταστικά Κέντρα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας Μαΐου 2017

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο! Βροχή τα χαράτσια για όλους

SOS από τους Financial Times: Μπορεί οι Έλληνες να επιλέξουν Grexit από την αιώνια εξαθλίωση!

Όσιος Παΐσιος: Να μην αγχώνεσαι για τίποτα

1ο Ενημερωτικό Μαΐου 2017 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου ΒασιλείουΛιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 09.05.2017
1ο Ενημερωτικό Μαΐου 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό σας ενημερώνω για το εξής:
1.        Υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος   2017-2018
Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χθες τη φετινή εγκύκλιο των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, σε ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, ΚΕΔΔΥ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία  και σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2017-2018. Θεωρώ συνετό, όσοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες υποβάλλετε αίτηση απόσπασης, να προβείτε αρχικά στην εξονυχιστική μελέτη της εγκυκλίου. Θεωρώ σκόπιμο, ωστόσο, να σας αναφέρω τα εξής:
            Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται: από 09-05-2017 μέχρι 15-05-2017 και ώρα 15:00. Η προθεσμία είναι αποκλειστική και ουδεμία παράταση θα δοθεί.
            Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να υποβάλουν την αίτηση απόσπασης ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/). Πριν την πρώτη υποβολή αίτησης απόσπασης, θα πρέπει να εγγραφούν στο ΟΠΣΥΔ, ώστε να αποκτήσουν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του. Οδηγίες για την εγγραφή και για την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης απόσπασης περιγράφονται στο εγχειρίδιο χρήσης στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση.
            Για την ιστορία, εντελώς πληροφοριακά σας αναφέρω ότι πέρυσι οι συνάδελφοι υπέβαλαν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τις αιτήσεις απόσπασης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ   από 21-04-2016 μέχρι 12-05-2016.
            Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω το μικρό χρονικό διάστημα στο οποίο οι συνάδελφοι μας καλούνται να υποβάλλουν την αίτηση απόσπασης φέτος. Το Υπουργείο οφείλει να δώσει τουλάχιστον μια εβδομάδα παράταση ώστε οι συνάδελφοι να μην πιεστούν χρονικά.
Επίσης μην συγχέεται την εγκύκλιο των αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ με τις εσωτερικές αποσπάσεις (εντός). Αυτές θα λάβουν χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο.


2. Υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων
Όπως ήδη σας έχω ενημερώσει σε προηγούμενο ενημερωτικό μου, έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων 5 αιτήσεις συνταξιοδότησης (4 δασκάλων και 1 νηπιαγωγού). Μέχρι και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, δύνανται οι συνάδελφοί μας να ανακαλέσουν την αρχική τους αίτηση για συνταξιοδότηση. Θα σας ενημερώσω αν έχει προκύψει κάτι μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής. Ωστόσο τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά σε πανελλαδικό επίπεδο. Υποβλήθηκαν μόλις  227 οι αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου με τους συναδέλφους ακόμα να έχουν το δικαίωμα της ανάκλησης της αίτησης. Πρόκειται για ανησυχητικό στοιχείο που θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στους διορισμούς, στις μεταθέσεις και γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης.
 
3. Θέματα αρμοδιότητας ΠΥΣΠΕ στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2017
Στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου 2017 το ΠΥΣΠΕ θα απασχολήσουν τα εξής ζητήματα:
·        Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικού αρμοδιότητας Π.Ε Ιωαννίνων
·        Μετακινήσεις-Τροποποιήσεις τοποθέτησης εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Ε Ιωαννίνων

4. Μισθοδοσία μηνός Μαΐου 2017
Στις 12 Μαΐου  (απόγευμα Πέμπτης 11 Μαΐου 2017) θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Μαΐου 2017.


