Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές

Στη Βουλή η νέα ρύθμιση για τη διπλή εξεταστική των φοιτητών

Ρυθμίσεις για την εισαγωγής των μαθητών ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, τις Στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Πανελλαδικές 2017:Τι θα ισχύσει για το 10%

Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για τη βαθμολογική αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών

Κατατέθηκαν οι ρυθμίσεις για τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής

Μπλόκα αγροτών: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες σε όλη τη χώρα, με αποκλεισμούς δρόμων και διαμαρτυρίες, για να ακουστεί η "φωνή" τους.

Από την Κεντρική Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα:
Αγρότες στον Πλατύκαμπο έκλεισαν την εθνική οδό και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη

Οι μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιούσαν τις τελευταίες μέρες οι αγρότες που είχαν βγάλει τα τρακτέρ τους στο κόμβο του Πλατυκάμπου Λάρισας, φαίνεται πως τελικά δεν οδήγησαν σε συμφωνία για ενοποίηση των δυνάμεων τους με τους αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης, με αποτέλεσμα ο στόχος της δημιουργίας μπλόκου στα Τέμπη να έχει παραμεριστεί. 
Παρ' όλα αυτά οι αγρότες στον Πλατύκαμπο, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τελικά λίγη ώρα μετά τις 13:00 το μεσημέρι προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στο κόμβο του Πλατυκάμπου όπου και παραμένουν.
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία αγροτών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Συγκέντρωση και διαμαρτυρία πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες από το μπλόκο Πραιτωρίων στο υποκατάστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο του Ηρακλείου.
"Ενώσαμε τις φωνές μας με δεκάδες συναδέλφους αγρότες, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Καζαντζάκη και Ηρακλείου, καθώς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί τα εισοδήματα και τις περιουσίες μας, λόγω χρεών κάτω των 5.000 ευρώ στον ΟΓΑ, μέσω ΚΕΑΟ" ανέφεραν οι αγρότες.
Επίσης κάλεσαν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες τις περιοχής να στηρίξουν το μπλόκο και να γραφτούν στον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων. "Καλούμε τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ να βαδίσουν πλάι μας. Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωσή μας και τη συμμαχία μας" υποστήριξαν χαρακτηριστικά.
Φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες της πΓΔΜ παρέμεναν το μεσημέρι της Παρασκευής εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες.
Αν ο αποκλεισμός που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας δεν λήξει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το λιμάνι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από την Τρίτη, δεδομένου ότι -λόγω και της έλευσης περισσότερων πλοίων από εβδομάδα- δεν θα υπάρχει πλέον ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα για εναπόθεση φορτίων, εξαιτίας των συσσωρευμένων πρώτων υλών.
Ακόμη σοβαρότερο θα είναι το πρόβλημα των βιομηχανιών στην πΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται ν΄ αναγκαστούν ν' αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Μέλλιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ

Νέες διευκρινίσεις για τη «Θεματική Εβδομάδα» στα Γυμνάσια

ΚΕΑ: Πάνω από 1.600.000 πολίτες επισκέφθηκαν το keaprogram σε δύο ημέρες

Πως η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει την προσωπικότητα των παιδιών τους…

02-02-17 Το Υπουργείο διαψεύδει δημοσιεύματα για κατάργηση της ''Αντιγόνης''

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της ''Αντιγόνης'' του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου.
Το ''θέμα'' προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ένωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.

Υπουργός:Τα μαθήματα στο Λύκειο θα μειωθούν στο ήμισυ

02-02-17 Προσλήψεις 37 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης για την παράλληλη στήριξη

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 37 εκπ/κοι των κλάδων ΕΑΕ ΠΕ70.50, ΠΕ60.50 καθώς και ΠΕ70-Δασκάλων για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (με πιστώσεις ΕΣΠΑ και τακτικού προϋπολογισμού).
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπ/σης για ανάληψη υπηρεσίας από την Παρασκευή 3 έως και τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του οικείου Δ/ντη Εκπ/σης σε κενές θέσεις των σχολικών μονάδων της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

«Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;» Γιώργος Σουρής, ο ποιητής που προτάθηκε για Νόμπελ λογοτεχνίας, σατίριζε μέσα από τον «Ρωμηό» του πολιτικούς και τραπεζίτες

«60′ Ελλάδα»: Δείτε το επεισόδιο της εκπομπής για τα Μετέωρα

Τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη προβλήθηκε από τον ALPHA η εκπομπή «60 λεπτά Ελλάδα» με παρουσιαστή τον Νίκο Μάνεση.
Το αφιέρωμα περιελάμβανε αναφορά στους αναρριχητές των βράχων, στα έξι ενεργά μοναστήρια των Μετεώρων και σε κάποιες σκήτες, καθώς και σε άλλα θέματα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΕΔΩ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία την Κυριακή

Την Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017, πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος στα Μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία είναι ελεύθερη, όπως κάθε Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους. Με την ευκαιρία αυτή θα διατεθούν ατελώς για το κοινό στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων επιλεγμένες εκδόσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Σας υπενθυμίζουμε ότι στην...
αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων «Διώνη» φιλοξενείται από τα τέλη Ιουλίου και έως τις 19 Μαρτίου 2017 η περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων. Από τις απαρχές ως την ύστερη αρχαιότητα».

Προς εξίσωση τα ωρολόγια προγράμματα της Ειδικής Αγωγής με τα Γενικά

ΕΦΚΑ: Μια «ανάσα» από την αποστολή των πρώτων, «τσουχτερών» ειδοποιητηρίων

Ανακοίνωση του Υπουργείου για την υγιεινή και τους εμβολιασμούς στα σχολεία και στα Κέντρα Φιλοξενίας προσφυγοπαίδων

Η LEGO δημιούργησε ένα κοινωνικό δίκτυο για παιδιά

Ενα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα για τη ζωή του Γιαννιώτη γιατρού Νισήμ Λεβή

Διάταξη για επίδομα θέσης ευθύνης στους Διευθυντές τετραθεσίων και άνω Νηπιαγωγείων

Με διάταξη  που είναι ενταγμένη στο υπό κατάθεση προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ρυθμίζεται επί τω δικαίω και προς θεραπεία της αρχής της ισότητας το ζήτημα απόδοσης του προβλεπόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις επιδόματος θέσης ευθύνης για τους Διευθυντές τετραθεσίων και άνω Νηπιαγωγείων.
Επιπλέον,  αντιμετωπίζεται ένα υφιστάμενο στο ν.4354/2015 νομοθετικό κενό, όπως βεβαιώνεται και από το αρ.2/20094/ΔΕΠ/8.4.2016 έγγραφο του Τμήματος Γ΄ της Δ/νσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 περ.δ΄  του ν.3848/2010 (Α΄ 71), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 16 του ν.4327/2015 (Α΄ 50/14.5.2015), θεσπίσθηκε ο θεσμός των Διευθυντών τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων. Στο άρθρο 16 παρ.1 περ.βστ΄ του ν.4354/2015 ορίζεται ότι καταβάλλεται μηνιαίο επίδομα θέσης στους εξής προϊσταμένους οργανικών μονάδων: «… βστ) Διευθυντές Γυμνασίων, Επαγγελματικών Σχολών, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.), Δημοσίων Ι.Ε.Κ., Τετραθέσιων και άνω Δημοτικών Σχολείων…».
Κατά συνέπεια, το υπουργείο Παιδείας έκρινε , ότι συντρέχει εν προκειμένω γνήσιο νομοθετικό κενό αναφορικά με τη λήψη του επιδόματος θέσης ευθύνης από τους νηπιαγωγούς που έχουν επιλεγεί ως Διευθυντές τετραθεσίων και άνω νηπιαγωγείων και ακολούθως χρειάζεται προς άρση αυτού η θέσπιση της προτεινόμενης ρύθμισης.     

