Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017

Run & Οut: Το παιχνίδι που ξεκίνησε από τα Γιάννινα κατακτά τον κόσμο

Συντάξεις: "Παράθυρο" για νέες περικοπές σε δύο δόσεις!

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών φέρνει... πονοκέφαλο σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους
- Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας
- Η... μπάλα παίρνει και τους ήδη συνταξιούχους και όσους περιμένουν εδώ και μήνες να πάρουν τις συντάξεις τους
- Τα σενάρια και το χρονοδιάγραμμα μετά το... αλαλούμ με την τροπολογία και την "βόμβα" της ΕΛΣΤΑΤ

Πιθανές μειώσεις σε δύο "δόσεις" προκύπτουν για τις συντάξεις με βάση την τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες το Υπουργείο Εργασίας για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, οι συντάξιμες αποδοχές, μέχρι το 2020, θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό, ενώ από το 2021 θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση ένα νέο δείκτη μισθών.
Μειώσεις σε... δύο δόσεις
Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την εν λόγω τροπολογία, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός είναι αρνητικός πχ το 2017, θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις το 2018.
Αυτή η συσχέτιση πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι και το 2020 και ενδέχεται να φέρει την πρώτη "δόση" μειώσεων των συντάξεων.
Από το 2021 και έπειτα, ενδέχεται να έλθει η δεύτερη "δόση" των συντάξεων, διότι σε περίπτωση που δείκτης μισθών (με βάση τον οποίο θα υπολογίζονται έκτοτε οι συντάξεις) είναι αρνητικός τη μία χρονιά (πχ το 2021), θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις την επομένη, δηλαδή το 2022.
Οι δύο αλλαγές
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας αναμένονται δύο μεγάλες αλλαγές για τους συνταξιούχους. Η μία αλλαγή αφορά άμεσα εκείνους που περιμένουν εδώ και μήνες να λάβουν τις συντάξεις και η άλλη εκείνους που την έχουν ήδη λάβει:
1) Όσοι ασφαλισμένοι είχαν αποχωρήσει από τη δουλειά τους από την 13/5/2016 και έπειτα, θα πρέπει να περιμένουν να υπολογιστούν οι συντάξεις τους με βάση το μέσο ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και τους άλλους όρους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, δηλαδή τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τις μέσες αποδοχές τους καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου τους.
Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορεί να δουν πιο μειωμένες τις συντάξεις τους, λόγω του ότι πέρυσι ο δείκτης τιμών καταναλωτή "έτρεχε" με αρνητικούς ρυθμούς.
2) Οι συντάξεις των ασφαλισμένων που έχουν καταβληθεί ή έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι και την 12/5/2016, θα δουν τις αποδοχές τους να αναπροσαρμόζονται με δύο τρόπους (με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και τη χθεσινή τροπολογία) και αντίστοιχα δύο χρονικές περιόδους:
     ---> Κατά την περίοδο 2017 -2020, οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση τον πορεία του πληθωρισμού. Έτσι για παράδειγμα, αν το 2017 προέκυπτε αποπληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης τιμών καταναλωτή μεταβαλλόταν με αρνητικούς ρυθμούς, οι συντάξεις θα έπρεπε να μειωθούν το 2018. Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβεί το 2018, αν ο δείκτης τιμών καταναλωτή "έτρεχε" με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.
     ---> Από το 2021 και έπειτα, οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση δείκτη μισθών. Αν ο δείκτης μισθών το 2021 "τρέξει" με αρνητικούς ρυθμούς, τότε θα πρέπει να μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές το 2022. Το αντίθετο θα πρέπει να συμβεί το 2022 σε περίπτωση που ο δείκτης μισθών "τρέξει" το 2021 με θετικούς ρυθμούς.
Πηγή: capital.gr

ΔΕΗ: Νέα παράταση στη «δεύτερη ευκαιρία» ρύθμισης οφειλών

Νέα ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας ένταξης στο πρόγραμμα «Δεύτερης Ευκαιρίας», έως και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Έτσι, όσοι πελάτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους με το πρόγραμμα των 36 δόσεων αλλά έχασαν τη ρύθμιση επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας και το τρέχον ποσό της οφειλής τους, υποβάλοντας την σχετική αίτηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (η προηγούμενη προθεσμία έληξε σήμερα).
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχει» η ρύθμιση για "πάγωμα " των οφειλών μέχρι 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ που εξασφαλίζει έκπτωση 10% στο κόστος της ενέργειας με προϋπόθεση την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται τηλεφωνικά στο 11770 ή σε οποιοδήποτε Κατάστημα ΔΕΗ μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Ξύπνησαν από τη νάρκη οι αρκούδες στο Νυμφαίο

Τον ερχομό της άνοιξης προαναγγέλλουν με το ξύπνημά τους από τον χειμέριο λήθαργο οι αρκούδες του «Αρκτούρου» στο Νυμφαίο Φλώρινας. Τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να βγαίνουν από τις φωλιές τους και να απολαμβάνουν τις πρώτες βόλτες.
«Ο 15 αρκούδες που φιλοξενούνται κοιμήθηκαν όταν άρχισαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις» αναφέρει ο Πάνος Στεφάνου, μέλος του «Αρκτούρου», σημειώνοντας ότι «οι νεαρότερες κοιμήθηκαν τελευταίες και ξύπνησαν πρώτες».
Διευκρίνισε ότι οι τρεις αρκούδες που μεταφέρθηκαν από την Αλβανία, η Σάντι, η Μίρα και ο Μπαλού, προτίμησαν να κοιμηθούν σε φυσικές φωλιές και ξύπνησαν νωρίς, ενώ ιδιαίτερα δραστήριοι είναι ο Κυριάκος και ο Μανώλης. Τελευταίες ξύπνησαν οι γηραιότερες αρκούδες, ο Μήτσος, η Σάσα και η Αλεξάνδρα.
Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται το καταφύγιο όλες τις μέρες (εκτός Τετάρτης), 10.00 με 16.30.

Η κρίση στρέφει στα χύμα προϊόντα τους καταναλωτές

Χύμα προϊόντα «ψηφίζουν» για τα νοικοκυριά τους οι Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης έχουν περιορίσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους και αποφεύγουν τα προϊόντα... μάρκας.

Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία» η Ευδοκία Μαυρομούστακου, υπάλληλος σε κατάστημα μπαχαρικών στην οδό Αθήνας, «η κρίση έχει κάνει τους ανθρώπους να στραφούν στη φτηνή λύση». Μάλιστα, όπως λέει, είναι τόσο μεγάλη η απόγνωση του κόσμου, που αναζητά βότανα και μπαχαρικά για να θεραπεύσει τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, βάζοντας στην άκρη τα παραδοσιακά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν «μια περιουσία». Στο συγκεκριμένο μαγαζί ο καταναλωτής μπορεί να βρει βότανα, όπως ο κουρκουμάς ή η κανέλα, σε συσκευασία που κοστίζει μόλις 1 ευρώ!

«Πολλές φορές τα χύμα προϊόντα πωλούνται στη μισή τιμή απ' ό,τι τα αντίστοιχα συσκευασμένα» αναφέρει η Μαρία Βορριά, ιδιοκτήτρια καταστήματος με ξηρούς καρπούς στην οδό Ευριπίδου.
Την άποψη ότι τα χύμα προϊόντα είναι πιο οικονομικά συμμερίζεται και ο καταναλωτής Νίκος Μανιάτης, ο οποίος αγόρασε ξηρούς καρπούς πληρώνοντας λιγότερο από 5 ευρώ για ένα κιλό. Ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι πιο σωστό να προτιμούν οι καταναλωτές τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί είναι καλύτερη η ποιότητά τους. Δεν έχουν υποστεί βιομηχανοποίηση και δεν έχουν κλειστεί σε συσκευασία».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπερτσάτος, ιδιοκτήτης καταστήματος μπαχαρικών που λειτουργεί από το 1930, αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή που τραβά τον καταναλωτή, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους, όπως να δει το χρώμα τους και να τα μυρίσει».

Παναγιώτα Φλώρου

Πώς θα καταλάβετε αν επικοινωνείτε ουσιωδώς με το παιδί

Πώς θα καταλάβετε αν επικοινωνείτε ουσιωδώς με το παιδί
Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι ξέρουν τα πάντα στο κομμάτι της ανατροφής ή ότι αντιλαμβάνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή τι έχει το παιδί στο μυαλό του. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει επικοινωνία και ουσιαστική κατανόηση των «θέλω» του παιδιού:
 • Η πρώτη προϋπόθεση για ουσιώδη επικοινωνία με το παιδί είναι να μην κάνετε αυτό ακριβώς που αναφέραμε στην εισαγωγή: να καμώνεστε ότι τα ξέρετε όλα και να μην μπαίνετε στο μυαλό του παιδιού για να το βοηθήσετε.
 • Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, μπορείτε απλά να ζητάτε από το παιδί να σας αναφέρει ξεκάθαρα τι το απασχολεί ή έστω να το κάνει όταν νιώσει την ανάγκη. Ακόμα και να το κρατήσει μέσα του, τουλάχιστον θα έχει εκτιμήσει την καλή σας πρόθεση, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό.
 • Ουσιώδης είναι η επικοινωνία που γίνεται με τη θέληση και των δύο μερών. Μην πιέσετε ποτέ το παιδί να μοιραστεί κάτι μαζί σας αν δεν το θέλει, παρά δημιουργήστε κλίμα εμπιστοσύνης για το μέλλον.
 • Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί δείχνει τάσεις αποξένωσης, κλείνεται στον εαυτό του και σας αφήνει έξω από τη ζωή του, είναι φανερό ότι κάτι έχετε κάνει λάθος και χρειάζεται δουλειά για να αποκτήσετε καλές σχέσεις.
 • Όσο πιο εύστοχες και αποτελεσματικές είναι οι συμβουλές που θα του δώσετε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να επιζητά οικειοθελώς, πιο τακτικά τη γνώμη σας σε οποιοδήποτε θέμα. Άρα λοιπόν φροντίστε να είσαστε προσηλωμένοι όταν σας αναλύει κάτι.
 • Τέλος, το μυστικό μιας ουσιαστικής επικοινωνίας δεν είναι να επιβάλετε τη γνώμη σας στο παιδί, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί του να καταλήξει μόνο του στο τι είναι καλύτερο να πράξει.
Πηγή: mother.gr

«Στον αέρα» χιλιάδες συνταξιούχοι

Σοβαρό πρόβλημα για χιλιάδες συντάξεις δημιουργεί ο συντελεστής μεταβολής μισθών που ζητεί το υπουργείο Εργασίας, αφού ο συντελεστής αυτός απλώς δεν υπάρχει!

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο συντελεστής μεταβολής μισθών που ζητεί το υπουργείο δεν είναι δυνατόν να καταρτιστεί με βάση τις διαθέσιμες στατιστικές, επειδή αυτός αποκλίνει από τον Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο εν λόγω συντελεστής, δε, δεν είναι οποιοσδήποτε συντελεστής, αλλά ο απαραίτητος μαθηματικός τύπος για την έκδοση των νέων συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό των παλαιών (άρθρο 8 Ν. 4387/2016).

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Με αφορμή την αρθρογραφία που αναφέρεται στον υπολογισμό του συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών του Ν. 4387/2016 και σε δήθεν καθυστέρηση από την πλευρά της ΕΛΣΤΑΤ, διευκρινίζονται τα εξής:

Η ΕΛΣΤΑΤ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα (που υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016) για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ. Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.

Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.

Η ΕΛΣΤΑΤ πρότεινε πάντως στη Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Ως εκ τούτου, οι αναφορές ότι η ΕΛΣΤΑΤ επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας.

Μαργαρίνη ή βούτυρο; Να τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις

βούτυρο
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν είναι όλες οι μαργαρίνες το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες όπως δεν είναι και όλα τα βούτυρα.
Πριν ξεκινήσεις λοιπόν να διαβάζεις αυτό το άρθρο καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό σου πάντα ότι θα πρέπει να επιλέγεις επώνυμες μαλακές μαργαρίνες που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια με σύγχρονες μεθόδους, προτιμώντας όσες είναι πλουσιότερες σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχές σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά.

Μαργαρίνες

Πώς παρασκευάζονται
Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από πολυακόρεστα φυτικά λάδια. Τα φυτικά λάδια δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη και έτσι η μαργαρίνη μπορεί να αποτελεί μια τέλεια λύση αντικατάστασης του βουτύρου. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία παρασκευής της μαργαρίνης, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση για να μετατραπούν σε μαργαρίνη, δημιουργούνται τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού η παρασκευή της μαργαρίνης γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και η υδρογόνωση χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία τρανς λιπαρών οξέων. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να επιλέγεις μόνο μαργαρίνες νέας τεχνολογίας και από επώνυμες εταιρίες.
Τι περιέχουν
Μαργαρίνες παράγονται από διάφορα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ) με αποτέλεσμα η ποιότητά της να εξαρτάται από τις πρώτες ύλες. Συνήθως χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια που περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά, βιταμίνες, στερόλες και άλλα μικροσυστατικά που δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πού ωφελούν
Η μαργαρίνη είναι καλή πηγή απαραίτητων λιπαρών, όπως το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινολεϊκό οξύ (LA), τα οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον η μαργαρίνη έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά.
© Παρέχεται από: Shape.gr

Βούτυρα

Πώς παρασκευάζονται
Το γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή σπανιότερα βουβαλίσιο ή και από γάλα καμήλας. Το βούτυρο είναι προϊόν που παίρνουμε μετά από μηχανική κατεργασία από το λίπος του γάλακτος. θα πρέπει να τονιστεί ότι το γάλα δεν περιέχει βούτυρο, αλλά λίπος. Έτσι το βούτυρο είναι στην ουσία βιομηχανικό προϊόν που παράγεται μετά την κατεργασία του λίπους. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί νέος τρόπος παραγωγής βουτύρου, ο λεγόμενος "χωρίς διακοπή". Με τον τρόπο αυτό η όλη διαδικασία της παραγωγής είναι πλήρως μηχανοποιημένη και αυτοματοποιημένη, με αποτέλεσμα να παράγεται καλύτερη ποιότητα βουτύρου και πιο οικονομικά.
Τι περιέχουν
Το βούτυρο είναι προϊόν ζωικής προέλευσης και παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα και ελάχιστο από πρόβειο. Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά, 16% υγρασία και 2% μη λιπαρές ξηρές ύλες (πρωτεΐνες, σάκχαρα κ.ά.) που υπάρχουν φυσικά στο λίπος του γάλακτος ή μπορεί να έχουν προστεθεί.
Πού ωφελούν
Το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε, σε ποσότητες που κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν. Οι βιταμίνες Α και Ε, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά μέσω των τροφίμων. Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες περιέχει ασβέστιο αλλά περιέχει και πάνω από 5% βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενώ περιέχει και χοληστερόλη. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.

Ανοιξιάτικος καιρός με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας

Άνεμοι στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 ως 18 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 ως 18 βαθμούς κελσίου. Στα ηπειρωτικά 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 ως 19 κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις στα νότια και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 ως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 ως 20 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 ως 17 βαθμούς κελσίου.

Με προσωρινή σύνταξη χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Eργασίας θα λυθεί το πρόβλημα του προσδιορισμού των νέων συντάξεων που προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν4387/2016) καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθάρισε με ανακοίνωση της ότι δεν μπορεί να συντάξει «δείκτη μισθών».
Με βάση το ασφαλιστικό νόμο όλες οι συντάξεις που θα απονέμονται από τις 16 Μαΐου και εντεύθεν θα υπολογίζονταν με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υποτίθεται ότι θα συνέτασσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, παραδέχεται ότι το σχετικό αίτημα υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016 και για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.
Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.
Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.
Η ΕΛΣΤΑΤ προτείνει στην ανακοίνωση της στην Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.
Η τροπολογία θα ορίζει ότι οι νέες συντάξεις θα πρέπει να υπολογιστούν με τους δείκτες αναπροσαρμογής με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως συνέβαινε μέχρι τις 12/5/2016, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλος.
Μέχρι στιγμής η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει χιλιάδες νέου συνταξιούχους να ζουν με προσωρινή σύνταξη περιμένοντας να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της βασικής σύνταξης με βάση τα δεδομένα του νέου ασφαλιστικού νόμου.
(Φωτό: sooc.gr)

Προσοχή! Ανάκληση παιδικού γιαουρτιού - γλυκίσματος σοκολάτας


Την ανάκληση παιδικού γλυκίσματος ζήτησε ο ΕΦΕΤ και καλεί όσους καταναλωτές έχουν την συγκεκριμένη παρτίδα να μην το καταναλώσουν.
Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος "γλύκισμα με γεύση σοκολάτα" Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, ζήτησε και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι για την άμεση ανάκληση / απόσυρση της συνολικής ποσότητας της παρτίδας που αφορά στο προϊόν "γλύκισμα με γεύση σοκολάτα", με την εμπορική ονομασία 'Frutomania σοκολάτα', με ημερομηνία ανάλωσης μέχρι 19/3, σε πολυσυσκευασία των 3x140 γρ. έκαστο, που παράγεται από την εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. και διατίθεται στη λιανική πώληση, στo οποίο διαπιστώθηκε αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων (οσμή, υφή).
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι σε συνεργασία και με την παραγωγό εταιρεία. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Παιδαγωγικά Παιχνίδια (Μερος Β) Υλικό 39 σελίδες

Πρέπει να μάθει να γράφει και να διαβάζει το παιδί από το Νηπιαγωγείο;

Οροι και οι προϋποθέσεις για τη βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία δεν συνιστά πραγματική δημόσια υπηρεσία

Α' Χαιρετισμοί

Βιογραφία
Πληροφορίες για τον Ακάθιστο Ύμνο βλέπε εδώ.

Ακάθιστος Ύμνος - Α' Στάσις

γγελος πρωτοστάτης,
οὐρανόθεν ἐπέμφθη,
εἰπεῖν τῇ Θεοτόκω τὸ Χαῖρε·
καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ,
σωματούμενόν σε θεωρῶν, Κύριε,
ἐξίστατο καὶ ἵστατο,
κραυγάζων πρὸς Αὐτὴν τοιαῦτα·
Χαῖρε, δ' ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει,
χαῖρε, δι' ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει.
Χαῖρε, τοῦ πεσόντος Ἀδάμ ἡ ἀνάκλησις,
χαῖρε, τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀθρωπίνοις λογισμοῖς,
χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,
χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν ἥλιον,
χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι' ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,
χαῖρε, δι' ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Βλέπουσα ἡ Ἁγία,
ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ,
φησὶ τῷ Γαβριὴλ θαρσαλέως·
τὸ παράδοξόν σου τῆς φωνῆς,
δυσπαράδεκτόν μου τῇ ψυχῇ φαίνεται·
ἀσπόρου γὰρ συλλήψεως,
τὴν κύησιν πὼς λέγεις κράζων·
Ἀλληλούια.

Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι,
ἡ Παρθένος ζητοῦσα,
ἐβόησε πρὸς τὸν λειτουργοῦντα·
ἐκ λαγόνων ἁγνῶν,
υἷον πῶς ἔσται τεχθῆναι δυνατόν;
λέξον μοι.
Πρὸς ἥν ἐκεῖνος ἔφησεν ἐν φόβῳ,
πλὴν κραυγάζων οὕτω·
Χαῖρε, βουλῆς ἀπορρήτου μύστις,
χαῖρε, σιγῆς δεομένων πίστις.
Χαῖρε, τῶν θαυμάτων Χριστοῦ τὸ προοίμιον,
χαῖρε, τῶν δογμάτων αὐτοῦ τὸ κεφάλαιον.
Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός,
χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν.
Χαῖρε, τὸ τῶν Ἀγγέλων πολυθρύλητον θαῦμα,
χαῖρε, τὸ τῶν δαιμόνων πολυθρήνητον τραῦμα.
Χαῖρε, τὸ φῶς ἀρρήτως γεννήσασα,
χαῖρε, τὸ πῶς μηδένα διδάξασα.
Χαῖρε, σοφῶν ὑπερβαίνουσα γνῶσιν,
Χαῖρε, πιστῶν καταυγάζουσα φρένας.
Χαῖρε, Νύμφη Ἀνύμφευτε.

Δύναμις τοῦ Ὑψίστου,
ἐπεσκίασε τότε,
πρὸς σύλληψιν τῇ Ἀπειρογάμω·
καὶ τὴν εὔκαρπον ταύτης νηδύν,
ὡς ἀγρὸν ὑπέδειξεν ἡδὺν ἅπασι,
τοῖς θέλουσι θερίζειν σωτηρίαν,
ἐν τῷ ψάλλειν οὕτως·
Ἀλληλούια.

χουσα θεοδόχον,
ἡ Παρθένος τὴν μήτραν,
ἀνέδραμε πρὸς τὴν Ἐλισάβετ.
Τὸ δὲ βρέφος ἐκείνης εὐθὺς ἐπιγνόν,
τὸν ταύτης ἀσπασμὸν ἔχαιρε,
καὶ ἅλμασιν ὡς ἄσμασιν,
ἐβόα πρὸς τὴν Θεοτόκον·
Χαῖρε, βλαστοῦ ἀμάραντου κλῆμα,
χαῖρε, καρποῦ ἀκήρατου κτῆμα.
Χαῖρε, γεωργὸν γεωργοῦσα φιλάνθρωπον,
χαῖρε, φυτουργὸν τῆς ζωῆς ἠμῶν φύουσα,
Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν,
χαῖρε, τράπεζα βαστάζουσα εὐθηνίαν ἱλασμῶν.
Χαῖρε, ὅτι λειμῶνα τῆς τρυφῆς ἀναθάλλεις,
χαῖρε, ὅτι λιμένα τῶν ψυχῶν ἑτοιμάζεις.
Χαῖρε, δεκτὸν πρεσβείας θυμίαμα,
χαῖρε, παντός τοῦ κόσμου ἐξίλασμα.
Χαῖρε, Θεοῦ πρὸς θνητοὺς εὐδοκία,
χαῖρε, θνητῶν πρὸς Θεὸν παρρησία.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων,
λογισμῶν ἀμφιβόλων,
ὁ σώφρων Ἰωσὴφ ἐταράχθη·
πρὸς τὴν ἄγαμόν σὲ θεωρῶν,
καὶ κλεψίγαμον ὑπονοῶν Ἄμεμπτε·
μαθὼν δέ σου τὴν σύλληψιν,
ἐκ Πνεύματος Ἁγίου,
ἔφη·
Ἀλληλούια.

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη....
Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη....

Βλέπουσα ἡ Ἁγία, ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ....
Βλέπουσα ἡ Ἁγία, ἑαυτήν ἐν ἁγνείᾳ....

Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι, ἡ Παρθένος ζητοῦσα....
Γνῶσιν ἄγνωστον γνῶναι, ἡ Παρθένος ζητοῦσα....

Δύναμις τοῦ Ὑψίστου, ἐπεσκίασε τότε.... / Ἔχουσα θεοδόχον, ἡ Παρθένος τὴν μήτραν....
Δύναμις τοῦ Ὑψίστου, ἐπεσκίασε τότε.... / Ἔχουσα θεοδόχον, ἡ Παρθένος τὴν μήτραν....

Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων....
Ζάλην ἔνδοθεν ἔχων....

Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός....
Χαῖρε, κλῖμαξ ἐπουράνιε, δι' ἧς κατέβη ὁ Θεός....

Χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν....
Χαῖρε, γέφυρα μετάγουσα ἀπὸ γῆς πρὸς οὐρανόν....

Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν....
Χαῖρε, ἄρουρα βλαστάνουσα εὐφορίαν οἰκτιρμῶν....

Α’ Χαιρετισμοί την Παρασκευή – Τι είναι, ποιος ο υμνογράφος τους;

Εξαιρετικό αφιέρωμα:Πράμαντα το πανέμορφο κεφαλοχώρι της Ηπείρου με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και την ιστορική βρύση «Αράπης»[φωτο&βιντεο]

Υπουργείο: Απαγορεύεται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να διενεργούν Εξετάσεις Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας

Δεν προβλέπεται για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών άλλη δραστηριότητα πέραν της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 63 του α.ν. 2545/1940, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας, με σημερινή ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι  «διενέργεια εξετάσεων για πιστοποιητικά ξένων γλωσσών  γίνεται μόνο από αναγνωρισμένους φορείς» , υπενθυμίζοντας την υπ΄ αριθμ. 444/2009 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία προβλέπει τα εξής:
α) Κατά την έννοια του ΠΔ 146/2007 η διενέργεια των εξετάσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών γνώσης της αγγλικής γλώσσας πρέπει να γίνεται από τον φορέα που είναι αρμοδίως πιστοποιημένος ή αναγνωρισμένος για το σκοπό αυτό χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συνεργασίας του κατά την εξεταστική διαδικασία ή τμήμα αυτής με άλλο φορέα που δεν διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση ή αναγνώριση.
β) Οι εξετάσεις για τη χορήγηση των προβλεπομένων στις διατάξεις της περίπτωσης Α της παρ. 2 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 28 του ΠΔ 50/2001, όπως ισχύει, πιστοποιητικών άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας, πρέπει να περιλαμβάνουν απαραιτήτως αξιολόγηση τουλάχιστο στις τέσσερις βασικές επικοινωνιακές ικανότητες, στις οποίες εξετάζονται οι υποψήφιοι για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Εξώδικο στον υπ. Παιδείας για τις μετατάξεις του 2013

Ο υπουργός για διορισμούς, επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και μετατάξεις εκπαιδευτικών στη συνάντηση με τους αιρετούς

Προσλήψεις 72 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης για την παράλληλη στήριξη

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 11 εκπ/κοι ΠΕ60.50 και 61 εκπ/κοι ΠΕ70-Δασκάλων για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με πιστώσεις τακτικού προϋπολογισμού).
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπ/σης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 6 έως και την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του οικείου Δ/ντη Εκπ/σης σε κενές θέσεις των σχολικών μονάδων της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Εγκύκλιος για τον εξορθολογισμό κλάδων του δημοσίου τομέα

Εγκύκλιο σχετικά με   τον εξορθολογισμό κλάδων του δημοσίου τομέα, εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπουργείο: Απαγορεύεται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών να διενεργούν Εξετάσεις Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας

Δεν προβλέπεται για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών άλλη δραστηριότητα πέραν της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 63 του α.ν. 2545/1940, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Αυτό ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας, με σημερινή ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι  «διενέργεια εξετάσεων για πιστοποιητικά ξένων γλωσσών  γίνεται μόνο από αναγνωρισμένους φορείς» , υπενθυμίζοντας την υπ΄ αριθμ. 444/2009 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , η οποία προβλέπει τα εξής:
α) Κατά την έννοια του ΠΔ 146/2007 η διενέργεια των εξετάσεων για τη χορήγηση πιστοποιητικών γνώσης της αγγλικής γλώσσας πρέπει να γίνεται από τον φορέα που είναι αρμοδίως πιστοποιημένος ή αναγνωρισμένος για το σκοπό αυτό χωρίς να παρέχεται δυνατότητα συνεργασίας του κατά την εξεταστική διαδικασία ή τμήμα αυτής με άλλο φορέα που δεν διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση ή αναγνώριση.
β) Οι εξετάσεις για τη χορήγηση των προβλεπομένων στις διατάξεις της περίπτωσης Α της παρ. 2 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 28 του ΠΔ 50/2001, όπως ισχύει, πιστοποιητικών άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας, πρέπει να περιλαμβάνουν απαραιτήτως αξιολόγηση τουλάχιστο στις τέσσερις βασικές επικοινωνιακές ικανότητες, στις οποίες εξετάζονται οι υποψήφιοι για την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης ορισμού επιπλέον μελών στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

Πανελλήνιες 2017: Τι ισχύει για τους υποψήφιους με σοβαρές παθήσεις

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους υποψήφιους που πάσχουν από κάποια από τις παρακάτω σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 και το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, να απευθυνθούν σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε ένα από τα παρακάτω τρία νοσοκομεία.

Πρόκειται για το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που έχουν οριστεί για εισαγωγή υποψηφίων το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, από 06-03-2017 έως και 13-03-2017, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης.
Υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της χώρας ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου εκτός Ελλάδος.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλουν οι εν λόγω υποψήφιοι στις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές στην αποκλειστική προθεσμία από Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 έως και Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017, αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική εγκύκλιο. Τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον ίδιο τον υποψήφιο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Επίσης μπορούν να αποσταλούν ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά. Το εμπρόθεσμο της αίτησης στην περίπτωση αυτή, κρίνεται από την ημερομηνία της ταχυδρομικής σήμανσης.
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 που θα αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Διαπίστωσης Πάθησης με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση με νεότερο Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 με την ειδική κατηγορία των ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα υποβάλουν ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιλογή για εισαγωγή. Η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων θα ανακοινωθεί με νεότερη εγκύκλιο, η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία και θα αναρτηθεί προς ενημέρωση στο διαδίκτυο.

ΟΑΕΔ – Προγράμματα κατάρτισης: Ποιοι συμμετέχοντες δεν χάνουν την ιδιότητα ανέργου και το επίδομα

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΑΕΔ όσοι άνεργοι συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης θα διατηρούν -υπό προϋποθέσεις- το δικαίωμα να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας και την ιδιότητα του ανέργου.

Οι τρεις προϋποθέσεις είναι οι εξής:

-Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων για 4 μήνες τουλάχιστον

-Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος στο οποίο θα συμμετέχουν

-Να έχουν παρέλθει δύο ημερολογιακά έτη από την προηγούμενη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Με αυτή τη ρύθμιση ο χρόνος κατάρτισης θα λογίζεται πλέον ως χρόνος ανεργίας. Οι άνεργοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η νέα ρύθμιση διαγράφονται για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούν να επανεγγράφονται στο μητρώο ανέργων.

Όσον αφορά τους ανέργους που συμμετείχαν στα προγράμματα πριν την ψήφιση του νόμου 4430 τον Οκτώβριο του 2016, προβλέπεται ότι εφόσον δηλώσουν τα προγράμματα στα οποία συμμετείχαν τους αναγνωρίζεται ο χρόνος κατάρτισης ως χρόνος ανεργίας και κρατούν τυχόν επιδόματα που έχουν λάβει χωρίς καμία προϋπόθεση. Ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίζεται η 30η Ιουνίου του 2017.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΗ: Νέα παράταση στη «δεύτερη ευκαιρία» ρύθμισης οφειλών

Νέα ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας ένταξης στο πρόγραμμα «Δεύτερης Ευκαιρίας», έως και την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Έτσι, όσοι πελάτες είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους με το πρόγραμμα των 36 δόσεων αλλά έχασαν τη ρύθμιση επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων, θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβάνοντας και το τρέχον ποσό της οφειλής τους, υποβάλοντας την σχετική αίτηση μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (η προηγούμενη προθεσμία έληξε σήμερα).
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα «τρέχει» η ρύθμιση για "πάγωμα " των οφειλών μέχρι 500 ευρώ προς τη ΔΕΗ που εξασφαλίζει έκπτωση 10% στο κόστος της ενέργειας με προϋπόθεση την εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται τηλεφωνικά στο 11770 ή σε οποιοδήποτε Κατάστημα ΔΕΗ μέχρι και τις 30 Απριλίου.

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Με δύο (2) δρομολόγια πετά καθημερινά η Aegean προς και από το Αεροδρόμιο

Η άνοιξη μπήκε με αλλαγές στα δρομολόγια της Aegean, από Αθήνα προς Γιάννενα και αντίστροφα και ήδη από την 1η Μαρτίου έχουμε νέα δρομολόγια. Καθημερινά θα γίνονται δύο πτήσεις μεσημέρι και βράδυ πλην Σαββάτου που θα γίνεται μόνο μία πτήση, ενώ από τις 26 του μήνα θα είναι διπλή και η πτήση του Σαββάτου, ενώ θα αλλάξουν οι ώρες με πρωϊνή πλέον πτήση και...
βραδυνή. Ειδικότερα, μέχρι 25 Μαρτίου οι πτήσεις θα εκτελούνται ως εξής:
Δευτέρα: Τρίτη, Τετάρτη , Πέμπτη, και Κυριακή:
-Αναχωρήσεις από Αθήνα 12.20 & 18.50
-Αναχωρήσεις από Ιωάννινα: 13.50 & 20.20
-Παρασκευή: Αναχωρήσεις από Αθήνα 13.45 & 18.50
-Αναχωρήσεις από Ιωάννινα 15.15 & 20.20
-Σάββατο: Αναχώρηση από Αθήνα: 12.20 Από Ιωάννινα:13.50
Τα δρομολόγια από 26 Μαρτίου θα γίνονται καθημερινά: 08.50 & 20.15 (Αναχωρήσεις από Αθήνα) , ενώ οι ααχωρήσεις από τα Ιωάννινα θα γίνονται: 10.20 & 21.50

Πώς να αντιμετωπίσετε το δειλό παιδί μέσα στην τάξη

Τι συμβαίνει τελικά με την πλατεία Μαβίλη;

Όλα στάσιμα παραμένουν στην πλατεία Μαβίλη... Στο πιο τουριστικό κομμάτι των Ιωαννίνων. Το έργο της ανάπλασης μένει παγωμένο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ανησυχίες όλων για την τύχη του είναι πλέον έντονη.
Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Μώλο, μένουν εγκλωβισμένοι στους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και φυσικά όσο ο καιρός περνά και το έργο δεν προχωρά τόσο η αγωνία τους εντείνεται όπως και ο φόβος ότι θα χάσουν μεγάλο μέρος της εαρινής σεζόν.
Εδώ και ένα μήνα ο αντιδήμαρχος έργων Γιάννης Λιόντος, ο οποίος είχε ερωτηθεί από το Epiruspost, είχε αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα με την εξέλιξη του έργου και συμπλήρωνε ότι θα συνεχίζονταν κανονικά μόλις το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.
Ο καιρός φυσικά έφτιαξε μόνο που το έργο δεν ξεκινά...

ΙΟΝΙΑ & ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ

Όταν ο Πρωθυπουργός Πλαστήρας αναφώνησε: «Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;»

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Η κρίση έκανε τους Έλληνες κατά 40% φτωχότερους!

Ταξίδι στην Καμπότζη και στο Τιμόρ-Λέστε του Δρ Δημητρίου Κουτάντου

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τι ισχύει για τα παιδιά

Τα διατροφικά προϊόντα χωρίς γλουτένη γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους. Ενώ μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να λειτουργήσει καλά για τους ενήλικες, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να μην την επιβάλλετε στα παιδιά, από την στιγμή που δεν το συνιστά κάποιος γιατρός.

Σε άρθρο στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pediatrics, ένας ειδικός προειδοποιεί κατά της διατροφής χωρίς γλουτένη στα παιδιά, για τέσσερις πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Κοινωνική θητεία και πρόστιμα βάσει εισοδήματος για τροχαίες παραβάσεις

Δασικοί χάρτες: Με εγκύκλιο εκτός αναδασωτέων οι γεωργικές εκτάσεις

Θραύση κάνουν οι αιτήσεις για σύνταξη που απορρίπτονται

Ξεπαγώνει η πληρωμή των εφάπαξ

Αλλαγές από τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους ασφαλισμένους απο 1η Απριλίου

Στο «ΑΤΛΑΣ» η ανανέωση βιβλιαρίου υγείας για το 2017 από τον ΕΦΚΑ

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το ΚΥΣΔΙΠ

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών για το Νηπιαγωγείο

Εργάζονται “πυρετωδώς” για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και στελεχών εκπαίδευσης

Επιμορφωτικό σεμινάριο στη Γλώσσα της Σχολικής Συμβούλου Προσχολικής Αγωγής

Πατήστε ΕΔΩ..........

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Πλησιάζει η ώρα για να ανοίξει το TAXISnet

Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από 40 σπάνιες φωτογραφίες

Καθιστική νόσος: Τι είναι, τι προκαλεί και τι επιβάλλεται να κάνετε [vid]

Το να κάθεστε μπροστά από την τηλεόραση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οποιαδήποτε εκτεταμένη καθιστική στάση (όπως στο γραφείο στη δουλειά, ή πίσω από το τιμόνι καθώς οδηγείτε) μπορεί να είναι επιβλαβής. Μάλιστα, το να ξοδεύετε μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ή σε κάποια άλλη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα ΔΕΝ φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο!

Έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου (ένα σύμπλεγμα επιμέρους παθήσεων που περιλαμβάνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και τα μη-φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης). Η καθιστική ζωή φαίνεται επίσης πως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Ποιός έγραψε τα βιβλία της Αγίας Γραφής

Τα βιβλία της Αγίας Γραφής συγγράφηκαν από διαφόρους αγίους ανθρώπους κατά διάφορες εποχές, από τους χρόνους του Μωυσή(περίπου 1500π.Χ.) έως του τελευταίου αποθανόντος αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου (περί το 100 μ.Χ.).

1ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 του αιρετού ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΜΑΡΤΙΟΥ (Ι) ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Β1 Επιπέδου & Πιστοποίηση Α΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ Ηπείρου Φίλιππου ΕυαγγέλουΤετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Καιρός: "Πρεμιέρα" της Άνοιξης με βροχές! Η πρόγνωση για την Πέμπτη

Σοβαρή απώλεια ακοής για όσους ζουν στην πόλη εντοπίζουν οι επιστήμονες

Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.00 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000. «Η απώλεια της ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά κυρίως στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος» αναφέρει ο χειρουργός- ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την σημερινή διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, την 3η Μαρτίου, ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.

Προσφυγόπουλα στα σχολεία μας..υλικό εκπαίδευσης & αντιρατσιστικής αγωγής

Ιόνια Οδός: Μέχρι 31 Μαρτίου θα παραδοθεί ο κόμβος Κουβαρά

Συναντήσεις συνεργασίας Φεβρουαρίου /Μαρτίου 2017 Προϊσταμένης Επιστημονικής κ΄ Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. Ηπείρου

Σας ενημερώνουμε ότι κατά το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω συναντήσεις συνεργασίας σε σχολεία της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, ως εξής:
 • Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 8.10΄-10.00΄, στο Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων Ιωαννίνων, συνεργασία εντός και εκτός τάξης με μαθητές και εκπαιδευτικούς της Α΄ τάξης για μαθησιακές δυσκολίες μαθητών
 • Την Τετάρτη,  1 Μαρτίου 2017, ώρα 8.10΄-10.00΄,στο Δημοτικό Σχολείο Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, συνεργασία εντός και εκτός τάξης με μαθητές και εκπαιδευτικό της Α΄ τάξης για μαθησιακές δυσκολίες μαθητών
 • Την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, ώρα 12.35΄-13.15΄, στο Δημοτικό  Σχολείο Μπάφρας Ιωαννίνων, συνεργασία εντός τάξης με εκπαιδευτικό και μαθητές Γ τάξης
 • Την Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, ώρα 13.15΄-14.00΄ στο Δημοτικό  Σχολείο Μπάφρας Ιωαννίνων, συνεργασία με Σύλλογο Διδασκόντων για θέματα διαχείρισης τάξης
 • Την Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017, ώρα 8.10΄-10.00΄ στο 11 Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, συνεργασία εντός και εκτός τάξης με εκπαιδευτικό και μαθητές στο μάθημα της  Γλώσσας  Δ΄ τάξης.
Η Σχολική Σύμβουλος
3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων
Παρασκευή Νταλαούτη

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων

Τα πουλιά λειτουργούν ως αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό

Χωρίς ραντάρ σχεδόν όλο το εθνικό δίκτυο - Χιονολάστιχα και ταχύτητα τα πιθανά αίτια του τραγικού δυστυχήματος

«Είσοδος» του youtube στην συνδρομητική τηλεόραση

Τέλη κυκλοφορίας: Οι 4 συντελεστές που θα «βγάζουν» τις νέες τιμές

Πότε αλλάζει η ώρα το 2017 σε θερινή

ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνει η παρακράτηση συντάξεων που ξεπερνούν το ανώτατο όριο

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτα από την αγορά

Σε ποιο ελληνικό νησί αυτή την εποχή γεμίζουν οι πλαγιές με τουλίπες;

Το βραχιολάκι του Μαρτίου - Η ιστορία και το έθιμο του «Μάρτη»!

«Μάρτης ο πρώτος μήνας της Άνοιξης»

Ποιοι δρόμοι παραδίδονται τον ερχόμενο μήνα

Φτάσαμε στο τέλος της αντίστροφης μέτρησης για Ιόνια, Ολυμπία, Ε65, Αθήνα-Θεσσαλονίκη...
Είμαστε σε απόσταση αναπνοής μέχρι να φτάσουμε στο τέλος Μαρτίου 2017 όπου υπάρχει η γνωστή δέσμευση για λειτουργία όλου του δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας (ως λειτουργικό και με ελλείψεις) και όσο πλησιάζουμε τόσο το "θερμόμετρο" ανεβαίνει.
Εδώ και 10 μήνες, στις αρχές κάθε μήνα βλέπουμε τι έχει γίνει, τι περιμένουμε και τι απομένει. Τώρα αρχές Μαρτίου είμαστε στην τελική αντίστροφη μέτρηση, καθώς μετράμε εβδομάδες μέχρι την ολοκλήρωση των δρόμων. Τι γίνεται όμως; που...
είμαστε σήμερα;

ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ
Στις αρχές Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε το πρώτο τμήμα από Κόρινθο μέχρι Κιάτο μήκους 20χλμ. Στο τέλος Δεκεμβρίου δόθηκαν επιπλέον 9χλμ στο τμήμα από Κιάτο μέχρι Ξυλόκαστρο. Στο τέλος Φεβρουαρίου δόθηκαν οι Σήραγγες στα Μαύρα Λιθάρια. Τώρα αναμένεται τις επόμενες μέρες η συνολική παράδοση του τμήματος μέχρι το Ξυλόκαστρο καθώς και οι Σήραγγες Παναγοπούλας. Αυτή την εποχή δουλεύονται και τα τμήματα των εμπλοκών με το σιδηρόδρομο. Μεγάλο ερώτημα είναι τι θα έχουμε στο τέλος Μαρτίου ως παράδοση λειτουργικού αυτοκινητόδρομου. Στην πρόοδο είμαστε περίπου στο 93% και θα γίνει αγώνας για να δοθεί η "λειτουργική Ολυμπία". Υπολογίζεται ότι για την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου 2017 θα παραμείνουν υπό κατασκευή περίπου 8χλμ., ενώ μετά τον Αύγουστο θα συνεχιστεί η κατασκευή του υπερκόμβου Ρίου που θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εδώ τα πράγματα από εύκολα έγιναν δύσκολα αλλά είχαμε happy end. Στα μέσα Ιανουαρίου υπεγράφη το περίφημο Μνημόνιο Συναντίληψης ενώ ικανοποιήθηκε και το βασικό αίτημα για μη πληρωμή διοδίων για τους κατοίκους του Δήμου Τεμπών. Πρακτικά τα έργα είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και απομένουν οι συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο εκατέρωθεν. Αυτό σημαίνει ότι κλείδωσε οριστικά η λειτουργία του τμήματος αυτού τον Μάρτιο. Πρόκειται για έργο το οποίο δεν χρειάζονται πολλά λόγια καθώς είναι το τελευταίο τμήμα της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνοντας έργα 45 και πλέον ετών.

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν καλά, είμαστε περίπου στο 89% και η αισιοδοξία περισσεύει αλλά τα μεγάλα νέα δεν έχουν έρθει ακόμα. Τον Δεκέμβριο έγινε και η πρώτη παράδοση στο τμήμα Κουβαράς-Αμφιλοχία που μαζί με την παράκαμψη Αγρινίου δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 59χλμ. Στις 22 Φεβρουαρίου δόθηκε το τμήμα Καμπή-Πέρδικα που μαζί με την Παράκαμψη Άρτας-Φιλιππιάδας δημιουργούν ένα συνεχόμενο αυτοκινητόδρομο 53χλμ. Για το τέλος Μαρτίου αναμένεται το Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο. Στο διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου θα δοθούν τμηματικά τα τμήματα Πέρδικα-Κοσμηρά (βόρειο άκρο μέχρι Εγνατία), Αντίρριο-Γαβρολίμνη και το πιο δύσκολο τμήμα Αμφιλοχία-Άγιος Δημήτριος (αρχή παράκαμψης Άρτας). Ωστόσο μπορεί να έχουμε κάποιες διαφοροποιήσεις αν υπάρξουν κατασκευαστικές υπερβάσεις,

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
Εδώ τα έργα προχωρούν πιο ανεμπόδιστα και πάμε με καλούς μηνιαίους ρυθμούς. Είμαστε σε ποσοστό προόδου που φτάνει το 88% και ο αγώνας δρόμου συνεχίζεται. Το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα θα παραδοθεί έχοντας 2 πρόσωπα. Στα πρώτα 8 χιλιόμετρα θα παραδοθεί 1 λωρίδα ανά τμήμα ενώ σε όλο το υπόλοιπο τμήμα πάμε για παράδοση τον ερχόμενο Μάρτιο. Εδώ το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον μέχρι τον Μάρτιο να έχουν ξεκινήσει τα έργα και στο νότιο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα.

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΣ ΜΟΡΕΑΣ
Εδώ, τελειώσαμε με την επίσημη παράδοση του αυτοκινητόδρομου στις 15 Δεκεμβρίου 2016. Τέλος για τα έργα, ξεκίνησε η συνολική λειτουργία. Νέο ραντεβού, αρχές Απριλίου για να δούμε την απόδοση των αυτοκινητόδρομων καθώς και τα υπόλοιπα της κατασκευής τους μέχρι τον Αύγουστο.

ypodomes.com

Φυσικό αέριο σε 18 ακόμα Ελληνικές πόλεις

Σε 18 πόλεις της περιφέρειας επεκτείνονται τα δίκτυα φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και 11.000 επιχειρήσεις. Aυτό προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της νεοσύστατης Eταιρίας Διανομής (EΔA) Λοιπής Eλλάδας, θυγατρικής της ΔEΠA. H νέα εταιρία έχει ήδη «κληρονομήσει » από τη ΔEΠA τα δίκτυα διανομής και βιομηχανικές περιοχές σε 12 πόλεις στην Kεντρική και Bόρεια Eλλάδα. Tο δίκτυο έχει μήκος 500 χιλιομέτρων και τροφοδοτεί 170 εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες.

Στην Kεντρική Eλλάδα (Xαλκίδα, Kαρπενήσι, 'μφισσα, Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα), οι νέες συνδέσεις υπολογίζονται σε 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις. Στην Kεντρική Mακεδονία (Aλεξάνδρεια, Bέροια, Kιλκίς, Γιαννιτσά, Kατερίνη, Σέρρες), σε 25.000 νοικοκυριά και 4.000 επιχειρήσεις.

Kαι στην Aνατολική Mακεδονία - Θράκη (Aλεξανδρούπολη, Kομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Oρεστιάδα, Kαβάλα), σε 45.000 νοικοκυριά και 2.000 επιχειρήσεις. Mέσα στην πενταετία 2018-2023 εξάλλου, που είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δικτύων προβλέπεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1600 νέες θέσεις εργασίας ενώ σε 700 υπολογίζονται οι νέες μόνιμες θέσεις κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Πηγή: dealnews.gr/via:ypodomes.com

Συντάξεις: Κλιμακωτές μειώσεις σε ποσά άνω των 600 και 800 ευρώ

Με “ξαφνικό θάνατο” απειλεί τους συνταξιούχους το ΔΝΤ που μπήκε στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με... φουλ επίθεση στις συντάξεις. Ήταν τέτοιες οι απαιτήσεις των δανειστών στην πρώτη ημέρα που οι διαπραγμάτευση ξαφνικά διακόπηκε στις 10 τη νύχτα και ενώ όλοι ανέμεναν μια... μεγάλη βραδιά με συζητήσεις ως τα ξημερώματα.

Οι πληροφορίες λένε ότι το Ταμείο επιφύλασσε την πιο δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση. Απαίτησε περικοπές στις συντάξεις από το 2018 και όχι από τη διετία 2019-2020 και σε βάθος ακόμη και πενταετίας όπως επιθυμεί το Μαξίμου.
Μάλιστα το ΔΝΤ επιμένει και στη μείωση της Εθνικής Σύνταξης που είναι σήμερα στα 384 ευρώ. Οι δανειστές λένε ότι αυτό το ποσό είναι κατά 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δείχνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς προς την κατεύθυνση μιας μείωσης της τάξης των 115 ευρώ, κάτι που θα σημάνει μείωση της εθνικής σύνταξης από το ποσό των 384 στα 269 ευρώ.
Ταυτόχρονα όμως το Ταμείο τινάζει στον αέρα και άλλη μια πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου απαιτώντας αλλαγή στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και μεγάλες εισφορές οι οποίοι σήμερα είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού που έφερε η κυβέρνηση με μειώσεις ως και 30%.
Οι απαιτήσεις των δανειστών οδηγούν προς την κατεύθυνση των άμεσων μειώσεων για όσους ήδη παίρνουν σύνταξη. Επί της ουσίας έχει πλέον πέσει στο τραπέζι μείωση από 5% ως 20%.
Από την πλευρά της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει σε συζήτηση περικοπή σε συντάξεις κάτω των 600 ευρώ και έτσι διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα:.
Κλιμακωτή μείωση στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Προστασία για όσους λαμβάνουν ποσά κάτω από 600 ευρώ
Μείωση 10%-15% στις συντάξεις από 600 ως 800 ευρώ
Μείωση 15%-20% στις συντάξεις 800 ευρώ και άνω
Όλα αυτά με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Η διαπραγμάτευση μόλις άρχισε και κανείς, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε, δεν γνωρίζει που θα... κάτσει η “μπίλια”.

Προσοχή όταν αγοράζετε κονσέρβες – Τι να προσέχετε στην ετικέτα

Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πιστεύεται γενικά, ότι είναι λιγότερο θρεπτικά από τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα. Μερικοί ισχυρίζονται ότι περιέχουν επιβλαβή συστατικά και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλοι λένε ότι τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Μερικά κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ αλάτι. Αν και αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα για ορισμένους, όπως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Αγοραφοβία: Αυτά είναι τα κανονικά συμπτώματα

Η αγοραφοβία είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής κατά την οποία το άτομο μπορεί να αποφεύγει μέρη ή καταστάσεις που το κάνουν να νιώθει πανικόβλητος, ανήμπορος, αμήχανος και “παγιδευμένος”, εξαιτίας της παρουσίας πολλών ανθρώπων γύρω του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια που η αγοραφοβία γνωρίζει, δυστυχώς, “άνθιση” (κυρίως στις μεγαλουπόλεις), υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με το τι ακριβώς συνιστά μια κρίση αγοραφοβίας. Γι' αυτόν το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα αληθινά συμπτώματα της αγοραφοβίας για να ξέρετε τι σας συμβαίνει σε περίπτωση που νιώθετε κάτι παρόμοιο.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Προσοχή!Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί γλύκισμα με γεύση σοκολάτα

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Θα το πάρουν πάνω από 154.000 νοικοκυριά

Πονόλαιμος: 10 τρόποι αντιμετώπισης [Infographic]

Ποια ήταν η πιο δημοφιλής μάρκα ελαστικών το 2016;