5. Κάρτα ελεύθερης εισόδου εκπαιδευτικών στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους, τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης.
Ορμώμενος από τα ερωτήματά σας και με δεδομένο ότι κατά το μήνα Μάιο και Ιούνιο πολλά σχολεία προβαίνουν σε ημερήσιες  -και όχι μόνο- σχολικές εκδρομές σας ενημερώνω για την κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Όλοι οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, Γ΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας και Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης (ημεδαποί και αλλοδαποί, εν ενεργεία και συνταξιούχοι, Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα) δικαιούνται κάρτα ελεύθερης εισόδου στα κρατικά μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους.
Στην περίπτωση των αναπληρωτών και ωρομισθίων, η έκδοση δελτίου ελευθέρας εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα. Η κάρτα εκδίδεται από τις κατά τόπους Αρχαιολογικές Εφορίες ή Μουσεία σε όλη την Ελλάδα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά:
Α. Εάν η κάρτα εκδίδεται για πρώτη φορά και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Δύο φωτογραφίες και αίτηση εκπ/κού
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ……, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.
Β. Εάν η κάρτα επανεκδίδεται και αφορά μεμονωμένους εκπαιδευτικούς:
-Μία φωτογραφία και αίτηση εκπ/κού
-Η παλιά κάρτα
-Βεβαίωση από τη Διεύθυνση του σχολείου που να αναφέρει το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, ότι είναι εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ…, το σχολείο που υπηρετεί και αν είναι μόνιμος ή αναπληρωτής.
Γ. Εάν σε ένα σχολείο είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για έκδοση κάρτας, εκτός των παραπάνω χρειάζεται και ένα διαβιβαστικό από τη Διεύθυνση του σχολείου, που θα αναφέρει: «Σας διαβιβάζουμε τα δικαιολογητικά των παρακάτω εκπαιδευτικών - τα ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας και τηλέφωνα- και σας παρακαλούμε για την έκδοση…).
Σε ό, τι έχει να κάνει με το νομό Ιωαννίνων, η κάρτα εκδίδεται ή επανεκδίδεται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που βρίσκεται στο πάρκο Λιθαρίτσια, Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Τ.Κ. 45221, Ιωάννινα.
Τηλέφωνο: 26510 01089
Φαξ: 26510 01052
Ώρες λειτουργίας 08:30-15:00, ενώ κάθε Δευτέρα παραμένει κλειστό.  

6. Επικύρωση και έλεγχος γνησιότητας τίτλων γλωσσομάθειας Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας
Επειδή πολλά είναι τα ερωτήματά σας σχετικά με την επικύρωση και τον έλεγχο γνησιότητας των τίτλων Γλωσσομάθειας σας αναφέρω ότι όντως η Διεύθυνση  Π.Ε. Ιωαννίνων κάποια στιγμή μέσα στο Μάρτιο ενημέρωσε όλες τις σχολικές μονάδες σχετικά με το προαναφερθέν θέμα. Σημειώστε βέβαια τα εξής:
·        Η ενημέρωση αφορούσε μόνο στο Βρετανικό Συμβούλιο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εν ολίγοις έλεγε ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούσαν να επικυρώσουν τίτλους ξένων γλωσσών ΜΟΝΟ στους παραπάνω φορείς ώστε να προσμετρώνται όταν οι διατάξεις το προβλέπουν, ότι θα έπρεπε να αποστείλουν με courier ή ιδιοχείρως να παραδώσουν το πρωτότυπο με μια αίτηση και μια φωτοτυπία στους άνωθι φορείς. Ωστόσο πολλοί συνάδελφοί μας εκφράζουν την ανησυχία και το φόβο τους σε σχέση με την αποστολή του πρωτότυπου τίτλου.
·        Για τους τίτλους άλλων φορέων ισχύει η πεπατημένη της επικύρωσης και μετάφρασης του πρωτοτύπου σε επικυρωμένο αντίγραφο από έναν δικηγόρο.

7. Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών
Εξέπνευσε στις 28 Απριλίου 2017 η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των αναπληρωτών μέσω του ΟΠΣΥΔ. Δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοί μας δεν προέβησαν στην υποβολή της αίτησης  ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν κυρίως  σε απομακρυσμένες περιοχές αφού δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα σχετικά με  τις ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων για την πρόσληψή τους για  το σχολικό έτος 2017 – 2018  καθώς και συνάδελφοι που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία είτε έχουν λόγους υγείας. Το θέμα ανέδειξε ορθώς η ΔΟΕ.

8. Τακτική Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων
Την 1η Ιουνίου 2017 ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων θα πραγματοποιήσει την τακτική γενική συνέλευση από τις 08:15 μέχρι τις 13:15  στην αίθουσα «ΔΩΔΩΝΗ» (δίπλα από τη reception) του ξενοδοχείου Du Lac.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων - Μαρούτσειο, Χρ, Κάτσαρη 11 (απέναντι από τη ΔΕΗ) από τις 14:00 έως τις 19:00.
Από τις εκλογές θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Ε.Ε του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων καθώς και οι  αντιπρόσωποι για την 86η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε.  


Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

                Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου