Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Εκδόθηκε ο αναλυτικός οδηγός για το ΚΕΑ

Φοροπαγίδα τεκμηρίων στο πλαστικό χρήμα - Έξτρα φόροι για χιλιάδες πολίτες

Επιδότηση έως 70% από το «Εξοικονομώ κατ' οίκον» για λέβητες, ηλιακούς και κουφώματα

Το «χωριό στολίδι», όπου γεννήθηκαν ο Κρυστάλλης και ο Κωλέττης. Έφτιαχναν τις μάλλινες κάπες στο στρατό του Ναπολέοντα και το έκαψαν οι Τούρκοι

Μπλόκα αγροτών: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Τρακτέρ σε διόδια και τελωνεία

Μια πιο σκληρή στάση φαίνεται πως θα αρχίσουν να κρατούν οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο της Νίκαιας, καθώς σύμφωνα με τις αποφάσεις τους φαίνεται πως θα προχωρήσουν σήμερα Σάββατο σε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της Εθνικής Οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης για 2 ώρες.

Λίγο πριν τον αποκλεισμό οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπου θα συζητήσουν θέματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους, την πολυήμερη παραμονή τους στο μπλόκο, αλλά και το συντονισμό με άλλα μπλόκα ανά την Ελλάδα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.
Να σημειωθεί, πως με βάση το σχεδιασμό των αγροτών το Σαββατοκύριακο προβλέπεται επίσης ενίσχυση του μπλόκου της Νίκαιας με νέα τρακτέρ από αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων.
Συνελεύσεις και κλιμάκωση...
Με φράσεις όπως, "τέρμα οι συζητήσεις και ο πολιτισμένος διάλογος, ώρα για έργα" και "θα στήσουμε τα μπλόκα μας στα σημεία που έχουμε αποφασίσει", οι αγρότες στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ξεκινούν από σήμερα κιόλας να κατευθύνονται στα σημεία που έχουν επιλέξει, διαδικασία που θα κορυφωθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
Στην εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων, ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, οι οποίοι από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έχουν κατασκηνώσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα. Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ορόσημο για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το τελευταίο διάστημα. Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, με τον επικεφαλής να έχει επανειλημμένα τονίσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ότι οι εντολές τους είναι να μην επιτρέψουν την κατεύθυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων στον Προμαχώνα.
Σημειώνεται ότι Βούλγαροι ευρωβουλευτές ψήφισαν θέση με την οποία ζητούν από την Κομισιόν να ασχοληθεί με τα προβλήματα στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας. Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στην πρόθεση των Ελλήνων αγροτών να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και υποστηρίζουν ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από τις ενέργειές τους είναι οι βουλγαρικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους τομείς των εμπορίου, τουρισμού και της ελαφράς βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου έτους, περισσότεροι από 6.000 οδηγοί φορτηγών, αναγκάστηκαν να περάσουν μέρες εν αναμονή της άρσης του αποκλεισμού, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και χωρίς την ύπαρξη των βασικών συνθηκών υγιεινής στη μέση του χειμώνα, υπενθύμισαν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές.

Στην Κεντρική Μακεδονία το πρώτο μπλόκο που θα στηθεί, θα είναι αυτό στο τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινοβραδινή συνέλευσης της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κινητοποιήσεις σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν σήμερα και θα κλιμακωθούν, με την κορύφωσή τους να γίνεται την Τρίτη 31 Ιανουαρίου.
Το μπλόκο των Ευζώνων, θα ενισχυθεί μέχρι και την Τρίτη, από αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών Χαλκηδόνας, Γιαννιτσών και άλλων σε Πέλλα και Πιερία, όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποί τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Χαλκιδικής, όπως μας είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα βάλουν μπρος τα τρακτέρ τους και μετά τις 11 το πρωί θα ξεκινήσουν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα στήσουν το μπλόκο τους σε περιοχή του αεροδρομίου "Μακεδονία".
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής, Φιλαλήθης Καπάνδριας, από την Τρίγλια Χαλκιδικής, αύριο 10 το πρωί θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Τρίγλιας, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, απο αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής του Νομού Χαλκιδικής. Απαντώντας σε ερώτησή μας είπε ότι η δράση του μπλόκου θα αποφασίζεται απο γενικές συνελεύσεις στο σημείο, ενώ ο ίδιος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σε δεύτερο στάδιο, να μετακινηθούν σε άλλο σημείο για ενίσχυση του, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, που συμμετείχε στη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σήμερα από τις 11 το πρωί, θα συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονικής-Σερρών, αγρότες και κτηνοτρόφοι απο τα χωριά Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι και 'Ασσηρο, ενώ αναμένεται να φανεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον Λαγκαδά, όπως διευκρίνισε. Μας συμπλήρωσε, δε, ότι την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου θα μεταφερθούν στο Δερβένι, όπου θα στήσουν τις δυνάμεις τους και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος.
Ήδη ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στην είσοδο του Κιλκίς, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής και έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 30/1 να μαζευτούν οι δυνάμεις των τρακτέρ και να κατευθυνθούν κομβόϊ στο τελωνείο των Ευζώνων, όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Βαφειάδης.
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, στήνεται και το μπλόκο στα διόδια των Μαλγάρων και το ακριβές πρόγραμμα της κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των δύο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, που πέρυσι ηγείτο του μπλόκου στα Μάλγαρα και συμμετέχει και φέτος ως ένας εκ των δύο επικεφαλής, ενώ είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, μας διευκρίνισε ότι "ναι μεν στήνεται σήμερα το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων, αλλά δεν αποκλείεται πέραν της όποιας χιλιομετρικής απόστασης μας χωρίζει απο ένα άλλο, να μεταβούν δυνάμεις σε αυτό, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο".

Από την πλευρά τους οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έχουν προγραμματίσει νέα συνάντηση αύριο στις 18.00, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας αγρότες της ευρύτερης περιοχής -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.
Επισημαίνεται ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, δεν προτίθεται να προβούν σε αποκλεισμούς δρόμων, όπως επανειλημμένα ξεκαθάρισαν και αυτό που προκρίνεται-σύμφωνα με αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων σε περιοχές των Σερρών, Παγγαίου και Δράμας και Ελευθερούπολη και περιοχές των Σερρών, όπως Αχινού, Μαυροθάλασσας και Δήμου Νέας Ζίχνης- είναι η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου στην 10η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτοροφίας και Πτηνοτροφίας "Ζοοtechnia" που ανοίγει τις πύλες της στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι αγρότες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν, "παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων".
Αγροτικά μπλόκα και στη Δυτική Μακεδονία από Δευτέρα
Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 το βράδυ και στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.
«Οι όποιες πιέσεις ασκούνται ήδη απο πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων να μην κατευθυνθούμε με τα τρακτέρ μας σε συγκεκριμένα σημεία, δεν θα ανακόψει την ορμή μας», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στήσουμε τα μπλόκα μας όπου εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κρίνουμε ότι πρέπει να στηθούν».
Υπενθύμισε ότι οι αγρότες της Καστοριάς, αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο 'Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, διευρύνθηκε στα 15 μέλη, απο 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα.
πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αίμα από την μύτη: Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει

Ρινορραγία είναι η αιμορραγία από την μύτη. Είναι κάτι σύνηθες, που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αν εσείς, ή σε κάποιο δικό σας άτομο, έχει ρινορραγία, τότε είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα σωστά βήματα για να τη σταματήσετε.

Στον καθένα μπορεί να συμβεί να δει να τρέχει αίμα από την μύτη του. Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

Καιρός: Κρύο και βροχές το Σαββατοκύριακο!

Κακός θα είναι ο καιρός σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο ενώ σε κάποιες περιοχές αναμένονται βροχές. Ωστόσο, η θερμοκρασία αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει την ανηφόρα.

Ειδικότερα, Σάββατο (28.01.2017)
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια. Στα δυτικά οι νεφώσεις βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο.
ΑΝΕΜΟΙ: Στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά και στα βόρεια ισχυρός.
Κυριακή (29.01.2017)
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα Δυτικά, κεντρικά και νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
ΑΝΕΜΟΙ: Στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά και στα βόρεια ισχυρός.
Δευτέρα (30.01.2017)
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και τα νότια και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια- παραθαλάσσια. Λίγα χιόνια στα ορεινά και στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά.
ΑΝΕΜΟΙ: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.
Τρίτη (31.01.2017) και Τετάρτη (01.02.2017)
ΚΑΙΡΟΣ: Στα ανατολικά και νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017

ΔΟΕ ''Επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Άμεση ανάγκη για έκτακτο κονδύλιο θέρμανσης''


Αρ. Πρωτ. 1071
Αθήνα 27/01/2017
Προς
1. Τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Σκουρλέτη Πάνο 
2. Τον Υπουργό Παιδείας 
κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο
Κοιν.
Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.

  Θέμα: Επιτακτική η ανάγκη κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων. Άμεση ανάγκη για έκτακτο κονδύλιο θέρμανσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει και αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα που αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών στα σχολεία οι οποίες εφαρμόζονται εδώ και χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.
διαρκής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων,με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Τα ποσά που διατίθενται στις σχολικές μονάδες σε καμία περίπτωση δεν αρκούν ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, υλικά καθαρισμού, γραφική ύλη, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο).
Φέτος, η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολικών μονάδων λειτουργεί δίχως την απαιτούμενη θέρμανση αφού τα (ούτως ή άλλως) λιγοστά κονδύλια, δεν επιτρέπουν την πλήρη θέρμανση των κτηρίων που παραμένουν σε λειτουργία από τις 7.00 π.μ. μέχρι και τις 4.00 μ.μ., με τα προβλήματα να γίνονται δραματικά στις περιοχές που έχουν υποστεί, κυριολεκτικά, την επέλαση του χιονιά.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί επιβεβλημένη την χορήγηση έκτακτου κονδυλίου θέρμανσης για τις σχολικές μονάδες ως ένα πρώτο άμεσο βήμα. Η πλήρης κάλυψη των αναγκών λειτουργίας   των σχολείων παραμένει το καίριο ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί εάν και όταν αποφασίσει να στηρίξει στην πράξη το δημόσιο σχολείο.  

ΔΟΕ '' Συμπαράσταση στο διωκόμενο συνάδελφο Σεραφείμ Ρίζο''Αθήνα 27/01/2017
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.
 Θέμα: Συμπαράσταση στο  διωκόμενο συνάδελφο Σεραφείμ Ρίζο
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει τη στήριξή του στο συνάδελφο Σεραφείμ Ρίζο, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων,  που  δικάζεται στις 31 Ιανουαρίου μετά από μήνυση της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία ότι «παρακίνησε άγνωστα άτομα να χτυπήσουν μέλος της  τον Ιούνιο του 2012».
            Εκείνη την περίοδο, που υπήρχαν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια, μέλη της  Χρυσής Αυγής οργάνωναν επιθέσεις στην πόλη των Χανίων προσπαθώντας  να  τρομοκρατήσουν  όποιον συμμετείχε σε αυτές.  Με τη μήνυση αυτή προσπαθεί να παρουσιαστεί αντί για θύτης ως «θύμα», σύμφωνα με την προσφιλή τακτική της.
            Είναι προκλητική η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να αντιστρέψει και να συσκοτίσει την πραγματικότητα στήνοντας μηνύσεις, και μάλιστα σε μια περίοδο που μέλη της με επικεφαλής τον  υπόδικο βουλευτή της Γιάννης Λαγό εισβάλλει σε σχολείο στο Πέραμα και επιτίθενται σε εκπαιδευτικούς και γονείς για να μην υποδεχθούν  παιδιά προσφύγων ως μαθητές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την καταδίκη του συναδέλφου μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να στήνεται από πλευράς τους  βιομηχανία διώξεων.
Απαιτούμε την άμεση παύση της δίωξης και την απαλλαγή του συναδέλφου.
Από τη Δ.Ο.Ε.

ΔΟΕ '' Θέμα: Ενέργειες Διευθυντών Εκπαίδευσης σε σχέση με τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών''

Αρ. Πρωτ. 1070
Αθήνα 27/01/2017
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.
 Θέμα: Ενέργειες Διευθυντών Εκπαίδευσης σε σχέση  με τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ θεωρεί απαράδεκτες τις ενέργειες ορισμένων Διευθυντών Π.Ε. οι οποίοι υπερβαίνοντας τα όρια των αρμοδιοτήτων τους ζητούν από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων να αναφέρουν εγγράφως πώς θα εορτάσουν την ημέρα των Τριών Ιεραρχών.
Στο άρθρο 4 του Π.Δ. 201/1998 με τίτλο «Διακοπές- αργίες- εορταστικές εκδηλώσεις» αναγράφεται ρητά ότι «Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν …την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό».
Αν και η  «διευκρινιστική»  (που μόνο ωε τέτοια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) εγκύκλιος που εξέδωσε φέτος το Υπουργείο Παιδείας δημιούργησε μεγάλη σύγχυση σε σχέση με το ζήτημα το οποίο ρυθμίζεται ξεκάθαρα από το Π.Δ., η παραπάνω ενέργεια δε στηρίζεται ούτε καν σε αυτήν και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις προθέσεις και επιδιώξεις των συντακτών της.
Καλούμε τους Διευθυντές Π.Ε. να εστιάσουν στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και να μην προβαίνουν σε ενέργειες εκτός των αρμοδιοτήτων τους που δημιουργούν κλίμα ελέγχου και αυταρχισμού. Προσλήψεις 66 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ03 και ΠΕ04.01.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης για την Παράλληλη Στήριξη

Από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2016-2017, προσλαμβάνονται 25 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ03 και ΠΕ04.01.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ για την Παράλληλη Στήριξη, ως προσωρινοί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δεύτερα 30 έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση των Προϊσταμένων των οικείων Δ/νσεων σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους (2016-2017) βάσει των ισχυουσών διατάξεων.
Επίσης από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2016-2017, προσλαμβάνονται 41 εκπαιδευτικοί ΕΑΕ κλάδων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ03 και ΠΕ04.01.50 στη Β/θμια Εκπαίδευση ως προσωρινοί αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης με ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σχολικό έτος 2016-2017» με κωδικό ΟΠΣ 5001960 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» για το διδακτικό έτος 2016-2017.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από τη Δεύτερα 30 έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση των Προϊσταμένων των οικείων Δ/νσεων σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους (2016-2017) βάσει των ισχυουσών διατάξεων.

Προαιρετική η συμμετοχή των μαθητών στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

Επιτροπή για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου

Καταθέσεις: Θα γίνεται έλεγχος και μέσω του περιουσιολογίου

Στο μάτι της εφορίας μπαίνουν άλλη μία φορά οι καταθέσεις. Τώρα αυτό γίνεται μέσω της αναγραφής τους στο περιουσιολόγιο το οποίο, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών προορίζεται για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο του ¨πόθεν έσχες¨.

Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών γνωστοποιεί απάντηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου σε κοινοβουλευτική ερώτηση, σύμφωνα με την οποία:
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων.
Για το σκοπό αυτό θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010.
Το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι συνταρακτικά καινούριο αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση “οι πληροφορίες για τις καταθέσεις και άλλα επενδυτικά προϊόντα που κατέχουν οι φορολογούμενοι είναι ούτως ή άλλως διαθέσιμες στις φορολογικές αρχές”.

Πίεση αίματος: Παράγοντες που την αυξάνουν εκτός από το αλάτι [λίστα]

Ο νούμερο ένα εχθρός της αρτηριακής πίεσης είναι γνωστό σε όλους ότι είναι το αλάτι. Πολυετείς επιστημονικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως όσοι καταναλώνουν πολύ αλάτι στην διατροφή τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εκτός όμως από το αλάτι ποιοι άλλοι παράγοντες ενοχοποιούνται για την υψηλή πίεση του αίματος;
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Τέλος το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ! Έρχεται καινούργιο

Ως τις 4 Απριλίου θα... ζήσει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, έτσι όπως το ξέρουμε. Από 'κει και ύστερα θα πάψεςι να κυκλοφορεί με τη μορφή που το ξέρουμε, θα αντικατασταθεί, για λόγους ασφαλείας από νέο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία (πάνω από 19 δισεκατομμύρια κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016).
Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία περίπου 353.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, δηλαδή σημειώθηκε ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2016 και μείωση κατά 20,7% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Από τότε που εκδόθηκε η πρώτη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ, το Ευρωσύστημα - δηλ. η ΕΚΤ και οι 19 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ - παροτρύνει τους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν. Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.
Στο διάστημα αυτό παρατηρήθηκαν τα εξής:
● Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
● Η πλειονότητα (93,6%) των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκαν σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 5,4% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 1% εντοπίστηκε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Νέος θεσμός Μεταλυκειακού έτους - Τι αλλάζει σε ΕΠΑΛ και ΙΕΚ

ΟΑΕΔ κοινωφελής εργασία - Παράταση για τις αιτήσεις στο oaed.gr

Εκτός Περιουσιολογίου οι καταθέσεις και οι μετοχές

Παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών

Τι προτείνει το ΙΕΠ για τις αλλαγές σε Λύκειο και απολυτήριο

Οι επιπλοκές του διαβήτη προκαλούν περισσότερους θανάτους απ΄ ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα

Η άγνωστη εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων

Αλέξανδρος Μωυσής
Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944 - Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού

Εκδόσεις Καπόν, 2016,
σελ. 240, τιμή 49,50 ευρώ

Τον Φεβρουάριο του 1929 η λίμνη Παμβώτιδα είχε παγώσει. Ηταν ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο και οι νέοι και οι νέες της πόλης των Ιωαννίνων πόζαραν πάνω στο στερεοποιημένο νερό με αδέξιο τρόπο, αν και εμφανώς ενθουσιασμένοι. Ανάμεσά τους και σε πρώτο πλάνο μια κοπέλα με ένα όμορφο εμπριμέ παλτό, η 18χρονη Νέλλυ Λεβή, έδειχνε περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ποιος ξέρει, ίσως να ένιωθε άνετα επειδή κοιτούσε προς έναν φακό πίσω από τον οποίο βρισκόταν ο θείος της Νισήμ, ο ακούραστος «καταγραφέας» της ζωής της οικογένειας και της πόλης. Δεν θα μπορούσε κανείς τους να το φανταστεί ότι χάρη στο χόμπι του θα έδινε κάποτε τη δυνατότητα σε έναν απόγονό του να ανασυστήσει την ιστορία της οικογένειάς τους, όταν όλοι πίστευαν πως είχε αφανιστεί ακριβώς όπως και τα μέλη της στο Αουσβιτς. Είναι πράγματι εντυπωσιακό το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο Αλέξανδρος Μωυσής στο λεύκωμα «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944 - Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν. Είναι εξίσου συγκινητική η ιστορία που κατέστησε δυνατή αυτή την έκδοση, το μικρό «θαύμα» που του επέτρεψε να ανακαλύψει τη ζωή μέσα στις φωτογραφίες.

Ο Νισήμ Δ. Λεβής  (1875-1944) στον τίτλο του βιβλίου ήταν ένας γιατρός από τα Ιωάννινα ο οποίος προερχόταν από εύπορη οικογένεια της πόλης. Με σπουδές ιατρικής στο Παρίσι, επέλεξε να γυρίσει στην Ελλάδα το 1904 και να εγκατασταθεί στη γενέθλια πόλη του. Ηταν ένας γιατρός δημοφιλής καθώς φρόντιζε για τη δωρεάν περίθαλψη των απόρων μία φορά την εβδομάδα ενώ υπηρέτησε τον Ελληνικό Στρατό και παρασημοφορήθηκε όταν τα Γιάννενα ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Ηταν ένας αστός της εποχής του με χόμπι τη φωτογραφία και τα αυτοκίνητα ο οποίος φωτογράφιζε την οικογένειά του στα Ιωάννινα, στις περιηγήσεις τους στην Ελλάδα και στη Δυτική Ευρώπη με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και τα ταξίδια αναψυχής στη Γαλλία σε μια εποχή όπου οι μετακινήσεις σε άλλες χώρες γίνονταν με μουλάρι, καράβι και τρένο. Ωστόσο, κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα, τους γάμους τους, τις εξορμήσεις στην εξοχή και το θαλάσσια λουτρά του Φαλήρου στην πρώτη δεκαετία του αιώνα, αποτύπωσε μια ολόκληρη εποχή από την τελευταία δεκαπενταετία της οθωμανικής κυριαρχίας στα Ιωάννινα ως το 1930 περίπου. Αναπόφευκτα απαθανάτισε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, κυρίως εκείνα που μεταμόρφωσαν τα τοπία στα άλλοτε οθωμανικά Γιάννενα. Οπως την επανάσταση των Νεοτούρκων, την οικονομική αναταραχή πριν από τους Βαλκανικούς Πολέμους, την πολιορκία στο Μπιζάνι, την είσοδο του Ελληνικού Στρατού και τις διπλωματικές μηχανορραφίες σχετικά με τη μεταπολεμική τύχη της Βόρειας και της Νότιας Ηπείρου και βεβαίως την καθημερινή ζωή των κατοίκων, χριστιανών, Εβραίων και μουσουλμάνων. Μέσα από τα ασπρόμαυρα κάδρα του Νισήμ Λεβή βλέπουμε για παράδειγμα τον στολισμό στη συμβολή των σημερινών οδών Αβέρωφ και Γιοσέφ Ελιγιά για την υποδοχή του διαδόχου Κωνσταντίνου το 1913, στο πλαίσιο της οποίας καθεμία από τις θρησκευτικές ομάδες της πόλης τέλεσε ειδική λειτουργία στον ναό ή το τέμπλο της για να τον υποδεχθεί.

Οταν η αστική τάξη ονειρευόταν

Η αίσθηση που αναδύεται ωστόσο πιο έντονα από τις εικόνες είναι ότι οι φωτογραφίες καταγράφουν τη βιωμένη εμπειρία του ευρωπαϊκού αστικού πολιτισμού μέσα από μια επιφανή εβραϊκή οικογένεια της πόλης. «Το αστικό καθεστώς: Το 1920, όταν πια η οθωμανική και οι άλλες αυτοκρατορίες αποτελούσαν παρελθόν, ο μπολσεβικισμός της Αριστεράς και ο φασισμός της Δεξιάς απείλησαν τα θεμέλια της αστικής τάξης. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να διασωθεί από τις τρικυμίες επαναστάσεων, συνταγματικών αναταραχών και πολέμων, με την εμπιστοσύνη ότι η Ιστορία θα τρέξει πάλι μπροστά, και θα επιτελέσει για άλλη μια φορά το ιερό της χρέος, να συμφιλιώσει δηλαδή τον άνθρωπο με κάθε εκσυγχρονισμό διά μέσου της εφαρμογής των λατρεμένων αξιών της. Ο φακός του Νισήμ καταγράφει πολλές στιγμές που μεταφέρουν αυτήν ακριβώς την εμπιστοσύνη» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και συγγραφέας Μαρκ Μαζάουερ. Η ίδια η στερεοσκοπική φωτογραφία, μια τεχνική με την οποία η κάμερα έπαιρνε δύο ταυτόχρονα φωτογραφίες της ίδιας σκηνής από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες που αναπαριστούσαν τις θέσεις των δύο ματιών, ήταν ένα μέσο με το οποίο η αστική τάξη μπορούσε να θαυμάσει μακρινούς πολιτισμούς έτσι όπως έδινε την εντύπωση του βάθους πεδίου και σχεδόν τρισδιάστατη άποψη του φωτογραφιζόμενου αντικειμένου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο προβολέας στερεοσκοπικών διαφανειών τύπου Taxiphote Jules Richard που είχε στην κατοχή της η οικογένεια έμελλε να γίνει η αφορμή χάρη στην οποία το πλούσιο αυτό φωτογραφικό υλικό ήρθε στην επιφάνεια όταν όλοι πίστευαν ότι είχε χαθεί.

Το μυστικό του προβολέα

Γιατί η ιστορία της οικογένειας του Νισήμ Λεβή, όπως και των περισσότερων Εβραίων της πόλης, σταματάει απότομα το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Αυτό που μένει πίσω στην πόλη είναι τo τριώροφο σπίτι της οικογένειας, το οποίο είχε χτιστεί επί της οδού Κουντουριώτου τον 19ο αιώνα από τον προπάππο της γιαγιάς του Αλέξανδρου Μωυσή, Δαβιτσών Εφέντη Λεβή, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και για ένα σύντομο διάστημα βουλευτής, ένας από τους τέσσερις Εβραίους που συνολικά συμμετείχαν στη βραχύβια οθωμανική Βουλή του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ το 1877. Οταν την επισκέφθηκε η Γιέτη Λεβή, η γιαγιά του Αλέξανδρου Μωυσή, λίγο μετά το τέλος του πολέμου, τη βρήκε λεηλατημένη και καμένη με μόνο την πρόσοψή της να στέκει όρθια και να θυμίζει αμυδρά το παρελθόν και την ευμάρεια των κατοίκων της.

Η ίδια είχε γλιτώσει μαζί με τον άνδρα της γιατί είχαν καταφέρει να κρυφτούν στην Αθήνα και επισκεπτόταν την πόλη για να βρει κάτι που θα τη βοηθούσε να διατηρήσει τη μνήμη της οικογένειάς της ζωντανή και για τις επόμενες γενιές. Δεν είχε μείνει τίποτα. Καθώς όμως γύριζε στο ξενοδοχείο της απογοητευμένη, άκουσε έναν πλανόδιο μικροπωλητή να διαλαλεί «Ενα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!» και να καλεί τους περαστικούς να κοιτάξουν μέσα σε ένα μεγάλο ξύλινο κουτί κάποιες στερεοσκοπικές γυάλινες πλάκες.

Προς έκπληξή της διαπίστωσε ότι ο προβολέας που είχε ο μικροπωλητής μαζί με τις πλάκες προερχόταν από το λεηλατημένο σπίτι των Λεβή. Κάπως έτσι έφτασε το υλικό ύστερα από χρόνια στα χέρια του γιου της Γιέτης, Ραφαήλ Μωυσή, ο οποίος αποφάσισε μαζί με τον γιο του, Αλέξανδρο, να το τακτοποιήσουν και να ταυτοποιήσουν τα πρόσωπα και τις τοποθεσίες. Δεν ήταν και τόσο εύκολο. Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες με τα  στιγμιότυπα από τη ζωή της οικογένειας Λεβή των Ιωαννίνων ήταν περισσότερες από 500 και τα πρόσωπα σε αυτές είχαν πεθάνει από καιρό. Ωστόσο, πατέρας Ραφαήλ και γιος Αλέξανδρος αποφάσισαν το 2012 να ξεκινήσουν τη διαχείριση αυτού του μοναδικού κληροδοτήματος και να αναγνωρίσουν τα μέρη, τα πρόσωπα και τις χρονολογίες των λήψεων.

Προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους βασίστηκαν κατ' αρχάς στην αναγνώριση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μωυσής, η σκεπή του τζαμιού Μπαϊρακλί στα Ιωάννινα καταστράφηκε σε καταιγίδα τον Νοέμβριο του 1912. Οταν διακρίνεται σε φωτογραφία, η λήψη έχει γίνει νωρίτερα.

Επειτα, αξιόπιστες πληροφορίες έδωσαν και τα ενδυματολογικά στοιχεία, καθώς μετά το 1913 και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων σπάνια έβλεπε κανείς φέσι σε αντρικό κεφάλι, ενώ αντίστοιχα οι γυναικείοι αστράγαλοι δεν αποκαλύπτονταν πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, δεδομένου ότι σώθηκαν και ορισμένες χειρόγραφες κάρτες με λίστες-ευρετήρια τις οποίες είχε συντάξει ο Νισήμ, πατέρας και γιος κατάφεραν να προσδιορίσουν με μεγάλη ακρίβεια τις συντεταγμένες των φωτογραφιών με αποτέλεσμα το υλικό τελικά να αποτελεί ένα αξιόπιστο ιστορικό, κοινωνικό και ανθρωπολογικό πανόραμα της μακρινής εκείνης εποχής.

Η τελευταία εικόνα

Βέβαια, για τον Μωυσή και τον πατέρα του το βιβλίο παρουσιάζει πρωτίστως την ιστορία της οικογένειάς τους καθώς τα μέλη της γεννιούνται, μεγαλώνουν, παντρεύονται και ονειρεύονται το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ανθρωποι με πρόσωπα και ιστορία και όχι απλώς «μια λίστα ονομάτων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος», όπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Μωυσής. Η λίστα η κανονική, αυτή που περιλαμβάνει τα  περίπου ογδόντα ονόματα της οικογένειας όπως εμφανίζονται στις αναμνηστικές πλάκες με τους Ιωαννίτες-θύματα του Ολοκαυτώματος, βρίσκεται στην Εβραϊκή Συναγωνή Ιωαννίνων και παρατίθεται μέσα από μια πρόσφατη φωτογραφία στο τέλος του βιβλίου. Αμέσως μετά ακολουθεί «η τελευταία εικόνα», η στιγμή που γυναίκες, άνδρες και παιδιά ανεβαίνουν σε φορτηγά κοντά την πλατεία Μαβίλη και στο σπίτι της οικογένειας Λεβή για να απομακρυνθούν από την πόλη στις 25 Μαρτίου 1944. Δεν την τράβηξε ο Νισήμ Λεβής, για τον απλούστατο λόγο ότι είχε επιβιβαστεί και ο ίδιος σε ένα από αυτά μαζί με την οικογένειά του. Αρχικά σε ένα φορτηγό στα Ιωάννινα,  μετά σε ένα τρένο για τη Λάρισα και εν συνεχεία στο Αουσβιτς όπου θανατώθηκαν όλοι τους λίγες ημέρες αργότερα. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά, οι ίδιοι που κοιτούσαν τον φακό μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα ανέμελοι, αδέξιοι και φαινομενικά  ευτυχισμένοι.

Θα τα μαζέψει κανείς;…

dentro dora
Το σχέδιο του Δήμου για την καινοτομία και την εξωστρέφεια της πόλης, προφανώς παραμένει σε πλήρη εφαρμογή... Και μάλλον οι υπεύθυνοι πιστεύουν, ότι στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι κάτοικοι της πόλης είναι ενθουσιασμένοι από τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της κεντρικής πλατείας..
Μπορεί επίσης να πιστεύουν ότι εξακολουθεί να προσελκύει επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, ίσως και την Ευρώπη!
Έτσι, παρότι ο Ιανουάριος οδεύει προς το τέλος του, το δέντρο εξακολουθεί να στέκει περήφανο και δίπλα τους οι σιδεροκατασκευές που βαφτίστηκαν «περίγραμμα των δώρων».
Κατά πως δείχνουν τα πράγματα ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος θα συνοδεύει μέχρι τις... Απόκριες.. Μην μπούμε και σε επιπλέον έξοδα..
Στο ερώτημα δε των κατοίκων, αν θα τα μαζέψει κανείς, απάντηση δεν υπάρχει... Άλλωστε σε κάποια σημεία, καίνε ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια!

Ομάδες αίματος

Φωτογραφία του χρήστη Γεφυρα Αγαπης.

Moo0 Video Cutter - Πάρτε μόνο τα σημεία των βίντεο που θέλετε

Καιρός: Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια ως την Κρήτη

H αφίσα που μαθαίνει στα παιδιά να προστατεύονται από την σεξουαλική παρενόχληση

από Μαρία Κωνσταντοπούλου
 Κανένας γονιός δεν μπορεί να φανταστεί ότι το παιδί του θα πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, γι’ αυτό και πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να "αγγίξουμε" αυτό το ευαίσθητο θέμα. Όμως, αν δεν το κάνουμε εμείς, το παιδί δεν θα είναι σε θέση να προστατεύει τον εαυτό του, να ξεχωρίζει τι είναι σωστό και τι λάθος και να καταλαβαίνει ποιες συμπεριφορές των «μεγάλων» είναι επιτρεπτές και ποιες όχι. Ο πιο απλός τρόπος να του δείξουμε πώς να προφυλάσσει τον εαυτό του είναι να του δείξουμε… μια εξαιρετική αφίσα που κυκλοφορεί τελευταία με 4 απλούς και κατανοητούς κανόνες που πρέπει να ακολουθεί πιστά.
H αφίσα που μαθαίνει στα παιδιά να προστατεύονται από την σεξουαλική παρενόχληση
Το δίχτυ ασφαλείας που αποτελείται από τους «μεγάλους» που το παιδί εμπιστεύεται, τα σημάδια ότι αρχίζει να φοβάται, τα μυστικά που δεν πρέπει να κρατάει και τα απόκρυφα μέρη του σώματός του που πρέπει να προφυλάσσει είναι το περιεχόμενο των κανόνων.
Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει και ότι δεν πρέπει ν’ αφήνουν κανέναν να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα. Δείτε την αφίσα, εκτυπώστε την και κολλήστε την στο δωμάτιο του παιδιού:
Μην κάνετε τα «στραβά μάτια»! Προστατέψτε το παιδί σας για να μπορέσει κι αυτό να προστατέψει το σώμα, αλλά και την ψυχική του υγεία.
Πηγή: scarymomy.com

Τα 81 σχολεία για την επιμόρφωση και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης

Mε απόφαση του ΙΕΠ επιλέχθηκαν τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 210180/Δ2/08-12-2016 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και την ένταξη των παρακάτω σχολείων (Πίνακες Α και Β) στη δράση «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση». Οι εκπαιδευτικοί αυτών των σχολείων θα συμμετάσχουν σε όλες τις δράσεις που περιγράφονται στη σχετική πρόσκληση.
Τα επιλεγμένα 81 σχολεία και τα επιλαχόντα στο παρακάτω αρχείο:
ΣΧΟΛΕΙΑ-ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 
πηγή: xenesglosses.eu

Βασιλικός πολτός: Θέλει προσοχή – Οφέλη, χρήση, παρενέργειες και δοσολογία

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες λευκό έκκρισμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας. Ο βασιλικός πολτός είναι η κύρια τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο βασιλικός πολτός συμβάλλει στο να γίνει πιο μεγάλο ένα παιδί, ενώ αυξάνει την γονιμότητα και την μακροζωία. Σε πολλές χώρες, ο βασιλικός πολτός έχει προωθηθεί ευρέως ως ένα εμπορικά διαθέσιμο φάρμακο, τρόφιμο, ακόμα και καλλυντικό (ως μαλακτική, ενυδατική και θρεπτική ουσία).

Βιταμίνη D: Πού θα την βρείτε – Πόση χρειάζεστε ανά ηλικία – Τι να προσέχετε

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

Υποθέτοντας ότι το άτομο δεν παίρνει παράγει καθόλου βιταμίνη D από τον ήλιο -και ταυτόχρονα ότι αυτό το άτομο παίρνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου- οι ειδικοί προτείνουν να παίρνει τις ακόλουθες ποσότητες της βιταμίνης D από τη διατροφή, ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

Eπίδομα θέρμανσης: Ημερομηνίες πληρωμών –Ποιοι θα προηγηθούν

Ως το τέλος του μήνα θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στην πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.
Όπως προβλέπεται και στη σχετική υπουργική απόφαση, το επίδομα θα πληρωθούν ως τις 31 Ιανουαρίου, οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει την αίτησή τους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ενώ εκείνοι που θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, θα το πληρωθούν ως τις 30 Ιουνίου του 2017.
Συνεπώς, όσοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης το περασμένο έτος και πριν το τέλος του υπέβαλαν και τη σχετική αίτηση στην ειδική εφαρμογή του taxis, το προσεχές διάστημα θα δουν –εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις-να πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους το επίδομα θέρμανσης.
Να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Μητρώο Δικαιούχων επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης λήγει στις 31 Μαΐου 2017, ενώ η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να γίνει ως τις 30 Απριλίου 2017

Δημόσιο: Πότε κόβεται η προσωπική διαφορά – Ποιες οι εξαιρέσεις

Με το νόμο για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ορίζονται τα εξής: (άρθρο 27) «Σε περίπτωση που από τις ρυθμίσεις των διατάξεων του νόμου αυτού προκύπτουν βασικός μισθός ή τακτικές μηνιαίες αποδοχές χαμηλότερες από αυτές που δικαιούνταν ο υπάλληλος στις 31.12.2015, η διάφορά διατηρείται ως προσωπική. Για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Το επίδομα αυτό λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς, μόνο στην περίπτωση που καταβάλλεται στις αποδοχές του υπαλλήλου τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά δεν προβλέπεται η εκ νέου χορήγηση του με την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος. Η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης. Τυχόν αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης καταβάλλεται στο ακέραιο».
Στους υπαλλήλους που ήταν προϊστάμενοι κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, αλλά λήγει η θητεία τους και πλέον κατά τον πρώτο μήνα έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων δεν ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου παύει και η χορήγηση του αντίστοιχου επιδόματος χωρίς να προστίθεται σε τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά ή να δημιουργεί νέα τέτοια.
Στην αντίθετη περίπτωση υπάλληλος που ασκεί πρώτη φορά καθήκοντα με την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου λαμβάνει το αντίστοιχο επίδομα θέσης ευθύνης χωρίς αυτό να επηρεάζει τις λοιπές αποδοχές του.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών (στην ενότητα Υπ. Οικ. Ερωτήσεις – Απαντήσεις) σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, γίνεται δεκτή η άποψη ότι στην περίπτωση χορήγησης οικογενειακής παροχής ή επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών, λόγω συνδρομής των όρων και των πραγματικών συνθηκών καταβολής τους, τα σχετικά ποσά δεν συμψηφίζονται με την υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Ακριβώς η ίδια διατύπωση έχει υιοθετήσει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο νόμος και συγκεκριμένα πάντα το άρθρο 27 αναφέρει ότι για τον υπολογισμό της προσωπικής διαφοράς δεν λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή παροχή και το επίδομα θέσης ευθύνης. Επίσης, η νέα αυτή προσωπική διάφορά μειώνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών του υπάλληλου πλην της χορήγησης επιδόματος θέσης ευθύνης και της προωθημένης εξέλιξης.
Ετσι, η μείωση της προσωπικής διαφοράς γίνεται από οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση των αποδοχών, εκτός από τις δύο περιοριστικά οριζόμενες περιπτώσεις:
  • τη χορήγηση του επιδόματος θέσης ευθύνης και
  • τη χορήγηση της προωθημένης εξέλιξης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το νόμο, δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ή απομακρυσμένων παραμεθορίων περιοχών.

Γεροβασίλη: Εκτός Δημοσίου οι συμβασιούχοι στις 31.12.2017

Διώρη διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας του ΑΣΕΠ

Τέλος εποχής για τις 3D τηλεοράσεις – Σταματούν την παραγωγή LG & Sony

Με τους χρήστες να μην έχουν αποδεχτεί την τεχνολογία 3D στις τηλεοράσεις φαίνεται να μπαίνει ένα τέλος σε αυτού του είδους την τεχνολογία. Με ανακοινώσεις τους, μάλιστα, τόσο η Sony όσο και η LG γνωστοποίησαν ότι σταματούν να παράγουν νέα μοντέλα.
Ο λόγος που οι 3D τηλεοράσεις σταματάνε να κυκλοφορούν είναι αρχικά οτι η τρισδιάστατη απεικόνιση δεν γνώρισε ποτέ ευρεία αποδοχή από τους καταναλωτές για χρήση στο σπίτι και πλέον το μία τηλεόραση αν υποστηρίζει ή όχι 3D δεν είναι βασικός παράγοντας για την αγορά της.
Έτσι, όλες οι μεγάλες εταιρίες σταματάνε, πλέον, την παραγωγή νέων μοντέλων με 3D λειτουργίες και δίνουν βάρος σε άλλες τεχνολογίες είναι η 4Κ ανάλυση και το HDR αφού όπως φαίνεται οι καταναλωτές ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το μέγεθος της τηλεόρασης την ποιότητα της εικόνας και του ήχου, προκειμένου να αγοράσουν μία νέα τηλεόραση.

Έτσι θα στηθούν τα 120 νέα ΚΕΠ για κόκκινα δάνεια -Το χρονοδιάγραμμα

ΔΕΗ: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για τη ρύθμιση οφειλών έως 500 ευρώ

Παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου δίνει με απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη ρύθμιση οφειλών έως 500 ευρώ.
Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι το «πάγωμα» των οφειλών  για ένα έτος και η παροχή έκπτωσης συνέπειας 10% εφόσον αποπληρώνονται κανονικά οι τρέχοντες λογαριασμοί.
Σε αυτή τη ρύθμιση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μπορούν να συμμετάσχουν επίσης και οι καταναλωτές που χρωστούν περισσότερα χρήματα στη ΔΕΗ.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 1,15 εκατομμύρια πελάτες με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Ποιους συμφέρει να επιλέξουν πρόωρη συνταξιοδότηση (παραδείγματα)

ΔΝΤ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο ακόμα και με πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία

Συμβουλές για την περίοδο των εκπτώσεων από τον Συνήγορο του Καταναλωτή

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ - Η διαδικασία για όσους δεν έχουν δηλώσει ακίνητα

Πού στήνονται τα μπλόκα αγροτών ανα την χώρα

Μετά το καλοκαίρι μπαίνουν σε εφαρμογή τα αναλογικά διόδια

Ορισμός και τοποθέτηση Προϊσταμένου στο Τμήμα Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου

Σας ενημερώνουμε ότι η κ. Νταλαούτη Παρασκευή (ΑΜ: 564758), Σχολική Σύμβουλος της 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, τοποθετείται Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής-Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου,

Κρίση πανικού: Συμπτώματα, διάρκεια και αντιμετώπιση σε 6 βήματα

Μια κρίση πανικού είναι μια απότομη κατάσταση με έντονα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα πανικού μπορεί να είναι τρομακτικά και πολλές φορές να συμβαίνουν ξαφνικά, χωρίς σαφή προειδοποίηση και αιτία.

Μαζί με τα ψυχολογικά συμπτώματα, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσετε και σωματικά συμπτώματα από την κρίση πανικού, όπως...

Βιταμίνη D: Πού θα την βρείτε – Πόση χρειάζεστε ανά ηλικία – Τι να προσέχετε

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής δομής των οστών.

Υποθέτοντας ότι το άτομο δεν παίρνει παράγει καθόλου βιταμίνη D από τον ήλιο -και ταυτόχρονα ότι αυτό το άτομο παίρνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου- οι ειδικοί προτείνουν να παίρνει τις ακόλουθες ποσότητες της βιταμίνης D από τη διατροφή, ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Νέο λύκειο: η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής

Υποχρεωτικά μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προχωρά στη διαδικασία ένταξης υποχρεωτικών μαθημάτων Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της χώρας.
Αυτό ανακοίνωσε , εγγράφως στη Βουλή, η Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας του υπουργείου Μεταφορών, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αναστάσιου Μεγαλομύστακα.
Οπως τονίζει το υπουργείο Μεταφορών:
Α. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η μη τήρηση των αντίστοιχων ορίων κατανάλωσης αποτελεί κατά κύριο λόγο ζήτημα παιδείας αλλά και έλλειψης σεβασμού προς την ίδια τη ζωή του ατόμου που οδηγεί αλλά και την ζωή των συνανθρώπων του, ενδεικτική της έλλειψης κουλτούρας οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.
Β. Στην Ελλάδα, την τελευταία δεκαετία περίπου κατά μέσο όρο 1.100 άνθρωποι σκοτώνονται ετησίως σε οδικά ατυχήματα. Για τη δεκαετία αυτή, οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν στα θανατηφόρα ατυχήματα ήταν η απόσπαση προσοχής (κυρίως χρήση τηλεφώνου κατά την οδήγηση), η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η υπερβολική ταχύτητα και η παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, ενώ το ποσοστό των νεκρών οδηγών που βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο  μικρότερο του 10%.

Νόμος 4440 για κινητικότητα και μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατά τη συνάντηση με την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, κατατέθηκε τροπολογία στη βουλή, σύμφωνα με την οποία καταργείται το μεταβατικό στάδιο του 4440/16 που όριζε ότι οι μετατάξεις που είχαν εγκριθεί με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι 30 Ιουνίου του 17.
Το μεταβατικό στάδιο επεκτείνεται επ' αόριστο.
Αυτό σημαίνει ότι οι μετατάξεις των εκπαιδευτικών που είχαν εγκριθεί από τα υπηρεσιακά συμβούλια, μέχρι την ψήφιση του 4440, μπορούν να υλοποιηθούν.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές!

- Στους Αντιπεριφερειάρχες η αρμοδιότητα για τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων
- Τι προβλέπει η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
- Ποιες Κυριακές επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων
Σε τριάντα ημέρες το χρόνο φτάνει η συνολική διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ενώ σε οκτώ ανέρχονται οι Κυριακές που επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων. Την αρμοδιότητα για τον ακριβή χρονικό προσδιορισμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, έχουν οι Αντιπεριφερειάρχες.
Την απόφασή τους οφείλουν να δημοσιοποιούν ως την 1 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, ενώ κατ΄ εξαίρεση για φέτος αυτό θα γίνει ως τις 22 Μαρτίου.
Αυτές οι τριάντα ημέρες μπορούν να κατανέμονται ελεύθερα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (πχ δύο δεκαπενθήμερα, ή τρία δεκαήμερα, ή έξι πενταήμερα κ.ο.κ) και θα πρέπει να περιλαμβάνουν δύο Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων . Πριν την έκδοση αυτής της απόφασης ο Αντιπεριφερειάρχης θα πρέπει με έγγραφό του να ζητήσει τη γνώμη των τοπικών εμπορικών συλλόγων και των εμπλεκόμενων επαγγελματικών οργανώσεων (πχ σύλλογοι ιδιωτικών υπαλλήλων) εντός ορισμένης εύλογης προθεσμίας και σε περίπτωση που αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, δύναται να εκδώσει την απόφαση χωρίς την παραπάνω γνώμη.
Σε περίπτωση που τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για το 2017 θα λάβουν χώρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Σε περίπτωση που εκδοθεί η απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, σε αυτή θα πρέπει να ορίζονται δύο Κυριακές εντός του συνόλου των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων,Αυτές τις δύο Κυριακές τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν από τις 11:00 μέχρι τις 20:00.
Αν η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για την κατανομή των τριάντα ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων μέσα στο έτος περιλαμβάνει περισσότερες από δύο Κυριακές, τότε, σε συνδυασμό με την εκδοθείσα απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, ισχύουν τα εξής:
- Η προαιρετική λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, επιτρέπεται μόνο δύο (2) Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αυτές οι δύο Κυριακές πρέπει να ορίζονται στην απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις.
- Τις υπόλοιπες Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, επιτρέπεται η λειτουργία όσων καταστημάτων πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 16 και μόνο στην περίπτωση που αυτές οι ημέρες περιλαμβάνονται στις Κυριακές για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί σχετική αιτιολογημένη απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που παρέχει η ίδια διάταξη.
Συνοπτικά, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οχτώ Κυριακές:
1) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.
2) Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.
3) Την Κυριακή των Βαΐων.
4) Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
5) Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, σε όσες Περιφερειακές Ενότητες δεν εκδοθεί η ανωτέρω απόφαση Αντιπεριφερειάρχη.
Σε όσες περιφερειακές ενότητες οι ενδιάμεσες εκπτώσεις προγραμματίζονται από τον Αντιπεριφερειάρχη, αυτές οι δύο Κυριακές θα ορίζονται ρητά στην απόφαση.

Καιρός: Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα από την Πέμπτη και... λίγα χιόνια!

- Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
- Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη
- Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη και χάρτες
Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη στη χώρα μας και από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους ενισχυμένους βοριάδες στο Αιγαίο, όπου τοπικά θα φτάσουν σε εντάσεις και τα 8 μποφόρ, την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και τα λίγα χιόνια στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές χωρίς όμως να είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, αιτία γι' αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση προς τα νότια πολικής προέλευσης αερίων μαζών από την περιοχή της Ουκρανίας, που όμως αν και αρκετά ψυχρές δεν έχουν ικανοποιητικά ποσά υγρασίας για να δώσουν πολλά φαινόμενα κι έτσι παρά τον μερικό εμπλουτισμό τους με υδρατμούς από την Μαύρη θάλασσα αλλά και το Αιγαίο θα φτάσουν στην περιοχή μας αρκετά ξηρές!
Έτσι λοιπόν από το απόγευμα της Πέμπτης και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και για λίγο την ανατολική Στερεά, για λίγο στην Εύβοια ακόμη και σε πεδινές περιοχές, ενώ στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά και χιονόνερο στα πεδινά.
Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Αττικής περιμένουμε την Πέμπτη, προς το βράδυ, λίγα χιόνια σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Κιθαιρώνα, ενώ πρόσκαιρα το ξημέρωμα της Παρασκευής ίσως δουν λίγες νιφάδες και τα βόρεια προάστια χωρίς όμως κάτι το αξιόλογο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής τα φαινόμενα σταματούν, με το κρύο, όμως, αρκετά αισθητό παρά τα διαστήματα με ηλιοφάνεια.
Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε την Πέμπτη λίγες ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμη και στην πόλη χωρίς κάτι το αξιόλογο ενώ την Παρασκευή προοδευτικά θα βγει ήλιος με “δόντια” μιας και το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό.

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017

Ένας νέος τρόπος να πλέκεις: Ο Πέτρος Βρέλλης «υφαίνει» πορτρέτα του Ελ Γκρέκο με μια εντελώς καινούρια μέθοδο

Προσοχή: Εταιρεία σας τηλεφωνεί και σας χρεώνει

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για την «αναδιάρθρωση» της δημόσιας εκπαίδευσης και η απάντηση του Κλάδου


Αρ. Πρωτ. 1069
Αθήνα 25/01/2017
Προς
Τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε.
 ΘΕΜΑ: Ο σχεδιασμός  του Υπουργείου Παιδείας για την «αναδιάρθρωση» της δημόσιας εκπαίδευσης και η απάντηση του Κλάδου  

Δύο, σχεδόν, μήνες έχουν περάσει από την «ημιεθιμοτυπική» (όπως ο ίδιος ο Υπουργός τη χαρακτήρισε) συνάντηση τον εκπαιδευτικών ομοσπονδιών με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οι «θεματικές» συναντήσεις όπου θα συζητούνταν αναλυτικά τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης που ανακοίνωσε τότε ο νέος Υπουργός (με άμεση έναρξη είχε πει) δεν άρχισαν, φυσικά, ποτέ. Αντίθετα, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να υλοποιεί τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία και τη ριζική αναδιάρθρωση της δομής του Δημόσιου Σχολείου.
Η γενίκευση του νέου ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου που έχει ήδη οδηγήσει σε απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και σε σχεδιασμούς για συρρίκνωση και οργανικών θέσεων, προχωρά δίχως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λαμβάνει υπόψη την πλήρη αντίθεση του Κλάδου που εκδηλώθηκε με σειρά κινητοποιήσεων (ακόμη και σε νομικό επίπεδο με αιτήσεις ακύρωσής τους στο ΣτΕ - εκ των οποίων αυτή της προσχολικής αγωγής «μυστηριωδώς» δεν εκδικάστηκε στις 13/1/2017 όπως ήταν προγραμματισμένο).
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων δρομολογούνται (όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας αν και καμία συζήτηση δεν έγινε επ’ αυτών) δρομολογούνται όπως και το σύνολο των  νομοθετικών ρυθμίσεων, με βάση τα πορίσματα του Εθνικού διαλόγου (αυτονομία της Σχολικής Μονάδας, ριζικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα και αλλαγές στις υπηρεσιακές μεταβολές και στα Π. Δ. 50 και 100).
Ταυτόχρονα, αν και στην συνάντηση γνωριμίας με τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε., ο κ. Γαβρόγλου, σαφέστατα είπε ότι οι 20.000 διορισμοί για τους οποίους μιλούσε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να γίνουν για να προχωρήσει, στη συνέχεια,  ακόμη πιο πέρα και να ξεκαθαρίσει ότι τα όποια κονδύλια για διορισμούς συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή της αξιολόγησης, προσφάτως «θυμήθηκε» το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και μάλιστα εντός του 2017, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι μόνιμοι διορισμοί δεν πρόκειται να γίνουν, αφού πέρα από την «απαγόρευση» μέχρι το τέλος του 2017 η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η πιστή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας και της συρρίκνωσης των οργανικών θέσεων ενώ η συζήτηση για τον τρόπο πρόσληψης έχει ως σκοπό να δημιουργήσεις τεχνητές αντιπαραθέσεις σε τμήματα του κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο, παρά το θετικό στοιχείο της έναρξης της συζήτησης για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων κάτι που είναι αποτέλεσμα της πίεσης της Δ.Ο.Ε. στην επιτροπή υπηρεσιακών μεταβολών του Υπουργείου, η όλη συζήτηση έντεχνα αποκρύπτει την ουσία, ότι δηλαδή με την ακολουθούμενη πολιτική δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα για την πραγματοποίηση της όποιας μετάθεσης (ιδιαίτερα βόρεια της Αττικής).
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η δημοσιοποίηση σε αυτό το χρονικό σημείο της έκθεσης του Σ.Ε.Δ.Δ. (η οποία υπάρχει από την άνοιξη του 2016) σύμφωνα με την οποία οι «υποχρεωτικές» μετατάξεις των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν το 2013 από τη Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση, ήταν παράνομες και με την οποία το Σ.Ε.Δ.Δ. εισηγείται την ανάκλησή τους. Η έκθεση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει τα όσα, μάταια, έλεγε τότε η Δ.Ο.Ε. μόνο που το πράττει έπειτα από 3 και πλέον χρόνια και αντί να έρχεται να αποκαταστήσει  τις, τότε, αδικίες, δημιουργεί νέες. Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της δημοσιοποίησης της έκθεσης σε χρόνο που η απόδοση οργανικών θέσεων θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει; 
Είναι σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει λάβει υπόψη του τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος. Το μόνο που επιδιώκει είναι η συναίνεση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας στις αντιεκπαιδευτικές της πολιτικές, για την προώθηση των επιλογών της κυβέρνησης με "μεταρρυθμίσεις" που υλοποιούν δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου και  κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.  Η κατεύθυνση για «ορθολογική» διαχείριση υλικών και ανθρώπινων πόρων είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική και μεταφράζεται σε λειτουργία των σχολείων σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, με μείωση προσωπικού και εργασιακή ευελιξία, ένταση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, κακοπληρωμένους, εξαντλημένους και τρομοκρατημένους εκπαιδευτικούς.
Όλα τα παραπάνω γίνονται εν μέσω των «διαπραγματεύσεων» της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, για «κόφτη» διαρκείας και μετά το 2018, για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% που θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος των εργαζομένων.
Σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση για τη δημόσια εκπαίδευση και τους εργαζόμενους συνολικά επιβάλλεται η  διαμόρφωση ενός πανεκπαιδευτικού συντονισμού καθώς κι ενός διευρυμένου μετώπου για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των  εργαζομένων και των ανέργων και την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και μνημονιακών πολιτικών με έμφαση, από την πλευρά μας, στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.
Οι εκπαιδευτικοί  της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο με αγώνα για την  ποιοτική του αναβάθμιση, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις για τους μαθητές και με  σταθερή και μόνιμη εργασία για τους εκπαιδευτικούς.
Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. καλεί  σ’ αυτή τη φάση τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να ορίσουν Γενικές Συνελεύσεις μέσα στον Φεβρουάριο όπου θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω και  θα οργανωθεί η πάλη και ο αγώνας του κλάδου για τη συνέχεια, με βασικές αιχμές:
  • Τη  συμμετοχή σε δράσεις που θα οργανωθούν  με την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης της μεσοπρόθεσμης έκθεσης του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που θα αποφασιστούν στο Eurogroup.
  • Δράσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις από τους κατά τόπους συλλόγους για τα θέματα των κενών, του ολοήμερου, της σίτισης κλπ.
  • Πρωτοβουλίες στήριξης των σχολείων εκείνων που θα υποδεχθούν προσφυγόπουλα το επόμενο διάστημα, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα εκπαιδευτικοί και γονείς.