Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται ο εξειδικευμένος υπολογισμός για κάθε όχημα – Καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια

- Ειδική εφαρμογή που θα επιτρέπει υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για κάθε όχημα επεξεργάζεται το υπουργείου
- Καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια και αντίστοιχοι συντελεστές
- Τι θα αλλάξει από το 2018 στα τέλη κυκλοφορίας
- “Να αρθούν οι αδικίες του τρέχοντος συστήματος” θέλει το υπουργείο Οικονομικών
Τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ. με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας) επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη η επεξεργασία του νέου συστήματος για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2018 με στόχο την υιοθέτηση και εφαρμογή «ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας» ώστε «να αρθούν σε μεγάλο βαθμό οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος», επισημαίνει η υφυπουργός.
Η κ. Παπανάτσιου δεν αποκλείει για φέτος και εφόσον συντρέχουν λόγοι να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ισχύει ρύθμιση παρόμοια με την περυσινή για την πληρωμή των τελών για μέρος του έτους. Διευκρινίζει πάντως ότι δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσει σε μία μόνιμη ρύθμιση για την πληρωμή των τελών ανάλογα με τον χρόνο κυκλοφορίας των οχημάτων κατ' έτος.
Η υφυπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS στην αγορά θα γίνει σε τρία κύματα και ότι εξετάζεται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή η πώληση καπνικών προϊόντων, τα περίπτερα, τα ψιλικά καθώς και μικρά κα απομονωμένα μέρη. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου το ποσοστό κέρδους είναι ιδιαίτερα χαμηλό και το κόστος των συναλλαγών μέσω POS αναλογικά υψηλό.
Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκτός από τη σύνδεσή τους με χτίσιμο του αφορολόγητου, η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύντομα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τη λοταρία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει: «Σε μείωση των φόρων θα προχωρήσουμε στο βαθμό που οι θεσμοί θα δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησής μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Προτεραιότητα έχει η μείωση των φόρων που θα έχει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα και παράλληλα το μεγαλύτερο αποτύπωμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, δεδομένου ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί την πρότασή μας, αλλά πάντως καταρχήν εννοούμαι τους έμμεσους φόρους».
Τέλος, τονίζει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα άλλων φορολογικών μέτρων για το παρόν πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του αφορολόγητου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι 6 τροφές που καθαρίζουν καλύτερα τους πνεύμονες από τη νικοτίνη

Η νικοτίνη προκαλεί ταχεία αύξηση της πίεσης του αίματος και σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα, η επίδραση της νικοτίνης μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

Η υγιεινή διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε τη νικοτίνη από τον οργανισμό σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει και να απομακρύνει με φυσικό τρόπο τα κατάλοιπα της νικοτίνης.

Ο Κουραμπάς… των ξένων

Αντιδρούν οι δικηγόροι στην έκδοση συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους

Η προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τη έκδοση των συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους συναντά την αντίδραση των δικηγόρων οι οποίων τονίζουν πως εγείρονται σημαντικά νομικά ζητήματα καθώς και θέματα Συνταγματικότητας ενώ δεν έχουν επιλυθεί και πλείστα νομικά ζητήματα.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει σχετικά με το ζήτημα:
"Εν όψει της προωθούμενης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης τροποποίησης των διατάξεων για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου, ώστε να εκδίδεται από τους συμβολαιογράφους, με επικαλούμενο στόχο την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων και επομένως δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, ενδεικτικά, τα ακόλουθα κρίσιμα ζητήματα:
1.Αν εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο από συμβολαιογράφο, θα μπορεί να αναγνωρίζεται σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε. ενόψει των διατάξεων του Κανονισμού 2201/2003, στα άρθρα 1§ 1, 2 § 1, 3 § 1, 4, 21 § 1 και την αιτιολογική σκέψη 7 του οποίου αναφέρονται οι όροι «δικαστήριο» και «απόφαση»;
2.Η έκδοση συναινετικού διαζυγίου από συμβολαιογράφο θα είναι σύμφωνη με τα άρθρα 26 § 3, 94 § 1,2 και 96 § 1 του Συντάγματος;
3.Υπό το ισχύον δίκαιο, αν υπάρχουν ελαττώματα στη βούληση των συζύγων, γίνεται δεκτό ότι η απόφαση μπορεί να ανατραπεί με την άσκηση έφεσης. Αν εκδίδεται το συναινετικό διαζύγιο από συμβολαιογράφο, πως θα προσβάλλεται μία ελαττωματική πράξη;
4.Σε ποια αρχή και με ποια διαδικασία θα γίνεται παραίτηση από τα ένδικα μέσα και θα εκδίδονται πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αμετακλήτου ή πιστοποιητικό ότι λύθηκε ή ότι δεν λύθηκε ένας γάμος;
5. Η συμβολαιογραφική πράξη θα αποτελεί εκτελεστό τίτλο ως προς το περιεχόμενο των συμφωνιών των συζύγων για την επιμέλεια, επικοινωνία και διατροφή του τέκνου;

Συνεπώς -πέραν των δικαιοπολιτικών θεμάτων που μένουν αναπάντητα- θεωρούμε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση εγείρει σοβαρά αμιγώς νομικά ζητήματα, καθώς δεν έχει επαρκές έρεισμα στο Σύνταγμα και τις διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος. Εξάλλου δεν επιτυγχάνει τον επαγγελλόμενο στόχο με δεδομένο ότι δεν έχουν επιλυθεί πλείστα πρακτικά ζητήματα."

ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

ARNIA TSIGKELIA
• Πολλές οι «πληγές» που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, η οποία φέτος έπληξε το σύνολο σχεδόν της χώρας και μάλιστα παρατεταμένα.
Οι καταστροφές τεράστιες, ενώ αναμένεται να καταμετρηθούν κι άλλες το επόμενο διάστημα. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας δέχθηκε τεράστιο χτύπημα, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των πολικών θερμοκρασιών, με τα ορεινά της Ηπείρου να μην έχουν ακόμη συνέλθει από το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που τις τελευταίες μέρες σάρωσε τα πάντα.
Το χιόνι σε πολλά ορεινά χωριά έφτανε το ένα μέτρο (!), με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού όπως είχαν δηλώσει στον «Π.Λ.», πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες μέρες η δεύτερη και σφοδρότερη χιονόπτωση, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος τον Δεκέμβριο παρουσίαζε στο Νομό Ιωαννίνων μείωση περίπου 30%! Μάλλον το ποσοστό αυτό θ’ ανέβει κι άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία στην περιοχή μας.
Κρούουν καμπανάκι!
Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα, με τους Έλληνες κτηνοτρόφους να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για τον κλάδο, που περνάει πολύ δύσκολες μέρες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το φετινό Πάσχα οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων, ενώ και η μείωση της παραγωγής γάλακτος θα είναι σε ποσοστό πάνω από 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων!
«Ή θα φάνε ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος «αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον».
Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι «πιο αυξημένες από ποτέ φέτος» και πρόσθεσε: «δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα».
Ζητούν ενισχύσεις!
Με δεδομένη λοιπόν την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι, κρίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη για άμεση ενίσχυσή τους.
Οι κτηνοτρόφοι που μίλησαν στο ΑΠΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, περί αποζημίωσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ (όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού) και από το εθνικό πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών» -ΠΣΕΑ (όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι εμείς μιλάμε για την επιβίωσή μας τώρα».
Και πρόσθεσαν ότι «μετά από τρία και πέντε χρόνια η αποζημίωση μέσω των προαναφερομένων οργάνων θα είναι άχρηστη, καθώς δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος να τις πάρει».
Οι αποζημιώσεις
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημ. Μόσχος, με ανακοίνωσή του, έθεσε τα εξής αιτήματα, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον χιονιά και τον παγετό:
- κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο).
- άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν-μεταξύ άλλων- ζωοτροφές και φάρμακα, στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα.
- μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στην περιοχή του Αντιρρίου

GEFYRA RIO ANTIRRIO
• Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας ισχύουν από χθες στην περιοχή του Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο σημείο «ένωσης» του νέου αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, της υφιστάμενης Ε.Ο Αντιρρίου – Ιωαννίνων και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Ειδικότερα, αμέσως μετά τη χοάνη του σταθμού διοδίων της Γέφυρας και από το 0,158ο έως το 2ο χλμ. της υφιστάμενης Ε.Ο Αντιρρίου – Ιωαννίνων ισχύει στένωση του διαθέσιμου προς κυκλοφορία οδοστρώματος και το συνολικό πλάτος θα περιοριστεί σε μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών έχουν ληφθεί, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις έχουν τοποθετηθεί µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες

TREIS IERARXES
• Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Ιωαννίνων, στα πλαίσια των ομιλιών-μαθημάτων για την οικογένεια, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο, Δευτέρα, στις 7:30 μ.μ., στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, την ομιλία-μάθημα του Ιανουαρίου. Θέμα: «Η συμβολή των τριών Ιεραρχών στην αγωγή και την εκπαίδευση των Νέων». Ομιλητής ο κ. Νικόλαος Παππάς, Θεολόγος, Δ/ντης του Γ.Λ. Ελεούσας "Κων/νος Ασώπιος".
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30.01.2017, ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Του Λιόντου Βασιλείου Αιρετού ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, Δασκάλου Αγγλικών στο 1ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου Παρακολουθώντας τα τελευταία δύο χρόνια τις ανακοινώσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών και επειδή λέγονται διάφορα, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

 Οργάνωση και λειτουργία Δημοτικών Σχολείων
Προεδρικό Διάταγμα 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’)
Άρθρο 4
Διακοπές-αργίες-εορταστικές εκδηλώσεις

1. Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης δεν λειτουργούν:
Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό.
Σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή (κάτι που για φέτος δεν υφίσταται), οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ. Πιο συγκεκριμένα το προαναφερθέν ορίζει:
Εκκλησιασμός
i. εκκλησιασμός των μαθητών κατά σχολείο ή τάξη πραγματοποιείται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και με τη συνοδεία των εκπ/κών στις παρακάτω περιπτώσεις:
ii. Την εορτή των Τριών Ιεραρχών και τις εθνικές εορτές, σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού του Προεδρικού διατάγματος.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
(ΠΔ 200/1998 - ΦΕΚ 161/1998)
Άρθρο 4
Διακοπές, αργίες, εορταστικές εκδηλώσεις
1.                  Τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν
Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών. Την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό παίρνει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.
…..Εκκλησιασμός νηπίων μπορεί να γίνει ύστερα από απόφαση του διδακτικού προσωπικού, εφόσον το επιτρέπουν οι τοπικές συνθήκες και εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για ασφαλή μετάβασή τους στο ναό.

Ας δούμε όμως πως το Υπουργείο Παιδείας «αντιλαμβάνεται τόσο το ΠΔ 201/98 όσο και το πώς το ερμηνεύει:
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017
16-01-17 «Οδηγίες για τον εορτασμό της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών»
Ύστερα από ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.
β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.
δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.
Καθίσταται σαφές ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος, σε πλήρη αντίθεση με το ΠΔ 201/98 που σαφέστατα αναφέρει ότι την ημέρα αυτή γίνεται εκκλησιασμός και πραγματοποιούνται σχετικές εκδηλώσεις, στις οποίες παίρνει μέρος όλο το διδακτικό προσωπικό, απουσιάζει εντελώς ο όρος «εκκλησιασμός».
Μάλιστα είναι πιστό αντίγραφο της εγκυκλίου του σχολικού έτους 2014-2015 με τη διαφορά ότι στην ΕΓΚΎΚΛΙΟ του 2014-2015 αναφέρεται ο όρος «εκκλησιασμός», ενώ εδώ σκοπίμως παραλείπεται.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016
Αρ.Πρωτ.Φ1/10747/Δ2/22-01-2016/ΥΠΠΕΘ
Θέμα: «Θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών»
Επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δεν λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-1-2016), οι σχολικές μονάδες δύνανται να πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.


Αρ.Πρωτ.Φ1/10747/Δ2/22-01-2016/ΥΠΠΕΘ
(Ανακοινοποίηση στο ορθό)
Θέμα: «Θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών»
Επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δεν λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-1-2016), οι σχολικές μονάδες δύνανται να πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, αφιερώνοντας δύο διδακτικές ώρες, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων και κατά την κρίση τους
Καθίσταται και εδώ σαφές ότι οι δύο εγκύκλιοι του Υπουργείου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το πδ 201/98 που ξεκάθαρα ορίζει ότι σε περίπτωση που η 30η Ιανουαρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή τις δύο πρώτες ώρες και το θέμα του εκκλησιασμού ρυθμίζεται μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του ιερού ναού, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 13, του παρόντος Π.Δ.


ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015
Αρ.Πρωτ.Φ.7/97/9629/Δ1/20-01-2015/ΥΠΑΙΘ
ΘΕΜΑ: «Συμπληρωματικές οδηγίες για τον εορτασμό της θρησκευτικής εορτής των Τριών Ιεραρχών»
Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 6474/Δ2/15-01-2015 Εγκυκλίου της Γεν Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας & Δ/νσης Εκπ/σης του ΥΠΑΙΘ, που αφορά στη θρησκευτική γιορτή των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στον εκκλησιασμό και στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.
β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων.
γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.
δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.
Καθίσταται σαφές ότι η παρούσα εγκύκλιος πατάει επακριβώς πάνω στο ΠΔ 201/98.

ΥΓ1: Αν και δεν τυγχάνω νομικός, ας έχουμε κατά νου και τα εξής σχετικά με την ιεράρχηση των κανόνων δικαίου:

Μεταξύ των γραπτών πηγών του δικαίου, από πλευράς ισχύος υφίσταται αυστηρή ιεράρχηση.
Επικεφαλής όλων τίθεται το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος, προς το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συμφωνούν όλες οι λοιπές γραπτές πηγές του δικαίου. Ακολουθεί ο τυπικός Νόμος, το Προεδρικό Διάταγμα, πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και η Υπουργική Απόφαση. Να τονιστεί ότι μετά την είσοδο της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Έννομη τάξη στο ίδιο τυπικό επίπεδο με το Σύνταγμα βρίσκονται οι Ιδρυτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνθήκες, ενώ αμφισβητείται κατά πόσον υπερέχουν του ίδιου του Συντάγματος.
Για τη κατάργηση μιας πράξης της Πολιτείας απαιτείται η έκδοση πράξης της αυτής τυπικής δύναμης ή μεγαλύτερης τυπικής ισχύος.

ΥΓ2: Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια υποβάθμισης και παραγκωνισμού της εορτής των Τριών Ιεραρχών τόσο από την πλευρά πρωτίστως της πολιτείας (Υπουργείο Παιδείας), αλλά δυστυχώς και από την πλευρά μιας σημαντικής μερίδας συναδέλφων μου εκπαιδευτικών. Ας μη λησμονούμε ότι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι η σημαντικότερη γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης. 

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Από 2 έως 19 Μαΐου 2017 οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

«Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών στα Νηπιαγωγεία 2017- 2018»

Οι επτά ανατροπές στις συντάξεις χηρείας

Μισθοδοσία μηνός Φεβρουαρίου 2017

Στις 27  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ θα  καταβληθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017.

Στις 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ θα  καταβληθεί   το δεύτερο δεκαπενθήμερο  της Μισθοδοσίας του μηνός  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017.

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – Ο Γέροντας Γρηγορίος Καθηγούμενος της Ι.Μ. Μονής Δοχειαρίου Αγ. Όρους, γράφει για το καράβι που λέγεται Ελλάδα.

Δὲν εἶναι οὔτε τὸ Μοσχάνθη, οὔτε τὸ Ἄνδρος, οὔτε τὸ Δεσποινάκι, οὔτε τὸ Κυκλάδες, οὔτε τὸ Κατερίνη, οὔτε τὸ Παντελῆς. Εἶναι ἡ ἔνδοξη καὶ περιώνυμη Ἑλλάδα!
Εἶναι ὁ ὀφθαλμὸς τοῦ κόσμου, εἶναι ὁ βράχος στὴν ἀκροθαλασσιά, ποὺ τὸν χτυπᾶν αἰῶνες τὰ κύματα, καὶ ὅμως δὲν μετακινήθηκε καὶ κόλλησαν ἀπάνω του ὅλα τὰ στρείδια καὶ μύδια τοῦ πελάγους καὶ διασώθηκαν· δὲν τὰ κατέφαγαν τὰ μαλάκια. Εἶναι τὸ ψηλὸ βουνό, ποὺ ἔδειξε στὸν κόσμο πῶς νὰ σκέπτωνται καὶ νὰ ζοῦνε οἱ ἄνθρωποι. Εἶναι ἡ ἑστία, εἶναι τὸ τζάκι, ποὺ συγκέντρωσε γύρω του ὅλο τὸν κόσμο, γιὰ νὰ ἀπολαύση θαλπωρή. Στὸ τραπέζι της ἤπιαν λιαστὸ κρασὶ ὅλα τὰ ἔθνη.
Ἀπὸ χρόνια εἶναι ὁ συλημένος οἶκος, ἀπὸ τὸν ὁποῖον ὅλοι οἱ ψευτοπολιτισμένοι ἔκλεψαν ἀκόρεστα ὅ,τι ὁ ὑψηλὸς νοῦς ἔφτιαξε τῶν Ἑλλήνων. Γέμισαν τὰ μουσεῖα τους, τὰ σπίτια τους, μὲ τὰ καμώματα τῆς ὑψηλῆς σκέψης καὶ τῆς ἀριστοτεχνίας τῶν Ἑλλήνων. Ὅπου καὶ νὰ πᾶς στὴν Εὐρώπη, θὰ σκοντάψης στὸν ἑλληνικὸ πολιτισμό, γιὰ νὰ ξυπνήσης. Μὲ τὴν ἴδια ἀριστοτεχνία καὶ ἐπιδεξιότητα συνέχισε τὰ χρόνια τοῦ ὀρθοδόξου χριστιανισμοῦ ἡ Ρωμιοσύνη. Ὅταν ἀκόμα οἱ πολιτισμένοι Εὐρωπαῖοι ἔτρωγαν μὲ τὰ χέρια, οἱ πρόγονοί μας σκάλιζαν στὰ ξύλα τέμπλα καὶ ζωγράφιζαν ἅγιες εἰκόνες. Καὶ ἡ ἀργυροχοΐα τους ἦταν θαυμαστὴ καὶ ἡ ἀρχιτεκτονικὴ τους ἀξιοθαύμαστη. Μποροῦσες μὲ τὴν πέτρα ποὺ τοποθετοῦσαν στὸν τοῖχο νὰ κουβεντιάσης καὶ μὲ τοῦ ἀργαλειοῦ τὴν τέχνη νὰ ζήσης καὶ νὰ ἀναπνεύσης εὐωδιά.
Ποιός ἀληθινὸς Ἕλληνας θὰ βρεθῆ νὰ καταγράψη τὶ ἡ Εὐρώπη ἔκλεψε ἀπὸ τοῦ Ἕλληνα τὸν νοῦ καὶ τὸ χέρι; Εἶναι μιὰ ἔρευνα ποὺ ἀνεπίτρεπτα λείπει ἀπὸ τοὺς γραμματισμένους Ἕλληνες.
Αὐτὸ τὸ καράβι οἱ πατέρες μας ἔθεσαν μπροστὰ στὰ μάτια ὅλου τοῦ κόσμου. Πολεμήθηκε καὶ σήμερα μπατάρισε.
Ἔπεσε τὸ πάθος τῶν δαιμόνων, ἡ ζήλεια καὶ ὁ φθόνος, πάνω σ᾽ αὐτὸ τὸ πανώριο καράβι καὶ σήμερα ἀκοῦμε τὸν καπετάνιο νὰ φωνάζη ἀπὸ τὴν γέφυρα: «Τὸ καράβι παίρνει τὴν τελευταία κλίση του. Ὅσοι εἶστε στὴν γέφυρα τοῦ καραβιοῦ καὶ ξέρετε κολύμπι, κάνετε ἕνα μακροβούτι, νὰ μὴ σᾶς πάρη ἡ δίνη κάτω». Τὸ ναυάγιο ἔγινε μόνον ἀπὸ τὴν θαλασσοταραχὴ τῶν ξένων ἢ καὶ τὴν δικιά μας; Ἐπιτρέψατέ μου νὰ ὁμολογήσω ὅτι ἐμεῖς ναυαγήσαμε τὸ καράβι, γιατὶ τοποθετήσαμε καπεταναίους ἀθέους καὶ ἀντιχρίστους. Οἱ πρόγονοί μας μὲ τὸν σταυρὸ στὸ χέρι ἐπέζησαν καὶ ἐπιζοῦμε καὶ ἐμεῖς. Ὅταν οἱ νέοι μας καῖνε τὴν σημαία ἀτιμωρητί, μὲ ποιά σημαία θὰ ταξιδέψη αὐτὸ τὸ καράβι ποὺ λέγεται Ἑλλάδα; Ὅταν βρίσκεται στὰ πελάγη, ποιός θὰ τὸ ἀναγνωρίζη ἑλληνικὸ καράβι;
Ἐσμικρύνθημεν παρὰ πάντα τὰ ἔθνη. Πετάξτε τὶς ἁλυσίδες καὶ φωνάξτε: «Ἐμεῖς θέλουμε Χριστὸ καὶ Ἑλλάδα!». Ἕλληνες, σηκῶστε ἱερὸ πόλεμο καὶ διῶξτε ὅποιον κάνει ἔργο διαβόλου σ᾽ αὐτὴν τὴν ματωμένη χώρα. Δὲν σηκώνει ἄλλο. Ἐξεγέρθητε καὶ μὴ ὑπνῆτε, γιατὶ ἐγγὺς τὸ τέλος, ὄχι τοῦ κόσμου, ἀλλὰ τῆς Ἑλλαδίτσας.
ὁ Καθηγούμενος Δοχειαρίου
Γρηγόριος ὁ Ἀρχιπελαγίτης

Facebook: Μεγάλες αλλαγές στο inbox –Τι άλλο έρχεται

Όπως έχετε δει ήδη ως χρήστες του Facebook, το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο προέβη σε μια ραγδαία αλλαγή πριν μερικές ημέρες, η οποία ολοκληρώνεται για όλους τους χρήστες σιγά σιγά.
To Facebook άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα μηνύματά μας ξανά.
Η τελευταία ανανέωση σίγουρα θα προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες, καθώς το κοινωνικό δίκτυο φαίνεται να άλλαξε το desktop inbox, όπου μπορούσατε να δείτε τα μηνύματά σας, αντικαθιστώντας το με το Facebook Messenger, το οποίο θα σας θυμίσει κατά πολύ την εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων, που χρησιμοποιείτε στις κινητές συσκευές σας.
Το inbox του Facebook.com πλέον είναι ολόιδιο με την εφαρμογή για κινητά, Facebook Messenger, αλλά και με το Messenger website πλέον, το οποίο σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει και ενσωματωμένα emoji, αυτοκόλλητα και κουμπιά για GIFs, μαζί με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες όπως πληρωμές και παιχνίδια.
Οι συζητήσεις με τους φίλους σας στην αρχική οθόνη είναι ίδια, όπου εμφανίζεται pop-up για κάθε συνομιλία, αλλά το εικονίδιο έχει αλλάξει και πλέον είναι το γνωστό μπλε κυκλικό του Messenger. Αφού το πατήσετε θα σας εμφανιστεί η οθόνη λειτουργίας του Messenger.
Φυσικά, οι χρήστες αντέδρασαν στην αλλαγή, ενώ ο David Marcus, επικεφαλής του Facebook Messenger απάντησε το εξής: «Πρώτα απ’ όλα, όλοι οι χρήστες του Messenger, που είναι πάνω από 1 δισ., χρησιμοποιούν την εφαρμογή κυρίως στην κινητή συσκευή τους και περιστασιακά σε desktop. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε πλέον να κάνετε video chat από τον υπολογιστή σας, να στείλετε αυτοκόλλητα, GIFs και πολλά ακόμη. Θέλουμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για εναρμονισμένη εμπειρία και τις δυνατότητες του Messenger σε όλες τις πλατφόρμες.»
Επίσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσουν να λάβουν υπόψη τους τις κυριότερες ανησυχίες για το νέο Messenger και να δώσουν λύσεις. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν θα συνεχίσει να υφίσταται η ξεχωριστή πλατφόρμα Messenger (website).

Τριών Ιεραρχών: Τι ισχύει για τα σχολεία με απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
Μετά από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο υπουργείο στην Υπηρεσία μας σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:
α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.
β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.
γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.
δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.

Πληρωμές με POS στα φαρμακεία, μετρητά στους γιατρούς

Ακόμα και τα DEPON των 70 λεπτών ψωνίζουν με κάρτα από τα φαρμακεία. Μετά τα capital controls το «πλαστικό χρήμα» έχει μπει και στον περισσότερο δύσκολο χώρο των υγειονομικών παροχών.
Ποιο διαδεδομένες είναι οι πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευτεί POS. Την κάρτα χρησιμοποιούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας για μικρά ποσά,, ενώ όσον αφορά τα μεγάλα, κυρίως σε κλινικές, δεν υπάρχει διάκριση ηλικίας.
Λιγότερο πρόθυμοι να προμηθευθούν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευτεί POS, ενώ σε ορισμένες ειδικότητες το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο

Κλείνει για μια εβδομάδα η νέα εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών

Έως την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα παραμείνει κλειστή η νέα εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών, από τα Σελιανίτικα της Αιγιάλειας μέχρι και τον κόμβο του Ρίου της Πάτρας και η κίνηση των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό, μέσω των κόμβων Σελιανιτίκων και Ρίου.
Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», η απόφαση για χρονική παράταση στην διακοπή της κυκλοφορίας ελήφθη αφενός για την αποκατάσταση των πρανών, μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε χθες στην Ροδινή και αφετέρου για να εκτελεστούν και άλλες κατασκευαστικές εργασίες, που ήταν προγραμματισμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η λύση αυτή, σύμφωνα πάντα με τη «Ολυμπία Οδό», επελέγη «ως προσφορότερη, με στόχο την ασφάλεια και την μικρότερη όχληση των διερχομένων και για την ταχύτερη ολοκλήρωση της κατασκευής των σηράγγων της Παναγοπούλας, η οποία θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της περιοχής».
Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στους σταθμούς Ρίου και Ζευγολατιού.

Κτηνοτρόφοι: Προειδοποιούν για μεγάλη έλλειψη αμνοεριφίων εν όψει Πάσχα

Με το «κιάλι» θα ψάχνουν φέτος στην περίοδο των εορτών του Πάσχα ελληνικά αμνοερίφια οι καταναλωτές, ενώ η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε ποσοστό άνω του 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα ράφια, εξέλιξη από την οποία οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ωφεληθούν στο ελάχιστο, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Έλληνες κτηνοτρόφοι.
«Ή θα φάνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές» τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος «αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον».
Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα 10κιλό αμνοερίφιο ξεπερνά τα 90 ευρώ/κεφάλι» και στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι φέτος οι παραγωγοί μας θα βγάλουνε αρνιά στην εγχώρια αγορά».
Με τη φράση «θα κλάψουμε όλοι», η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι «πιο αυξημένες από ποτέ φέτος» και πρόσθεσε: «δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα». Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνέστησαν στους Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το κρέας που βάζουν στο τραπέζι τους.
«Όχι» στον ΕΛΓΑ και στα ΠΣΕΑ, άμεση ενίσχυση «τώρα» ζητούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι
Δηλώνοντας κατηγορηματικά την απογοήτευσή τους για τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, περί αποζημίωσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ (όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού) και από το εθνικό πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών» -ΠΣΕΑ (όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών), οι τρεις κτηνοτρόφοι δήλωσαν χαρακτηριστικά: «προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι εμείς μιλάμε για την επιβίωσή μας τώρα». Πρόσθεσαν ότι «μετά από τρία και πέντε χρόνια η αποζημίωση μέσω των προαναφερομένων οργάνων θα είναι άχρηστη, καθώς δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος να τις πάρει».
Aπαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, οι ίδιοι τόνισαν ότι ακόμη και η στοχευμένη ενίσχυση από de minimis δεν αρκεί, αφού όπως εξήγησαν «τα λεφτά είναι πολύ λίγα να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές που έχουμε πάθει τόσο σε επίπεδο ζωϊκού κεφαλαίου, όσο και σε υποδομών» (σ.σ. ο κανόνας De Μinimis ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ. Ένα ανώτατο όριο 100.000 ευρώ εφαρμόζεται ειδικά για τον τομέα των οδικών μεταφορών. Ο κανόνας de minimis διέπει μεταξύ άλλων και το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Ελλάδας, ενώ εφαρμόζεται μόνο στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που είναι απόλυτα «διαφανείς»).
«Οι άνθρωποι του ΕΛΓΑ δεν έχουν ούτε πετρέλαιο να βάλουν στα αυτοκίνητά τους προκειμένου να μπορέσουν να τα κινήσουν και να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις, ενώ σε πολλές περιοχές ακόμη, δεν μπορούν να φτάσουν στις σταβλικές εγκαταστάσεις, λόγω του χιονιά», είπε η κα Σιδηροπούλου (Σέρρες), προσθέτοντας δε ότι «στο μεταξύ, ζητούν από εμάς να κρατάμε τα νεκρά ζώα στους χώρους μας, για να έρθουν όταν έρθουν να τα δουν και να μας αποζημιώσουν».
«Ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ» υποστηρίζει ο κ.Μόσχος (Καστοριά), προσθέτοντας ότι με βάση τα όσα έχουν κυκλοφορήσει «δεν αποζημιώνονται αποβολές που ξεπερνούν το 35%, ούτε και οι θάνατοι ζώων κάτω των επτά ημερών, τη στιγμή που τεράστια μερίδα ζώων αν καταφέρουν να γεννηθούν πεθαίνουν και στην πρώτη ώρα». Περαιτέρω, ο ίδιος πρόσθεσε, «είναι ηθική υποχρέωση του υπουργείου να τρέξει τις διαδικασίες. Τόσα χρόνια εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα πληρώνουμε με συνέπεια τα ποσά που οφείλουμε στον ΕΛΓΑ, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει δραχμή πίσω».
Με τη φράση «θέλω φέτος να επιβιώσω» ο κ.Τσέρνιος (Νευροκόπι) επισήμανε: «δεν ποντάρουμε για να επιβιώσουμε ούτε στον ΕΛΓΑ, που υπολειτουργεί, ούτε στα ΠΣΕΑ, που αφορούν σε αποζημίωσή μας μετά από 100 χρόνια, ούτε και στα de minimis. Σε καμία περίπτωση οι προαναφερόμενες αποζημιώσεις δεν μπορούν να καλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που έχουμε πάθει». Ο ίδιος ζήτησε να δοθούν άμεσες ενισχύσεις, όπως έγινε με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θάσου λόγω φωτιάς. «Με 13 ευρώ/κεφάλι στην προβατίνα και 88,4 ευρώ/κεφάλι για την αγελάδα, υπάρχει μια πιθανότητα να μη χάσουμε το ζωϊκό μας κεφάλαιο και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε για φέτος» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του ο κ. Μόσχος έθεσε τα εξής αιτήματα, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον χιονιά και τον παγετό: κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο). Ακόμη, ζήτησε την άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν-μεταξύ άλλων- ζωοτροφές και φάρμακα, στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα. Ζήτησε δε τη μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
Σε ανακοίνωσή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) ξεκαθαρίζουν ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι της περιοχές δεν προτίθενται να μετατρέψουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις σε «νεκροτομεία» και ζήτησαν άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να ενεργοποιήσει όλα τα μέτρα στήριξης για αγορά ζωοτροφών, απώλειας παραγωγής και εισοδήματος, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, με την ανακοίνωσή τους ζήτησαν το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια, να προχωρήσουν σε πάγωμα, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικές εισφορές) και τράπεζες. Επίσης, ζήτησαν την κάλυψη των απωλειών στο ζωικό κεφάλαιο λόγω ανωτέρας βίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μην προκύψουν προβλήματα ποινών στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου.
Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του επισήμανε ότι κρίνεται επιτακτική η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλεια παραγωγής μέσω προγραμμάτων για έντονα καιρικά φαινόμενα όπως είχαν δοθεί και στο παρελθόν (de minimis), καθώς επίσης και την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που πέθαναν τα ζώα τους από την θεομηνία μέσω του ΕΛΓΑ.

Ψυχρολουσία για τους συμβασιούχους -Δεν θα μονιμοποιηθούν, λέει το ΥΠΔΑ

Διαφορετική εικόνα για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των δήμων από αυτή που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στην συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, δίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκαλώντας ψυχρολουσία σε χιλιάδες εργαζόμενους. «Δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι», τονίζουν χαρακηριστικά, προσθέτοντας ότι “αν και η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, δυστυχως υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο (σ.σ. 1 προς 4 το 2017 και 1 προς 3 το 2018) που δεν το επιτρέπει”. 
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την μονιμοποίηση συμβασιούχων τονίζοντας ότι «για τις προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, αίτημα στο ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν οι ίδιοι οι δήμοι». Παραδέχονται, πάντως, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο με βάση το οποίο οι πάγιες ανάγκες του Δημοσίου να καλύπτονται από αορίστου χρόνου υπαλλήλους και όχι από συμβασιούχους, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει.
Επιφυλακτικός και ο Σκουρλέτης
Τέλος, τονίζουν ότι ακομη και να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους με βάση την διαδικασία που περιγράφτηκε προηγουμένως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσληφθούν οι ήδη υπηρετούντες συμβασιούχοι, καθώς «το ΑΣΕΠ θα πριμοδοτήσει προϋπηρεσία όσο την πριμοδοτεί και σε άλλους διαγωνισμούς». Υπενθυμίζουν,δε, ότι πριμοδοτείται η προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τα κοινωνικά κριτήρια, γεγονός το οποίο καθιστά ιδιαιτέρως αμφίβολο αν θα προσληφθούν όσοι εργάζονται ήδη.
Παράλληλα, από την Βασιλίσσης Σοφίας τονίζουν ότι η υπόθεση συμβασιούχοι στους δήμους, αφορά κατά κύριο λόγο το υπουργείο Εσωτερικών, με τον Πάνο Σκουρλέτη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ,  κατά την προχθεσινή του συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να προσγειώνει τις προσδοκίες των συμβασιούχων, λέγοντας ότι «ο Υπουργός Επικρατείας είπε φωναχτά τη σκέψη του».

Οδηγίες προς τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε προς τις σχολικές μονάδες τις ακόλουθες οδηγίες για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, για τις ημέρες  χαμηλών θερμοκρασιών :

Υπουργείο προς Διευθυντές σχολείων: Χωρίς διακρίσεις εθνικότητας και θρησκειών η επιλογή των μαθητών στο πρόγραμμα erasmus

“Οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση ενός Προγράμματος erasmus, θα πρέπει να μεριμνούν έτσι ώστε να αποφεύγονται τυχόν διακρίσεις ή αποκλεισμοί από τη συμμετοχή μαθητών στις επιμέρους δράσεις”
Τη σύσταση αυτή απευθύνει , εγγράφως, το υπουργείο Παιδείας προς τους Διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, ενώ επισημαίνει τα εξής:
Α. Το υπουργείο Παιδείας, ως αρμόδια εθνική αρχή του erasmus, ενθαρρύνει την ισότιμη συμμετοχή όλων στο Πρόγραμμα, χωρίς διακρίσεις εθνικότητας, θρησκείας ή άλλες, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τυχόν περιορισμούς που προκύπτουν από τις επιμέρους προδιαγραφές του προγράμματος.
Β. Αντίστοιχα, σχολικές μονάδες, δικαιούχοι εγκεκριμενων σχεδίων erasmus, είναι αρμόδιες για τη διαχείριση και υλοποίησή τους  με τρόπο τέτοιο ώστε τα οφέλη να φθάνουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της σχολικής κοινότητας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι το ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικού και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τις 31-01-2017.

Το αίσχος του ΕΟΠΥΥ για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Κράτος πρόνοιας, δίκαιη ανάπτυξη αναρωτιέμαι τι στο καλό είναι αλήθεια από αυτά και τι επικοινωνία και προπαγάνδα, όταν ο ΕΟΠΥΥ στερεί από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, το δικαίωμα στη στοιχειώδη θεραπεία, στη στοιχειώδη ελπίδα για μια ζωή κανονική, για μια ζωή βελτιωμένη;
Όταν στερεί από τους γονείς, από τους βιοπαλαιστές, από τους ανθρώπους που έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση, τη δυνατότητα να προσφέρουν στο παιδί τους, το στοιχειώδες, το βασικό, το απαραίτητο, το αναγκαίο. Πως αυτοί οι άνθρωποι θα δουν πως η ζωή τους αξίζει να τη ζουν, πως έχουν ίδια δικαιώματα όταν ο ΕΟΠΥΥ με τις παράλογες αποφάσεις του, τους στερεί βασικά δικαιώματα ενός κράτους πρόνοιας, στοιχειώδη δικαιώματα ανθρώπων που ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα;
Ναι, η χώρα έχει προβλήματα, βεβαίως στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας έχουν γίνει τραγικά λάθη, έχει γίνει πλιάτσικο κυριολεκτικά. Όμως, προτού κόψουν αυτά τα χρήματα, προτού στερήσουν το δικαίωμα σε αυτά τα παιδιά για μια στοιχειωδώς καλύτερη ζωή, προτού τα στείλουν στον Καιάδα, ας φροντίσει ο κύριος Πολάκης να βρει τα 2 δισεκατομμύρια, μαύρο χρήμα που ακόμα χάνεται στην υγεία, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.
Ας φροντίσει η κυβέρνηση να πατάξει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή, ας φροντίσει να περιορίσει δαπάνες από άλλους τομείς, αντί να στείλει αυτά τα παιδιά στην αγκαλιά ενός κατώτερου θεού, στη σκοτεινιά της απελπισίας.
Για να καταλάβετε τον παραλογισμό του ΕΟΠΥΥ δεν θα πούμε πολλά. Μόνο για παράδειγμα πως για την λογοθεραπεία καταβάλλει 1,3 ευρώ την ώρα, όπως και για άλλες θεραπείες και θέλει αυτό το 1,3 να το κάνει μικρότερο.
Αίσχος κύριοι του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν λέγεται κράτος πρόνοιας, είναι κράτος δράκουλας κύριοι του ΕΟΠΥΥ, κράτος που τρώει τις σάρκες των παιδιών του.
Η κυβέρνηση και ιδίως μία κυβέρνηση που λέγεται αριστερή, οφείλει γρήγορα να παρέμβει, οφείλει να σταματήσει αυτό το αίσχος του ΕΟΠΥΥ.

Στοιχεία – σοκ: Μόνο 4 στους 10 έχουν μόνιμη, σταθερή δουλειά

Οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης έχουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στην αγορά εργασίας. Τα μνημόνια επέβαλαν την μη μόνιμη εργασία για τους περισσότερους που αναζητούν δουλειά.
Κάπως έτσι για τους περισσότερους η πλήρης απασχόληση και η ασφάλιση είναι ένα όνειρο...
Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΝΥΠΕΚΚ δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους μέσα στο 2016 ήταν όμηροι της μερικής απασχόλησης ή της εκ περιτροπής εργασίας, με μισθούς κάτω από το μέσο όρο και πολλές φορές κάτω και από τον βασικό.
Σε σύνολο προσλήψεων 2.142.974, οι 969.965 (ποσοστό 45,26%) είναι θέσης πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 1.173.009 (ποσοστό 54,74%) είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Ειδικότερα: οι 859.439 (ποσοστό 40,11%) είναι θέσεις μερικής απασχόλησης και 313.570 (14,63%) είναι θέσεις εκ περιτροπής εργασίας, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα και το ακόλουθο σχεδιάγραμμα.

 
ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ 01.01.2016 ΕΩΣ 31.12.2016
ΠΛΗΡΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΜΕΡΙΚΗ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016
51.598
43.202
15.690
110.490
ΦΕΒΡ. 2016
52.221
47.635
18.502
118.358
ΜΑΡΤΙΟΣ 2016
68.306
57.111
23.611
149.028
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016
119.016
69.450
26.710
215.176
ΜΑΪΟΣ 2016
117.919
83.476
29.570
230.965
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
106.123
98.110
35.340
239.573
ΙΟΥΛΙΟΣ 2016
92.502
78.432
30.859
201.793
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2016
69.352
57.183
22.060
148.595
ΣΕΠΤ. 2016
89.702
107.790
33.088
230.580
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016
71.238
86.515
28.142
185.895
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
67.071
66.780
23.534
157.385
ΔΕΚ. 2016
64.917
63.755
26.464
155.136
ΣΥΝΟΛΟ
ΕΤΟΥΣ 2016
969.965
859.439
313.570
2.142.974

Financial Times - “Ελληνική τραγωδία: Πόσα μπορεί να αντέξει ένας λαός;”

Με τίτλο "Ελληνική τραγωδία: πόσα μπορεί να αντέξει ένας λαός;", το άρθρο των Financial Times παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας η κρίση μπορεί να έχει... εξαφανιστεί από το μυαλό των Ευρωπαίων, αλλά μαίνεται. Φτώχεια, ανεργία και πολιτική αστάθεια, με το ενδεχόμενο των εκλογών να γίνεται όλο και πιο πιθανό, συνθέτουν το σκηνικό στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Henry Foy.
"Κινδυνεύουμε", λέει στους FT ο Άγγελος Πετρόπουλος, αρτοποιός και δήμαρχος της Εφύρας. "Τα πάντα πάνε χειρότερα. Του χρόνου ακόμα περισσότερο. Οι γέροι θα πεθάνουν. Οι νέοι δεν θα μείνουν. Χρειαζόμαστε βοήθεια".
Αυτή η έκκληση ακούγεται όλο και περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής, γράφει ο συντάκτης των FT. Σήμερα η χώρα έχει γίνει συνώνυμη των βίαιων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης του 2008. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τρίτο τα χρόνια που ακολούθησαν και η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη χωρίς εξωτερική βοήθεια: χρωστά περίπου 320 δισ. ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας.
Οι επιπτώσεις αυτών των οικονομικών δυσκολιών γίνονται τώρα αισθητές σε όλη τη χώρα. Η ανεργία βρίσκεται στο 23%, και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών είναι άνεργα. Πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων στερούνται τα βασικά, όπως θέρμανση ή τηλεφωνική σύνδεση.
Το 2015, το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έναντι του 2% το 2009, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της διαΝΕΟσις. "Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν τίποτα να φάνε", λέει στους FT ο κ. Πετρόπουλος.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, με την ΕΕ να προειδοποιεί πως αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης. Μετά από μήνες πολιτικών ακροβασιών από την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές, η Ελλάδα έλαβε πακέτο 86 δισ. ευρώ, το τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα σε πέντε χρόνια.
Δεκαοκτώ μήνες μετά, η ελληνική κρίση έχει εξαφανιστεί από το μυαλό πολλών στην Ευρώπη και έχει αντικατασταθεί από δυσκολίες όπως το Brexit, το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και τις επερχόμενες εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Όμως στην Ελλάδα η κρίση μαίνεται.
Αν και η χώρα βρίσκεται αναμφίβολα σε καλύτερη κατάσταση οικονομικά απ’ ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, ωστόσο η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί. Ως αντάλλαγμα για τη διάσωση, οι αξιωματούχοι απαίτησαν περισσότερα μέτρα λιτότητας.
Οι δαπάνες στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στο δίκτυο κοινωνικής προστασίας έχουν πετσοκοπεί, αφήνοντας όλο και περισσότερους από τους πιο ευάλωτους Έλληνες χωρίς στήριξη.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να χαιρετίζουν τις ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βελτιώνεται, όμως φαίνεται απίθανο να υπάρξει κάποιο σημαντικό σημείο καμπής. Με πολλούς τρόπους, πρόκειται απλά για μια ανάκαμψη στα χαρτιά, σχολιάζει ο συντάκτης των FT: η φτώχεια αυξάνεται και η ανεργία εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζει την έκθεση του ΔΝΤ τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην οποία το Ταμείο ανέφερε πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες για να φτάσει εκεί που είναι, όμως τα σημαντικά επιτεύγματα στον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού, τη μείωση του ελλείμματος και τη βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είχαν "μεγάλο τίμημα για την κοινωνία και δοκίμασαν τις αντοχές της".
Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι αντιδράσεις των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση» στις δημοσκοπήσεις.
Οι FT κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο νέων εκλογών ή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική οικονομική βοήθεια γίνεται ακόμα πιο πιθανό.
Οι Financial Times κάνουν αναφορά στα ελληνικά χωριά, που σε περιόδους εθνικών δυσκολιών προσέφεραν ένα καταφύγιο, λέγοντας πως σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, αφού ακόμα και μικρές περικοπές στους δημοτικούς προϋπολογισμούς αρκούν για να βάλουν τέλος σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
Πολλά σχολεία έχουν κλείσει, δρομολόγια λεωφορείων έχουν καταργηθεί, αναγκάζοντας τα χωριά να εκτελούν τις συγκοινωνίες τους με ταξί.
Οι σαρωτικοί νέοι φόροι έχουν ήδη δημιουργήσει πρόβλημα επιβίωσης των κοινοτήτων. Είναι σύνηθες από μια σύνταξη, που μπορεί να είναι και μόλις των 300 ευρώ μηνιαίως, να στηρίζεται μια ολόκληρη οικογένεια, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, τονίζοντας πως οι πιέσεις εντείνονται, λόγω των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς και τις αυξήσεις στον ΦΠΑ.
Νέοι άνθρωποι φεύγουν από τα χωριά σε αναζήτηση εργασίας σε μεγαλύτερες πόλεις, μειώνοντας τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας κατά 2,5% μέσα σε οκτώ χρόνια, γράφουν οι FT, συμπληρώνοντας πως αυτοί που έμειναν στα χωριά, μιλούν για εγκατάλειψη.
"Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν έχουν επηρεάσει τους πλούσιους, αλλά τους πιο φτωχούς", δηλώνει η Λίτσα Ανδριοπούλου, ιδιοκτήτρια παντοπωλείο της Εφύρας. "Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του. Δεν βγαίνει. Αυτοί που είχαν επιχειρήσεις εδώ, τις έκλεισαν".
Η Εκάβη Βαλλερά, γενική διευθύντρια της ανθρωπιστικής ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ, αναφέρει πως «η κατάσταση επιδεινώνεται». "Αυτό που βλέπουμε είναι πως αυτό που χρειάζεται περισσότερο τώρα είναι το φαγητό. Αυτό δείχνει πως τα προβλήματα αφορούν τα στοιχειώδη, όχι την ποιότητα της ζωής".
Όπως τονίζουν οι FT, η φτώχεια της Ελλάδας δεν περιορίζεται στις ιστορικά φτωχότερες αγροτικές περιοχές, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στις μεγάλες πόλεις.
Στην Αθήνα, άνθρωποι κουλουριάζονται έξω από κοινωνικά ιατρεία, ενώ δεκάδες άστεγοι κοιμούνται στις εισόδους κτιρίων γύρω από τους μεγαλύτερους δρόμους. Εννέα χιλιάδες άνθρωποι στην Αθήνα (σε πληθυσμό περίπου 665.000 ανθρώπων) είναι άστεγοι και το 71% εξ αυτών άρχισε να κοιμάται στους δρόμους τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε με τη στήριξη του Δημάρχου Αθηναίων. Ναρκομανείς και πόρνες βρίσκονται λίγα μέτρα από ξενοδοχεία στα οποία τουρίστες πληρώνουν 200 ευρώ το βράδυ για ένα δωμάτιο με θέα την Ακρόπολη.
Το πρόβλημα της Ελλάδας εντείνεται και από την προσφυγική κρίση, τονίζουν οι FT, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις παροχές του δημόσιου τομέα.
Πέραν του κόστους της διαχείρισης των προσφύγων/μεταναστών, η Αθήνα φοβάται πως η μαζική έλευση μεταναστών θα πλήξει τον κρίσιμης σημασίας τουριστικό τομέα της χώρας, αν και μέχρι στιγμής οι φόβοι αυτοί δεν επιβεβαιώνονται.
Πάντως, δεν έχουν "παραιτηθεί" όλοι στη μοίρα. "Ναι, η κυβέρνηση δυσκολεύει όλο και περισσότερο τον κόσμο να βγάλει τα προς το ζειν, να έχει ένα κτήμα, να έχει μια επιχείρηση. Όμως πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε να έρθουν να μας σκοτώσουν", σχολιάζει ο Γιάννης Ρέτσης, από τη Ροβιάτα. "Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Αν είσαι στη θάλασσα, μέσα στα κύματα, πρέπει πάντα να λες οτι σύντομα θα δεις στεριά".
Πηγή: Financial Times