Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Πότε θα αλλάξει η ώρα μέσα στον Μάρτιο

Υλικό για την «Ημέρα για τον σχολικό εκφοβισμό»…

Κάλιο κατά της υπέρτασης: Σε ποια ποσότητα προστατεύει

Επιστρέφει το θρυλικό Nokia 3310 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του [photos]

Προκήρυξη εξετάσεων για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας (ΚΠγ) Μαΐου 2017

Τι να κάνετε για να "ξεκολλήσετε" τα παιδιά σας από κινητά και υπολογιστές

Αναπτυξιολογικός έλεγχος στο παιδί

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Πάνω από 154.000 θα πληρωθούν τέλος Μαρτίου

Νέες προσλήψεις σε Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση έως την Παρασκευή

Μετά από 50 χρόνια, ο Μάνος Χατζιδάκις στo top10 της Αμερικής! Η τραγουδίστρια που λάτρεψε το τραγούδι του (video)

Σοκ: Τα τροχαία θερίζουν νέους 15 έως 29 ετών!

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Τα τελευταία πενήντα χρόνια είχαμε 120.000 νεκρούς, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες, με την Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση στα θανατηφόρα τροχαία, μετά τη Ρουμανία και τη Λιθουανία. Μάλιστα, τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θάνατου νέων από 15 έως 29 ετών.

Τα τροχαία αποτελούν  τη δεύτερη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 14 και την τρίτη για τις ηλικίες 30 έως 44 ετών. Μάλιστα, τα ατυχήματα που χαρακτηρίζονται «σοβαρά» και «θανατηφόρα» αυξήθηκαν κατά 3,8% και 8,3% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως τα «ελαφρά» μειώθηκαν κατά 10,9%.
Oι αιτίες
Η κυριότερη αιτία των τροχαίων είναι η αμέλεια των οδηγών. Η απόσπαση προσοχής του οδηγού από αιτίες όπως είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου, η υπερβολική ταχύτητα και η κατανάλωση αλκοόλ, είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την πρόκληση των τροχαίων.
Είναι ακόμη χαρακτηριστικό, ότι τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών και το 50% αυτών οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας και της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων στην Υγεία.
Τονίστηκε η ανάγκη εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και οι συμμετέχοντες πρότειναν αλλαγή του πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση από το ΚΤΕΟ και την δημιουργία απαραίτητων ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των οδηγών για την επισκευή των βλαβών.
«Είναι σημαντικό ότι η αξιολόγηση από το ΚΤΕΟ δεν θα πρέπει να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά και ελεγκτικό χαρακτήρα από την αστυνομία, στο πλαίσιο της επιδιόρθωσης οποιασδήποτε βλάβης διαπιστωθεί στο αυτοκίνητο. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται οι βλάβες οι οποίες παραμένουν στην συστατική επιστολή, η οποία επιδίδεται στους οδηγούς, χωρίς να προβούν αυτοί στις κατάλληλες ενέργειες για τις επιδιορθώσεις αυτών», ανέφερε ο Πάνος Ευσταθίου, ορθοπαιδικός χειρουργός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Κρίσεων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε τα εξής: «Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μάστιγα για τη χώρα μας, καθώς έχουν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ή τον τραυματισμό των συμπολιτών μας και μάλιστα στις πλέον παραγωγικές ηλικίες. Πρέπει να τονίσουμε ότι η πολιτεία οφείλει να συγκροτήσει ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, γιατί ούτε ένας θάνατος στην άσφαλτο δεν είναι αποδεκτός. Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις και η δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών που θα διασφαλίσουν την συμμόρφωση των οδηγών».
Η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας έχει ευαισθητοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, έχει εκδώσει συγκεκριμένο δεκάλογο με οδηγίες προς τους οδηγούς για την ορθή οδήγηση και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, ανέφερε ο πρόεδρός της, Παντελής Νικολάου. Πρόσθεσε, ότι «η συνεχής ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης των τροχαίων ατυχημάτων είναι υποχρέωση των φορέων και οργανισμών που έχουν άμεση σχέση με την υγεία των συμπολιτών μας». 
Με πληροφορίες ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύντομα η επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε με προβλεπόμενη έναρξη εντός του Μαΐου 2017, για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Δείτε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821

Ο Παρθενώνας ψηφίστηκε το πιο όμορφο κτίριο του κόσμου!

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Η προθεσμία για τις βεβαιώσεις αποδοχών στο TAXISnet

Πώς θα υπολογίζονται τα νέα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας

ΔΕΗ: Έως την Παρασκευή η επανένταξη στην ρύθμιση 36 δόσεων

Ποια ειναι τα κριτήρια επάρκειας για τη διδασκαλία ξένης γλώσσας

Τι είναι το 5G - Πότε έρχεται και τι αλλάζει

Ελληνικό είναι το «καλύτερο εμφιαλωμένο νερό του κόσμου»

Άδειες που ισχύουν για τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους δεν θα ισχύουν για εκπαιδευτικούς

Υποχρεωτικά μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προχωρά στη διαδικασία ένταξης υποχρεωτικών μαθημάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε , εγγράφως στη Βουλή, η Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του υπουργείου Μεταφορών, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αναστάσιου Μεγαλομύστακα.
Οπως τονίζει το υπουργείο Μεταφορών:
Α. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη τήρηση των αντίστοιχων ορίων κατανάλωσης αποτελεί κατά κύριο λόγο ζήτημα παιδείας αλλά και έλλειψης σεβασμού προς την ίδια τη ζωή του ατόμου που οδηγεί αλλά και την ζωή των συνανθρώπων του, ενδεικτική της έλλειψης κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.
Β. Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία περίπου κατά μέσο όρο 1.100 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως σε οδικά ατυχήματα. Για τη δεκαετία αυτή, οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν η απόσπαση προσοχής (κυρίως χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση), η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η υπερβολική ταχύτητα και η παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, ενώ το ποσοστό των νεκρών οδηγών που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο  μικρότερο του 10%.

Αυξάνονται δραματικά οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής - Τα ποσοστά και οι αιτίες

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια μειωμένη ακουστική ικανότητα θα έχουν πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι! Σήμερα, πάνω από 275 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλήματα ακοής ή είναι κωφοί, κι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι νέοι.

Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι 73 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν μείωση ακοής μεγαλύτερη του επιπέδου 25bd, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόβλημα βαρηκοΐας έχουν 55 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα οι βαρήκοοι υπολογίζονται στις 900.00 και τα παιδιά μέχρι 18 χρόνων στις 65.000. «Η απώλεια της ακοής οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά κυρίως στους νέους που ζουν στις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες η βασική αιτία είναι ο θόρυβος» αναφέρει ο χειρουργός- ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με αφορμή την διεθνή Ημέρα για το Αυτί και την Ακοή, την 3η Μαρτίου, ζητά την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς η απώλεια της ακοής είναι μία από τις διαδεδομένες αναπηρίες των αισθήσεων παγκοσμίως.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία από τις σημαντικότερες αιτίες, από τις οποίες χάνει κάποιος την ακοή του είναι ο Θόρυβος στην εργασία ή στη διασκέδαση. Ένας στους οκτώ νέους στα αστικά κέντρα του δυτικού κόσμου έχει απώλεια ακοής εξαιτίας της δυνατής μουσικής. Άλλες αιτίες είναι, οι χρόνιες μολύνσεις του αυτιού, ασθένειες όπως η Ερυθρά, η Ιλαρά, η Μηνιγγίτιδα, και η Παρωτίτιδα. Την ακοή επίσης επηρεάζουν διάφορα φάρμακα, οι καρκινικοί όγκοι, τραυματισμοί του αυτιού κ.α.
Η απώλεια της ακοής, σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς προκαλεί άγχος, νευρικότητα και κατάθλιψη, δυσκολία στην επικοινωνία με μέλη της οικογένειας και φίλους, απομόνωση και απόσυρση, εργασιακά προβλήματα, αλλά και αλλά οργανικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλο και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
«Η σωστή αντιμετώπιση της απώλειας ακοής είναι η έγκυρη διάγνωση κι ανάλογα με την αιτία η αποκατάσταση γίνεται με φαρμακευτική αγωγή, εγχείρηση ή μέσω εφαρμογής ακουστικών βοηθημάτων. Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει την δυνατότητα οι χειρουργικές επεμβάσεις να γίνονται αμιγώς ενδοσκοπικά και ελάχιστα επεμβατικά με άριστα αποτελέσματα» επισημαίνει ο κος Αρτόπουλος. Από την πλευρά της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρει ότι τα προβλήματα ακοής μπορούν να αντιμετωπισθούν επαρκώς με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η ανοσοποίηση, η βελτίωση της μητρικής και παιδικής υγείας και οι ασφαλείς συνθήκες στους χώρους εργασίας.
Τα ποσοστά
Εκτιμάται ότι 2 έως 3 στα 1000 παιδιά γέννιουνται με ανιχνεύσιμη βαρηκοΐα στο ένα ή και στα δύο αυτιά και περισσότερο από το 90% των βαρήκοων παιδιών προέρχονται από φυσιολογικούς γονείς. Περίπου το 15% των ενηλίκων (άνω των 18 ετών) θα παρουσιάσει βαρηκοΐα κάποια στιγμή της ζωής τους, ενώ στους ενήλικες (18-69 ετών), οι άνδρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για βαρηκοΐα σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο ένας στους οκτώ (13%), από 12 ετών και πάνω, θα αποκτήσει βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά, το 10% των ενηλίκων θα βιώσει εμβοές (θόρυβο στα αυτιά που θα κρατήσει τουλάχιστον 5 λεπτά) τον τελευταίο χρόνο και περίπου το 12% των ενηλίκων θα επωφεληθούν από τη χρήση του ακουστικού βαρηκοΐας τον τελευταίο χρόνο.
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νηστεία: Τι προσφέρει στην υγεία – Πού θέλει προσοχή

Άλλοι νηστεύουν για καθαρά θρησκευτικούς λόγους και άλλοι για λόγους αποτοξίνωσης. Τελικά η νηστεία κατά πόσο ωφελεί ή βλάπτει την υγεία;

Η νηστεία αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση αφού καθημερινά όλο και περισσότερο καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά με συνέπεια τα διάφορα προβλήματα υγείας να είναι αναπόφευκτα.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Οι κερασιές υποδέχτηκαν πρόωρα την Άνοιξη - Μαγικές εικόνες [pics]

ΔΕΗ: Σήμερα τελευταία μέρα για την επανένταξη στη ρύθμιση 36 δόσεων

Σύνταξη στα 55 και με τα νέα όρια ηλικίας - Παραδείγματα

Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα με άνοδο της θερμοκρασίας

Μάστιγα η ανεργία στις ηλικίες κοντά στη σύνταξη - Λύση τα προγράμματα απασχόλησης

Πως προάγονται οι μαθητές στο Γυμνάσιο

Τα ξένα ΑΕΙ που αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Οργισμένος ο Ιαβέρης: «Είμαστε ο χειρότερος λαός»!

To 3% των φορολογούμενων πληρώνει για όλους τους άλλους -Δείτε τα απίστευτα στοιχεία

Κρίση πανικού ή καρδιακό επεισόδιο; Τι πρέπει να κάνετε σε κάθε περίπτωση [vid]

Οι κρίσεις πανικού και οι καρδιακές προσβολές έχουν παρόμοια συμπτώματα: δύσπνοια, ταχυπαλμία, πόνος στο στήθος, ζάλη, ίλιγγος, μούδιασμα των χεριών και των ποδιών, εφίδρωση, λιποθυμία και τρέμουλο. Μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την εμπειρία αυτή σαν “να χάνουν τον έλεγχο” ή σαν “να πρόκειται να πεθάνουν”.

Μια κρίση πανικού συμβαίνει αυθόρμητα ή μπορεί να την πυροδοτήσει ένα αγχωτικό γεγονός, αλλά δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο. Μια καρδιακή προσβολή είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Στις γυναίκες, όμως, με συμπτώματα καρδιακής νόσου, γίνεται μερικές φορές λάθος διάγνωση για κρίση πανικού.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Συντάξεις: Κόφτης μέσα στο 2018 από την τρόικα – Ποιοι χάνουν και πόσα

- Επανέρχονται οι θεσμοί με τις γνωστές απαιτήσεις για μειώσεις στις συντάξεις
- Απαιτούν να μειωθούν άμεσα, ακόμα και μέσα στο 2018 μέσω προσωπικής διαφοράς
- Στα αποθεματικά των Ταμείων υπολογίζει το υπουργείο για να γλιτώσει τους συνταξιούχους
- Η κυβέρνηση θέλει οι μειώσεις να γίνουν σε βάθος ως και εννέα χρόνων

Επανέρχονται οι Θεσμοί και η διαπραγμάτευση ξεκινάει σχεδόν απ' την αρχή. Με δεδομένο ότι το αφορολόγητο έχει συμφωνηθεί να μειωθεί άμεσα ή σε δύο δόσεις το 2018 και το 2019 το μέγα ζήτημα είναι οι συντάξεις και τα ποσά που θα χάσουν οι συνταξιούχοι.
Οι δανειστές “βλέπουν” μαύρη τρύπα στο Ασφαλιστικό της τάξης των 2 δισ. ευρώ και πιέζουν για άμεσες μειώσεις και ειδικά για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Μάλιστα η τρόικα επιθυμεί ο κόφτης για τις συντάξεις να ενεργοποιηθεί άμεσα μέσα στο 2018, ωστόσο από την ελληνική πλευρά υπάρχει αισιοδοξία η οποία έχει να κάνει με την υπεραπόδοση των επενδύσεων των Ταμείων. Μάλιστα λέγεται ότι το ποσό είναι διπλάσιο αυτού που αρχικά είχε υπολογιστεί και έτσι υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συντάξεις δεν θα πέσουν τώρα τουλάχιστον θύμα της διαπραγμάτευσης.
Οι δανειστές ωστόσο και ειδικά το ΔΝΤ επιθυμούν και μείωση της εθνικής σύνταξης. Το παζάρι τώρα ξεκινάει... Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα η προσωπική τους διαφορά θα αρχίσει να “κουρεύεται” κάθε χρόνο.
Για όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 η προσωπική διαφορά θα είναι μειωμένη κατά το 1/2 εάν ξεπερνάει το 20% με αποτέλεσμα στο τελικό ποσό της σύνταξης η μείωση να είναι από 6% ως 20%.
Στο 26% % θα είναι κουρεμένες οι αποδοχές όσων βγουν το 2017 σε σύνταξη, ενώ από 20% μέχρι 29% θα είναι οι μειώσεις για όσους βγουν σε σύνταξη το 2018.
Όσοι βγουν με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τα ίδια συντάξιμα ποσά από το 2019 και μετά θα έχουν μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης τους σε σχέση με τους παλαιότερους από 6% ως και 39% καθώς δεν θα λάβουν καθόλου προσωπική διαφορά.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
24 ΤΕΒΕ 1.448 1.070 668 402
33 ΤΣΑ 1.392 815 810 5
36 ΤΑΕ 1.260 885 830 55
38 ΤΕΒΕ 1.480 1.580 960 620

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
15 850 486 443 43
28 1.928 1.201 869 332
31 1.883 1.211 934 276
40 1.535 1.260 1.010 249
ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
30 1.230 910 725 185
32 2.610 1.720 1.145 574
33 1.290 1.115 780 335
34 1.435 1.268 845 422

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Διαβήτης: Προσοχή σε 5 περίεργα πρώιμα συμπτώματα [vid]

Ο διαβήτης είναι πιο κοινός από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. “Για πολλά χρόνια, ο διαβήτης είναι σιωπηλός και ύπουλος”, υποστηρίζει ο δρ Ronald Tamler, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη στο γνωστό πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai των ΗΠΑ. “Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν έχουν καν συμπτώματα στις αρχές”, προσθέτει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν ύπουλα σημάδια. Μερικά πρώιμα συμπτώματα στον διαβήτη είναι γνωστά, όπως διαρκής δίψα, υπερβολική ούρηση, ξαφνική απώλεια ή αύξηση βάρους. Αυτά όμως που θα δείτε παρακάτω συνήθως παραβλέπονται από τους ασθενείς, αλλά ακόμα και από τους γιατρούς.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Καθαρά Δευτέρα 2017: Tι να προσέχουν οι καταναλωτές

Απόκριες 2017 - Καθαρά Δευτέρα, και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους. Προσεκτική αναζήτηση για ποιοτικά σαρακοστιανά προϊόντα, συνιστούν οι ειδικοί.

Απόκριες 2017 και Καθαρά Δευτέρα, και σχεδόν όλοι κάνουμε τις... καθιερωμένες αγορές μας. Προσεκτική αναζήτηση για ποιοτικά σαρακοστιανά προϊόντα, συνιστούν οι ειδικοί ενόψει τους εορταστικού τραπεζιού της Καθαρής Δευτέρας αλλά και της περιόδου της Σαρακοστής γενικότερα. Η οσμή και η εμφάνιση είναι τα δύο σημαντικά κριτήρια που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψιν ώστε να αγοράσει τα διάφορα θαλασσινά εδέσματα.
Και ενώ η Περιφέρεια Πειραιά και οι ελεγκτές τροφίμων της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά εντατικοποιούν τους ελέγχους στα τρόφιμα, που την περίοδο της Σαρακοστής παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, υπάρχουν ωστόσο ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες ώστε οι καταναλωτές να ξεχωρίσουν τα φρέσκα από τα αλλοιωμένα θαλασσινά.
Ηδιεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:
- Όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, ο καταναλωτής θα τα βρει στην αγορά σε τρεις κατηγορίες: ως νωπά, ως κατεψυγμένα και ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά συγκεκριμένα οι ειδικοί συνιστούν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην οσμή καθώς αυτή θα πρέπει να είναι οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν. Επίσης, η επιφάνεια του σώματος του αλιεύματος θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή. Ένα ακόμα στοιχείο είναι τα πλοκάμια και οι βεντούζες τα οποία θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, ενώ η σάρκα θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή. Τα μάτια επίσης θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ η συχνότερη αλλοίωση που μπορεί να εντοπίσει κανείς είναι ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους.
- Για τα κατεψυγμένα ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει, ότι διατίθενται στην κατανάλωση χωρίς παραμορφώσεις και με ένα απαλό στρώμα πάγου επάνω τους, ενώ για τα αποψυγμένα πρέπει να αναγράφεται «προϊόν απόψυξης», το είδος του αλιεύματος καθώς και οι ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Όταν γίνεται απόψυξη από τον καταναλωτή, το αποψυγμένο προϊόν πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
- Για τα δίθυρα οστρακοειδή δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτά θα πρέπει να είναι ζωντανά.
Συγκεκριμένα το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά. Επίσης, το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο, ενώ η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή του σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).
- Για τα μαλακόστρακα δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ. που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις μέρες, η οσμή πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα, αλλά και η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Επίσης οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών, ενώ το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Πρέπει τα μαλακόστρακα να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
- Το αγοραστικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι, οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
- Ειδική αναφορά κάνουν οι ειδικοί και για τον παραδοσιακό ταραμά ο οποίος πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. Για τον ταραμά άλλωστε η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.
- Όλα τα αλιευτικά προϊόντα τονίζουν όλοι οι ειδικοί, όταν πωλούνται συσκευασμένα πρέπει να φέρουν τις προβλεπόμενες σημάνσεις από την κτηνιατρική νομοθεσία δηλαδή, αναγνωριστικό σήμα, είδος αλιεύματος, ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης, ενώ για τα αλιευτικά προϊόντα που πωλούνται «χύμα», οι προβλεπόμενες σημάνσεις πρέπει να φυλάσσονται από τους λιανοπωλητές μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων τους.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Κυριακή της Τυροφάγου: Τα όπλα του Χριστιανού (Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός)

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Λαγάνα-γίγας ύψους τεσσάρων μέτρων!

Ο ελληνικός ουρανός 365 μέρες το χρόνο

Εισαγωγή στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή

ΒΙΝΤΕΟ-Τα πυκνά σύνεφα της νύχτας, στη λίμνη των Ιωαννίνων

Κυριακή της Τυρινής

Βιογραφία
«Εὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος· ἐὰν δὲ μὴ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, οὐδὲ ὁ πατὴρ ὑμῶν ἀφήσει τὰ παραπτώματα ὑμῶν. Οταν δὲ νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί· ἀφανίζουσι γὰρ τὰ πρόσωπα αὐτῶν ὅπως φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις νηστεύοντες· ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν. Σὺ δὲ νηστεύων ἄλειψαί σου τὴν κεφαλὴν καὶ τὸ πρόσωπόν σου νίψαι, ὅπως μὴ φανῇς τοῖς ἀνθρώποις νηστεύων, ἀλλὰ τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ. Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι· Θησαυρίζετε δὲ ὑμῖν θησαυροὺς ἐν οὐρανῷ, ὅπου οὔτε σὴς οὔτε βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται οὐ διορύσσουσιν οὐδὲ κλέπτουσιν· ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν.» (Ματθ. στ’ 14-21)
Η τέταρτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στην εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο της τρυφής. Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από το Θεό ως το τελειότερο και εκλεκτότερο δημιούργημα του Θεού, ως «εικόνα και καθ' ομοίωσις» αυτού ( Γέν.1,26). Πλάστηκε να ζει αιώνια μέσα στη χάρη και τις ευλογίες του Θεού, ατέρμονο βίο άπαυτης ευδαιμονίας. Αυτή τη σημασία έχει η βιβλική διήγηση περί του κήπου της Εδέμ (Γεν.2 ο κεφ.). Ο άνθρωπος έκαμε κακή χρήση της ελεύθερης βούλησής του και προτίμησε το κακό. Ο αρχέκακος διάβολος τον παρέσυρε στην πτώση και την καταστροφή. Αυτό του στέρησε τον παράδεισο, δηλαδή την αέναη και ζωοποιό παρουσία του Θεού και την κοινωνία των ακένωτων ευλογιών Του.
Μέγα χάσμα ανοίχτηκε ανάμεσά τους (Εφ.2,13). Η αγία Γραφή αναφέρει συμβολικά πως οι πρωτόπλαστοι διώχτηκαν από τον κήπο της Εδέμ και δύο αγγελικά όντα τάχθηκαν να φυλάγουν με πύρινες ρομφαίες την πύλη του, για να μην μπορούν να την παραβιάσουν αυτοί. Το ατέλειωτο δράμα του ανθρωπίνου γένους άρχισε!
Ο Αδάμ και η Εύα τότε κάθισαν απέναντι από τον κήπο της τρυφής και θρηνούσαν για το κακό που τους βρήκε.
Αναλογίζονταν την πρότερη ευδαιμονία τους, την σύγκριναν με την τωρινή δυστυχία τους, προέβλεπαν το μέλλον ζοφερό και γι' αυτό έκλαιγαν γοερά. Τα καυτά τους δάκρυα πότιζαν την άνυδρη γη και οι σπαραχτικές κραυγές τους έσπαζαν την ηρεμία της έξω του παραδείσου ερήμου.
Όμως δυστυχώς ο θρήνος των πρωτοπλάστων δεν ήταν αποτέλεσμα μεταμέλειας για την ανυπακοή και την ανταρσία τους κατά του Θεού. Δεν ήταν πράξη μετάνοιας και αίτημα συγνώμης προς το Θεό, αλλά ωφελιμιστικός σπαραγμός. Δε θρηνούσαν για τη χαμένη αθωότητα και αγιότητα, αλλά για τη χαμένη υλική ευμάρεια του παραδείσου. Ούτε ένας λόγος μετάνοιας δεν ακούστηκε από τα χείλη τους! Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λένε πως αν εκείνη την τραγική στιγμή οι προπάτορές μας μετανοούσαν ειλικρινά και ζητούσαν ταπεινά συγνώμη από τον απόλυτα φιλάνθρωπο Θεό, θα είχαν αποκατασταθεί στην πρότερη της πτώσεως κατάστασή τους.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. β’.
Τῆς σοφίας ὁδηγέ, φρονήσεως χορηγέ, τῶν ἀφρόνων παιδευτά, καὶ πτωχῶν ὑπερασπιστά, στήριξον, συνέτισον τὴν καρδίαν μου Δέσποτα. Σὺ δίδου μοι λόγον, ὁ τοῦ Πατρός Λόγος, ἰδοὺ γὰρ τὰ χείλη μου, οὐ μὴ κωλύσω ἐν τῷ κράζειν σοι· Ἐλεῆμον, ἐλέησόν με τὸν παραπεσόντα.

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Η εξορία των Πρωτοπλάστων
Η εξορία των Πρωτοπλάστων

Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος – Ιστορία του ελληνικού έθνους (PDF, 14 τόμοι, εκδ. Ελευθερουδάκη & National Geographic) (pdf)

Κατεβάστε δωρεάν 29 λεξικά!

Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας – Μπαμπινιώτης (pdf)

Κατεβάστε δωρεάν την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν 25 βιβλία για την Επανάσταση του 1821 (PDF)

Κατεβάστε δωρεάν: Ιστορία του Ελληνικού Έθνους – Εκδοτική Αθηνών (PDF)

Παιχνίδια Εξιστόρησης..υλικό!

Γέροντας Γαβριήλ Αγιορείτης: Να γιατί έφτασε εδώ η Ελλάδα ...

Toυ Γιώργου Θεοχάρη
Μία ολόκληρη ζωή στα ασκηταριά του Άθωνα. Ένας από τους πιο φωτισμένους γέροντες. Καθημερινά, δεκάδες προσκυνητές τον επισκέπτονται, για να ακούσουν τον λόγο του και να πάρουν δύναμη για την πορεία της ζωής τους. 
Άλλοι, πάλι, για να ζητήσουν την προσευχή του ακόμα και για σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Τον είχα γνωρίσει όταν αναζητούσα το κελί του γέροντα Παϊσίου στην Παναγούδα, κοντά στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Το ταπεινό κελί του βρίσκεται μέσα σε μια πυκνόφυτη περιοχή, λίγο πριν φτάσουμε στο ασκηταριό του Οσίου Παϊσίου. Ήταν έξω στον κήπο, κρατούσε ένα 100άρι κομποσχοίνι και έδειχνε να προσεύχεται χαμηλόφωνα. Απόλυτα ήρεμος τόσο στο βλέμμα του όσο και στις κινήσεις του. Γλυκύτατος, με ένα λαμπερό πρόσωπο, που εξέπεμπε πραότητα. Κοντοστάθηκα στον φράχτη ζητώντας την ευχή του: «Ευλογείτε, γέροντα». «Ο Κύριος», απάντησε.
«Πώς είναι εδώ η ζωή;» τον ρώτησα. «Όταν κανείς ζει κοντά στον Θεό, όπου κι να είναι, να είσαι βέβαιος ότι είναι πλέον στο ασφαλέστερο περιβάλλον, επενδύοντας μαζί και για την ουράνια ζωή», μου είπε και με κάλεσε να περάσω και να με κεράσει λουκούμι και ρακί, το καθιερωμένο κέρασμα στο Άγιο Όρος. «Πώς φτάσαμε εδώ, γέροντα; Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει ξεφύγει από την πρωτοφανή αυτή κρίση;», τον ρώτησα αφού με κέρασε και πήρα την ευχή του.
«Να σου πω… Αν οι Έλληνες ήταν αγαπημένοι μεταξύ τους, δεν επρόκειτο να τους πλησιάσει τίποτα. Ήταν δυο γείτονες σ’ ένα χωριό. Ο ένας απ’ αυτούς λοιπόν όλο παραπονιόταν στον Θεό επειδή ο γείτονάς του είχε κατσίκα, ενώ αυτός δεν είχε. Και όσο έβλεπε τον γείτονά του να χαίρεται με την κατσίκα του, τόσο θύμωνε και ζήλευε περισσότερο. Εμφανίζεται λοιπόν κάποια στιγμή ο Θεός και του λέει: 
- Έλα, Δημητράκη μου, πες μου κι εσύ τι θέλεις. Ό,τι ευχή έχεις θα σου την εκπληρώσω. Θέλεις κατσίκα, θέλεις πρόβατα, θέλεις χωράφια, τι θέλεις; 
Και απαντά ο Δημητράκης: 
- Θέλω να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονά μου. 
Αυτό πρέπει να το ανατρέψουμε. Κι αυτό θα γίνει μόνο με την αγάπη και την πραγματική μετάνοια. Έτσι φτάσαμε εδώ…

Όλες οι Τζαμάλες στα Ιωάννινα για το 2017

Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας πριν την Καθαρά Δευτέρα!

Οι Γερμανοί (τουρίστες) ξανάρχονται! Εκρηκτική αύξηση των κρατήσεων το 2017!

«Εκρηκτική είναι ή αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα», είπε ο Τόρστεν Σέφερ, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού (DRV): Torsten Schafer στην εφημερίδα Rhein-Neckar-Zeitung. Προσέθεσε δε ότι η ΤUI, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ανακήρυξε την Ελλάδα «προορισμό της χρονιάς λόγω των πολλών κρατήσεων οι οποίες γίνονται για το 2017».

Λόγω της παγκόσμιας ανασφάλειας η φετινή έκθεση τουρισμού (ΙΤΒ), η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία γίνεται στο Βερολίνο κάθε χρόνο (φέτος από 8 έως 12 Μαρτίου) έχει κεντρικό θέμα της "Ασφάλεια και φόβος".
Οι τουριστικοί πράκτορες αναρωτιούνται ποιες απαντήσεις μπορούν να δώσουν στις σχετικές ανησυχίες των πελατών τους και αναζητούν προορισμούς οι οποίο να είναι ασφαλείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΗ: Εως 28/2 το νέο πρόγραμμα διακανονισμού οφειλών

Τι αλλαγές έρχονται σε ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο και τέλη κυκλοφορίας

Ως τις 10/3 η υποβολή αιτήσεων για τις Πανελλαδικές 2017

Αγιος Γέροντας Παΐσιος: Ο αγώνας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Καιρός Καθαράς Δευτέρας: Θα πετάξουμε αετό! Πέφτει η θερμοκρασία - Μέχρι την Κυριακή οι βροχές

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες σας – Διατροφή για την καρδιά

Εάν ο στόχος σας είναι να αποκαταστήσετε ή να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας, τότε πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχει μια ποικιλία τροφών που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, την αρτηριακή σας πίεση και τη φλεγμονή, δηλαδή τους κύριους “ενόχους” της καρδιαγγειακής νόσου.

Όσον αφορά, λοιπόν, το πώς μπορείτε να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας, πολλές από τις τροφές σε αυτήν τη λίστα περιέχουν καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και διαλυτές φυτικές ίνες, που όχι μόνο κάνουν πολύ καλό στην καρδιά σας, αλλά συμβάλλουν και σε υγιές δέρμα, μαλλιά, στην παραγωγή καλών ορμονών, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από άλλες τροφές.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Έρχεται νέο “μακελειό” στις συντάξεις! Οι προτάσεις - "φωτιά" που φέρνει η τρόικα στις βαλίτσες της

- Περικοπές σε κύριες και επικουρικές, μείωση της εθνικής σύνταξης, κατάργηση εκπτώσεων θα προτείνει η τρόικα
- Οι αλλαγές – σοκ σε 4 άξονες που φέρνουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των θεσμών
- Στον αέρα όλες οι προβλέψεις για εξοικονόμηση δαπανών από το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου
- Δεν έχει βγει ούτε μια κύρια σύνταξη από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος
- Από 7% ως 40% η μείωση σε όλες τις συντάξεις, αν υπάρξει πλήρης κατάργηση των προσωπικών διαφορών

Μπορεί από την κυβέρνηση, να θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, μετά τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, όμως η τρόικα φτάνει στην Αθήνα με... άγριες διαθέσεις.
Το πρώτο που θα ζητήσει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, θα είναι η ενημέρωση για το “σε ποιο στάδιο βρίσκεται” η εφαρμογή του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου και κυρίως πόσες είναι οι νέες συντάξεις που έχουν βγει από τις 13 Μαΐου του 2016, απ' όταν δηλαδή ο εν λόγω νόμος τέθηκε σε ισχύ.
Η απάντηση αναμένεται να τους σοκάρει και είναι “καμία”! Δεν έχει εκδοθεί ούτε μία νέα οριστική σύνταξη με τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα ποσά της εθνικής σύνταξης που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν 10 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι προβλέψεις για τον σχετικό νόμο είναι στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να τις επιβεβαιώνει.
Τα Ταμεία δίνουν μόνον προσωρινές συντάξεις, που είναι μικρότερες από τις οριστικές, και με αυτό το δείγμα, ως όπλο, θα επιχειρήσει το υπουργείο Εργασίας να πείσει την τρόικα ότι επιτυγχάνεται έστω και μικρή μεν, αλλά πάντως μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφίες που μεταφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” και εξαιτίες της έκδοσης προσωρινών συντάξεων που κινούνται μεταξύ 384 και 500 ευρώ, το πληρωτέο ποσό για την πληρωμή συντάξεων διαμορφώνεται στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Αν όμως προστεθούν περίπου 90.000 παλιές συντάξεις σε αναμονή, το ποσό ανεβαίνει και εκτοξεύεται αν προσθέσει κανείς σε αυτό τις 120.000 επικουρικές που δεν έχουν πληρωθεί!
Καταρρέει ο νόμος Κατρούγκαλου;
Την ίδια στιγμή που η τρόικα έρχεται... αγριεμένη για το ασφαλιστικό, καθώς ο ασφαλιστικός νόμος όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ως προς την έκδοση των οριστικών συντάξεων, αλλά το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ξηλώσει ορισμένες διατάξεις του για να μπορέσει να τον εφαρμόσει... κάποια στιγμή!
Για να βγουν οι συντάξεις, ο νόμος προβλέπει ένα δείκτη που θα αυξομειώνει τις συντάξιμες αποδοχές με βάση το μέσο όρο των αυξήσεων ή των μειώσεων που είχαν όλοι οι μισθοί της οικονομίας από το 2002 και μετά. Το δείκτη θα τον έβγαζε η Στατιστική Αρχή, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να τον προσδιορίσει και έτσι το υπουργείο θα πει στην τρόικα -όπως αποκάλυψε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής- να εφαρμόσει την τιμαριθμοποίηση των αποδοχών, μήπως και βγει καμία νέα σύνταξη.
Αυτό θα είναι το ένα σκέλος της αντιπαράθεσης που θα έχουν υπουργείο Εργασίας και τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.
Η δεύτερη -κρίσιμη- αντιπαράθεση αναμένεται να έχει να κάνει με τις μειώσεις και την κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με τα ποσοστά που προβλέπονται στο νόμο Κατρούγκαλου.
Η βασική επιδίωξη είναι να αποτραπεί η πλήρης κατάργηση των προσωπικών διαφορών, καθώς θα συνεπαγόταν μειώσεις από 7% έως και 40% (κατά μέσο όρο 17%) σε όλες τις συντάξεις.
Στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί είναι:
Να μειωθούν (όχι να καταργηθούν) οι προσωπικές διαφορές σε ποσοστό 50%.
Να καταργηθούν σε τρεις ή και περισσότερες δόσεις από το 2019 και μετά τα ποσά των διαφορών που είναι άνω του 20%, δηλαδή να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Να προστατευθούν, χωρίς καμία μείωση, ακόμη κι αν βγαίνει προσωπική διαφορά, οι συντάξεις των 500 ευρώ που θα βρίσκονται στο νέο και πολύ χαμηλότερο
αφορολόγητο όριο, καθώς, αν φύγει και η προσωπική διαφορά, θα έχουν διπλή μείωση, που θα τις κατεβάσει στα 400 ευρώ, δηλαδή στο όριο της φτώχειας.

Τη συγκεκριμένη συνταγή, έχει προτείνει το ΔΝΤ και έχουν αποδεχτεί οι υπόλοιποι δανειστές.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Ήθη κι έθιμα της Αποκριάς – Έτσι ξεφαντώνουν σε όλη την Ελλάδα

Έρχεται ανανέωση στελεχών της τάξης του 80% με το νέο νόμο επιλογής στελεχών;

Ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας

Αλλάζουν τα βιβλία της ιστορίας

Πότε θα καταβληθούν τα εφάπαξ του Δημοσίου

Αξιοποίηση ψηφιακού Αρχείου ΕΡΤ. "Η ΕΡΤ πάει… σχολείο"

Εγκεφαλικό: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Βασικός οδηγός για ΟΛΟΥΣ [vids]

Το εγκεφαλικό αποτελεί την 3η αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας.

Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Καιρός – Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Βροχερό Σαββατοκύριακο! Σε ποιες περιοχές θα μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό

Διαφορές ΔΕΠΥ και Διαταραχής της Αισθητηριακής Επεξεργασίας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Απαντήσεις σ΄όλες τις ερωτήσεις για τα Παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (Εξαιρετικό Υλικό 40 σελίδων)

Δωρεάν οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες στο διαδίκτυο, σε ελληνικά και αγγλικά!

Οι πρώτες εικόνες, Διαδρομή Άρτα – Γιάννενα[video]

Καθαρά Δευτέρα – Κούλουμα: Δηλητηρίαση και αλλεργία από τα οστρακοειδή – Τι να προσέχετε

Παραδοσιακά στο ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας τα οστρακοειδή θαλασσινά έχουν περίοπτη θέση. Επειδή τα οστρακοειδή είναι διηθηματοφάγοι οργανισμοί, δηλαδή φιλτράρουν το θαλασσινό νερό για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, το νερό και η ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος που αναπτύσσονται επηρεάζουν την ποιότητά τους ως τροφή για τον άνθρωπο.

Το να γνωρίζετε τους κινδύνους από την κατανάλωση οστρακοειδών και το πώς να αποφύγετε καλύτερα τις πιθανές επιπλοκές θα σας επιτρέψει να τα απολαμβάνετε με υγεία και ασφάλεια.

24-02-17 Έως 5 Μαρτίου οι αιτήσεις μεταθέσεων

Πανελλαδικές 2017:Ως τις 10 Μαρτίου παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων-δηλώσεων των υποψηφίων

Παράταση της προθεσμίας  για την υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις  ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου , αποφάσισε σήμερα το υπουργείο Παιδείας .   
Επιπρόσθετα οι υποψήφιοι παλαιοτέρων ετών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές  Εξετάσεις,  θα πρέπει προς διευκόλυνσή τους να προσκομίσουν τη Βεβαίωση Πρόσβασης ή Βεβαίωση Συμμετοχής στην οποία αναγράφεται ο κωδικός αριθμός υποψηφίου.

Χαράτσι από 300 ως 600 ευρώ - Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο! [Πίνακας]

- Σβήνουν και γράφουν Τσακαλώτος και Χουλιαράκης το όριο του αφορολόγητου
- Κλειδί για τη συμφωνία οι φορολογικοί συντελεστές και οι απαλλαγές
- Σε κάθε περίπτωση η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει νέος χαράτσι για όλους

Η Τρόικα επιστρέφει και μαζί έρχεται και η... νηστεία. Όχι λόγω της Σαρακοστής, αλλά λόγω νέας λιτότητας. Άσχετα από το πως θα βαφτιστεί, η μείωση του αφορολόγητου που πλέον θεωρείται δεδομένη φέρνει νέα μείωση στο εισόδημα όλων, ακόμη και εάν μιλάμε για μισθούς ή συντάξεις της τάξης των 500 ευρώ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ήδη έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και σχεδιάζουν τις προτάσεις επί του αφορολόγητου με βάση τα έσοδα που απαίτησαν οι δανειστές.
Το πού θα πάει τελικά το αφορολόγητο εξαρτάται από το τι θα δεχθούν οι τροικανοί για άλλα παράλληλα μέτρα, όπως κατάργηση των φοροαπαλλαγών και ποια θα είναι η απόδοση που θα έχουν αυτά.
Έτσι αυτή τη στιγμή τα σενάρια για την αύξηση του φόρου είναι τρία. Ανάλογα με το ποιο θα είναι τελικά το αφορολόγητο υπολογίζεται ότι θα υπάρχει επιβάρυνση ως 360 ευρώ, εάν το αφορολόγητο πάει στις 7.000, 448 ευρώ εάν πέσει στα 6.600 ευρώ, ενώ το χειρότερο σενάριο φέρνει επιπλέον φόρο 602 ευρώ με το αφορολόγητο στις 6.000.
Αναλυτικά η επιβάρυνση με βάση βάση τα σενάρια για το αφορολόγητο:
Εισόδημα Φόρος με αφορολόγητο 7.000 ευρώ Φόρος με αφορολόγητο 6.600 ευρώ Φόρος με αφορολόγητο 6.000 ευρώ
5.000 0 0 0
5.900 0 0 0
6.000 0 0 22
6.500 0 0 132
6.600 0 22 154
6.700 0 44 176
6.800 0 66 198
6.900 0 88 220
7.000 0 198 242
7.500 110 308 352
8.000 220 418 462
8.500 330 528 572
9.000 440 638 682
10.000 660 748 902
11.000 880 968 1.122
12.000 1.100 1.188 1.342
13.000 1.320 1.408 1.562
14.000 1.540 1.628 1.782
15.000 1.760 1.848 2.002
16.000 1.980 2.068 2.222
17.000 2.200 2.288 2.442
18.000 2.420 2.508 2.662
19.000 2.640 2.728 2.882
20.000 2.860 2.948 3.102

Συντάξεις: Αυτά είναι τα νέα ποσά – Χάνουν όσοι παίρνουν πάνω από 700 ευρώ

- Σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε παλιούς και νέους συνταξιούχους
- Από 6% ως και 39% οι μειώσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
- Κίνδυνος μείωσης και της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ/μήνα
- Αναλυτικοί πίνακες για τα ποσά σε Δημόσιο – ΙΚΑ - ΟΑΕΕ

Είναι περίπου 100.000 οι δικαιούχοι σύνταξης που περιμένουν τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που ξεκινάει και πάλι από την Τρίτη με την επάνοδο της τρόικας για να δουν τελικά ποιο θα είναι το ποσό της σύνταξης που θα πάρουν και ουσιαστικά παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να έχουν πραγματικό εισόδημα.
Καθώς το Ασφαλιστικό άνοιξε και πάλι διάπλατα το που θα... κάτσουν τα ποσά ακόμη “παίζεται”. Μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στα χρήματα παλαιών και νέων συνταξιούχων και πως οι νέοι, όσο πιο αργά βγαίνουν στη σύνταξη τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα λαμβάνουν.
Σε ότι έχει να κάνει μάλιστα με την εθνική σύνταξη το ΔΝΤ επανέρχεται απαιτώντας (ίσως μόνο για λόγους τακτικής) μείωση του ποσού κάτω από τα 384 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Για όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 η προσωπική διαφορά θα είναι μειωμένη κατά το 1/2 εάν ξεπερνάει το 20% με αποτέλεσμα στο τελικό ποσό της σύνταξης η μείωση να είναι από 6% ως 20%.
Στο 26% % θα είναι κουρεμένες οι αποδοχές όσων βγουν το 2017 σε σύνταξη, ενώ από 20% μέχρι 29% θα είναι οι μειώσεις για όσους βγουν σε σύνταξη το 2018.
Όσοι βγουν με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τα ίδια συντάξιμα ποσά από το 2019 και μετά θα έχουν μείωση στο τελικό ποσό της σύνταξης τους σε σχέση με τους παλαιότερους από 6% ως και 39% καθώς δεν θα λάβουν καθόλου προσωπική διαφορά.
ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
24 ΤΕΒΕ 1.448 1.070 668 402
33 ΤΣΑ 1.392 815 810 5
36 ΤΑΕ 1.260 885 830 55
38 ΤΕΒΕ 1.480 1.580 960 620

ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΙΚΑ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
15 850 486 443 43
28 1.928 1.201 869 332
31 1.883 1.211 934 276
40 1.535 1.260 1.010 249
ΤΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΕΤΗ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΑΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
30 1.230 910 725 185
32 2.610 1.720 1.145 574
33 1.290 1.115 780 335
34 1.435 1.268 845 422

Απαιτείται παράταση στις αιτήσεις μεταθέσεων

Όπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης μετάθεσης διότι:
α. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής παρουσιάζει αδυναμίες. Σήμερα πολλοί εκπαιδευτικοί αδυνατούν να συνδεθούν και άλλοι όταν συνδέονται βλέπουν ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει ο ηλεκτρονικός φάκελος με τα στοιχεία τους. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης έχουν επίσης πρόβλημα πρόσβασης.
β. Η προσεχής Δευτέρα είναι αργία (Καθαρά Δευτέρα) και έτσι η επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα είναι αδύνατη. Η επόμενη μέρα Τρίτη 28 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων.
γ. Ο χρόνος φαίνεται πως δεν αρκεί.
Απαιτείται παράταση.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ορθή Επανάληψη για το χρονοδιάγραμμα εξετάσεων. Διορθώθηκε το λάθος της αργίας του Αγίου Πνεύματος

Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει, ο ΦΜΑΠ έρχεται

Η μεγάλη αποκάλυψη της NASA

Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης

Μέχρι το 2030 το προσδόκιμο ζωής θα έχει ξεπεράσει τα 90 χρόνια

Σύνταξη με λιγότερα από 25 έτη για 400.000 ασφαλισμένους

ΟΑΕΔ: Πότε θα βγουν, τελικά, τα προσωρινά αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ-Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Ολιγόλεπτες διακοπές κυκλοφορίας θα σημειωθούν  αύριο τα ξημερώματα από  00:00 εώς  και 02:00, στο σημείο «ένωσης» του νέου αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (στην περιοχή της χοάνης του σταθμού διοδίων της Γέφυρας), για τις...
ανάγκες εκτέλεσης εργασιών αποξήλωσης πινακίδας οδικής σήμανσης.Η χρονική διάρκεια των εν λόγω διακοπών δεν θα υπερβεί τα 15 λεπτά έκαστη, ενώ θα πραγματοποιηθούν εναλλάξ και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών έχουν ληφθεί, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις έχουν τοποθετηθεί µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Κοινωνικό Επιδομα Αλληλεγγύης: Νέα αίτηση για όσους άλλαξαν τα εισοδήματα

23-02-17 Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για απασχόληση στις ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων).

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου 26 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ02-Φιλολόγων, ΠΕ03-Μαθηματικών, ΠΕ70-Δασκάλων, ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής και ΠΕ19-20-Πληροφορικής για απασχόληση σε ΔΥΕΠ στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Ένταξη προσφυγοπαίδων, ηλικίας έως 15 ετών, στο Εκπαιδευτικό Σύστημα» του Εθνικού Προγράμματος Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Παρασκευή 24 έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε ΔΥΕΠ μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.


Παιχνίδια Εμπιστοσύνης και Συνεργασίας (Υλικό 62 σελίδες)

ΓΙΑΝΝΕΝΑ -64 τζαμάλες ανάβουν και φέτος!

"Όλη η πόλη μια γιορτή" από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου


Την Κυριακή της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου, στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με την στήριξη του Πνευματικού Κέντρου ανάβουν τις παραδοσιακές τζαμάλες. Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα. 64 τζαμάλες ανάβουν φέτος σε όλον το....
Δήμο Ιωαννιτών.Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών καλεί τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι με νηστήσιμα εδέσματα, μουσική και χορό.

Τα μοναδικά κείμενα έξι αιώνων ελληνικής λογοτεχνίας ελεύθερα στο διαδίκτυο

Bαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας


Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων μεταθέσεων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2016-17, με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στην υπηρεσία μας, συμπληρώνουμε, διορθώνουμε και διευκρινίζουμε τα AKΟΛΟΥΘΑ:

2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 23.02.2017
2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό σας ενημερώνω για το εξής:
1.      Διευκρινήσεις για τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για μετάθεση
Ορμώμενος από πολλά ερωτήματα, σας καταθέτω κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για μετάθεση.
·        Η αίτηση υποβάλλεται για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά από 16-2-2017 έως 28-2-2017, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr) με τη χρήση των κωδικών από το sch.gr (σχολικό δίκτυο)  με τους οποίους κάνατε την επικαιροποίηση των στοιχείων σας.
·        Αφού συνδεθείτε πατήστε την επιλογή “Αιτήσεις μετάθεσης”  και στη συνέχεια την επιλογή “Προσθήκη”. Επιλέξτε την αίτηση μετάθεσης που σας ενδιαφέρει και προβείτε στη συμπλήρωση των στοιχείων που ζητούνται.  
·        Στο τέλος έχετε τη δυνατότητα είτε να αποθηκεύσετε προσωρινά την αίτησή σας ή να την υποβάλλετε οριστικά, ελέγχοντας προφανώς εξονυχιστικά τα στοιχεία σας.
·        Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά ενημερωτικά συναδέλφων μας με τις οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης για μετάθεση βήμα-βήμα. Ένα από αυτά είναι και το παρακάτω, του εκλεκτού συναδέλφου, φίλου αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ξάνθης, του Φάνη Παπαδάκη: http://papadakis.compulaw.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1504:odigos-aitisi-meta&catid=48:meta&Itemid=183
·        Πολλοί συνάδελφοι μού εκφράσατε τους προβληματισμούς σας σχετικά με την ψηφιοποίηση και την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών. Αρχικά κάνετε ψηφιοποίηση των αρχείων σε μορφή pdf σε ασπρόμαυρο. Κατόπιν προβαίνετε στην αποστολή των σκαναρισμένων δικαιολογητικών μέσω μηνύματος (e-mail)  στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mitrwodipe@sch.gr η οποία και χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δομή  που θα πρέπει να έχει το e-mail:
Θέμα: τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού
Σώμα μηνύματος/κειμένου: ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού, κλάδος/ειδικότητα, τύπος αίτησης, αριθμός πρωτοκόλλου αίτησης, αριθμός μητρώου εκπαιδευτικού
π.χ. Θέμα: Μετάθεση από περιοχή σε περιοχή, 1/0500305/001.ΠΕ001/16-02-2017, 234567
Σώμα μηνύματος/κειμένου: Νικολόπουλος Νικόλαος, ΠΕ05, μετάθεση από περιοχή σε περιοχή, 1/0500305/001.ΠΕ001/15-02-2017, 234567
Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα πρέπει να υποβάλλετε ηλεκτρονικά την αίτηση ώστε να πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου που θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για την αποστολή των δικαιολογητικών.
·     Χθες βράδυ παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα στη σελίδα (https://teachers.minedu.gov.gr). Το σύστημα κολλούσε και σε πολλές των περιπτώσεων εμφάνιζε το εξής μήνυμα: “Εδώ βλέπετε μία σύνοψη των στοιχείων σας όπως είναι τώρα καταχωρημένα στο eDataCenter. Δεν είναι ενημερωμένη η μονάδα του προσωπικού σας φακέλου και έτσι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες της εφαρμογής. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Διεύθυνση της οργανικής σας θέσης για να το διορθώσει”. Για τούτο και θεωρώ πως οφείλει το υπουργείο να προβεί σε παράταση της υποβολής των αιτήσεων για μετάθεση, αφού εκ των πραγμάτων ο χρόνος υποβολής είναι απελπιστικά μικρός.
·        Στην εγκύκλιο των μεταθέσεων αναφέρονται ρητά το εξής: “Για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης, τα οποία αποτυπώνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα δεν απαιτείται αποστολή δικαιολογητικών, εφόσον υποβλήθηκαν κατά την επικαιροποίηση του προσωπικού τους φακέλου, σύμφωνα με την αριθμ. 213318/E1/13-12-2016 εγκύκλιο. Προφανώς, εάν κατά την υποβολή της αίτησης έχουν μεταβληθεί στοιχεία που αφορούν σε μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης, υποχρεούται ο εκπαιδευτικός να αποστείλει ψηφιοποιημένα τα αντίστοιχα δικαιολογητικά στη Δ/νση της οργανικής του θέσης”. Επιπλέον αναφέρεται ότι “Σχετικά με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών εφιστούμε την προσοχή στους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι -όπου αυτή προβλέπεται- πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από την υπηρεσία”.  Σας παραθέτω όμως και την ανακοίνωση της Δ/νσης Π.Ε. Ιωαννίνων που αναφέρει: Σε ότι αφορά στη Διεύθυνσή μας απαιτείται αποστολή δικαιολογητικών σε όλα  τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης όπως προβλέπεται από την εγκύκλιο. Συνεπώς, ό, τι μοριοδοτείται και το επικαλείστε, το αποστέλλετε.  
·        Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μέχρι και δύο (2) ημέρες πριν τη συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ, οπότε και θα απενεργοποιηθεί η δυνατότητα ανάκλησης της αίτησης στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος
         Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων