Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2017

«Κάτασπρο» το Άγιο Όρος – ΦΩΤΟ

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9/1 οι χειμερινές εκπτώσεις

Η εφάπαξ αμοιβή σε όσους απασχοληθούν στις ΚΠΓ του 2017

Βρογχίτιδα: Αίτια, συμπτώματα, επιπλοκές, μέθοδοι αντιμετώπισης και πρόληψης

Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή ή διόγκωση των βρόγχων, δηλαδή των διόδων του αέρα μεταξύ της μύτης και των πνευμόνων. Πιο συγκεκριμένα, η βρογχίτιδα περιγράφει μια κατάσταση όπου η εσωτερική επένδυση των βρόγχων παθαίνει φλεγμονή ή μόλυνση.

Οι άνθρωποι με αυτή την ασθένεια έχουν μειωμένη ικανότητα να αναπνέουν αέρα και να παίρνουν οξυγόνο στους πνεύμονές τους. Έχουν επίσης παχύρρευστη βλέννα ή φλέγμα που σχηματίζεται στους αεραγωγούς τους.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Αυτά είναι τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά για δίαιτα

Οι ίνες και το γλυκαιμικό φορτίο μιας τροφής (δηλαδή το πόσο αυτή η τροφή αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα) δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την απώλεια βάρους από φρούτα και λαχανικά. Έτσι, οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα φλαβονοειδή, τις φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά και οι οποίες έχουν μια προστατευτική επίδραση στα φυτά από τα οποία προέρχονται.

Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή σε τροφές ολικής άλεσης μειώνουν την απορρόφηση του λίπους και αυξάνουν τις καύσεις θερμίδων.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Προς κατάργηση φοροαπαλλαγές εντός του 2017

Νέα δεδομένα στην φορολογία ακίνητων το 2017

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Οι νέοι συντελεστές για την εισφορά αλληλεγγύης

Αποδείξεις - Ποιες πληρωμές με «πλαστικό» χρήμα εξαιρούνται από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Αυτές είναι ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες

Καιρός: Παροδικές χιονοπτώσεις και παγετός

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017

Οριστικό! Χωρίς τις δαπάνες από ενοίκια, ρεύμα νερό και τηλέφωνο, το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Δεν θα λαμβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα τα ενοίκια, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα και νερό), σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Την ενημέρωση αυτή κάνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Ομως, αυτό δεν σημάνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δαπάνες που θα αποκλειστούν από το κτίσιμο του από το κτίσιμο του αφορολόγητου, όπως για παράδειγμα τα κοινόχρηστα ή τα ασφάλιστρα και τα διόδια.
Μόνο που αυτά θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες μέρες.
Ειδικότερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι:
“Σχετικά με τα δημοσιεύματα Τύπου για τις δαπάνες που θα υπολογίζονται στο ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών ενημερώνουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4446/2016.
Επισημαίνεται ότι στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των φορολογουμένων να προτιμούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Γι’ αυτό το λόγο έχει επιλεγεί ένας συνδυασμός σχετικά χαμηλού ποσοστού αποδείξεων και σχετικά περιορισμένων κατηγοριών εξαιρουμένων δαπανών ώστε να μην δυσκολεύονται οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν το όριό τους αλλά και να μην ακυρώνονται τα οφέλη του μέτρου.
Η εξαίρεση των συγκεκριμένων δαπανών κινείται στην λογική της εξαίρεσης δαπανών με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής αλλά και στις τεχνικές δυνατότητες των πληροφοριακών συστημάτων πληρωμών. Στις δαπάνες που θα εξαιρούνται περιλαμβάνονται ενδεικτικά τα ενοίκια και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι βασικές κατηγορίες φορολογουμένων εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για την πραγματοποίηση των δαπανών τους αλλά απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις σύμφωνα με την προβλεπόμενη κλίμακα, προκειμένου να έχουν μείωση φόρου. Προς περαιτέρω κάλυψη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, θα συμπεριληφθούν και επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίες θα μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο πληρωμής των δαπανών τους (ηλεκτρονικά ή μετρητά), ώστε να τύχουν της μείωσης φόρου.
Τα ζητήματα αυτά θα διευκρινιστούν οριστικά με την υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες”.

Το κόλπο με το πλαστικό χρήμα: Μπόνους 2.100 ευρώ και ποινή ως 6.600 ευρώ!

- Οι φορολογούμενοι μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες μπορούν να κερδίσουν φόρο από 1.900 ως 2.100 ευρώ
- Αναλυτικά πόσο μπορεί να είναι ο πρόσθετος φόρος
- Διαβάστε παραδείγματα
Ωραίο και αποδοτικό το κόλπο με το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα. Είναι γνωστό πως οι φορολογούμενοι μισθωτοί συνταξιούχοι και αγρότες μπορούν, αν συμπληρώσουν τα απαραίτητα όρια δαπανών με κάρτες ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο, θα κερδίσουν φόρο από 1.900 ως 2.100 ευρώ.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ο φορολογούμενος που δεν θα συμπληρώσει τις απαραίτητες δαπάνες με πλαστικό χρήμα, θα πληρώσει πρόστιμο που είναι το 22% του ποσού που προκύπτει αν από το όριο των δαπανών που έπρεπε να συμπληρώσει, αφαιρεθούν εκείνες που πραγματικά συμπληρώθηκαν.
Για παράδειγμα αν έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών με κάρτες 1.000 ευρώ. Αν, όμως οι αγορές του θα είναι 800 ευρώ θα πληρώσει πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% των 200 ευρώ, δηλαδή 44 ευρώ.
Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει για τα πολύ υψηλά εισοδήματα ακόμα (κρατηθείτε παρακαλώ) και στα 6.600 ευρώ. Αυτό συμβαίνει στη θεωρητική περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να έχει δαπάνες με αποδείξεις 30.000 ευρώ, αλλά δεν έκανε καμία αγορά με πλαστικό χρήμα ή μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.
Για να έχουμε μία εικόνα πληρέστερη εικόνα θα αναφέρουμε ότι ο πρόσθετος φόρος μπορεί να είναι:
- Για εισόδημα ως 10.000 ευρώ θα είναι το ανώτερο 220 ευρώ.
- Για 10.001 ως 20.000 θα είναι από 220 ως 550 ευρώ.
- Για 20.001 ως 30.000 θα είναι από 550 ως 880 ευρώ.
- Για 30.001 ως 40.000 θα είναι από 880 ευρώ 1.320 ευρώ,
- Για 40.001 ως 50.000 θα είναι από 1.320 ως 1.760 ευρώ.
- Για 50.001 ως 60.000 θα είναι από 1.760 ως 2.200 ευρώ
- Για 60.001 ως 70.000 θα είναι από 2.200 ως 2.460 ευρώ
Στη συνέχεια για κάθε δεκαχίλιαρο ο πρόσθετος φόρος είναι 440 ευρώ μέχρι να φτάσουμε στα 6.600 ευρώ, που είναι ο πρόσθετος φόρος για το μέγιστο ποσό δαπανών με κάρτες των 30.000 ευρώ.

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

Άνοια: Αυξημένος κίνδυνος για όσους ζουν στις πόλεις – Δείτε γιατί

Τα άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιό απόμακρες περιοχές, δήλωσαν ερευνητές στον Καναδά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, τα άτομα που ζουν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία έχουν 7% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζουν πάνω από 300 μέτρα μακρύτερα από τέτοιους δρόμους.

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής χώρας και μέχρι το βράδυ κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια.  Θυελλώδεις άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.
Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Παρασκευή:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Στη Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα. Στη Θράκη αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια και γρήγορα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -8 ως 6 βαθμούς κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερη υψόμετρο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες κυρίως στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα.
ΑΝΕΜΟΙ:
Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 3 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά.
ΑΝΕΜΟΙ: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 0 ως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το βράδυ. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης από το απόγευμα.
ΑΝΕΜΟΙ: Νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 9 ως 15 βαθμούς κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αρχικά στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα στα βόρεια χιονόνερο ή χιόνι.
ΑΝΕΜΟΙ: Νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 10 ως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ 
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα ημιορεινά και πιθανόν στα βόρεια προάστεια.
ΑΝΕΜΟΙ: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 1 ως 12 βαθμούς κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
ΑΝΕΜΟΙ: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό ως 7 με 8 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από -4 ως 4 βαθμούς κελσίου.

Διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομίας για τα υγρά καύσιμα

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την αγορά υγρών καυσίμων, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινήσεις, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις και απλοϊκές συσχετίσεις των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου με την τιμή διάθεσης της βενζίνης. 
Αναλυτικά αναφέρει:
"Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επηρεάζει τις φορολογικές επιβαρύνσεις κατά 3,7 λεπτά του ευρώ για τις βενζίνες, 10 λεπτά για το πετρέλαιο κίνησης και 7 λεπτά για το υγραέριο κίνησης. Ωστόσο, από τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, η αγορά δείχνει να απορροφά μέρος των αυξήσεων αυτών. Τα ποσοστά απορρόφησης είναι μεγαλύτερα στο πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο.
Το Υπουργείο Οικονομίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας με δεδομένη την αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης διεθνών χρηματιστηρίων. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς διεθνώς για την τιμολόγηση και άλλων τύπων αργού.
Σύμφωνα με στοιχεία του ηλεκτρονικού διηπειρωτικού χρηματιστηρίου (ICE) ο χρηματιστηριακός δείκτης του αργού πετρελαίου τύπου Brent, μέσα στο 2016 σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγραφεί μετά το 2009. Από τις 30 Νοεμβρίου, μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες χώρες, οι τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 25%, προσεγγίζοντας υψηλά 18 μηνών.
Η απότομη αυτή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αποδίδεται στους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς και συγκεκριμένα στη μείωση της υπερβάλλουσας προσφοράς μετά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά σχεδόν 1,8 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, η οποία ενεργοποιήθηκε από 1/1/2017.
Επιπρόσθετα, η διαπραγμάτευση της τιμής του αργού πετρελαίου εκτελείται σε δολάρια Αμερικής. Επομένως, οι τιμές αργού πετρελαίου που προμηθεύονται τα διυλιστήρια στην Ελλάδα, επηρεάζονται και από την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υποχώρησε περίπου κατά 3% το 2016, ενώ οι πιέσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο 3μηνο του έτους (πτώση πάνω από 7%), εξαιτίας των προβλέψεων για σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, επηρεάζοντας αναλόγως στην ευρωπαϊκή αγορά τις διεθνείς τιμές του αργού. Η αύξηση στις τιμές του αργού πετρελαίου σε όρους ευρώ το τελευταίο έτος είναι της τάξης του 60% και ανέρχεται στα 12,9 λεπτά του ευρώ.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η τροπολογία που εισήγαγε το Υπουργείο Οικονομίας τον Αύγουστο του 2016 (άρθρο 83 του Ν.4413/2016) ανταποκρίθηκε σε μια επιτακτική ανάγκη: τη βελτίωση ενός συστήματος εφαρμογής κανόνων, οι οποίοι ίσχυαν, αλλά δεν ήταν ικανοποιητικοί στην εφαρμογή τους. Με το θεσμικό πλαίσιο που ίσχυε έως τότε δεν προστατεύονταν ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε και οι καταναλωτές. Έπρεπε λοιπόν να αρθούν τα θεσμικά κενά, ώστε να τιμωρούνται οι πραγματικά υπεύθυνοι για τα σχετικά αδικήματα (αλλοίωση των αντλιών, εξαπάτηση των καταναλωτών και του κράτους).
Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά μόνο στην αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου, αλλά εισάγει νέους όρους οι οποίοι διευρύνουν το πεδίο των κυρώσεων γι’ αυτού του τύπου τα αδικήματα. Με τη διάταξη εισάγεται η έννοια της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης, ακριβώς ώστε να εντοπίζονται οι πραγματικοί ένοχοι των συγκεκριμένων αδικημάτων. Η έννοια της επιχειρησιακής εκμετάλλευσης ταυτίζεται με την έννοια της επιχείρησης του πρατηρίου και συνδέεται τόσο με τους παραγωγικούς συντελεστές της εγκατάστασης όσο και με την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό.
Ταυτόχρονα, αυστηροποιούνται και οι κυρώσεις. Για μεγάλες αποκλίσεις στις μετρήσεις, αντί για αφαίρεση της άδειας για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, όπως συνέβαινε στο προηγούμενο διάστημα, πλέον με τη συγκεκριμένη διάταξη απαγορεύεται η έκδοση και νέας άδειας για την επόμενη δεκαετία οπουδήποτε στην επικράτεια, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο όπου ο επιχειρηματίας απλώς άλλαζε έδρα και συνέχιζε την ίδια λογική.
Μάλιστα, αυστηρές κυρώσεις προβλέπονται πλέον και για όσους κατασκευάζουν εξαρχής προβληματικές αντλίες, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η αλυσίδα. Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για αυστηροποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, αλλά για ουσιαστικές αλλαγές στη λογική που διέπει την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Οι αλλαγές απαντούν σε συγκεκριμένες προφανείς στρεβλώσεις και παθογένειες του προηγούμενου πλαισίου, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
Το Υπουργείο έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μέσα στο 2016 και ειδικά το τελευταίο διάστημα, μετά από σχετική εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας εν όψει μάλιστα και της χειμερινής περιόδου, της διακίνησης και διανομής, δηλαδή, του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν εντατικοποιηθεί συστηματικά οι έλεγχοι και έχει αυξηθεί και το ποσοστό των παραβάσεων που έχουν καταγραφεί.
Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία της ΓΓ Βιομηχανίας σχεδιάζει να παράσχει εκπαίδευση στις ελεγκτικές αρχές (περιφερειακές υπηρεσίες, οικονομική αστυνομία) και υποστηρίζει εν γένει τις περιφερειακές υπηρεσίες.
Πέρα, όμως, από τους ελέγχους, βασική προτεραιότητα συνιστά η δημιουργία ενός κοινού πληροφοριακού συστήματος (για το συντονισμό και τη διασύνδεση των αρμόδιων υπηρεσιών) και ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης και της διάθεσης των καυσίμων. Έχει επιπλέον συσταθεί διυπουργική επιτροπή και μέσα στις αρχές του 2017 θα εξαγγελθούν τα βήματα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σημαντικού ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος".

Ποιοι βγαίνουν στην σύνταξη το 2017 - Τα όρια ηλικίας και οι παγίδες

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων

Οδηγίες οδήγησης σε έντονα καιρικά φαινόμενα

ΕΑΠ: Παράταση για 5 προπτυχιακά και 20 μεταπτυχιακά προγράμματα

Τέλη κυκλοφορίας 2017 και κατάθεση πινακίδων έως τις 9 Ιανουαρίου - Οδηγίες απο το Taxis

Εγκύκλιο για την αυτονομία θέρμανσης ετοιμάζει το ΥΠΕΝ

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2017: Πότε πληρώνουν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και δημόσιο

Διαζύγιο σε μισή ώρα με νέα νομοθετική ρύθμιση

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Ετοιμάζει εγκύκλιο για τα συστήματα θέρμανσης στις πολυκατοικίες

Διευκρινίσεις για το νέο καθεστώς στην εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών ετοιμάζει μέσω εγκυκλίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκρινίσει τις προϋποθέσεις αποκοπής από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.
Νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, υπενθυμίζεται, προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.
Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης. Οι απόψεις που διατυπώνονται επ´ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή). Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

ΟΓΑ: Τι αλλάζει το 2017 -Ποια επιδόματα, προγράμματα & δράσεις σχεδιάζονται

Για το έτος 2017, ο ΟΓΑ θέλοντας να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου και να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των αγροτών, σκοπεύει, όχι μόνο να διατηρήσει τα υπάρχοντα προγράμματά του, αλλά να προσθέσει και νέες καινοτόμες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα καθώς και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τους αγρότες, τις οποίες στον Οργανισμό ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν (π.χ. βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, σεμινάρια, διοργάνωση εκθέσεων αγροτικών προϊόντων κ.α.).
Ωστόσο, αυτή την περίοδο, στον ΟΓΑ συντελείται μια σημαντική αλλαγή. Γίνεται προσπάθεια «ομαλής μετάβασης» στο νέο καθεστώς του ΕΦΚΑ.
«Για όλους μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από την 1/1/2017». Την παραπάνω δήλωση έκανε στην aftodioikisi.gr ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξηςο οποίος «αναβαθμίστηκε», λαμβάνοντας θέση πρώτου διοικητή του ΕΦΚΑ.
Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τον ΟΓΑ το 2017;
Ο ΟΓΑ θα διατηρήσει την αυτοτελή νομική του προσωπικότητα για την άσκηση όλων-πλην των ασφαλιστικών-  αρμοδιοτήτων του.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο κ. Μπακαλέξης στην aftodioikisi.gr:
“Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν το 2017 είναι πολλές, αλλά πιστεύω πως θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και στις προσδοκίες της νέας εποχής για το ασφαλιστικό σύστημα. Οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως ο ασφαλιστικός μας οργανισμός ανταποκρίθηκε με συνέπεια στα καθήκοντά του από το 1961 μέχρι σήμερα, το ίδιο πράττει και σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Με την ίδια συνέπεια και ακόμη μεγαλύτερη, πιστεύουμε ότι θα ανταποκρίνεται από το νέο έτος ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Ο ΟΓΑ, σύμφωνα με τον νόμο 4387/16, θα διατηρήσει την αυτοτελή νομική του προσωπικότητα για την άσκηση όλων-πλην των ασφαλιστικών-  αρμοδιοτήτων του και όσων του ανατεθούν στο μέλλον”. Και πρόσθεσε: “Είμαστε έτοιμοι για την «νέα εποχή». Έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία και την βούληση ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τα νέα δεδομένα ή τις νέες αρμοδιότητες. Ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την καταβολή των συντάξεων, των οικογενειακών επιδομάτων και την επαναχορήγηση του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4387/2016″. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την κοινωνική μας πολιτική π.χ. πρόγραμμα παροχής χρηματικού βοηθήματος στις πολύτεκνες αγρότισσες και τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (δελτία Θεάματος, εκδρομές, κοινωνικός/Ιαματικός Τουρισμός, πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων).
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΓΑ, το 2017 θα γίνει προσπάθεια για καλύτερη την επικοινωνία στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματα με τους αγρότες και τις αγρότισσες (σ.σ. ήδη λειτουργεί στην Αθήνα νέο κέντρο ενημέρωσης), ενώ έμφαση θα δοθεί στην επίλυση καθυστερήσεων και προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη συνεργασία μεταξύ φορέων.

Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα – Τι να περιμένουμε

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού από το απόγευμα της Πέμπτης σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Ειδικότερα, βάσει της πρόγνωσης της ΕΜΥ:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17) και μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιουνίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου. Ανάλογα καιρικά φαινόμενα θα επικρατήσουν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Επίσης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμη και σε πεδινές περιοχές οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής χιόνια θα πέσουν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας. Από το βράδυ της Παρασκευής χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.
Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή και από τα βόρεια, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός -κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια ηπειρωτικά- θα επικρατήσει από το Σάββατο (07/01/17).
Σύμφωνα με την ΕΜΥ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη, οι οποίοι την Παρασκευή σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες, με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Συστάσεις από τη ΓΓΠΠ
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, οι πολίτες καλούνται:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της προσωπικής διαφοράς (παραδείγματα)

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν πλέον έναν και μοναδικό τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αλλά όσοι φύγουν μέσα στο 2017 (και το 2018) θα πάρουν εκτός από την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη, ένα πρόσθετο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς, σε αντίθεση με όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2019 και μετά.
Οπως ρητά αναφέρει ο νόμος, όσοι αποχωρούν από τις 13/5/2016 μέχρι και το 2018 θα είναι οι μόνοι από τους νέους συνταξιούχους που θα πάρουν προσωπική διαφορά, όπως δικαιούνται όλοι οι παλαιοί. Αυτή η προσωπική διαφορά φθίνει εντός της τριετίας, ώστε να μηδενιστεί από το 2019. «Εάν το καθαρό προ φόρου ποσό της σύνταξης, υπολογιζόμενο με τον νέο τρόπο, υπολείπεται σε ποσοστό άνω του 20% του καθαρού προ φόρου ποσού της σύνταξης που κάποιος θα λάμβανε με βάση τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, δηλαδή ακόμη και μετά από όλες τις μνημονιακές περικοπές, τότε χορηγείται ως προσωπική διαφορά το 33% αυτής της διαφοράς σε όσους συνταξιοδοτηθούν το 2017» εξηγεί στο Έθνος ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
Η διακύμανση
Οσοι φύγουν το 2018 θα πάρουν μικρότερη προσωπική διαφορά, καθώς δικαιούνται μόνο το 25% της διαφοράς ανάμεσα στην παλαιά και τη νέα σύνταξη. Η διακύμανση της προσωπικής διαφοράς ανάμεσα στο 2017 και το 2018 μπορεί να είναι σημαντική για τον ίδιο ασφαλισμένο, προσθέτει ο κ. Ρίζος, γι’ αυτό χρειάζεται αρκετή προσοχή σχετικά με τη στιγμή που θα επιλέξει ο ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί. Η προσωπική διαφορά αφορά κυρίως όσους σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές. Ο κ. Ρίζος επεξεργάστηκε για το «Εθνος-Συντάξεις» τα ακόλουθα παραδείγματα:

1 Δημόσιος υπάλληλος συμπληρώνει εντός του 2017 τα 35 έτη ασφάλισης. Εχει ήδη συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί. Οι παλαιές συντάξιμες αποδοχές του είναι 1.646 ευρώ με βάση τις αποδοχές που λάμβανε τον Οκτώβριο του 2011. Με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού θα λάμβανε κύρια σύνταξη 1.142 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού (μ.ό. αποδοχών από το 2002 μέχρι τη στιγμή της αίτησης) και τους νέους συντελεστές το ποσό της σύνταξής του θα υπολογιστεί στα 896 ευρώ. Καθώς η διαφορά νέου και παλαιού τρόπου υπολογισμού ξεπερνά το 20%, ο εν λόγω ασφαλισμένος εάν αποχωρήσει το 2017 θα πάρει προσωπική διαφορά 81 ευρώ επιπλέον και η σύνταξή του θα είναι 977 ευρώ.
Μητέρα ανήλικου τέκνου ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είχε θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010 με 5.500 ημέρες ασφάλισης, ενώ είχε συμπληρώσει μέχρι τις 19/8/2015 το 55ο έτος της ηλικίας της και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί. Με 9.000 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές στα 1.850 ευρώ με βάση την καλύτερη πενταετία την τελευταία δεκαετία με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού θα λάμβανε κύρια σύνταξη 1.009 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού (μ.ό. αποδοχών από 2002 μέχρι τη στιγμή της αίτησης) και τους νέους συντελεστές το ποσό της σύνταξής της θα υπολογιστεί στα 746 ευρώ. Καθώς η διαφορά νέου και παλαιού τρόπου υπολογισμού ξεπερνά το 20%ν η εν λόγω ασφαλισμένη εάν αποχωρήσει το 2017 θα πάρει προσωπική διαφορά 86 ευρώ επιπλέον και η σύνταξή της θα είναι 832 ευρώ.
Εμπορος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ σε μεσαίες κατηγορίες συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και κατοχύρωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ώστε να μπορεί να αποχωρήσει στην ηλικία των 60 ετών. Συμπλήρωσε το 60ό έτος του τον Δεκέμβριο του 2016 και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2017. Με 39 έτη ασφάλισης θα λάμβανε κύρια σύνταξη 1.319 ευρώ. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού και τους νέους συντελεστές το ποσό της σύνταξής του θα υπολογιστεί στα 902 ευρώ. Καθώς η διαφορά νέου και παλαιού τρόπου υπολογισμού ξεπερνά το 20%, ο εν λόγω ασφαλισμένος εάν αποχωρήσει το 2017 θα πάρει προσωπική διαφορά 137 ευρώ επιπλέον και η σύνταξη θα είναι 1.039 ευρώ.

Στον «αέρα» το σύστημα ηλεκτρονικών αποδείξεων

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το «πλαστικό χρήμα» με αποτέλεσμα το σύστημα καταγραφής ηλεκτρονικών συναλλαγών να μην λειτουργεί και οι καταναλωτές να μη γνωρίζουν ποιες αποδείξεις θα αναγνωρίζονται στις δαπάνες και αν χρειάζεται η συγκέντρωση έγχαρτων αποδείξεων.
Ωστόσο, ακόμη και εάν εκδοθεί η απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποδείξεων δεν μπορεί να λειτουργήσει αμέσως, διότι απαιτείται συντονισμός μεταξύ τραπεζών και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Προκειμένου να ξεκινήσει η συνεργασία με τις τράπεζες για το «χτίσιμο» της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXIS για τις πληρωμές με κάρτες, χρειάζεται η έκδοση μιας ή περισσοτέρων υπουργικών αποφάσεων.
Οι πρώτες υπογραφές θα πέσουν εντός του Ιανουαρίου κι αυτό σημαίνει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σύστημα θα είναι έτοιμο τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τον απίστευτο όγκο των απαιτούμενων Υπουργικών Αποφάσεων και των τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν, είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποδειχθεί υπεραισιόδοξο και αυτό το χρονοδιάγραμμα.
Στελέχη της αγοράς, σημειώνουν ότι στις 9 Ιανουαρίου ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις όπου παραδοσιακά αναμένεται μεγάλος τζίρος στα καταστήματα και μια σειρά από αποδείξεις θα μπορούν να προσμετρηθούν στο αφορολόγητο, αφού το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» άγνωστα ακόμα παραμένουν για τη λειτουργία του συστήματος:
• Ποιες δαπάνες πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι ή διαφορετικά ποιες θα εξαιρεθούν και δεν θα προσμετρηθούν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου.
• Τι θα γίνει με τις ιατρικές δαπάνες; Καθώς δεν έχει βγει απόφαση που υποχρεώνει για παράδειγμα τους γιατρούς να δέχονται κάρτες.
• Πότε θα είναι έτοιμη η εφαρμογή του TAXIS, που θα συνδέει αυτομάτως τις πληρωμές με κάρτα με την ηλεκτρονική μερίδα του φορολογουμένου; Οπως προαναφέρθηκε η εφαρμογή δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν από τον Φεβρουάριο.
• Τι θα γίνει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS; Η εφορία θα δέχεται τις χάρτινες αποδείξεις;
• Πότε θα ξεκινήσουν οι κληρώσεις. Αν και είναι δευτερεύον θέμα, ωστόσο αρκετοί φορολογούμενοι έχουν εκδηλώσει ερωτήματα σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με τον νόμο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν την έκπτωση φόρου ή διαφορετικά το αφορολόγητο όριο θα πρέπει το νέο έτος να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες με «πλαστικό χρήμα» ή εμβάσματα ή ακόμα και με e-banking. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω.
Επιπλέον χρειάζονται μια σειρά από αποφάσεις για να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με την ifemerida.gr:
 1. Αυτή που θα ορίζει τις προθεσμίες ανά Κωδικό Δραστηριότητας για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, τις διαδικασίες δήλωσης των επαγγελματικών λογαριασμών, τις κυρώσεις, τις αρμόδιες Αρχές, τα μέσα προσφυγής και δικαστικής προστασίας
 2. Αυτή που θα ρυθμίζει τα θέματα ελέγχου και τον τρόπο επιβολής προστίμων για όσους επιτηδευματίες δεν ενημερώνουν επαρκώς τους καταναλωτές ότι αποδέχονται κάρτες
 3. Αυτή που θα ορίζει το ακριβές περιεχόμενο των στοιχείων που πρέπει να γνωστοποιούν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, τη διαδικασία και την περιοδικότητα αποστολής αυτών των στοιχείων, καθώς και τις κυρώσεις για τους παραβάτες.
 4. Αυτή που θα καθορίζει τις εξαιρούμενες δαπάνες για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου (π.χ. θα είναι ή δεν θα είναι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ) και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
 5. Η απόφαση του ΓΓΔΕ που θα ορίζει τη διαδικασία συγκέντρωσης των απαραίτητων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών.
 6. Αυτή που θα ορίζει τις εξαιρέσεις από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για τις ιατρικές δαπάνες, προκειμένου αυτές να υπολογίζονται στην προβλεπόμενη μείωση φόρου.
 7. Αυτή που θα ορίζει και θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια της διαβίβασης και επεξεργασίας των στοιχείων των συναλλαγών, από τις τράπεζες προς τη ΓΓΔΕ
 8. Αυτή που θα ρυθμίζει οποιοδήποτε σχετικό θέμα και αναγκαία λεπτομέρεια αναφορικά με το πρόγραμμα κληρώσεων (λοταρίες), όπως ενδεικτικά η διάρκεια του προγράμματος, η διαδικασία και η συχνότητα των κληρώσεων, τα κριτήρια και η διαδικασία συμμετοχής, τα μέσα καταχώρισης των συναλλαγών που συμμετέχουν στις κληρώσεις, ο καθορισμός των χρηματικών ή και σε είδος βραβείων.
 9. Αυτή που θα μπορεί να εξαιρεί από την απαγόρευση χρήσης μη-ταυτοποιημένων και μη-ονομαστικοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, δραστηριότητες δικαιούχων που κατηγοριοποιούνται σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, και οι οποίες δεν παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγή και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
 10. Αυτή που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης, καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και των στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται και αυθεντικοποιούνται με την χρήση υπηρεσιών των Παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
 11. Η απόφαση του ΓΓΔΕ που θα ρυθμίζει τα θέματα που ανακύπτουν από τεχνικά προβλήματα π.χ. διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που καθιστούν αναγκαία την έκδοση χειρόγραφων παραστατικών λιανικής πώλησης.

Καφές: Πόσες θερμίδες έχει ανάλογα με το είδος του

Ο  αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα πολλών ανθρώπων που συχνά καταναλώνουν περισσότερους από έναν την ημέρα.

Αυτό που διαφέρει είναι το είδος του καφέ που ο καθένας επιλέγει αλλά και η ποικιλία του. Ο σκέτος καφές θεωρείται κατά γενική ομολογία υγιεινός και έχει ελάχιστες  όταν, φυσικά, δεν έχει ζάχαρη.
Δείτε πόσες θερμίδες έχουν μερικά διάσημα είδη καφέ…
1. Καπουτσίνο
Οι θερμίδες του συγκεκριμένου καφέ καθορίζονται με βάση το γάλα που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον εσπρέσο. Εάν χρησιμοποιείται πλήρες γάλα, στις 5-10 θερμίδες του εσπρέσο προστίθενται ακόμη 110 θερμίδες ενώ εάν χρησιμοποιείται γάλα με 0% λιπαρά οι συνολικές θερμίδες του καπουτσίνο είναι 75.
2. Καφές φίλτρου
Μια κούπα καφέ φίλτρου χωρίς ζάχαρη έχει μόλις 2 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
Ο σκέτος ελληνικός καφές δεν έχει καθόλου θερμίδες.
Ένα εσπρεσάκι (περίπου 60 ml) έχει 5 θερμίδες.
5. 
Οι περισσότερες θερμίδες του ροφήματος προέρχονται από το γάλα που περιέχει. Όπως και στην περίπτωση του καπουτσίνο, οι συνολικές θερμίδες εξαρτώνται από το είδος του γάλακτος και κυμαίνονται από 120 έως 200.
Για κάθε κουταλάκι ζάχαρης που προσθέτετε να υπολογίζετε 49 θερμίδες επιπλέον.

Σε έξαρση η ιογενής γαστρεντερίτιδα - Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξαρση του φαινομένου της ιογενούς γαστρεντερίτιδας παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι υπάρχει εποχικότητα στη νόσο, η οποία μάλιστα συνδέεται άμεσα με την πτώση της θερμοκρασίας.
«Συνήθως το διάστημα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουμε περισσότερα κρούσματα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας αλλά και εξαιτίας του συγχρωτισμού», σημειώνει στο kathimerini.gr η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Κασσιανή Μέλλου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για έναν ιό, αλλά για μια κατηγορία ιών που «χτυπάει» όλες τις ομάδες του πληθυσμού ανεξαρτήτως ηλικίας.
«Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια έξαρση του φαινομένου, η οποία είναι αυξανόμενη. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα του αναμενόμενου αριθμού για τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεραστούν και αυτά τα επίπεδα», υπογραμμίζει η κ. Μέλλου.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως η ναυτία, η διάρροια, ο έμετος και διαρκούν δύο με τρία 24ωρα και στη συνέχεια έχουμε αυτοϊαση. Ωστόσο, το άτομο που έχει νοσήσει θα πρέπει να παραμένει σε «καραντίνα» για περίπου 48 ώρες μετά το τελευταίο σύμπτωμα ώστε να προφυλάξει τα άτομα με τα οποία θα έρθει σε επαφή. Πάντως, όπως διευκρινίζει η κ. Μέλλου, η μετάδοση της νόσου δεν γίνεται με τα σταγονίδια, όπως στην περίπτωση της γρίπης, αλλά είναι εντεροστοματική.
«Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος που έχει προσβληθεί με έναν από τους ιούς της γαστρεντερίτιδας πιάσει μια επιφάνεια και κάποιος άλλος αγγίξει την ίδια επιφάνεια και στη συνέχεια τη μύτη ή το στόμα του υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσει», επισημαίνει η κ. Μέλλου, ενώ από την έκθεση στον ιό μέχρι την εμφάνιση της νόσου μπορεί να μεσολαβήσουν μέχρι 72 ώρες.
Οσο για τους χώρους όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιδημίας αυτοί είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα νοσοκομεία αλλά και τα κρουαζιερόπλοια.
«Η εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας μπορεί να είναι αιφνίδια αλλά μπορεί και το ένα σύμπτωμα να προυπάρχει του άλλου. Οι πιο συνηθισμένοι ιοί είναι ο ROTA και ο NORO ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιος που έχει προσβληθεί με έναν από τους δύο ιούς να νοσήσει εκ νέου σε περίπτωση προσβολής από άλλο τύπο ιού μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα», προσθέτει η κ. Μέλλου.
Επιπλοκές από τη νόσο δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους αλλά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σε εγρήγορση για σημάδια αφυδάτωσης όπως ο λήθαργος και η απώλεια συνείδησης.
Η κ. Μέλλου συστήνει σε κάθε περίπτωση ως προληπτικά μέτρα το καλό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή πολλών κοινωνικών επαφών στην περίπτωση εμφάνισης ορισμένων συμπτωμάτων. Προληπτικός εμβολιασμός υπάρχει μόνο για βρέφη και μικρά παιδιά και αποκλειστικά για τον ιό ROTA.

Αφιέρωμα της Daily Mail για το Άγιον Όρος (ΦΩΤΟ)

Από 1η Φεβρουαρίου όλα τα καταστήματα πρέπει να δέχονται κάρτα

Με τον νόμο για το πλαστικό χρήμα θεσπίζεται πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και τα δικαιώματα μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα καθώς, καθορίζεται και το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του ίδιου νόμου προβλέπονται μεταξύ άλλων πως, οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και μέσων πληρωμής του συστήματος καρτών πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο καθώς και πως, σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω επισημάνουμε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2017, υπάρχει υποχρέωση από τις επιχειρήσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτες και όχι από 1.1.2017.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

Facebook: Πώς μπορώ να δω ποιος βλέπει το προφίλ μου;

Ποιος να παρακολουθεί άραγε το προφίλ μου; Είναι μια συχνή απορία των χρηστών facebook. Όπως και "Τι ωραίο που θα ήταν να ήξερα και να μπορούσα να δράσω ανάλογα με τα αποτελέσματα που μου έδινε το Facebook. Θα ήταν πιο εύκολο για μένα τόσο στις προσωπικές σχέσεις μου, όσο και στις επαγγελματικές. Μία σελίδα όπου μου θα έδειχνε ότι ο χρήστης Α είδε το προφίλ μου 5 φορές, ο χρήστης Β 10 φορές κ.ο.κ.". Ωραίο θα ήταν…
Θα το έχεις ήδη καταλάβει πως δεν υπάρχει τέτοια λειτουργία, όχι τουλάχιστον ακόμα. Το αναφέρει και το Facebook άλλωστε, στο Κέντρο Βοηθείας του, στον τομέα των Κοινών Μύθων για το Facebook.
Μπορεί κάποιος να καταλάβει αν έχω δει το Χρονολόγιό του;
Όχι, στο Facebook δεν μπορείτε να παρακολουθείτε ποιος βλέπει το Χρονολόγιό σας. Ούτε εφαρμογές τρίτων δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Αν εντοπίσετε κάποια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αναφέρετέ τη.
Μπορώ να μάθω ποιος βλέπει το Χρονολόγιό μου ή πόσο συχνά το βλέπουν;
Όχι, το Facebook δεν παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ποιος βλέπει το Χρονολόγιο ή τις δημοσιεύσεις σας (π.χ. τις φωτογραφίες σας). Αυτή η λειτουργία δεν παρέχεται ούτε από εφαρμογές τρίτων.
Αν εντοπίσετε κάποια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, υποβάλετε αναφορά.
Υπάρχουν Facebook εφαρμογές οι οποίες υπόσχονται να μου πουν ποιος βλέπει το προφίλ μου
Ναι, υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές. Όλες λένε ψέμματα. Άσε που είναι και επικίνδυνες, μιας και μόλις τις εγκαθιστάς έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα περισσότερα (κάποιες φορές και σε όλα) προσωπικά σου δεδομένα. Τις περισσότερες φορές δημοσιεύουν διάφορα με χρήση του λογαριασμού σου, κάτι το οποίο θα ενοχλεί τόσο εσένα, όσο και τους φίλους σου, μιας και πρόκειται για spam περιεχόμενο.
Θα σου συνιστούσα να αφαιρέσεις όλες αυτές τις εφαρμογές που σου υποσχέθηκαν κάτι το οποίο δε μπορεί να γίνει. Η διαδικασία είναι η εξής:
Επισκέψου τις ρυθμίσεις εφαρμογών και πάτα το X δίπλα από κάθε εφαρμογή για να την αφαιρέσεις. Μην ξεχάσεις να κάνεις κλικ στην επιλογή «Διαγράψτε όλη τη δραστηριότητά σας στην εφαρμογή «όνομα εφαρμογής» από το Facebook» πριν την επιλογή «Αφαιρέστε».
Πηγή: socialmedialife

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Τον επόμενο μήνα θα παραδοθούν τα τμήματα Καμπή-Πέρδικα και Γαβρολίμνη-Κεφαλόβρυσο

Αποδείξεις: Ξεχάστε το πλαστικό χρήμα – Δεν λειτουργεί το σύστημα!

- Αλαλούμ με τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα
- Ίσως χρειαστεί να συγκεντρώνονται και χάρτινες αποδείξεις
- Άγνωστο ακόμη ποιες δαπάνες θα “χτίζουν” το αφορολόγητο
Πραγματικό αλαλούμ επικρατεί με τις αποδείξεις ενώ ήδη η υποχρέωση των πολιτών να συγκεντρώνουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα τρέχει από την αρχή του χρόνου.
Το κράτος ακόμη δεν είναι έτοιμο. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται είναι πέρα για πέρα ελληνικό... φαινόμενο.
Ακόμη δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση με αποτέλεσμα το σύστημα καταγραφής των ηλεκτρονικών συναλλαγών να μην λειτουργεί.

Μάλιστα το υπουργείο δεν έχει κάνει ακόμη τις απαραίτητες συναντήσεις με τις τράπεζες που θα είναι εκείνες που θα ενημερώνουν για τις συναλλαγές.
Μάλιστα ακόμη κι αν όλα τρέξουν και ο χρόνος συμπιεστεί θεωρε΄/ιται βέβαιο ότι θα χαθεί τουλάχιστον ο Ιανουάριος, αν όχι και ο Φεβρουάριος.
Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι δηλαδή θα χάσουν έναν ή δύο μήνες συναλλαγών και ίσως με τον τρόπο αυτό βρεθούν αντιμέτωποι με επιπλέον φόρο 22% καθώς δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα ως το τέλος του έτους.

Κάπως έτσι ήδη υπάρχουν σκέψεις για κάποιο διάστημα να γίνουν αποδεκτές και αποδείξεις ταμειακής χωρίς τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Την ίδια ώρα όμως παραμένει και το αλαλούμ με το ποιες τελικά είναι οι αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο καθώς ερωτηματικό μπαίνει πλάι στις δαπάνες για ιατρικά έξοδα, την τηλεφωνία ή άλλα καθημερινά έξοδα όπως τα διόδια κλπ

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Το έργο του Παπαδιαμάντη σε ψηφιακή μορφή

Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επηρέασε καθοριστικά την εμφάνιση και εξέλιξη του ηθογραφικού διηγήματος στην ελληνική πεζογραφική σκηνή. Ο «κοσμοκαλόγερος» από τη Σκιάθο θα αφήσει στο πέρασμά του μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της νεοελληνικής πεζογραφίας, όπως είναι η Φόνισσα, Το μοιρολόι της Φώκιας, Το όνειρο στο κύμα κλπ.
Ξεκίνησε συγγράφοντας μυθιστορήματα («Ἡ μετανάστις»,1879) αλλά τελικά στράφηκε στο διήγημα στο οποίο άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του συγγράφοντας πάνω από εκατό διηγήματα στα οποία αφηγείται τη ζωή απλών ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν με τα βάσανα και τους καημούς της φτωχολογιάς.
Οι ήρωές του είναι ψαράδες, αγρότες, ιερωμένοι, μετανάστες, εργένηδες, αναξιοπαθούσες χήρες, όμορφες ορφανές, αλλά και κακάσχημες μάγισσες και διάφορες αγύρτισσες. Εμβαθύνοντας στον ψυχισμό των ηρώων του μας παρέχει μια οξύτατη ψυχολογική θεώρηση των πιστεύω, των επιθυμιών και των απογοητεύσεων αυτών των ανθρώπων που δικαιολογούν το χαρακτηρισμό του ως ηθογράφου.

Πού θα βρείτε το έργο του ψηφιακά

Ο Αλ. Παπαδιαμάντης πέρα από τρία μυθιστορήματα και τρία εκτεταμένα διηγήματα (νουβέλες), έγραψε 180 διηγήματα και 40 μελέτες και άρθρα, στα οποία οι φίλοι των γραμμάτων και του έργου του Παπαδιαμάντη μπορούν να μελετήσουν πλέον σε ψηφιακή μορφή χάρις στην σύγχρονη τεχνολογία.
Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για το έργο του Παπαδιαμάντη και επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό μπορούν τώρα να βρουν 188 έργα του συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα http://www.papadiamantis.org/ του Νεκτάριου Γ. Μαμαλούγκου.
Ο δημιουργός της ιστοσελίδας έχει συγκεντρώσει το σύνολο του έργου του Παπαδιαμάντη και το έχει ταξινομήσει σε τέσσερις (4) κατηγορίες:
Όπως διαπιστώνει εύκολα ο αναγνώστης, ο καταμερισμός του έργου του Παπαδιαμάντη διευκολύνει τη μελέτη καθώς επισκέπτης της σελίδας μπορεί να επιλέξει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει.
Πέρα από το http://www.papadiamantis.org/ οι ενδιαφερόμενοι για το έργο του Σκιαθίτη δημιουργού μπορούν να ανατρέξουν στη διεύθυνσης της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών στην οποία πέρα από βιογραφικά και άλλα στοιχεία προσφέρεται το σύνολο του έργου του Παπαδιαμάντη, όπως αυτό κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Δόμος στα «Άπαντα» του συγγραφέως σε μορφή pdf για αποθήκευση δωρεάν στον υπολογιστή σας.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! Πού θα χιονίζει την Πέμπτη [χάρτες]

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου, τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Χιονοπτώσεις από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας.
Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία από το απόγευμα σε πτώση στα βόρεια.
Δείτε σε χάρτες πού θα χιονίζει την Πέμπτη

Πηγή χαρτών: Poseidon

ΔΑΚΕ/ΠΕ ''Για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου σχετικά με την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών''

Τι νέο έρχεται στο Facebook τις επόμενες ημέρες

Μετά την προσθήκη της ζωντανής μετάδοσης βίντεο, το Facebook, ετοιμάζεται να προσθέσει μέσα στο 2017, το Live Audio το οποίο θα επιτρέπει την ζωντανή μετάδοση ήχου ανάμεσα στους χρήστες του. Έτσι με αυτή τη λειτουργία το Faceboοκ θέλει να επιτρέψει τόσο στα μέσα όσο και στους χρήστες να μοιραστούν τις ιστορίες χρησιμοποιώντας απλά τη φωνή τους και όχι το βίντεο ενώ παράλληλα θα είναι ίσως μία καλύτερη επιλογή ζωντανής μετάδοσης για τις περιοχές που δεν έχει καλό σήμα ή η ταχύτητα του Internet είναι αργή.

Προσλήψεις με «διπλό σύστημα» στην Παιδεία –Ποιοι θα έχουν έξτρα μοριοδότηση

Μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το θέμα των μόνιμων διορισμών είναι πολύπλοκο, καθώς υποχρεωτικά πρέπει να «περάσουν» από το ΑΣΕΠ, αλλά οι πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι θα υπάρξει διαφορετικό σύστημα για τους εκπαιδευτικούς που ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές για πολλά χρόνια και διαφορετικό για τους νέους αποφοίτους των σχολών, που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με στόχο τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι αναπληρωτές θα έχουν ειδική μεταχείριση (προφανώς κάποιο είδος μοριοδότησης), με δεδομένο ότι χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολείων και τρέχουν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε χθες, δεν έχει καταλήξει ακόμη στο σύστημα με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διορισμοί, κάτι που θα γίνει ύστερα από διάλογο με τις Ομοσπονδίες εκπαιδευτικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Πάντως το θέμα απασχολεί πολύ σοβαρά την κυβέρνηση και έτσι θα συγκληθεί διυπουργική σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα για τον τριετή προγραμματισμό αυτών των προσλήψεων, που θα αφορούν τα έτη 2018-2020. Μάλιστα με δεδομένη την πολυπλοκότητα του ζητήματος, στη σύσκεψη αυτή πρόκειται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της απόφασης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο διαγωνισμός θα μπορούσε να γίνει μέσα στο 2017 και πριν από το καλοκαίρι, αλλά επειδή οι διαδικασίες έως την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων είναι χρονοβόρες, δύσκολα το νέο προσωπικό θα μπορούσε να προσληφθεί με την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς. Επίσης, όπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, στην περίπτωση διαγωνισμού η συμμετοχή των υποψηφίων αναμένεται να είναι τεράστια και πάντως κοντά στα 75.000 άτομα.
Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά κενά όσον αφορά το ζήτημα τόσο του διαγωνισμού και της μοριοδότησης των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν προβάδισμα, όσο και για το ποιες ειδικότητες πρέπει να γίνει διαγωνισμός.

ΕΣΕΕ: 13 επώδυνες αλλαγές για την τσέπη των πολιτών το 2017

Πώς να προστατευτούμε από την κακοκαιρία – Οδηγίες και συμβουλές (βίντεο)

Χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας αυτόνομη θέρμανση με αέριο

Τον δρόμο για την αυτονομία στην θέρμανση με φυσικό αέριο άνοιξε τροπολογία που ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, απεγκλωβίζοντας εκατοντάδες νοικοκυριά στην Αττική που, λόγω του προαπαιτούμενου του «50 συν 1», είτε καταφεύγουν σε ακριβά και ιδιαίτερα ρυπογόνα συστήματα θέρμανσης, είτε «παγώνουν».
Πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα σε όσους θελήσουν να αποδεσμεύσουν τα διαμερίσματά τους από την κεντρική θέρμανση, να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης χωρίς η επιλογή τους να εξαρτάται από τη βούληση των συνιδιοκτητών τους. Αντίθετη στην τροπολογία, ωστόσο, είναι η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της φαίνεται να την ερμηνεύει κατά το δοκούν.
«Η συγκεκριμένη έκφραση “δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα” δεν μπορεί ποτέ να αφορά την παράκαμψη των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών (η οποία ασφαλώς δεν αποτελεί όργανο αρχής ή φορέα), αλλά το ότι, αν κάποιος νόμιμα, από πλευράς συνιδιοκτησίας, μπορεί να εγκαταστήσει ένα νέο σύστημα μέτρησης ή κεντρικής θέρμανσης, δεν χρειάζεται άδεια ή έγκριση από καμιά πολεοδομική ή άλλη δημόσια αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιδράσεις της ΠΟΜΙΔΑ είχαν οδηγήσει την προηγούμενη κυβέρνηση σε απόσυρση αντίστοιχης τροπολογίας το 2014.
Η διάταξη ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση της χρήσης του φυσικού αερίου και ήδη η ΕΠΑ Αττικής αποφάσισε στο χθεσινό διοικητικό της συμβούλιο νέα κίνητρα για τους καταναλωτές, όπως η καθιέρωση μηδενικών τελών για νέες συνδέσεις και νέο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης.

Γιατί στη νηστεία των Θεοφανείων δεν τρώμε ούτε λάδι;

Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Η πρώτη και η πιο παλιά από όλες. Την έδωσε στούς πρωτοπλάστους μέσα στον παράδεισο,για να μπορέσουν να προφυλαχθούν οι πρωτόπλαστοι από επικίνδυνη και πρόωρη χρήση του δέντρου της γνώσεως.

Έδωσε σε αυτούς εντολή ο Θεός να μην φάνε, να νηστέψουν δηλαδή, από αυτό το δέντρο, έως ότου με την άσκηση και την τελείωση που από αυτήν θα προέλθει, να γίνουν ώριμοι.
Διαβάστε περισσότερα στο www.dogma.gr.

Αποδείξεις: Τι θα γίνει με το αφορολόγητο των συζύγων και ποιες δαπάνες θα υπολογίζονται

- Ποιές αποδείξεις θα εξαιρούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου
- Παζάρια με την τρόικα για να δεχτεί να μπαίνουν στις δαπάνες οι λογαριασμοί κινητών και σταθερών, ασφάλιστρα και διόδια
- Πως θα υπολογίζεται το αφορολόγητο για τα ζευγάρια
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν διευκρινιστικοί εγκύκλιοι για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος.
Οι πιο σημαντικές είναι εκείνες που αφορούν στις αποδείξεις που συμπεριλαμβάνονται στη δημιουργία του αφορολόγητου, καθώς και τι θα γίνει με τις αποδείξεις των ζευγαριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχηματισμό του αφορολόγητου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις με εξαίρεση το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα, τις δόσεις δανείων, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (για τους τελευταίους λένε οι πληροφορίες γίνεται μία ύστατη προσπάθεια να δεχτούν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας να γίνονται αποδεκτοί και να συμπεριλαμβάνονται στις δαπάνες για το αφορολόγητο), τους λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, τα ασφάλιστρα και τα διόδια.
Ειδικά για τους λογαριασμούς του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεφώνων ο προβληματισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, αφού μπορεί να πληρωθούν σε ένα σούπερ μάρκετ με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο η απόδειξη της κάρτας να αναφέρει ότι πρόκειται, για πληρωμή του νερού ή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και αγορά τροφίμων.
Αντίστοιχα, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για τα εκατοντάδες άλλα μικρά εμπορικά καταστήματα, πολλά από τα οποία έχουν τοποθετήσει τερματικά POS και δέχονται όλες τις συναλλαγές, χωρίς να μπορεί να γίνει διάκριση σε τι αφορά η ηλεκτρονική πληρωμή.
Όσον αφορά στις αποδείξεις των ζευγαριών η λύση που προκρίνεται ως τώρα είναι το ποσό της δαπάνης με πλαστικό χρήμα να κατανέμεται στους δύο συζύγους ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν στη φορολογική δήλωση.
Ετσι για παράδειγμα αν ο σύζυγος δηλώνει 16.000 ευρώ και η σύζυγος 8.000 ευρώ, οι δαπάνες που θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν για να έχουν το αφορολόγητο δεν θα υπολογίζονται με βάση το άθροισμα των εισοδημάτων των δύο συζύγων, αλλά ξεχωριστά, ενώ τα ποσά θα κατανέμονται κατά το ένα τρίτο στη σύζυγο και κατά τα δύο τρίτα στο σύζυγο.
Υπάρχει και η πρόταση να προστίθενται τα εισοδήματα για να υπολογιστεί το αφορολόγητο, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απορρίφθηκε με το επιχείρημα ότι το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να φορολογηθεί είναι το ατομικό και όχι το οικογενειακό. Αν η πρόταση αυτή γινόταν αποδεκτή, τότε το ζευγάρι θα ήταν υποχρεωμένο να συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα.

Καιρός: Έκτακτο δελτίο! Χιόνια από την Πέμπτη ακόμη και στα πεδινά – Πολικές θερμοκρασίες και ολικός παγετός

- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ
- Από το απόγευμα της Πέμπτης (05.01.2017) ξεκινά το νέο κύμα κακοκαιρίας
- Χιόνια έως και τη Δευτέρα ακόμη και στα πεδινά
- Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοι!
Ένα έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ που πολλοί το περίμεναν μετά τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων για νέο κύμα χιονιά και πολικές θερμοκρασίες. Και η αλήθεια είναι πως το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία δεν απέχει πολύ: επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη, όλη η χώρα στην "κατάψυξη", ολικός παγετός, θυελλώδεις άνεμοι!
Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το απόγευμα της Πέμπτης (05.01.2017). Αρχικά, τα νησιά του Ιονίου καθώς και τα παράλια της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς και της Πελοποννήσου κυρίως θα "βουλιάξουν" από τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το ίδιο θα συμβεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Το κύμα χιονιά θα ξεκινήσει την πορεία του από το βράδυ της Πέμπτης και από τα βόρεια και δεν θα υποχωρήσει μέχρι τη Δευτέρα! Θα χιονίσει μέχρι και στα πεδινά ακόμα και στην Αττική! Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανίων, από τα βόρεια και θα είναι αισθητή σε όλη τη χώρα. Ο παγετός θα είναι ισχυρός και κατά τόπους ολικός!
Δείτε το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ
Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17):
1. Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.
2. Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:
1. Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.
2. Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη.
Γ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.
Δ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. Από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Tέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων έως τις 9 Ιανουαρίου

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2017, καθώς και για την κατάθεση πινακίδων στις εφορίες. Τυπώστε γρήγορα στο Taxisnet τα τέλη κυκλοφορίας 2017. Δείτε χρήσιμες συμβουλές.
Τα τέλη κυκλοφορίας 2017 είναι ήδη αναρτημένα στο Taxisnet και μπορείτε εύκολα να τα τυπώσετε στο gsis.gr. Οι φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες οχημάτων, μπορούν και σήμερα να εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους προσωπικούς τους κωδικούς προκειμένου να ενημερωθούν για τα τέλη που τους αναλογούν και με βάση την ταυτότητα οφειλής να τα καταβάλουν ως την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017.
Επίσης μπορούν να μπουν στην εφαρμογή και να βρουν τα τέλη κυκλοφορίας βάζοντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Όσοι αμελήσουν έστω και μία ημέρα να τα πληρώσουν τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο που ισούται με το ισόποσο των τελών. Για τα τέλη κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, θα ισχύσει για πρώτη φορά ο συντελεστής παλαιότητας. Ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας θεωρείται αυτή που εκδόθηκε στη χώρα προέλευσης και όχι εκείνη που εκδόθηκε στη χώρα μας.

Για την είσοδο στην εφαρμογή εκτύπωσης του ειδοποιητηρίου πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο υπόχρεος πρέπει να μπει σε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση και στη συνέχεια να κάνει "κλικ" στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ». Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην ηλεκτρονική φόρμα όπου θα πρέπει να αναγράψει τον ΑΦΜ του και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός του και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση». Αναρτήθηκαν στο www.gsis.gr τα τέλη κυκλοφορίας 2017. Για να δείτε, αλλά και να τυπώσετε, τα τέλη κυκλοφορίας 2017 θα πρέπει να μπείτε ΕΔΩ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το έτος πρέπει να αναγράφει “2017”. Για να μπείτε στην φόρμα πρέπει να πατήσετε στην ένδειξη “είσοδος”.

Αμέσως μετά η φόρμα σας ζητάει να συμπληρώσετε το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας, αφού τα συμπληρώσετε δεν έχετε παρά να πατήσετε “εκτύπωση” για να δείτε τα τέλη κυκλοφορίας 2017.

Αν τα στοιχεία είναι σωστά τότε θα του εμφανιστεί στην οθόνη το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση». Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει κλικ στο πεδίο «Εκτύπωση». Να σημειωθεί ότι τυχόν εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως το τέλη κυκλοφορίας του 2017, έμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το 2016, ανά κατηγορία οχήματος. Ωστόσο για ένα σχετικά μικρό αριθμό οχημάτων υπήρξε κατάταξη σε άλλη κατηγορία τελών λόγω της υποχρέωσης της χώρας για συμμόρφωση με συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 46 ν. 4410/2016).
Πρόκειται για οχήματα που εισήχθησαν στη χώρα ως μεταχειρισμένα και πλέον τα τέλη κυκλοφορίας, το τεκμήριο διαβίωσης καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση το έτος πρώτης κυκλοφορίας σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Η ανακατάταξη αφορά περίπου 133.000 οχήματα από σύνολο άνω των 5.500.000. Από αυτά για τα 41.978 υπήρξε μείωση των τελών κυκλοφορίας, για τα 60.234 δεν υπήρξε μεταβολή και για τα 31.854 υπήρξε αύξηση.

Καιρός: Χιόνια και παγετός στην Ήπειρο - Στα λευκά Μέτσοβο και Κόνιτσα!

Συντάξεις: Οι 9 αλλαγές, πόσα χάνουν οι συνταξιούχοι

Άλλαξε ο χρόνος και αλλάζουν όλα στις συντάξεις καθώς με το 2017 τίθενται σε εφαρμογή μια σειρά από μέτρα που έρχονται να μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων, άσχετα από το ποσό που παίρνουν.
Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή:
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η «προσωπική διαφορά».
Η εξαγορά πλασματικών ετών γίνεται πιο ακριβή από 6,67 σε 20%
Περικόπτεται το Ε.Κ.Α.Σ. σε 250.000 συνταξιούχους.
Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις
Μειώνονται οι κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων κατά 30%
Μειώνονται κατά 58,7 εκατ. ευρώ σε συντάξεις χηρείας.
Κουρεύονται οι συντάξεις άνω των 2.000 και 3.000 ευρώ (μικτά)
Έρχονται περικοπές 21% για τους τραπεζοϋπαλλήλους
Στο υπερταμείο, εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι.
Tι κόβεται από τις συντάξεις:
ΕΚΑΣ 431 εκατ. ευρώ
Οικογενειακά επιδόματα 10,6 εκατ. ευρώ
Επικουρικές 26,9 εκατ. ευρώ
Κύριες 86 εκατ. ευρώ
Πλαφόν 132,4 εκατ. ευρώ
Κόφτης σε συντάξεις τραπεζικών 29,1 εκατ. ευρώ
Συντάξεις θανάτου 33,1 εκατ. ευρώ
Ε.Τ.Ε.Α.: Χάνουν 233,9 εκατ. ευρώ
Νέοι συνταξιούχοι: Χάνουν 63 εκατ. ευρώ
Χήρες: 58,7 εκατ. ευρώ
Υψηλοσυνταξιούχοι: 132,4 εκατ. ευρώ.
Πηγή Ναυτεμπορική

Το σάκχαρο θέλει προσοχή: Tα φυσιολογικά όρια για τους ενήλικες

Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι καίριας σημασίας για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη.

Γι' αυτό είναι σώφρον όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο στο αίμα, ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και να φροντίζουμε ώστε να παίρνουμε τακτικές μετρήσεις (τα άτομα με διαβήτη μπορεί να το κάνουν και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το κάνουν με τακτικές εξετάσεις αίματος).