Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού... Τι αναμένεται το επόμενο τριήμερο

molos xioni
Αλλάζει εν μέρει το σκηνικό του καιρού, ωστόσο τίποτα δεν θα είναι εύκολο και τις επόμενες ημέρες...
Γιατί ναι μεν μπορεί η πολυπόθητη βροχή να έρθει, όμως τα προβλήματα δεν θα πάψουν να υπάρχουν, ενώ από την Δευτέρα μπορεί να βρεθούμε και πάλι στα δύσκολα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον Καθηγητή Άρη Μπαρτζώκα, οι επόμενες ώρες θα είναι βροχερές και σταδιακά η θερμοκρασία θα ανεβαίνει. Και το βράδυ θα παραμείνει από το μηδέν, ενώ οι βροχοπτώσεις στις πεδινές περιοχές θα συνεχιστούν και το Σάββατο.
Αυτό θα απαιτεί αυξημένη προσοχή καθώς πέρα από την βροχή που θα πέφτει θα λιώνουν και μεγάλες ποσότητες χιονιού.
Από το απόγευμα του Σαββάτου ο καιρός θα ανοίξει με αποτέλεσμα να ακολουθήσει και πάλι πτώση της θερμοκρασίας.
Έτσι η Κυριακή θα είναι και πάλι παγωμένη ημέρα, με ότι πρόβλημα μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Από την Δευτέρα αναμένεται και πάλι μεταβολή του καιρού... Μεταβολή που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, θα φέρει νέο κύμα χιονοπτώσεων, σε περιοχές με υψόμετρο άνω των πεντακοσίων μέτρων.

Οι 9 τεχνικές για να θυμάστε όλα όσα διαβάζετε

ΥΠΟΙΚ: Αυτές οι συναλλαγές «χτίζουν» το αφορολόγητο

Τι θα πρέπει να πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017 - Το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης - Ποιες δαπάνες δεν συμπεριλαβάνονται - Ποιοι εξαιρούνται

Στη δημοσιότητα δόθηκε η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση (υπεγράφη από την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου) για το πώς θα χτίζεται το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα.

Η απόφαση καθορίζει, επίσης, ποιες κατηγορίες από τους φορολογούμενους εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα.

Πρόκειται για το ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017. 

Στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικέ
ς, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

- Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).
- Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).
- Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).
- Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.
- Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).
- Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
- Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).
-Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
- Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).
- Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).
- Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

Σημειώνουμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η Ομάδα 6 (Υγεία) καθώς οι σχετικές δαπάνες εμπίπτουν σε άλλη διάταξη του Ν. 4446/2016.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνονται στους παραπάνω δείκτες. Τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
Ποιοι εξαιρούνται
Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν αποδείξεις ίσης αξίας: οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Τα ίδια ισχύουν και για τις παρακάτω κατηγορίες:
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, σύμφωνα με την περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

Εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων για την πραγματοποίηση δαπανών, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογούμενων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό δαπανών. Για το λόγο αυτό έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός εύλογου ποσού δαπανών και σχετικά περιορισμένων εξαιρούμενων κατηγοριών, ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους.

Πάνω απο την παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων -Μοναδικό Αγγελοπουλικό τοπίο [βίντεο]

Ενας στους δύο χάνει τη ρύθμιση στην Εφορία

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Σε οριακό σημείο φαίνεται ότι φτάνουν οι δυνατότητες πληρωμής των πολιτών προς την Εφορία. Η εικόνα που υπάρχει στις ΔΟΥ είναι ότι μία στις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών πέφτει έξω, καθώς οι φορολογούμενοι προχωρούν σε αυτές για να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σύντομα όμως φτάνουν σε αδυναμία να τις εξυπηρετήσουν εγκαίρως. Το σύστημα είναι ιδιαίτερα αυστηρό, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης έως και σε 12 δόσεις για όλες τις οφειλές, εκτός από τις έκτακτες εφάπαξ υποχρεώσεις (π.χ. φόροι κληρονομιάς ή πρόστιμα) οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Ομως, η ρύθμιση χάνεται εάν μείνουν δύο δόσεις απλήρωτες, ενώ εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει μία δόση, επιβαρύνεται με προσαύξηση 15% επί του ποσού που καθυστερεί. Ετσι, εάν ένας φορολογούμενος καθυστερήσει μία δόση και στη συνέχεια βρίσκεται «μια δόση πίσω», η ρύθμιση δεν χάνεται, αλλά κάθε δόση επιβαρύνεται με την προσαύξηση του 15% - ποσοστό εξωφρενικά υψηλό αφού αντιστοιχεί, ενδεικτικά, σε ετησιοποιημένο επιτόκιο πάνω από 180%. 
Επιπλέον, οι ρυθμίσεις χάνονται και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη έστω και για μία μέρα κάποια νέα οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φορολογούμενοι δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τις νέες υποχρεώσεις, πρέπει να μεταβούν στη ΔΟΥ πριν από την λήξη της προθεσμίας οφειλής για να τη ρυθμίσουν, αφού το Taxisnet δεν δίνει ακόμη αυτή τη δυνατότητα.
Οι δρακόντειες αυτές ρυθμίσεις έχουν επιβληθεί από την τρόικα, με το επιχείρημα ότι εάν η Εφορία δίνει πολλές ευκαιρίες εξόφλησης, οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη συσσωρεύονται.
Αποδεικνύεται, όμως, ότι μέσα στο περιβάλλον της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, η λογική αυτή δεν ισχύει και αυτό που τελικά συμβαίνει είναι ότι οι φορολογούμενοι που αγωνίζονται να είναι συνεπείς με διαδοχικές ρυθμίσεις των -διαρκώς αυξανόμενων- υποχρεώσεών τους «τιμωρούνται» με υπέρογκες προσαυξήσεις ή με απώλεια της ρύθμισης εάν «πέσουν έξω» έναν μήνα, ενώ οι αρρύθμιστες οφειλές επιβαρύνονται με το κανονικό επιτόκιο υπερημερίας το οποίο δεν ξεπερνά το 0,73% τον μήνα.
Οπως λένε οι υπεύθυνοι μεγάλων ΔΟΥ της Αθήνας, οι πολίτες σπεύδουν να εντάξουν στις 12 δόσεις τις οφειλές τους, αλλά ύστερα από 2-3 μήνες περίπου οι μισοί βρίσκονται σε αδυναμία να την εξυπηρετήσουν και έτσι χάνουν τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα είτε να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε δικαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς), είτε να επανεντάσσονται -εφόσον έχουν δικαίωμα- σε νέα ρύθμιση την οποία μετά από 2-3 μήνες συνήθως χάνουν και πάλι.
Αντίθετα, οι παλαιές ρυθμίσεις των 100 δόσεων που είχαν γίνει το 2015 και είναι πιο ευέλικτες διατηρούνται και αποπληρώνονται σχεδόν στο σύνολό τους, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) μόνο ένα 8% από αυτές είχε χαθεί μέχρι προ διμήνου.
Με λίγα λόγια, αντί οι αυστηρές ρυθμίσεις να επιφέρουν εξορθολογισμό, έχουν οδηγήσει σε έναν παραλογισμό όπου οι οφειλές συσσωρεύονται και ανακυκλώνονται, ενώ σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Τα στοιχεία άλλωστε δείχνουν ότι μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο προστέθηκαν 12,6 δισ. νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες συνολικά ανέρχονται πλέον σε 94,2 δισ. ευρώ, ενώ έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων, ακινήτων) σε 826.211 φορολογούμενους, περίπου δηλαδή στους μισούς από τους 1.680.000 φορολογούμενους που κινδυνεύουν από τέτοια μέτρα. Συνολικά, ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έχουν 4.300.000 φορολογούμενοι, αλλά περίπου τα 2,6 εκατομμύρια από αυτούς δεν είναι εκτεθειμένοι σε δικαστικά μέτρα (δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία, έχουν πτωχεύσει κ.λπ.). Κάποια διέξοδο, αλλά μόνο για βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ίσως αποτελέσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, ο οποίος αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα και θα επιτρέπει την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών (προς τράπεζες, Εφορία και Ταμεία), εφόσον οι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό η ΓΓΔΕ ετοιμάζει οδηγίες με τυποποιημένες λύσεις για δόσεις ή ακόμα και κούρεμα, ανάλογα με το ύψος των οφειλών και τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, τις οποίες θα ακολουθούν οι εκπρόσωποι των ΔΟΥ που θα συμμετέχουν στην εξωδικαστική διάσκεψη των πιστωτών.
*Όπως δημοσιεύτηκε στο Business Stories της 8ης Ιανουαρίου

Το άγχος για τον διαβήτη και πως θα το αντιμετωπίσουμε

Η φροντίδα του διαβήτη είναι πολύ απαιτητική. Πρέπει να προσαρμοστεί ολόκληρη η ζωή στις ανάγκες του διαβητικού και να ακολουθείται μια σειρά από ιατρικές οδηγίες. Η τακτική μέτρηση του σακχάρου, η σωστή λήψη των φαρμάκων, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ο υπολογισμός των υδατανθράκων στο φαγητό, ο τρόπος μαγειρέματος, οι επισκέψεις στον γιατρό και οι εξετάσεις, συνθέτουν ένα πολύπλοκο «αγχωτικό» παζλ. Για πολλούς η δυνατότητα να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά και με ψυχραιμία, σε όλο αυτό, είναι μειωμένη.
Η συνεχής έννοια του να επιτευχθούν οι στόχοι και η απόκλιση από αυτούς δημιουργούν μια εσωτερική ένταση, στον άνθρωπο που πάσχει από διαβήτη. Η ένταση αυτή αποδίδεται διεθνώς με την ορολογία «diabetes distress», που στα Ελληνικά θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε ως «άγχος για τον διαβήτη».
Το άγχος για τον διαβήτη δεν είναι ίδιο με το γενικότερο άγχος, που διακατέχει τον κόσμο στη ζωή. Αφορά συγκεκριμένα στην ψυχική ένταση που δημιουργεί η φροντίδα του διαβήτη, στον άνθρωπο που πάσχει. Αυτό σημαίνει ότι το άγχος για τον διαβήτη δεν είναι ψυχική νόσος, αλλά περισσότερο σύγχυση. Το άγχος για τον διαβήτη δεν είναι ιδιαίτερο γνωστό στην ιατρική κοινότητα και πολλοί γιατροί νιώθουν αμήχανοι όταν χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν. Πολλοί καταφεύγουν στη χρήση ηρεμιστικών, διότι συχνά συγχέεται η διάγνωση με το γενικότερο άγχος της ζωής ή την κατάθλιψη, τα οποία έχουν σαν υπόβαθρο κάποιου είδους ψυχική διαταραχή.
Το άγχος για τον διαβήτη εμφανίζεται ως έντονη ανησυχία για την ρύθμιση του διαβήτη. Συνοδεύεται με έντονες προσπάθειες, από την μεριά του πάσχοντα, για την ρύθμιση του διαβήτη, οι οποίες μερικές φορές ξεπερνούν τις οδηγίες των ιατρών. Σύντομα δημιουργείται το αίσθημα της κόπωσης και της ματαίωσης της προσπάθειας ελέγχου του διαβήτη. Αυτό δημιουργεί έντονο άγχος και ενοχές, τα οποία πυροδοτούν έναν νέο κύκλο άγχους για τον διαβήτη.
Το άγχος για τον διαβήτη αν το αναλύσουμε περισσότερο, θα δούμε ότι αφορά σε τέσσερις γενικές περιοχές. Η πρώτη περιοχή αναφέρεται στις υποχρεώσεις, που έχει ο πάσχοντας, όπως το να μετρά το σάκχαρο, να παίρνει σωστά τα φάρμακα, να κάνει δίαιτα, άσκηση, κ.λ.π.
Η δεύτερη περιοχή αφορά στη προοπτική του διαβήτη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη έχουν ένα συνεχή φόβο και ανησυχία για το μέλλον. Δεν γνωρίζουν αν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο και αν έχουν νόημα όλες αυτές οι προσπάθειες που κάνουν.
bigstock Diabetes Block Letters In Cros 92003618© Παρέχεται από: DPG Digital Media S.A. bigstock Diabetes Block Letters In Cros 92003618
Η τρίτη περιοχή περιλαμβάνει τη ανησυχία και την αμφιβολία, που έχει ο ασθενής για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, που δέχεται. Μια ανησυχία για τις γνώσεις, τις ικανότητες και το ενδιαφέρον του γιατρού προς τον ασθενή και για το κόστος της θεραπείας.
Τέλος, η τέταρτη περιοχή αναφέρεται στο κοινωνικό στίγμα του διαβήτη. Όσοι πάσχουν από διαβήτη, αισθάνονται πολλές φορές ότι ο διαβήτης είναι μια τιμωρία, για την προηγούμενη συμπεριφορά τους. Αισθάνονται ότι όλοι τους παρατηρούν και τους κρίνουν για τις επιλογές τους, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι σχέσεις τους.
Η διάγνωση του άγχους για τον διαβήτη και η διάκριση του από την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη είναι μια πρόκληση για τον γιατρό. Μάλιστα, συχνά οι τρεις αυτές καταστάσεις μπορούν να συνυπάρχουν, δίνοντας μια πολύπλοκη εικόνα. Για τον σκοπό αυτό έχει αναπτυχθεί ένα ερωτηματολόγιο, το Diabetes Distress Screening Scale, το οποίο συμπληρώνεται από τον ίδιο τον ασθενή, το οποίο δείχνει ενδείξεις για την ύπαρξη του άγχους για τον διαβήτη.
Το άγχος του διαβήτη είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση. Οι διάφορες μελέτες ανεβάζουν στο 35% την εμφάνιση του άγχους για τον διαβήτη, στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη. Τα άτομα που έχουν άγχος για τον διαβήτη έχουν χειρότερη ρύθμιση του σακχάρου και εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές.
Η αντιμετώπιση του άγχους για τον διαβήτη απαιτεί μια συντονισμένη προσπάθεια του ασθενή και του γιατρού. Ο ασθενής θα πρέπει να εκφράσει τα συναισθήματα του στον γιατρό και να βρεθεί η πηγή αυτών των συναισθημάτων. Ο γιατρός θα βοηθήσει στο να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από τον διαβήτη και να καθοριστούν ρεαλιστικοί στόχοι.
Το άτομο που πάσχει από διαβήτη και έχει άγχος για τον διαβήτη, θα πρέπει να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του διαβήτη μόνο του. Η πιο σύγχρονη προσέγγιση του θέματος γίνεται μέσα από προγράμματα αυτοδιαχείρισης της νόσου.
Η αυτοδιαχείριση του διαβήτη περιλαμβάνει εκτεταμένη εκπαίδευση του ατόμου με διαβήτη. Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης αναφέρονται στον μηχανισμό του διαβήτη, στην λειτουργία των φαρμάκων, στην ικανότητα να σχεδιάζει το διατροφικό του πλάνο και το πρόγραμμα άσκησης, στο να διατηρεί τον έλεγχο του σακχάρου και να αντιμετωπίζει με ασφάλεια τα επεισόδια υπεργλυκαιμίας και υπογλυκαιμίας, στο να κρατά την επαφή με το γιατρό και να υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις, στο να προλαμβάνει την ανάπτυξη των επιπλοκών του διαβήτη και να τις αντιμετωπίζει κατάλληλα, στο να εργάζεται και να συμπεριφέρεται στο κοινωνικό σύνολο, ελεύθερα χωρίς άγχος.
Ρηγόπουλος Δημήτριος Παθολόγος-Διαβητολόγος www.rigopoulosdimitrios.gr

Τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο

20 εκπληκτικά πράγματα που δεν ξέρατε για την Ελλάδα

Και οι μεταφορικές δαπάνες στο αφορολόγητο

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπάρχει ρύθμιση στην εγκύκλιο που υπεγράφη σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με την οποία για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει: « Για πρώτη φορά οι μεταφορικές δαπάνες λογίζονται στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου
Σημαντικό μέτρο, ενίσχυσης των νησιωτών, εμπεριέχεται στην εγκύκλιο που υπεγράφη σήμερα από την Υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η Υπουργική απόφαση που αναφέρεται στον καθορισμό των κατηγοριών εκείνων των δαπανών που υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι πολίτες για το φορολογικό έτος 2017, εμπεριέχει και τις δαπάνες των μεταφορικών εισιτηρίων.
Από την συγκεκριμένη ρύθμιση ευνοούνται, ιδιαίτερα, οι νησιώτες αφού η δαπάνη για ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια ήταν ένα πάγιο και ανελαστικό έξοδο ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές τους ανάγκες και το οποίο επιβάρυνε κατά πολύ τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Μετά από συντονισμένες παρεμβάσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και σε στενή συνεργασία με το Οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, εντάχθηκαν για πρώτη φορά οι μεταφορικές δαπάνες στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Έτσι για πρώτη φορά, οι κάτοικοι των νησιών, που εδώ και πολλά χρόνια αναγκάζονται να μετακινηθούν αρκετές φορές μέσα σε ένα έτος για ιατρικές εξετάσεις, λόγους εκπαίδευσης, ακόμη και για να εξυπηρετηθούν από δημόσιες υπηρεσίες, θα δουν την έμπρακτη αναγνώριση του Κράτους μέσω της σχετικής φοροελάφρυνσης που συνεπάγεται το συγκεκριμένο μέτρο.
Επιπλέον, το μέτρο επεκτείνεται και για τα νησιά εκείνα που έχουν πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, και δεν πρόκειται για τουριστικούς τόπους (έτσι όπως περιγράφονται στα ΠΔ 899/76 και 664/77, "Περί ανακηρύξεως περιοχών της Χώρας ως τουριστικών τόπων"). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και πάλι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά τους εισιτήρια για να φτάσουν το αφορολόγητο, με τη διαφορά ότι δεν είναι απαραίτητη η χρήση ηλεκτρονικής πληρωμής».

«Πόθεν έσχες» για όλους τους Ελληνες - Τι θα δηλώνουν

Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, μετρητά, καταθέσεις, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας.
Οπως προκύπτει από το δημοσιευθέν κείμενο προκήρυξης του έργου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα δεδομένα θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Οσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις φορολογικές αρχές.
Επιπλέον οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και την αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.
Ακόμη, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν στο περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθούν και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής στον τομέα των ακινήτων.
Η προκήρυξη
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης:
* Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 482.668,50 ευρώ, θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.
* Αντικείμενο του έργου θα είναι 'η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος' με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου'.
* Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: 'Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι'.
* Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων περιουσιακών του στοιχείων.
* Η αξιοποίηση των στοιχείων θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ιωάννινα:Μια πόλη ...σαν καρτ ποστάλ ...

Χωρίς ...λόγια 
Φωτογραφίες Χάρης Καλαμπόκης 

Αφορολόγητο: Δεν είναι (κακόγουστο) αστείο! Μείωση στα 3.500 ευρώ ζητά το ΔΝΤ!

Γιάννενα: Διακοπές νερού σε αρκετά σημεία της πόλης

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση αιτία είναι η βλάβη που προκλήθηκε στο κεντρικό αντλιοστάσιο λόγω παγετού.
Η ανακοίνωση:
"Η ΔΕΥΑΙ ενημερώνει πως από τώρα (ώρα 18.00) και για τις επόμενες δύο ώρες το πολύ, θα υπάρξει σε αρκετά σημεία της πόλης των Ιωαννίνων μείωση της πίεσης του νερού, ενώ ενδέχεται να σημειωθεί και διακοπή υδροδότησης.
Αιτία είναι η βλάβη που προκλήθηκε στο κεντρικό αντλιοστάσιο λόγω παγετού και για την αποκατάσταση της οποίας εργάζονται ήδη τα συνεργεία της ΔΕΥΑΙ"
Ελέγξτε τα ρολόγια ύδρευσης
Η ΔΕΥΑΙ συστήνει στους πολίτες να ελέγξουν τα ρολόγια ύδρευσης και ιδιαίτερα όσα είχαν παγώσει τις τελευταίες μέρες, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν περιπτώσεις διαρροών, ώστε να αποφευχθούν άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν διαρροή στο δίκτυο πριν από το ρολόι ύδρευσης, τότε πρέπει να απευθυνθούν στη ΔΕΥΑΙ για να επέμβει και να αποκαταστήσει τη βλάβη.
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν διαρροή μετά το ρολόι, δηλαδή στο δικό τους εσωτερικό δίκτυο, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτη υδραυλικό.

Επίσης η ΔΕΥΑΙ συστήνει στους πολίτες που έχουν εγκατάσταση υδροδότησης μακριά από το σπίτι τους (σε αποθήκες, αγρούς κ.λ.π.) να τις επισκεφθούν και να τις ελέγξουν άμεσα, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν σπάσει σωλήνες ή ρολόγια λόγω παγετού και να υπάρχουν διαρροές που θα επιφέρουν άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς.

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Επείγον.Οδηγίες προς Διευθυντές/τριες Προϊστάμενους/ες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων

Παρακαλούνται οι Διευθυντές/τριες Προϊστάμενοι/ες των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων  να φροντίσουν έγκαιρα  για τον καθαρισμό των εισόδων των σχολείων, με τη συνδρομή των καθαριστριών και σε συνεννόηση μαζί τους, ώστε τη Δευτέρα 16-01-2017  να υπάρχει προσβασιμότητα των μαθητών/τριών στα διδακτήρια. Επιπροσθέτως να λάβουν μέριμνα και για τον έλεγχο λειτουργίας της θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητάτε τη βοήθεια των οικείων Δήμων για την επίλυση προβλημάτων σας.
Για προμήθεια αλατιού από το Δήμο Ιωαννιτών  να απευθύνεστε στο εργοτάξιο του Δήμου και στα τηλέφωνα 2651361405-2651331448.
Για προμήθεια αλατιού από το Δήμο Ζίτσας  να απευθύνεστε στο εργοτάξιο του Δήμου και στα τηλέφωνα 2653360029.
 Ευχαριστούμε και ευελπιστούμε στη συνεργασία με όλους σας.

Παραληρούν τα ΜΜΕ παγκοσμίως με τη χιονισμένη Ακρόπολη: «Μοιάζει με χειμωνιάτικη Χώρα των Θαυμάτων!» [εικόνες & βίντεο]

ΟΑΕΔ: Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για τον Κοινωνικό Τουρισμό

Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν όσοι εργάζονται σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων-Μεταναστών

Όλες οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Η προσωπική διαφορά «πάγωσε» 6.700 εφάπαξ!

Το νέο νομοσχέδιο για δωρεάν μεταπτυχιακά

500 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια σήμερα

Τι θα δηλώνουν όλοι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Απάντηση της ΔΑΚΕ/Π.Ε. στην ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Ν. Δ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Πάμε σαν άλλοτε στη συμβολή των οδών Κουγκίου και Ρώμα

Χιονισμένο τοπίο πριν από πολλές δεκαετίες στη συμβολή των οδώ Κουγκίου και Ρώμα στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η ηπειρώτικη αρχιτεκτονική των σπιτιών που βρίσκονται στο σημείο, ενώ στο βάθος φαίνονται δύο άνδρες να μεταφέρουν ένα μπαούλο! Στους δρόμους φαίνονται τα...
αποτυπώματα από τις ρόδες των ελάχιστων αυτοκινήτων της εποχής, ενώ συνολικά η φωτογραφία δημιουργεί μια νοσταλγία για τα Γιάννενα μιας άλλης εποχής!

Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς

O θάνατος στον παγωμένο Δούναβη

Στους δέκα υπό το μηδέν ξύπνησαν τα Γιάννινα

apagos171
Παγωμένος ολόκληρος ο Νομός Ιωαννίνων... Συνθήκες Σιβηρίας μετά την έντονη χιονόπτωση που σημειώθηκε.
Στους δέκα υπό το μηδέν ξύπνησαν σήμερα τα Γιάννινα, με έντονο παγετό και κρύο.
Μείον δεκατρείς στη Βωβούσα, η οποία επί πολλές ημέρες ζει ημέρες πολικού ψύχους, ενώ μείον πέντε έδειξε το θερμόμετρο στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα.
Το ρεκόρ ψύχους σήμερα έχει η Αγία Κυριακή καθώς ο υδράργυρος έπεσε στους 14 υπό το μηδέν.
Οι δρόμοι είναι παγωμένοι και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην κίνηση.

Προς όλους τους αντιεμβολιαστές… Εδώ θα βρείτε λίγη Επιστήμη

Πρόσθετα τροφίμων: Τι είναι οι κωδικοί “Ε” στις ετικέτες – ΟΛΗ η λίστα της ΕΕ [vids]

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σκόπιμα στις τροφές, για να εκτελέσουν ορισμένες τεχνολογικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να ενισχύσουν το χρώμα, τη γεύση και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα πρόσθετα τροφίμων προσδιορίζονται από έναν κωδικό αριθμό με την ένδειξη “E”. Είναι υποχρέωση κάθε παραγωγού και πωλητή να αναγράφονται όλοι αυτοί οι κωδικοί στην ετικέτα του προϊόντος που φτάνει στα χέρια του καταναλωτή.

Αποδείξεις – Αφορολόγητο: Τι να πληρώσετε με πλαστικό χρήμα για φοροαπαλλαγές έως 2.100€ - Ποιοι εξαιρούνται

- Ενοίκια, τέλη κυκλοφορίας, δάνεια, φόροι, αγορά κατοικίας και οχημάτων έμειναν εκτός δαπανών
- Υπολογίζονται για το "χτίσιμο" του αφορολόγητου οι αγορές ρούχων, τροφίμων, ποτών, τηλεφωνία, ίντερνετ κ.α.
- Χάρτινες αποδείξεις πρέπει να προσκομίσουν μεταξύ άλλων φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, δημόσιοι υπάλληλοι
- Από 1.900 ως 2.100 ευρώ η φοροαπαλλαγές για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες
- Όλα όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση για το πλαστικό χρήμα
Τελικά επελέγη η ευκολότερη οδός για το κτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα. Αυτό προκύπτει από την απόφαση της υφυπουργού οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, σύμφωνα με την οποία για το αφορολόγητο θα λαμβάνονται υπόψη και οι δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνα και φροντιστήρια, που οι αρχικές πληροφορίες εξαιρούσαν.
Έτσι οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν φοροαπαλλαγή από 1.900 ως 2.100 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αγορές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ανάλογα με το εισόδημά τους και συγκεκριμένα:
- 10% του εισοδήματος ως 10.000 ευρώ.
- 15% από 10.001 ως 30.000
- 20% πάνω από 30.001 με ανώτερο ποσό τις 30.000 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι όσοι συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις θα πληρώσουν παραπάνω φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που προκύπτει αν από το απαιτούμενο ποσό αφαιρεθεί εκείνο που συγκεντρώθηκε με τις αγορές.
Σύμφωνα με την απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό υπολογίζονται δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται καταναλωτικές, δηλαδή εφόσον περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:
- Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
- Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
- Ένδυση και υπόδηση.
- Στέγαση με εξαίρεση τα ενοίκια που δεν περιλαμβάνονται.
- Διαρκή αγαθά, όπως ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις, καθώς και είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
- Μεταφορές με την εξαίρεση της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.
- Επικοινωνίες, δηλαδή τηλέφωνα σταθερά, κινητά και ιντερνέτ
- Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
- Εκπαίδευση, δηλαδή φροντιστήρια όλων των κατηγοριών.
- Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Όσον αφορά στις δαπάνες υγείας διευκρινίζεται ότι ισχύει διαφορετικό καθεστώς και η έκπτωση είναι ίση με 10% υπό την προϋπόθεση ότι δαπάνη ξεπερνά το 5% του εισοδήματος.
Επίσης στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες που δεν είναι καταναλωτικές και τέτοιες είναι ενδεικτικά οι δαπάνες για αγορά κατοικίας, πληρωμή φόρων, δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κλπ).
Από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εξαιρούνται, αλλά υποχρεούνται να προσκομίσουν χάρτινες αποδείξεις ίσης αξίας: οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.
Επίσης από την υποχρέωση εξαιρούνται:
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους,
- Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
- Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους.
- Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία, οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
- Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή.
- Οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα και οι φυλακισμένοι.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι το ποσό των δαπανών δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση που καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά την εκκαθάριση να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού δαπανών.
Επισημαίνεται ότι η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων.

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Γρηγορότερη έξοδος στην σύνταξη εντός του 2017 με πλασματικά έτη

Πονόλαιμος: Απλοί τρόποι για να απαλύνετε τον πόνο

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να μειωθεί ο πονόλαιμος και όσο και αν σας φαίνεται απίθανο, οι πιο αποδοτικές από αυτές είναι απλές και μπορείτε να τις κάνετε με απλά υλικά στο σπίτι σας.

Ο πονόλαιμος είναι κάτι πολύ ενοχλητικό. Δείτε 10 εγγυημένες μεθόδους για να απαλύνετε τον πόνο άμεσα.

Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα – Πόσο διαρκεί

Ο καθένας βιώνει συναισθήματα άγχους και πανικού σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι μια φυσική αντίδραση σε αγχωτικές ή επικίνδυνες καταστάσεις. Ωστόσο, για κάποιον με διαταραχή πανικού, τα συναισθήματα του άγχους, του στρες και του πανικού συμβαίνουν τακτικά και ανά πάσα στιγμή.

Τα συμπτώματα στην κρίση πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και οδυνηρά ως εμπειρία για τον ασθενή. Τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση και προφανή αιτία.

Τροπολογία για τη διπλή εξεταστική των φοιτητών

Με τροπολογία στη Βουλή  θα δοθεί  η  δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στην εξεταστική  Φεβρουαρίου   2017 στα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή στο εαρινό εξάμηνου.
Ο υπουργός Παιδείας αναμένεται τη Δευτέρα να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα ορίζει τα εξής:
“Οι φοιτητές που περάτωσαν την κανονική φοίτηση, η οποία ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2016−2017 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο”.
Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, από την επόμενη χρονιά την ευθύνη για τον καθορισμό των εξεταστικών περιόδων θα έχουν οι Σχολές με τους εσωτερικούς τους κανονισμούς.

2η Πανελλήνια Συνάντηση στα Γιάννενα, για σύνολα και ορχήστρες κιθάρας

Πολύ ισχυρός παγετός στα ημιορεινά και ορεινά τμήματα της Ηπείρου- Προσοχή στην ολισθηρότητα των δρόμων!

Συντάξεις: Βόμβα για 2.500.000 συνταξιούχους με μειώσεις ως 32% [πίνακες]

Κοιτάμε οθόνες για πάνω από 10 ώρες/ημέρα – Προσοχή στην ψηφιακή κόπωση ματιών!

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα, οι οθόνες προκαλούν στο 65% των Αμερικανών (και κατ΄ επέκταση ένα παρόμοιο ποσοστό σε κάθε προηγμένη κοινωνία) την λεγόμενη ψηφιακή κόπωση ματιών.

Αυτή η πάθηση έχει συμπτώματα όπως ξηρά, ερεθισμένα μάτια, θολή όραση, κουρασμένα μάτια, πόνους σε αυχένα και πλάτη και πονοκεφάλους, από την πολύωρη παρακολούθηση μιας ψηφιακής οθόνης.

Καιρός: Φεύγει ο χιονιάς έρχονται καταιγίδες

Ισχυρές καταιγίδες στη μισή χώρα, ενώ σε άλλες περιοχές συνεχίζονται τα προβλήματα με τα χιόνια. Το σκηνικό του καιρού αρχίζει να αλλάζει ριζικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη 12-01-2017
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις η χιονόνερο και γρήγορη βελτίωση.Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση.Θερμοκρασια: από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στα βόρεια γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημερινά, τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και γρήγορη βελτίωση.Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ στο Ιόνιο θα στραφούν σε νοτίους με την ιδία ένταση.Θερμοκρασια: από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημερινά της Στερεάς και της Πελοποννήσου, τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και γρήγορη βελτίωση.Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.Θερμοκρασια: από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα σταματήσουν.Ανεμοι: νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασια: από 04 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασια: από 06 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και γρήγορα γενικά αίθριος.Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.Θερμοκρασια: από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και το πρωί πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή 13-01-2017
Καιρός: στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά στα πελάγη 6 Μποφόρ.Θερμοκρασια: σε άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

Αποδείξεις: Μετράνε στην εφορία ρεύμα, τηλέφωνο, νερό και συνδρομητική τηλεόραση

Το τελευταίο σενάριο ή αν προτιμάτε διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται με την κοινή λογική μαι όχι με απλά φορομπηχτικό τρόπο.

Με λόγια λόγια λέγεται τώρα ότι οι αποδείξεις και οι ηλεκτρονικές πληρωμές ΔΕΚΟ, αλλά και κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα υπολογίζονται για το αφορολόγητο.
Εκτός από τα έξοδα του super market λοιπόν που αποτελούν και τη βάση των εξόδων ενός νοικοκυριού πλέον οι πολίτες θα μπορούν να συγκεντρώνουν για να χτίσουν το αφορολόγητο και τις αποδείξεις για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κινητό και συνδρομητική τηλεόραση. Κάπως έτσι αν υπολογίσει κανείς και τα έξοδα για βενζίνη θα είναι σχετικά απλό να καλύψει το ποσό που απαιτείται βάσει του εισοδήματος για το αφορολόγητο και να αποφύγει τον επιπλέον φόρο 22%.

«Σαρώνει» παγκοσμίως η υπέρταση – Φυσιολογικές τιμές της πίεσης και τι να κάνετε

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει παγκοσμίως ο ρυθμός αύξησης της συστολικής πίεσης του αίματος (του μεγαλύτερου από τους δύο αριθμούς που μετρούν την πίεση – ο χαμηλός αριθμός δείχνει τη διαστολική πίεση), σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η αρτηριακή συστολική πίεση που είναι 140 mm Hg και πάνω, έχει συσχετισθεί με διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα νεφρών και άλλα. Η επιδημία παχυσαρκίας επιτείνει το πρόβλημα της υπέρτασης.

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

«Κυκλοφορεί» γαστρεντερίτιδα: Ποια συμπτώματα έχει και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Αυξάνονται τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στον γενικό πληθυσμό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας φυσικά, αφού αυτό είναι κάτι που συμβαίνει περιοδικά, ειδικά τον χειμώνα. Είναι ωστόσο απαραίτητο να γνωρίζετε τι είναι ακριβώς η γαστρεντερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται.

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε άνθρωπο. Είναι, δε, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, ή από κατανάλωση μολυσμένων τροφών.

Υπουργείο Εργασίας: Ως το τέλος Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι 95.000 συντάξεις σε καθυστέρηση

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι 95.000 περίπου συντάξεις που εκκρεμούν. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο φιλοδοξεί να βάλει τέρμα στις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων. 
Το τονίζει άλλη μία φορά σε ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, μερισμάτων και εφάπαξ.
Το υπουργείο υποστηρίζει ότι : “Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551. Δύο χρόνια μετά, την 1ηΙανουαρίου 2017 οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 95.000 κατά προσέγγιση. Από αυτό το μήνα, ξεκίνησε η χρηματοδότηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) με περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα με σκοπό να εξοφληθεί το σύνολο αυτών, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2017.
Σε ό,τι αφορά τα εφάπαξ, υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε καμία απονομή για αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από 31-8-2013 έως 31-6-2016. Από την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εφάπαξ. Έως τον Ιούνιο 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων, που υπολογίζονται σε 24.500 κατά προσέγγιση.
Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δουλεύει εντατικά ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει επιλυθεί οριστικά το διαχρονικό πρόβλημα των καθυστερήσεων προς τους συνταξιούχους¨, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Ανάβει “πράσινο” για διακοπή ρεύματος στους κακοπληρωτές

“Πράσινο” φως ανάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διακοπή του ρεύματος στους κακοπληρωτές.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου τα μέτρα που ήδη έχει λάβει η ΔΕΗ για την προστασία ευάλωτων ομάδων είναι αρκετά και επομένως η επιχείρηση έχει μπορεί να κόβει το ρεύμα σε κακοπληρωτές και σε όσους κλέβουν ηλεκτρικό.
Τις διευκρινίσεις αυτές έδωσαν πηγές του ΥΠΕΝ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Για το ζήτημα του δικτύου τις μέρες της κακοκαιρίας, που σημαίνει υψηλή κατανάλωση, ο ίδιος αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας.
Διευκρίνισε περαιτέρω ότι υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου για τη λειτουργία των μονάδων των ιδιωτών και της ΔΕΗ, ενώ και η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι σημαντική.
Αναφορικά με τον προγραμματισμό παραλαβών υγροποιημένου αερίου σημειώνεται ότι σήμερα παραλήφθηκε από τη ΔΕΠΑ ένα φορτίο, ενώ προγραμματίζεται η παραλαβή και άλλων φορτίων το επόμενο διάστημα.
Τέλος, για το θέμα της αυτονόμησης διαμερισμάτων από τις κεντρικές θερμάνσεις αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αποσαφηνίζει κάθε θέμα.

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Ο υπ. Παιδείας για τη μοριοδότηση μεταταχθέντων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Γραπτή απάντηση του υπουργού  Κ. Γαβρόγλου για τη μοριοδότηση μεταταχθέντων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, διαβίβασε το υπ. Παιδείας στη Βουλή, ύστερα  από σχετική ερώτηση της Βουλευτού Κ. Μάρκου.

Επιστροφή μισθών λόγω πλαστών τίτλων στο δημόσιο

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με πλαστούς τίτλους θα πρέπει να επιστρέψουν στο δημόσιο  τους μισθούς που τους έχουν καταβληθεί, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Χολερυθρίνη: Τι είναι, φυσιολογικές τιμές και ασθένειες που θέλουν προσοχή

Η αυξημένη χολερυθρίνη είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, αλλά η διαταραχή είναι πιο συχνή στα νεογέννητα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μωρό έχει λιγότερα βακτήρια στο έντερο, τα οποία συμβάλλουν στην διάσπαση και την απόρριψη της χολερυθρίνης.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Φέτα: Διατροφικά στοιχεία για το εθνικό μας τυρί – Τι προσφέρει και τι κινδύνους κρύβει

Η φέτα είναι ένα καθαρά ελληνικό προϊόν. Γι’ αυτόν το λόγο η Ελλάδα έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης της φέτας, κάτι που σημαίνει ότι κάθε τυρί που παράγεται με την μέθοδο που φτιάχνεται η φέτα στην Ελλάδα, πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή με την ονομασία «φέτα» και να αναφέρεται η ελληνική του προέλευση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων λατρεύει την φέτα. Αλλά γνωρίζετε τι μας προσφέρει διατροφικά;
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Αποδείξεις: Αφήνουν εκτός ΔΕΚΟ, τηλέφωνο και τηλεόραση

Απο μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα προσδιορίζεται ποιές δαπάνες θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και ποιές δαπάνες θα εξαιρούνται καθώς και άλλες κρίσιμες παράμετροι στην εφαρμογή του μέτρου.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών όπως προκύπτει απο τις κατευθύνσεις οι οποίες έχουν δοθεί απο την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου είναι να περιληφθούν τελικά οι περισσότερες κατηγορίες δαπανών προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στο "χτίσιμο" του αφορολόγητου ποσού με βάση τις αγορές που θα κάνουν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Η φιλοσοφία που θα διέπει την απόφαση για τον καθορισμό των δαπανών για το αφορολόγητο είναι αυτή να λειτουργήσει ως κίνητρο για την ευρύτερη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών απο τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους. Στόχος όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι οι φορολογούμενοι να χτίζουν εύκολα το αφορολόγητο με τη χρήση των καρτών και όχι να επιβαρύνονται με τον πρόσθετο φόρο που προβλέπεται στην περίπτωση που δεν "πιάνεται" το όριο των δαπανών συγκριτικά με το ύψος του δηλωθέντως εισοδήματος. Ετσι σύμφωνα με τα σενάρια που επεργάζονταν έως και χθες στο υπουργείο Οικονομικών οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ και άλλες ευρείες κατηγορίες δαπανών που έχουν μεγάλη συμμετοχή στις δαπάνες του νοικοκυριού θα περιλαμβάνονται στην λίστα αυτών που μετρούν για το αφορολόγητο.
Μεταξύ των δαπανών που αναμένεται να εξαιρεθούν περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης όπως είχε ανακοινώσει απο την περασμένη εβδομάδα σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Στην ίδια λογική θα κινείται και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Οικονομικών κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του μέτρου. Για παράδειγμα αν σε μία οικογένεια ο σύζυγος είναι μισθωτός και η σύζυγος ελεύθερη επαγγελματίας και οι δαπάνες γίνονται με την κάρτα της συζύγου η οποία δεν δικαιούται αφορολόγητο, οι δαπάνες αυτές θα υπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Υπενθυμίζεται ότι βάση του νέου νόμου οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2017 θα πρέπει να κάνουν δαπάνες με χρήση πλαστικού χρήματος σε ποσοστό από 10% έως 20% του εισοδηματός τους (ανάλογα με το ύψος του) για να δικαιούνται το αφορολόγητο ποσό.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είχε επισημάνει οτι "στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρος του αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου".
Με την απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί θα προσδιορίζονται και οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους και οι οποίοι θα απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Επίσης θα συμπεριληφθούν και επιπλέον αυτών που αναφέρονται στο νόμο, κατηγορίες φορολογουμένων που αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χαράτσι 400 ευρώ για όλους! Δείτε ποιοι χάνουν

Μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι πλέον αντιμέτωποι με ένα νέο χαράτσι, το ίδιο και όσοι δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Μετά τη... δήλωση συμμόρφωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ο υπουργός φαίνεται να ξεχνά και τη δήλωση παραίτησης σε περίπτωση που μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο.
Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για μείωση, όχι στα 5.000 ευρώ που επιθυμεί το ΔΝΤ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πλήρωναν φόρο ακόμη και όσοι εργάζονται 4ωρο με αμοιβές 460 και 500 ευρώ μεικτά, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” στα 6.818 ευρώ.
Τι θα σημάνει αυτό για όσους έχουν ακόμη αφορολόγητο; Μείωση της απαλλαγής κατά 400 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσουν επιπλέον φόρο καθώς ουσιαστικά η έκπτωση πέφτει από τα 1.900 στα 1.500 ευρώ.
Ποιοι θα πληρώνουν επιπλέον φόρο; Όλοι, με μια διαφορά όμως, η επιβάρυνση θα ξεκινάει από εκείνους που σήμερα απαλλάσσονται και παίρνουν καθαρά 500 ευρώ.
Εισόδημα Σύνολο επιπλέον φόρου με αφορολόγητο 1.500 ευρώ
6.000 0
7.000 40
8.000 260
8.200 304
8.500
370
8.600
392
8.700 400
9.000 400
9.500 400
10.000 400
11.000 400
12.000 400
13.000 400
13.000 400
14.000 400
15.000 400
16.000 400
17.000 400
18.000 400
19.000 400
20.000 400
25.000 400
30.000 400
40.000 400