Οι «παγίδες» που σε «πετάνε έξω» από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Ρύθμιση για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών

Με διάταξη  που είναι ενταγμένη στο υπό κατάθεση προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας  ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους προπτυχιακούς φοιτητές των Α.Ε.Ι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη:
1.  Με κοινή απόφαση του Υπουργού  Οικονομικών και των καθ’ ύλη αρμόδιων Υπουργών καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής του ανωτέρω επιδόματος , ο χρόνος πληρωμής του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά η αρχή ή οι φορείς ελέγχου και εκκαθάρισης της δαπάνης, η αρχή ή οι φορείς πληρωμής αυτού , ο τρόπος λογιστικής τακτοποίησης καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα  για την εφαρμογή του άρθρου αυτού .
2. Στην περίπτωση δικαιούχων που  φοιτούν σε φορείς που εποπτεύονται από το  ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Πανεπιστήμια , ΤΕΙ , ΑΣΠΑΙΤΕ, Α.Ε.Α.)  η εκκαθάριση των αιτήσεων αυτών καθώς και η ενταλματοποίηση της δαπάνης πραγματοποιείται από τους φορείς αυτούς.
3. Από τους ίδιους φορείς πραγματοποιείται η εκκαθάριση και ενταλματοποίηση της δαπάνης για όσες αιτήσεις δεν εκκαθαρίστηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.
4. Για την εκκαθάριση και την ενταλματοποίηση της δαπάνης  οι ανωτέρω φορείς  επιχορηγούνται από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) οι οποίες μεταβιβάζονται στον προϋπολογισμό τους σε διακριτό κωδικό αριθμό. Υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν δικαιούχους των Υπουργείων Τουρισμού, Ναυτιλίας , Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναλαμβάνονται από τους προϋπολογισμούς των Υπουργείων αυτών.
5. Ειδικά για το έτος 2017 η  κάλυψη των δαπανών αυτών από τα ως άνω υπουργεία, θα πραγματοποιηθεί με μεταφορά πίστωσης από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.).»

Η ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ FACTORY OF SOUND, "ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ", την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017!

Η αγαπημένη όλων μας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική ζωντανή εμφάνιση στο Factory of Sound Ioannina.
Είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Είναι η φωνή που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με κάθε μας συναίσθημα, με στιγμές μας γεμάτες χαρά αλλά και λύπη, αγάπη, πάθος, έρωτα αλλά και αποχωρισμό και μοναξιά. Είναι η φωνή που μας αντιπροσωπεύει, που μιλάει για εμάς, που λέει αυτά που θέλουμε να πούμε! Η φωνή που ακολουθούμε και αγαπάμε!
Μετράει αρκετά χρόνια έντονης και πολύ σημαντικής παρουσίας στα μουσικά πράγματα και η παρούσα περίοδος είναι από τις πλέον δημιουργικές και παραγωγικές. Ακούει και πειραματίζεται σε νέα τραγούδια για τη προετοιμασία της νέας της δισκογραφικής δουλειάς και παράλληλα, παρέα με τους φίλους και εξαιρετικούς συνεργάτες-μουσικούς της, στήνει ένα νέο πρόγραμμα για τις ζωντανές της εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Στήνει το δικό της πρόγραμμα, αυτό που είναι η ίδια! Όπως την ξέρουμε και όπως θέλουμε να την ακούμε. Ένα πρόγραμμα γεμάτο επιτυχίες, αγαπημένα τραγούδια από τη προσωπική της δισκογραφία αλλά και επιλογές της ίδιας από όλο το φάσμα της μουσικής. Τραγούδια που την εκφράζουν και τα κάνει δικά της, με το συναίσθημα και την ερμηνεία της. Όσα χωράνε στη καρδιά της!
Μια ερμηνεύτρια που μπορεί στο χρονικό πλαίσιο μιας ζωντανής εμφάνισης, να μας ταξιδέψει και να μας κάνει συμπρωταγωνιστές στα όνειρα της. Να μας αγγίξει με μια στιβαρή λαϊκή ερμηνεία αλλά και να μας συγκινήσει με την ευαισθησία μιας μπαλάντας. Να μας σηκώσει όρθιους για χορό και να μας ξεσηκώσει σε ένα ξέφρενο πάρτι.
Συμπαραστάτης της σε αυτές τις εμφανίσεις, ο καλός της φίλος και συνεργάτης χρόνων, ο σκηνοθέτης Πέτρος Ζούλιας.
Υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις είναι ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας.
Μαζί της επί σκηνής σε αυτές τις εμφανίσεις, οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: Γιάννης Αγγελόπουλος –Τύμπανα και κρουστά, Παρασκευάς Κίτσος – ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο, Δημήτρης Μπαρμπαγάλας – ακουστική, κλασσική και ηλεκτρική Κιθάρα, Γιάννης Οικονομίδης – Τρομπέτα, κουστα και πιάνο, Νίκος Πασσαλίδης - Μπουζούκι, λαούτο, ούτι και ακουστική κιθάρα, Bαχάν Γκαλστιάν- κλαρίνο, φλογέρα, ντουντούκ και ζουρνά.
Υπεύθυνοι ήχου είναι οι: Brian Coon και Δημήτρης Σαμαράς, ενώ τον σχεδιασμό φώτων έχει αναλάβει ο Phil Hills.
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2017
FACTORY OF SOUND
Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο,
Ακτή Μιαούλη, Ιωάννινα
Η προπώληση ξεκινά στα 13 ευρώ. Στην πόρτα το εισιτήριο θα κοστίζει 15 ευρώ. Καθήμενοι με ποτό, 27 ευρώ.
Eισιτήρια από εδώ.
bit.ly/zouganeli-ioannina
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο 2651036436.
Καλή μας αντάμωση!

Επάρκεια της γνώσης της γραφής Braille

Με διάταξη  που είναι ενταγμένη στο υπό κατάθεση προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας  ισχύουν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης επάρκειας της γραφής Braille που χορηγούνται:  
α) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών,
β)  από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille» και
γ) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση  του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».

Υπαπαντή του Κυρίου… μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας

Πρόταση για μείωση ειδικοτήτων καθηγητών στις 80

Συνάντηση υπουργού-ΟΛΜΕ: Αδυναμία ΑΣΕΠ να γίνουν φέτος μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Διάταξη για τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής

Με διάταξη  που είναι ενταγμένη στο υπό κατάθεση, προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, παρέχεται η δυνατότητα σε μόνιμους εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ.11 Φυσικής Αγωγής, εφόσον αποδεδειγμένα πλεονάζουν στη σχολική μονάδα που ανήκουν οργανικά, να διατίθενται μερικώς για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου σε Εθνικά ή Δημοτικά Κολυμβητήρια που υλοποιούν αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα υπό την εποπτεία του ΥΠΠΕΘ, εφόσον:
α) οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποδεδειγμένα πλεονάζουν τόσο στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετούν (Α΄θμια ή Β΄θμια) όσο και στην αντίστοιχη της άλλης βαθμίδας (Α΄θμια ή Β΄θμια) και
β) ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης βεβαιώνει εγγράφως ότι έχουν καλυφθεί πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών του κλάδου αυτού στις οικείες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Από το επόμενο σχολικό έτος η εφαρμογή του νέου Π.Δ. για τις μεταθέσεις

Η  έναρξη ισχύος του ΠΔ 111/2016   για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” (A΄ 45)» άρχεται από το σχολικό έτος 2017-2018 , σύμφωνα με διάταξη  που είναι ενταγμένη στο υπό κατάθεση προς ψήφιση, στη Βουλή πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.
Η εφαρμογή των διατάξεων του  Προεδρικού Διατάγματος, από το επόμενο και όχι από το τρέχον σχολικό έτος , το υπουργείο Παιδείας κρίνει  αναγκαία “προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσήκουσα εφαρμογή των διατάξεών του από τη Διοίκηση και προκειμένου να προστατευθεί η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών”.
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 111/2016
Με νέο τροποποιητικό  Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας, ορίζει ότι οι διατάξεις τους θα ισχύσουν   απο το τρέχον σχολικό έτος,  και αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α ́ της παραγράφου 8 του άρθρου 16 του Π.δ. 50/1996 Α ́ 45), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Π.δ. 39/1998 (Α ́ 43, διόρθωση σφάλματος Α ́ 262), και προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην ως άνω περίπτωση α ́ ως εξής:
«α) Οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δεκατρείς (13) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ και οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δώδεκα (12) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμοδίων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων αυτών, οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμό- δια πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με βάση τα παρακάτω κριτήρια
(i) τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων,
(ii) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών, (iii) την οργανικότητα,
(iv) την απόστασή τους από την έδρα του Νομού,
(v) τις συγκοινωνιακές συνθήκες και
(vi) το υψόμετρο
Στην κατηγορία ΙΓ κατατάσσονται οι μονοθέσιες και οιδιθέσιες σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων.»
Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ ́ της παρ. 8 του άρθρου 16 του Π.δ. 50/1996 (Α ́ 45) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.δ. 39/1998 (Α ́ 43, διόρθωση σφάλματος Α ́ 262) αντικαθίσταται ως εξής:
«Για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ κατηγορίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, υπολο- γίζονται 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 και 14 μονάδες μετάθεσης, αντίστοιχα».

Χαράτσι 680 ευρώ για όλους – Μείωση αφορολόγητου για να σωθούν οι συντάξεις

- “Καμπάνα” φόρου σε όλους με αύξηση από 20 ως και 680 ευρώ
- Παζάρι μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην υπάρξει νέα μείωση συντάξεων
- Τα σενάρια για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων

Άμεση μείωση του αφορολόγητου και μάλιστα μέσα από τον επόμενο μήνα φαίνεται ότι ζήτησαν οι θεσμοί στην τηλεδιάσκεψη που υπήρξε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Όλα δείχνουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς που θα σημάνει περικοπές από 10% ως και 36% στις παλιές συντάξεις είναι να μειωθεί το αφορολόγητο.

Το σενάριο μείωσης του αφορολόγητου λέει ότι το όριο θα πέσει από τα 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στα 6.000 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα πέσει έτσι στα 1.300 ευρώ καθλώς θα διατηρηθεί η υφιστάμενη φορολογική κλίμακα.
Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε αύξηση στον φόρο που πληρώνουν οι πολίτες , ενώ για πρώτοι φορά θα πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο οι πλέον φτωχοί εργαζόμενοι με αποδοχές ως 9.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ο φόρος για όσους έχουν εισοδήματα από 6.001 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ η αλλαγή στο αφορλόγητο θα σημάνει αύξηση του φόρου από 20 ως και 680 ευρώ.
Μάλιστα για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ το χρόνο ο φόρος θα εκτιναχθεί από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 680 ευρώ.
Η αύξηση του φόρου για έναν μισθωτό με εισόδημα 1.500 ευρώ θα είναι 600 ευρώ ( από τα 1400 σήμερα στα 2.000 ευρώ) με τη μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Φιλόλογοι: Ούτε η δικτατορία δεν κατάργησε τη διδασκαλία της Αντιγόνης

"Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την  επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει  την πολιτισμένη ανθρωπότητα".
Αυτό τονίζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, με σημερινή ανακοίνωση της,  και διατυπώνει την ανησυχία της, σχετικά με την επιχειρούμενη  —σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής— κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας  της Β΄ Λυκείου.
Η Ενωση Φιλολόγων  κάνει λόγο για «εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης  κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή,  που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη», και υπογραμμίζει:  
Α. Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή  είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην  αντίσταση απέναντι  στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης.
Β. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας.

Πότε ενεργοποιείται εκ νέου η μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων

Ρεκόρ ψύχους τον Ιανουάριο - Τι δείχνουν τα μετεωρολογικά στοιχεία

Ο Ιανουάριος τελείωσε. Και όπως όλοι αισθάνθηκαν, ήταν ένας κρύος Ιανουάριος που απαίτησε και μεγάλο κόστος για θέρμανση. Πόσο κρύος ήταν σύμφωνα με τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις;

Όπως εξηγεί στο Real.gr ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, οι πρώτες αναλύσεις για τη μέγιστη θερμοκρασία του Ιανουαρίου επαληθεύουν ακριβώς την κοινή αίσθηση και δείχνουν ότι θερμοκρασιακά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ψυχρός όσο λίγες φορές τα τελευταία 60 χρόνια, και μάλιστα σε κάποιες πόλεις στα κεντρικά και βόρεια είχαμε νέα ρεκόρ.

• Ενδεικτικά στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ στο Ελληνικό της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα φέτος (ο μέσος όρος των μεγαλύτερων θερμοκρασιών κάθε ημέρα) είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί από το 1960.

• Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι για πέντε συνεχόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη το θερμόμετρο δεν ξεπέρασε ούτε μία ημέρα τους 0 Βαθμούς (ολικός παγετός από 7/1 έως 11/1) κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια. Στις 7/1 το θερμόμετρο το μεσημέρι έδειχνε -5 βαθμούς κάτι που είχε να συμβεί από τα χρόνια της Κατοχής.

• Και στη Φλώρινα στον σταθμό του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Βαρικό 29 ημέρες από τις 31 σημειώθηκε παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες), με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμα και -18 βαθμούς στις 8/1.

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Κόλπους Πατρὸς τυποῦσι τοῦ σοῦ, Χριστέ μου,
Τοῦ Συμεὼν αἱ χεῖρες, αἱ φέρουσί σε.
Δέξατο δευτερίῃ Χριστὸν Συμεὼν παρὰ Νηῷ.

Βιογραφία
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β', στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (βλέπε 3 Φεβρουαρίου). Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος α’.
Χαῖρε Κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἠμῶν, φωτίζων τοὺς ἐν σκότει. Εὐφραίνου καὶ σὺ Πρεσβῦτα δίκαιε, δεξάμενος ἐν ἀγκάλαις τὸν ἐλευθερωτὴν τῶν ψυχῶν ἠμῶν, χαριζόμενον ἠμὶν καὶ τὴν Ἀνάστασιν.

Κοντάκιον
Ἦχος α’.
Ὁ μήτραν παρθενικὴν ἁγιάσας τῷ τόκῳ σου, καὶ χεῖρας τοῦ Συμεὼν εὐλογήσας ὡς ἔπρεπε, προφθάσας καὶ νῦν ἔσωσας ἠμᾶς Χριστὲ ὁ Θεός. Ἀλλ' εἰρήνευσον ἐν πολέμοις τὸ πολίτευμα, καὶ κραταίωσον Βασιλεῖς οὖς ἠγάπησας, ὁ μόνος φιλάνθρωπος.

Ὁ Οἶκος
Τῇ Θεοτόκῳ προσδράμωμεν, οἱ βουλόμενοι κατιδεῖν τὸν Υἱὸν αὐτῆς, πρὸς Συμεὼν ἀπαγόμενον, ὃν περ οὐρανόθεν οἱ Ἀσώματοι βλέποντες, ἐξεπλήττοντο λέγοντες· θαυμαστὰ θεωροῦμεν νυνὶ καὶ παράδοξα, ἀκατάληπτα, ἄφραστα, ὁ τὸν Ἀδὰμ δημιουργήσας βαστάζεται ὡς βρέφος, ὁ ἀχώρητος χωρεῖται ἐν ἀγκάλαις τοῦ Πρεσβύτου, ὁ ἐπὶ τῶν κόλπων ἀπεριγράπτως ὑπάρχων τοῦ Πατρὸς αὐτοῦ, ἑκὼν περιγράφεται σαρκί, οὐ Θεότητι, ὁ μόνος φιλάνθρωπος.

Μεγαλυνάριον
Σήμερον ἡ Πάναγνος Μαριάμ, τῷ Ναῷ προσάγει, ὥσπερ βρέφος τὸν Ποιητήν, ὃν ἐν ταῖς ἀγκάλαις, ὁ Πρέσβυς δεδεγμένος, Θεὸν αὐτὸν κηρύττει, κἂν σάρκα εἴληφε.

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!
media
Ακούστε το απολυτίκιο!

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου
Η Υπαπαντή του Κυρίου

Η Υπαπαντή του Κυρίου - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com)
Η Υπαπαντή του Κυρίου - Λυδία Γουριώτη© (http://lydiagourioti-iconography.blogspot.com)

Η Υπαπαντή του Κυρίου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Η Υπαπαντή του Κυρίου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)

Η Υπαπαντή του Κυρίου - α' μισό 18ου αι. μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος
Η Υπαπαντή του Κυρίου - α' μισό 18ου αι. μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος

Η Υπαπαντή του Κυρίου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)
Η Υπαπαντή του Κυρίου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)

Η Υπαπαντή του Κυρίου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)
Η Υπαπαντή του Κυρίου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)

Ερχονται αλλαγές στη νομοθεσία για τους ηλικιωμένους οδηγούς

Στα σκαριά βρίσκεται νέο νομοσχέδιο με αλλαγές που αφορούν τα διπλώματα των ηλικιωμένων οδηγών
Σύμφωνα με το newsbomb.com σήμερα οι ηλικιωμένοι 70 ετών και πάνω ήταν υπόχρεοι να περνούν από εξετάσεις κάθε τρία χρόνια για το κατά πόσο ήταν ικανοί για οδήγηση, η εισήγηση στο νέο νομοσχέδιο αλλάζει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα εισήγηση θα υποχρεώνει τους ηλικιωμένους από 75 ετών και πάνω να περνούν από εξετάσεις κάθε χρόνο έτσι ώστε να διασφαλίζεται καλύτερα η ικανότητα τους στην οδήγηση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη εισήγηση είναι έτοιμη να κατατεθεί μαζί με το νέο νομοσχέδιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπ. Οικονομίας: Έρχεται νομοσχέδιο με περιορισμούς για τις εισπρακτικές εταιρείες

«Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εισπρακτικές εταιρείες, δεν σχετίζεται με το πλαίσιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ότι το πνεύμα της νομοθέτησης πλαισίου για την ανάκτηση οφειλών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ταυτίζεται με ψυχολογικές πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, πρακτικές που έχουν εφαρμόσει οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών και για τις οποίες έχουμε δεκάδες καταγγελίες στη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή».
Τα παραπάνω δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε δημοσίευμα που θέλει τον ίδιο και το υπουργείο Οικονομίας, να ετοιμάζει περαιτέρω περιορισμούς για τις εισπρακτικές εταιρίες, «οι οποίοι έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την δέσμευση και της ίδιας της κυβέρνησης για ταχεία μείωση των “κόκκινων” δανείων και πάταξη του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών».
Ως βασικό στοιχείο που «σαμποτάρει» τους ανωτέρω στόχους αναφέρει το δημοσίευμα την αύξηση του χρόνου νέας κλήσης προς τους οφειλέτες δανειολήπτες στις 7 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, η εισπρακτική εταιρεία, από τη στιγμή που θα κάνει την πρώτη επικοινωνία και την ταυτοποίηση των στοιχείων του οφειλέτη, μπορεί να τον ξανακαλέσει μόνο μετά από δύο μέρες. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από δεκάδες καταγγελίες που δέχθηκε η αρμόδια υπηρεσία για τους τρόπους άσκησης πίεσης στους δανειολήπτες από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, το υπουργείο σχεδιάζει την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, εφόσον όμως προηγηθεί διαβούλευση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και με κάθε φορέα που σχετίζεται με τη διαδικασία.
Η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου που εξέτασε τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες των δανειοληπτών, όπως αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (ΕΣΚΑ), ήταν να επιτρέπεται στις εισπρακτικές εταιρείες να ενημερώνουν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές κάθε επτά ημέρες και όχι κάθε δεύτερη ημέρα, όπως ισχύει σήμερα. «Ωστόσο η πρόταση αυτή, όπως και κάθε άλλη πρόταση, θα συζητηθεί στο πλαίσιο του διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Παπαδεράκης.

Η φτώχεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής

Το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ενός ανθρώπου συνδέεται με σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής (κατά περίπου δύο χρόνια) και θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη επισημαίνει ότι ο εν λόγω παράγων κινδύνου έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Στρινγκίνι του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου της Λωζάννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “The Lancet”, ανέλυσαν στοιχεία από 48 μελέτες, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές χώρες του κόσμου. Η μελέτη συσχέτισε το επάγγελμα καθενός ατόμου με την κατάσταση της υγείας του και την ηλικία θανάτου του.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό στάτους είναι 46% πιθανότερο να πεθάνουν πριν τα 85 τους, σε σχέση με τους ανθρώπους υψηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου. Μεταξύ των φτωχότερων, το 15,2% των ανδρών και το 9,4% των γυναικών πέθαναν προτού γίνουν 85 ετών, ενώ μεταξύ των πλουσιότερων τα αντίστοιχα ποσοστά ήσαν 11,5% και 6,8%.
Κατά μέσο όρο, το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο σχετίζεται με μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 2,1 χρόνια. Η μείωση αυτή είναι μικρότερη από εκείνη που επιφέρουν στο προσδόκιμο ζωής το κάπνισμα (4,8 χρόνια) και ο διαβήτης (3,9 χρόνια), αλλά μεγαλύτερη από τη μείωση στην προσδοκώμενη διάρκεια της ζωής λόγω της υπέρτασης (1,6 χρόνια), της παχυσαρκίας (0,7 χρόνια) και του πολύ αλκοόλ (0,5 χρόνια).
«Δεδομένης της τεράστιας επίπτωσης του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου στην υγεία, είναι ζωτικό οι κυβερνήσεις να το αποδεχθούν ως μείζονα παράγοντα κινδύνου και να σταματήσουν να το αποκλείουν από την πολιτική για την υγεία», δήλωσε η Στρινγκίνι. «Η μείωση της φτώχειας, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και η δημιουργία ασφαλών συνθηκών στέγασης, μόρφωσης και εργασίας είναι κεντρικές για το ξεπέρασμα των επιπτώσεων λόγω της κοινωνικο-οικονομικής υστέρησης. Βελτιώνοντας το κοινωνικο-οικονομικό στάτους των ανθρώπων, θα βελτιωθεί και η υγεία πολλών», πρόσθεσε.
Ένας περιορισμός της νέας μελέτης είναι ότι χρησιμοποίησε μόνο το επάγγελμα ως αντιπροσωπευτικό δείκτη του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, κάτι που σε ένα βαθμό συνιστά υπεραπλούστευση της πολυπλοκότητας των παραγόντων που καθορίζουν το στάτους ενός ανθρώπου.

Όλη η εγκύκλιος για την πινακίδα αποδοχής καρτών - Υποχρέωση και για τα είδη των καρτών

01-02-17 Προσλήψεις 26 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2016-2017 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 26 εκπ/κοι πλήρους και μειωμένου ωραρίου των κλάδων ΠΕ05-Γαλλικής Γλώσσας, ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ07-Γερμανικής Γλώσσας, ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής και ΠΕ19-ΠΕ20-Πληροφορικής της Α/θμιας Εκπ/σης για τη στελέχωση των Ενιαίου Τύπου Δ.Σ. με πιστώσεις ΕΣΠΑ Πράξη:  «Ενιαίου Τύπου Δημοτικό Σχολείο» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020»
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 2 έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους. 

01-02-17 Προσλήψεις 226 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ16, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19-20, ΤΕ01.06 και ΤΕ01.19 στη Β/θμια Εκπαίδευση.

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2016-2017, προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, 226 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ11, ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ15, ΠΕ16, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19-20, ΤΕ01.06 και ΤΕ01.19  για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. 
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, όπου και θα τοποθετηθούν, με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής, στην οποία προσλήφθηκαν, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Πανελλήνιες: Μείωση του αριθμού των εισακτέων ζητούν οι πρυτάνεις

Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας.

Μάλιστα, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται για μείωση της τάξης του 50%, σε σχέση με τον αριθμό του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας έλαβε τις αιτιολογημένες εισηγήσεις των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε αυτές τις εισηγήσεις, λοιπόν, ζητείται γενναία μείωση των εισακτέων, σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω των μετεγγραφών.
Έτσι, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητούν να μειωθούν οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).
Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου στηρίζονται στα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό των ΑΕΙ και από εκεί έχει προκύψει η πρόταση του κάθε ιδρύματος, για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δέκατα πυρετού: Τι ισχύει ακριβώς και ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Όταν ο πυρετός είναι αρκετά υψηλός, τότε κατά κανόνα γνωρίζουμε και την αιτία που συμβαίνει αυτό. Μια λοίμωξη ή μια δυνατή γρίπη είναι συνήθως οι πιο πιθανοί λόγοι. Αλλά τι συμβαίνει στα δέκατα πυρετού, δηλαδή όταν έχουμε πολύ χαμηλό πυρετό; Τι ισχύει όταν το θερμόμετρο δεν δείχνει καν πάνω από 37,5°C;

Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός βασικά είναι ένα "όπλο" άμυνας του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους, ακμάζουν καλύτερα στους 37°C.

Η Ομιλία του προέδρου της ομοσπονδίας μας, Αθανασίου Κικινή, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής

Κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, νομίζω ότι για να μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σωστή βάση την κουβέντα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό που συμβαίνει.
Συνήθως, δεν θα ήταν αναμενόμενο, να παρίσταται η ΔΟΕ σε μια συνάντηση για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και για τις τελευταίες τα λυκείου. Όμως είναι πιστεύω και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας και -το άκουσα και χθες- σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του κ. Παϊζη (ΚΑΝΕΠ) σε μια τηλεοπτική εκπομπή, «η ανάγκη της θέσπισης ενός ενιαίου παιδαγωγικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινούνται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης».
Είναι ένα ζητούμενο που μπορεί να φαντάζεται σε κάποιον που το ακούει αυτονόητο, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να το κατακτήσουμε στη χώρα μας και συζητάμε για μια ακόμη φορά αντίστροφα, γιατί η κουβέντα για τις τελευταίες τάξεις λυκείου και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια δεν είναι η κουβέντα βάσης, είναι η κουβέντα κατάληξης.
Βέβαια, υπάρχει η άποψη και την έχουμε ακούσει, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν λυθεί τα προβλήματα στην προσχολική αγωγή, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, ότι ο ενιαίος τύπος «ολοήμερου» που έχει θεσπιστεί με τις περσυνές υπουργικές αποφάσεις είναι η λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσης.
Μια εκτίμηση με την οποία όμως εμείς έχουμε πλήρη αντίθεση και τελείως διαφορετική άποψη. 7 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς, ως διδασκαλική ομοσπονδία επιλέξαμε να δώσουμε μια συνέντευξη τύπου, όχι στην έναρξη της χρόνιας για τα κενά που γίνεται συνήθως η κουβέντα και που είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα κάθε χρόνο, αλλά σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή.
Την ποιότητα της εκπαίδευσης, όπως εμείς θεωρούμε, ότι έχει υποβαθμιστεί δραστικά με βάση τις περσινές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 και μέχρι τις 12 Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου ολοκληρώσαμε ένα κύκλο εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με την ενεργό συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών, όλων των σχολικών μονάδων σε όποιο βαθμό αυτό ήταν δυνατόν και των τοπικών συλλόγων, που είχε να κάνει με το ποιο σχολείο βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί, το ποιο σχολείο οραματιζόμαστε, το οποίο έδωσε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Διδασκαλική Ομοσπονδία έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή Επιστημονικών Συνεδρίων. Το λέω αυτό, γιατί έγινε τις προηγούμενες μέρες πολλή κουβέντα για το δικαίωμα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών να συμμετέχουν σε συζητήσεις με παιδαγωγικό χαρακτήρα.
Θεωρούμε, ότι ως Διδασκαλική Ομοσπονδία και τα αντίστοιχα η ΟΛΜΕ φυσικά έχουμε αποδείξει μέσα και από τη λειτουργία των επιστημονικών μας Ινστιτούτων, αλλά και μέσα από τη λειτουργία των επιστημονικών μας εκδηλώσεων -τελευταίες αυτές για την αξιολόγηση, αλλά και για το σχολείο που οραματιζόμαστε, το αν έχουμε παιδαγωγικό λόγο ή όχι και τι βάζουμε στο κέντρο της κουβέντας.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η βάση είναι η προσχολική αγωγή, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, από κει πρέπει να ξεκινήσουμε για να φτάσουμε στο λύκειο. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ενιαίο 14χρονο δημόσιο υποχρεωτικό σχολείο. Αυτό είναι το πλαίσιο που χωράει όλη την κουβέντα την οποία κάνουμε και φυσικά αυτό που συζητάμε και που συζητήθηκε όλα τα χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου, ότι δηλαδή, όλα αυτά προϋποθέτουν την εξαίρεση της εκπαίδευσης και της υγείας, λεγόταν στην αρχή των πρώτων μνημονίων, από τις επιταγές των μνημονίων. Το να περιμένουμε τι θα συμβεί τώρα, εμείς δεν το περιμένουμε τι θα συμβεί τώρα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι η ύπαρξη του μνημονίου συνοδεύει τη φτώχεια και στην εκπαίδευση και στην υγεία. Όμως, θεωρούμε από την άλλη, ότι η κουβέντα για τη δημόσια εκπαίδευση μπορεί να γίνει ανεξαρτήτως όλου αυτού του πλαισίου, είναι ζήτημα και πολιτικής βούλησης για το αν θα κάνουμε την παιδεία πρώτη προτεραιότητα.
Είπαμε, χρειάζεται γενίκευση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το θαύμα, το αντίστροφο το μαύρο θαύμα της υπογεννητικότητας, να φέρει την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, κάτι το οποίο θα γίνει μαθηματικά τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να τη γενικεύσουμε τώρα, αλλά θα πρέπει να τη γενικεύσουμε με ένα πλαίσιο σαν και αυτό που καταργήθηκε.
Το νηπιαγωγείο είχε ένα παιδαγωγικό κόσμημα που λεγόταν ολοήμερο νηπιαγωγείο και που μπορούσε με τις βελτιώσεις που θα γίνονταν να επεκταθεί σε όλο το σχολείο. Ήταν ένα πρότυπο για τη συμμετοχή όλων των μαθητών σε ένα ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα με χαρακτηριστικά αμιγώς παιδαγωγικά και με συνέχεια. Η κατάργησή του και η θέσπιση της απλής φύλαξης των μαθητών και στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό, δεν είναι προσφορά στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, είναι ακριβώς το αντίθετο. Φυσικά, και οι ρυθμίσεις του ν. 4386/2016 για την έρευνα, στο άρθρο 35, προβλέπουν ως ελάχιστο αριθμό στα περισσότερα νηπιαγωγεία το 14, τη στιγμή που εμείς ως Ομοσπονδία, έχουμε ως ζητούμενο του μέγιστου αριθμού το 15, είναι επίσης μια βασική προβληματική κουβέντα στην όλη συζήτηση.
Το τοπίο, λοιπόν, όσον αφορά τη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος στην πρωτοβάθμια και την προσχολική κυρίως, είναι αρνητικό. Θα είναι κρίμα να κυριαρχήσει η ίδια φιλοσοφία και στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν και στις επόμενες βαθμίδες. Αυτό που εμείς πιστεύουμε και το έχουμε αναδείξει με επιστημονική τεκμηρίωση, είναι η θέσπιση ενός σχολείου ολοήμερο για όλους τους μαθητές. Ένα σχολείο που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους, όχι να βρίσκονται απλά στο χώρο του σχολείου, γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, ούτε να μπουν στη διαδικασία της μέριμνας των προγραμμάτων ΚΔΑΠ για να κάτσουν στο σχολείο περισσότερο, όπως ακούστηκε τελευταία, αλλά ένα ολοήμερο σχολείο που θα τους δίνει τη γνώση και θα τους δίνει και τα εφόδια για να συνεχίσουν παρακάτω και αυτό αποτυπώνεται πρακτικά, δηλαδή, η πιστοποίηση που αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΙΕΠ σε ξένες γλώσσες. Η πιστοποίηση σε ξένες γλώσσες, αλλά από την άλλη, οι ξένες γλώσσες στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο, που τρέχει αυτή τη στιγμή γαλλικά και γερμανικά, μπήκαν στη διελκυστίνδα ποιος θα προτιμήσει ποια και ποια θα εξαφανιστεί και το μέλλον τους έγινε αβέβαιο.
Οι μαθητές, λοιπόν, πρέπει να παίρνουν τα εφόδια και να ετοιμάζονται, πρέπει αυτό που κάποτε λέγανε, «η τσάντα να μένει στο σχολείο και ο μαθητής να πηγαίνει μελετημένος για την επόμενη μέρα στο σπίτι», να συμβαίνει.
Αυτό θα είναι ένα ελκυστικό και παιδαγωγικά επαρκές σχολείο και αυτό θα σημαίνει και ελαχιστοποίηση της σχολικής διαρροής που υποτίθεται ότι είναι το μεγάλο ζητούμενο όλων μας.
Για να γίνουν όλα αυτά κατ’ εμάς, χρειάζεται ενιαίος παιδαγωγικός σχεδιασμός, όπως είπα προηγουμένως, με κέντρο τις ανάγκες των μαθητών και όχι το τι περισσεύει να διαθέσουμε στην εκπαίδευση. Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές επίσης ανάγκες των μαθητών και όχι στις επιδιώξεις του κάθε εκδοτικού οίκου που αναλαμβάνει τη συγγραφή τους. Περιορισμό της ύλης, σαφώς και αναπροσαρμογή του, γιατί η ύλη έχει κατέβει πάρα πολύ στο δημοτικό, έχουν κατέβει γνωστικά αντικείμενα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών του δημοτικού, με αποτέλεσμα, να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η ζωή του μαθητή μέσα στο σχολείο.
Εννοώ, ενώ αντικείμενα τα οποία θα έπρεπε να διδάσκονται π.χ. στα μαθηματικά σε επίπεδο γυμνασίου, φτάνουν και διδάσκονται στο δημοτικό. Εντός ολίγου θα αρχίσουμε να διδάσκουμε εξισώσεις στο νηπιαγωγείο απ’ ότι φαίνεται. Αυτό, όμως, χρειάζεται μια σωστή λειτουργία σ’ αυτούς που σχεδιάζουν την εκπαιδευτική πολιτική. Ο κ. Κουζέλης από το ΙΕΠ, το ξέρει πάρα πολύ καλά και είναι μια αδυναμία που αντιμετωπίζουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και πάνω στην οποία ήταν στηριγμένα και τα βιβλία τα οποία ζούμε αυτή τη στιγμή και που κανείς δεν έχει αξιολογήσει μια 10ετία τώρα που βρίσκονται στην εκπαίδευση.
Ο μόνος φορέας, που τα έχει αξιολογήσει με έρευνα και έχει παρουσιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής ήταν η διδασκαλική ομοσπονδία, σε ένα συνέδριο που έκανε το 2008 στο Καρπενήσι και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και τα βιβλία αυτά.
Πάνω απ’ όλα όμως, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται και επαρκής χρηματοδότηση. Δεν μπορεί η παιδεία να είναι ο φτωχός συγγενής. Δεν μπορεί, εδώ και χρόνια, οι δαπάνες για τα σχολεία να είναι σταθεροποιημένες στο ίδιο επίπεδο, ενώ οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση τέτοια, που θα δώσει ώθηση στα σχολεία να πάνε παραπέρα. Χρειάζεται σταθερό περιβάλλον, που σημαίνει και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν θα βρίσκονται σε εργασιακή ανασφάλεια. Είναι αριθμός ρεκόρ οι αναπληρωτές, στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι μια πραγματικότητα, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι όλα αυτά τα χρόνια αποχωρούν με συνταξιοδότηση χιλιάδες εκπαιδευτικοί – περί τις 13.000 έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχουν διοριστεί μόλις 300 – και η ύπαρξη του ότι όλα αυτά τα οργανικά κενά δεν καλύπτονται, δημιουργεί το πρόβλημα που τρέχουν τα κανάλια να καλύψουν στην έναρξη της κάθε χρονιάς και χάνουμε την κύρια εικόνα, που είναι η λειτουργία του σχολείου και όχι τελικά το αν τελικά θα κερδίσουμε το στοίχημα του αγιασμού, που δεν είναι το ζητούμενο.
Χρειάζονται, λοιπόν, μόνιμοι διορισμοί, όχι γιατί είναι συντεχνιακό μας αίτημα, αλλά γιατί είναι ανάγκη των μαθητών. Χρειάζονται αναπληρωτές που θα καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες, αλλά και αυτοί με εργασιακή ασφάλεια. Οι επαφές που έχουμε με ομοσπονδίες στην Ευρώπη, δείχνουν ότι ο πιο διαδεδομένος τύπος δεν είναι αυτό που έχουμε εμείς, την απόλυση του αναπληρωτή κάθε καλοκαίρι, αλλά οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και εάν δεν χρειάζεται κάποιος το βλέπουμε στη συνέχεια. Εδώ συμβαίνει το ακριβώς το ανάποδο. Έχουμε συναδέλφους στην ειδική αγωγή που δουλεύουν 15 χρόνια ως αναπληρωτές και κάθε χρόνο απολύονται και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται και κάθε χρόνο μετακινούνται. Είναι ο αριθμός ρεκόρ.
Χρειάζονται οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες, που εμπλέκονται στην λειτουργία του σχολείου. Εδώ με όλη την ιστορία που έχει γίνει από το 2013 και δώθε με τις μετατάξεις, το μόνο που έχει γίνει είναι να βρίσκονται αντιμέτωποι μεταξύ τους οι εκπαιδευτικοί, - που θα έπρεπε να βιώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ασφάλειας και να λειτουργούν σωστά - χωρίς οργανικές θέσεις. Κάποιοι τις έχασαν, από κάποιους τις πήραν, κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι και σίγουρα ευθύνεται η πολιτεία που πρέπει να αποκαταστήσει και πρέπει να γενικεύσει το ολοήμερο σχολείο, ώστε όλοι να μπουν στη θέση τους και να λειτουργήσει το σχολείο σωστά για τους μαθητές. Χρειάζεται εργασιακή ασφάλεια, χρειάζεται για το ολοήμερο σχολείο ένας σταθερός υπεύθυνος που αποδείχτηκε ότι οι αλλαγές που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, ήταν καταστροφικές.
Χρειάζεται το ωράριο που κάνει ο κάθε συνάδελφος για να μπορεί να κάνει τη δουλειά με πραγματικό κέφι, να του αναγνωρίζεται και όχι όπως συμβαίνει φέτος με την επιτήρηση της σίτισης, οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν για τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς να αμείβονται για το έργο το οποίο προσφέρουν. Χρειάζεται αντισταθμιστική αγωγή για την οποία γίνεται πάρα πολύ λόγος, αλλά δεν γίνεται δουλειά ουσίας.
Χρειάζεται ειδική αγωγή επανδρωμένη πλήρως και σωστά. 
Χρειάζονται τάξεις υποδοχής. Γίνεται κουβέντα για την ένταξη των μεταναστών, των προσφύγων όλα αυτά τα χρόνια, μα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει βιώσει ανάλογη πραγματικότητα σε μεγαλύτερο βαθμό, με τους μαθητές που όλα αυτά τα χρόνια έχουν έλθει από ξένες χώρες στην Ελλάδα. Οι τάξεις υποδοχής ήταν ο μοχλός μέσα από τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό το ζήτημα και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, που δεν υπάρχει σε καμία της μορφή από το 2011, παρά μόνο όταν κάνουν μόνοι τους την επιμόρφωση οι εκπαιδευτικοί με δική τους πρωτοβουλία ή σαν και αυτή που έκανε η διδασκαλική ομοσπονδία στα τελευταία δύο χρόνια, με το να κάνει επιμόρφωση σε τρεις περιφέρειες της Ελλάδας με χρήματα ΕΣΠΑ. Θα μπορούσε να το κάνει και η πολιτεία, φαντάζομαι, για τους εκπαιδευτικούς σε τομείς του ενδιαφέροντός τους.
Χρειάζονται τάξεις, ακριβώς επειδή υπάρχουν αυξημένες μαθησιακές δυσκολίες, ακριβώς επειδή υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά από άλλες χώρες, με μικρότερο αριθμό μαθητών στα τμήματα. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι παιδαγωγικές μελέτες, 1 προς 15 στα νηπιαγωγεία, 1 προς 20 η αναλογία στις υπόλοιπες βαθμίδες. Χρειάζεται πρόσβαση στη γνώση για όλους τους μαθητές. Δεν λέμε να καταργηθεί το βιβλίο και να γίνουν όλες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, μιλάμε και για σχολικές βιβλιοθήκες, μιλάμε και για πρόσβαση στην ηλεκτρονική γνώση. Χρειάζεται στόχευση στη γνώση και όχι στις εξετάσεις, για να φτάσουμε στο ζητούμενο.
Χρειάζεται όμως, πάνω απ' όλα, ο εθνικός σχεδιασμός για την παιδεία. Είναι κρίμα να κάνουμε τις ίδιες κουβέντες κάθε φορά, όχι μόνο όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, αλλά όταν αλλάζουν και οι ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Είναι κάτι το οποίο δεν τιμά τη χώρα μας. Ως διδασκαλική ομοσπονδία, επειδή πολλά λέγονται κατά καιρούς για τον στείρο λόγο, για τον ξύλινο λόγο, δεν θεωρούμε ότι αρθρώνουμε τέτοιο. Κάθε μας πρόταση, είναι τεκμηριωμένη παιδαγωγικά μέσα από έρευνες και συνεργασία με πανεπιστημιακούς δασκάλους και θεωρούμε, ότι οι προτάσεις μας μπορούν να συνεισφέρουν. Έχουμε μια μακρά ιστορία εκπαιδευτικών συνεδρίων, τόσο δικών μας όσο και με την αδελφή ομοσπονδία της Κύπρου, που έχουν δώσει θαύματα όπως το ολοήμερο σχολείο, που αυτή τη στιγμή, κατ’ εμάς έχει αποδομηθεί και είναι ανάγκη να θεσπιστεί στην σωστή βάση. Δηλαδή, στη βάση της γνώσης και όχι στη βάση του να μένει απλά μαθητής εκεί, γιατί δεν έχει να πάει κάπου αλλού που είναι τεράστιο πρόβλημα. 
Ευχαριστώ πολύ.

Του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των αμπελουργών

Μεταξύ των αγίων που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας είναι και ο Άγιος Τρύφων, ο οποίος είναι ο προστάτης των αμπελουργών.   Στην εικονογραφία, ο Άγιος παρουσιάζεται νέος με σγουρά μαλλιά και με ένα κλαδευτήρι στο χέρι. Ο Άγιος Τρύφων συνδέεται με την αμπελουργία, διότι καταγόταν από μία περιοχή, η οποία ήταν από τους μεγαλύτερους αμπελότοπους εκείνης της εποχής.
O Agios Tryfon, apo ton Kathedriko Nao Agiou Ioannou Theologoy, dorea Agioy Arch. Kyprou Kyprianou
Ο Άγιος Τρύφων, από τον Καεθρικό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, Δωρεά Αγίου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, www.diakonima.gr
Ο Άγιος Τρύφων έζησε στα μέσου του τρίτου αιώνα, στη Λάμψακο της Φρυγίας. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και ήταν βοσκός. Έβοσκε χήνες. Ήταν ευσεβής, ενάρετος και ταπεινός, όπως σημειώνει ο Συναξαριστής και μελετούσε την Αγία Γραφή. Ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να θεραπεύει ασθένειες και να διώχνει δαιμόνια. Αναφέρεται ένα θαυμαστό περιστατικό θεραπείας της κόρης του αυτοκράτειρα, η οποία βασανιζόταν από δαιμόνιο. Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Δέκιος, κήρυξε διωγμό εναντίον των Χριστιανών. Καταγγέλθηκε ο Τρύφων ως χριστιανός και οδηγήθηκε στον έπαρχο Ακυλίνο, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Φρικτά βασανιστήρια ακολούθησαν την άρνηση του Αγίου να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος Τρύφων προσευχόταν στο Θεό, ζητώντας τη συγχώρηση δημίων του. Βλέποντας ότι δεν μπορούν να τον αναγκάσουν να αρνηθεί το Χριστό, διέταξαν τον αποκεφαλισμό του. Όμως ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό πριν τον αποκεφαλίσουν.
Fytema ampelion sti Megisti Moni Vatopediou.
Φύτεμα αμπελιών απο τους μοναχούς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου. Φωτοθήκη της Πεμπτουσίας
Πώς συνδέεται όμως ο Άγιος Τρύφων με τα αμπέλια; Στις αγροτικές κοινωνίες, όπως είναι γνωστό, ο λαός είχε συνδυάσει τις αγροτικές εργασίες και τα πανηγύρια, με τις γιορτές των αγίων. Αυτόν τον μήνα που διανύουμε ξεκινά το κλάδεμα. Είναι μια σημαντική αμπελουργική εργασία, η οποία αναζωογονεί το αμπέλι. Με το κλάδεμα, ο αμπελουργός κόβει τα παραπανίσια κλαδιά του αμπελιού, έτσι ώστε να ελέγξει τη στρεμματική απόδοση του αμπελώνα. Η διαδικασία του κλαδέματος είναι καθοριστική για την ποιότητα του καρπού της αμπέλου, δηλαδή του σταφυλιού.
Σήμερα, προς τιμήν του Αγίου δεν κλαδεύουν. Όποιος παρακούσει, σύμφωνα με την παράδοση, θα τρυπηθεί. Επίσης, σήμερα ραντίζουν τα αμπέλια με αγιασμό, για να φέρουν καλό καρπό και να προστατευτούν από κακές καιρικές συνθήκες (χαλάζι, βροχές, δυνατοί άνεμοι), ασθένειες και τρωκτικά. Στη Γουμένισσα τιμούν ιδιαίτερα τον Άγιο Τρύφωνα, καθώς οι παραδόσεις που μετέφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία παραμένουν ζωντανές. Έτσι στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Τρύφωνα, στο ψηλότερο σημείο του συνοικισμού των Ανατολικορωμυλιωτών, στη Γουμένισσα, τελείται η Θεία Λειτουργία και ο Αγιασμός. Οι πιστοί θα προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, η οποία είναι στολισμένη με κληματόβεργες και σταφύλια. Στη συνέχεια πραγματοποιείται το λεγόμενο κουρμπάνι. Πρόκειται για ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο μετά τη Θ. Λειτουργία, διανέμεται στους προσκυνητές βραστό μοσχάρι το οποίο έχει αγοραστεί από προσφορές των κατοίκων της Γουμένισσας. Επίσης καταναλώνεται και κρασί, ενώ ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί. Ήθη κι έθιμα για τη γιορτή του Αγίου Τρύφωνα πραγματοποιούνται σήμερα και σ’ άλλες περιοχές της πατρίδας μας, το κουρμπάνι όμως είναι ίσως το πιο γνωστό.
Κατερίνα Χουζούρη

Διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017

Η Σχολική Σύμβουλος 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων Παρασκευή Νταλαούτη
Σας γνωρίζει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω επισκέψεις συνεργασίας εντός και εκτός τάξης με εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της   3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ως εξής:

Τριώδιο: Γιατί ονομάζεται έτσι, πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται

Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.
Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στην Βενετία. Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.
Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος. Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως. Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα. Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.
Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας. Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών. Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.  Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.

Βιβλίο για τον αυτισμό (PDF)

Νοκ άουτ... με την πρώτη το keaprogram

46 καρτέλες με κανόνες ορθογραφίας

Πανελλαδικές όπως τις ξέρουμε με τέσσερα μαθήματα προτείνει το ΙΕΠ στη Βουλή

14χρονο υποχρεωτικό σχολείο από το Νηπιαγωγείο έως και την Α Λυκείου πρότεινε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΙΕΠ

Πανελλαδικές 2017: Αλλαγές στο Μηχανογραφικό στις Στρατιωτικές Σχολές

Παύουν να λειτουργούν και να δέχονται υποψηφίους, από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, η Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ), η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) και η Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και ιδρύεται σύμφωνα με το Νόμο 4407/2016 (ΦΕΚ134-Α΄) η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), στην οποία συγχωνεύονται οι προηγούμενες Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του Τμήματος Εθνικής & Στρατιωτικής Εκπαίδευσης ΓΕΕΘΑ.  
Στη ΣΜΥΑ, θα λειτουργούν τρεις (3) κατευθύνσεις, ως εξής:
-ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης
-ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης
-ΣΜΥΑ / Κατεύθυνση Διοικητικής και Εφοδιαστικής Υποστήριξης
Στο Μηχανογραφικό Δελτίο ακαδημαϊκού έτους 2017-2018 για την εισαγωγή σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα συμπεριληφθούν και οι τρεις (3) κατευθύνσεις της ΣΜΥΑ, ώστε οι υποψήφιοι σε αυτή να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον σε μια (1) κατεύθυνση της Σχολής.
Η ΣΜΥΑ και για τις τρεις (3) κατευθύνσεις θα συμπεριληφθεί στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών) σύμφωνα με την αριθμ. Φ.253/6396/Α5/13-1-2017 (ΦΕΚ 151- τ.Β΄-25-1-2017) Υπουργική Απόφαση .
Οι λοιπές Στρατιωτικές Σχολές παραμένουν ως έχουν.