Έρχεται πλαφόν στις τιμές των καυσίμων

Η επιβολή πλαφόν στις τιμές είναι το βασικό όπλο στο "οπλοστάσιο" των ελεγκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων αυξήσεων στα καύσιμα.
Με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που ασκείται σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξή τους ακολουθεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει έκρηξη τιμών η κυβέρνηση θα λάβει τα ανάλογα μέτρα.
Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ανώτατων τιμών ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης "για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων".
Οι ανώτατες τιμές μπορούν να επιβληθούν γενικά ή τοπικά για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα με ισχύ για διάστημα δύο μηνών κάθε φορά.
Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντήζελ κίνησης από την 1η του έτους. Έτσι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται σήμερα σε 1,119 ευρώ για την αμόλυβδη, 0,842 ευρώ για το ντήζελ κίνησης και 0,719 για το ντήζελ θέρμανσης ενώ στις αρχές Νομβρίου ήταν 1,03 για τη βενζίνη, 0,763 για το πετρέλαιο κίνησης και 0,635 για τη θέρμανση.
Αντίστοιχες είναι οι επιπτώσεις στη λιανική. Σήμερα οι τιμές της αμόλυβδης στην Αθήνα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών) διαμορφώνονται από 1,45 ως 1,66 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται από 1,12 ως 1,399 ευρώ και το θέρμανσης από 0,925 ως 1,08 ευρώ.
Ακραίες τιμές διαμορφώνονται στα νησιά λόγω αφενός της δυσκολίας εφοδιασμού και του αυξημένου μεταφορικού κόστους και αφετέρου της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα από αυτά. Έτσι, σήμερα στα Δωδεκάνησα οι τιμές για την αμόλυβδη κυμαίνονται από 1,595 ως 1,829 ευρώ, για το πετρέλαιο κίνησης από 1,3 ως 1,476 και για τη θέρμανση από 1,02 ως 1,149 (πρατήριο στην Πάτμο). Στις Κυκλάδες αντίστοιχα οι τιμές είναι από 1,658 ως 1,91 ευρώ για την αμόλυβδη, 1,289 - 16 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανση από 1,029 ως 1,22 ευρώ (πρατήριο στην Κύθνο).
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση της ΔΑΚΕ/Π.Ε. στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το οποίο κατήγγειλε τον αιρετό του ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη για την δημοσιοποίηση των κενών στην Ειδική Αγωγή

Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου για τις μετακινήσεις πολιτών

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα (κατά τόπους χιονοπτώσεις – παγετός) υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνει στους πεζούς:
Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να...
είναι παγωμένοι.
Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.
Παράλληλα, οι οδηγοί:
Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου αν πρόκειται να ταξιδέψουν.
Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδαιίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.
– Εάν ακινητοποιηθεί το όχημά τους:
Να μην προσπαθήσουν να «γκαζώσουν» για να απεγκλωβιστούν, γιατί οι τροχοί κινδυνεύουν να εισχωρήσουν ακόμα πιο βαθιά ειδικά σε πολύ χιονισμένα σημεία.
Να μετακινήσουν δεξιά και αριστερά τους τροχούς μερικές φορές προκειμένου να διώξουν το χιόνι από τους τροχούς.
Να ειδοποιήσουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές.
Να παραμείνουν στο αυτοκίνητό τους και να ανάβουν τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα, ελέγχοντας ώστε η εξάτμιση να είναι καθαρή από χιόνι.
Σε κάθε περίπτωση οι πεζοί και οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούν τη ψυχραιμία τους.
Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κακοκαιρία: Διευκρινίσεις για εργαζομένους που δεν μπορούν να πάνε στην δουλειά (εγκύκλιος)

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες και το Λεκανοπέδιο από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν ως αποτέλεσμα κάποιοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.
Τι ισχύει λοιπόν αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και με την απουσία των εργαζομένων;
Τι ισχύει με τις αποδοχές αλλά και με τα κρίσιμα θέματα της τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης;
Διαβάστετι τι ορίζει σχετικά παλαιότερη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με αριθμ. πρωτ.: 30354/8.3.2011.
A) ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
Σε περίπτωση που έχουμε ως επακόλουθο την αδυναμία των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν, καθώς και των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 2014/07.01.02 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί «ασυνήθους κακοκαιρίας χιονοπτώσεων και αποδοχών» ισχύουν τα εξής:
1. Κατά τη διάταξη του πρώτου εδαφίου του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, «αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας ή αν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη από λόγους που τον αφορούν και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει το μισθό, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να παράσχει την εργασία σε άλλο χρόνο».
2. Εξ αντιδιαστολής των ανωτέρω καθιερώνεται ο κανόνας, ότι, αν ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την παροχή (εν προκειμένω την εργασία), από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίστανται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ’ ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό.
3. Ανώτερη βία, προς εφαρμογή της διάταξης του πρώτου εδαφίου του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα, υπάρχει, όταν η αποδοχή της εργασίας από τον εργοδότη εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς από τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο ήταν αδύνατο να αποτραπεί και αν ακόμη κατεβάλλετο το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας (Αρείου Πάγου: ΑΠ 637/1950 -ΑΠ 151/1951 -ΑΠ 16/1954 – ΑΠ 314/1954 – ΑΠ 170/1957 – ΑΠ 677/1974 – ΑΠ 525/1978 – ΑΠ 535/1978 – ΑΠ 1043/1980 – ΑΠ 1738/1980 – ΑΠ 1340/1979 – ΑΠ 680/1981 – Εφ. Αθηνών 2984/89 – Εφ. Θεσ/νίκης 1775/94 κλπ.).
4. Επί πλέον των ανωτέρω περιπτώσεων:
α) Όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε λόγω ανώτερης βίας και οι εργαζόμενοι της δεν προσήλθαν στην εργασία τους για το ίδιο γεγονός, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 380 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες «αν η παροχή από ένα από τους συμβαλλόμενους (εργοδότη ή μισθωτό) είναι αδύνατη συνεπεία γεγονότος για το οποίο δεν έχει ευθύνη, απαλλάσσεται και ο άλλος από τους συμβαλλόμενους της αντιπαροχής» (δηλ. υπάρχει κοινή απαλλαγή).
β) Όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανώτερης βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης (άρθρο 657 Αστικού Κώδικα).
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι για την επίλυση κάθε αμφισβήτησης αρμόδια να αποφανθούν είναι τα τακτικά δικαστήρια.
B) ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
Οι Τεχνικοί και Υγειονομικοί Επιθεωρητές να δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο χώρων εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται ή ενδέχεται να εκτεθούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να δίδετε έμφαση στην τήρηση σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων όπως οι ακόλουθες:
– Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεσή της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους. (εδάφιο 8.1, παραρτήματα Ι και ΙΙ , Π.Δ. 16/1996)
– Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν (εδάφιο 23, παραρτήματα Ι και ΙΙ, Π.Δ. 16/1996)
– Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος. (Παράρτημα ΙΙ, Π.Δ. 396/1994)
– Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσής τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία, και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα.(άρθρο 3, Π.Δ. 176/1997)
– Απαγορεύεται η απασχόληση ανηλίκων εργαζομένων σε εργασίες κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών (εδάφιο 2, Παράρτημα ΙΙ, Π.Δ. 62/1998).
Επίσης, επισημαίνεται να γίνονται συστάσεις στους εργοδότες, όσον αφορά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (όπως π.χ. καρδιοπαθείς).
Ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα, παρακαλούμε όπως εξετάζονται τα παρακάτω:
– Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λ.π. πρέπει να επανελέγχονται από το επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας (άρθρα 13 και 113, Π.Δ. 1073/1981)
– Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους (άρθρο 54, Π.Δ. 1073/1981)
– Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές. Οι εργασίες αυτές επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας. (άρθρο 21, παράγραφοι 4 και 5, Π.Δ. 778/1980).

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΧΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ του Λιόντου Βασιλείου, δασκάλου Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ ΙωαννίνωνΙωάννινα 10.01.2017
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΥΧΕΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με την παρούσα επιστολή θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες σας καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία. Παράλληλα θέλω να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνατε εκλέγοντάς με αιρετό εκπρόσωπό σας στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου 2016. Θέλω να γνωρίζετε ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντοτε στη διάθεσή σας και από αυτή τη θέση (του αιρετού), προσπαθώντας να λειτουργώ συναδελφικά ως τα μάτια, τα αυτιά και τη φωνή σας στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Για τούτο και σας παραθέτω τους τρόπους ενημέρωσης και επικοινωνίας μαζί μου:
Τηλέφωνο 6946260184

Στο παρόν ενημερωτικό σας ενημερώνω για τα κάτωθι θέματα:

1.     Επικαιροποίηση στοιχείων φακέλου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Όσοι/ες συνάδελφοι/ισσες επιθυμούν να κάνουν αίτηση μετάθεσης (εντός - βελτίωση ή εκτός ΠΥΣΠΕ ή αίτηση οριστικής τοποθέτησης) θα πρέπει να ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΟΥΝ τα στοιχεία στον προσωπικό τους φάκελο ηλεκτρονικά μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2017 μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr)
Η σύνδεση στο σύστημα γίνεται με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Όποιος δεν διαθέτει κωδικούς δύναται να βγάλει νέους ή αν έχει ήδη βγάλει και τους έχει ξεχάσει, δύναται να κάνει ανάκτηση αυτών. Αναλυτικές οδηγίες αναφέρονται στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Στην παρούσα φάση δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στους μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου τους (τα βασικά τους στοιχεία καθώς και τις υπηρετήσεις τους με την προκύπτουσα μοριοδότηση). Εάν διαπιστώσετε εσφαλμένες ή μη επικαιροποιημένες εγγραφές, μπορείτε να αιτείστε αλλαγές, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα μέσω του συστήματος προς τη Διεύθυνση της οργανικής σας θέσης, η οποία τηρεί τον προσωπικό σας φάκελο, αποστέλλοντας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα σχετικά δικαιολογητικά.
Με νέα εγκύκλιο θα καθοριστεί το χρονικό διάστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης.
  
2.     Άδεια ασθένειας τέκνων
Με το άρθρο 31 του ν. 4440/2016 θεσμοθετείται δικαίωμα άδειας με αποδοχές για τους υπαλλήλους λόγω ασθένειας των ανήλικων τέκνων τους κατόπιν προσκόμισης σχετικής ιατρικής βεβαίωσης. Το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες το έτος. Ειδικά για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι, το δικαίωμα αυτό ανέρχεται σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες το έτος. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η άδεια αυτή ανέρχεται σε έξι (6) εργάσιμες ημέρες το έτος, πρόκειται δε για άδεια που συναρτάται με την κατ’ αποκλειστικότητα άσκηση της γονικής μέριμνας ανήλικου τέκνου από έναν γονέα (άρθρο 53 του Ν.3528/2007, όπως ισχύει).

3.     Κατάταξη σχολικών μονάδων ΠΕ και ΔΕ σε κατηγορίες μετάθεσης – Μοριοδότηση
Ένα αίτημα-διεκδίκηση ετών επιτέλους μπαίνει στην τελική του φάση. Πρόκειται για την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων ΠΕ και ΔΕ.
Πλέον σύμφωνα με το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 111 (2) Τροποποίηση του Π.δ. 50/1996 “Μεταθέσεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” (A΄ 45), οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δεκατρείς (13) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ και οι σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατατάσσονται σε δώδεκα (12) κατηγορίες, τις Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ και ΙΒ, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση των αρμοδίων Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη και τη γνώμη των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών και τις εισηγήσεις των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων αυτών, οι οποίες διαμορφώνονται σε συνεργασία με τα αρμόδια πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, με βάση τα παρακάτω κριτήρια (i) τον πληθυσμό της έδρας των σχολείων, (ii) τις συνθήκες διαβίωσης εκεί των εκπαιδευτικών, (iii) την οργανικότητα, (iv) την απόστασή τους από την έδρα του Νομού, (v) τις συγκοινωνιακές συνθήκες και (vi) το υψόμετρο Στην κατηγορία ΙΓ κατατάσσονται οι μονοθέσιες και οι διθέσιες σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων.» 2. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παρ. 8 του άρθρου 16 του Π.δ. 50/1996 (Α΄ 45) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.δ. 39/1998 (Α΄ 43, διόρθωση σφάλματος Α΄ 262) αντικαθίσταται ως εξής: «Για κάθε έτος υπηρεσίας σε σχολεία Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ, Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ κατηγορίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, υπολογίζονται 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 και 14 μονάδες μετάθεσης, αντίστοιχα».
Τα αρμόδια Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια ΠΕ (ΠΥΣΠΕ) και τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια ΔΕ (ΠΥΣΔΕ) μέσω των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καλούνται να υποβάλουν έως 17/02/2017 τις εισηγήσεις τους για τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς τους όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με τα αρμόδια Πρωτοβάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα.
Επί της ουσίας πρόκειται για κοινή μοριοδότηση τόσο για τα σχολεία της ΠΕ όσο και της ΔΕ.

4.     Δημόσιο: «Ψαλίδι» στους μισθούς από 1/1/2017
Σύμφωνα με τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,  μειώσεις μισθών στο Δημόσιο από 2 έως και 83 ευρώ το μήνα φέρνουν οι αλλαγές στον υπολογισμό των εισφορών κύριας σύνταξης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι μειώσεις θα έχουν ισχύ από 1.1.2017 και τα αντίστοιχα ποσά θα παρακρατηθούν αναδρομικά είτε στη μισθοδοσία Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου 2017.
Τούτο συμβαίνει διότι  με το τελικό σχέδιο της εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου από 1/1/2017 η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων 6,67% για κύρια σύνταξη στους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν με το νέο μισθολόγιο και επιπρόσθετα το 6,67% θα επιβάλλεται στα επιδόματα θέσης που κυμαίνονται από 150 ευρώ το μήνα.

5.     Μισθοδοσία μηνός Ιανουαρίου 2017 (β’ δεκαπενθήμερο)
Στις 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 (απόγευμα 12ης Ιανουαρίου) θα  καταβληθεί   το δεύτερο δεκαπενθήμερο  της Μισθοδοσίας του μηνός  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017.
Συνάδελφοί μου και συναδέλφισσές μου,
Όποιος επιθυμεί να λαμβάνει προσωπική ενημέρωση ας μου αποστείλει το προσωπικό του mail. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχετε τακτική ενημέρωση στις σχολικές μονάδες μέσω των e-mails που θα αποστέλλω ή μέσω του blog μου (http://vasliondos.blogspot.gr/) που ενημερώνεται σε καθημερινή βάση. Θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε σχόλια και παρατηρήσεις σας. Η ενημέρωσή σας από την πλευρά μου τόσο για τις αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου, όσο και για γενικότερα εκπαιδευτικά θέματα αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σας και θα σας την παράσχω στο μέτρο του δυνατού.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Λιόντος Βασίλειος
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων