Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

4ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2017 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 13.12.2017
4ο Ενημερωτικό Δεκεμβρίου 2017
Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Απόφαση διάθεσης, απόσπασης μονίμων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, που πλεονάζουν, για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής στη Γ΄ και Δ΄ τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Π.Ε. για το διδακτικό έτος 2017-2018.
Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών σε σχέση με πέρυσι και ενώ σε λίγες ημέρες θα διακόψουμε τα μαθήματα για τις ημέρες των εορτών,  ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε τελικά την απόφαση για τη διάθεση-απόσπαση των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ11 για την εφαρμογή του μαθήματος της κολύμβησης. Στο νομό μας θα διατεθούν-αποσπαστούν για το σκοπό αυτό 4 συνάδελφοι μας. Στα άξια σχολιασμού είναι το γεγονός ότι το υπουργείο μιλάει για εκπαιδευτικούς ΠΕ11 που πλεονάζουν, αναφορά εντελώς ατυχής. Επιπλέον αναφέρεται ότι  οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα απασχοληθούν για την εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης, από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης μέχρι και την λήξη του διδακτικού έτους 2017-2018.  
Εύλογα λοιπόν θα προκύψουν κενά ΠΕ11 στις σχολικές μονάδες από τους πιο πάνω συναδέλφους. Έχω κατ’ επανάληψη κάνει λόγο ως αιρετός για το αναφαίρετο δικαίωμα των συναδέλφων μας να υποβάλλουν αίτηση θεραπείας-βελτίωσης και δεν αναφέρομαι μόνο στα κενά ΠΕ11 που πιο πάνω προκύπτουν, ούτε μόνο στη δεδομένη χρονική στιγμή. Σας θυμίζω την ξεκάθαρη θέση μου για το συγκεκριμένο θέμα που είναι η εξής: Είναι αυτονόητο ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν βελτίωση θέσης, δύνανται να προβαίνουν σε αίτηση θεραπείας-βελτίωσης στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, την οποία το τελευταίο θα εξετάζει και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και συγκυρίες, θα απορρίπτει ή θα ικανοποιεί. Σημειώνω ότι η απόρριψη μιας αίτησης θεραπείας δεν αποκλείει τους συναδέλφους μας από το να επανέλθουν με νεώτερη αίτηση προσδιορίζοντας προφανώς και το τι ακριβώς αιτούνται, δηλαδή που επιθυμούν να τοποθετηθούν. Το ΠΥΣΠΕ σε κάθε περίπτωση οφείλει, όπως άλλωστε πάντοτε το πράττει, να προβαίνει στην εξέταση της καθεμίας ξεχωριστά. Θεωρώ, ωστόσο, και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, πως με το πέρας ενός εύλογου χρονικού διαστήματος η ικανοποίηση μιας αίτησης θεραπείας θα πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνο όταν συντρέχουν σοβαροί ή άκρως εξαιρετικοί λόγοι συνυπολογίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, αλλά και το παιδαγωγικό κομμάτι, καθώς οι πολλαπλές εναλλαγές εκπαιδευτικών καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους λειτουργούν εις βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών και εν τέλει της όλης εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ενδέχεται λοιπόν την Παρασκευή να εξεταστούν αιτήσεις θεραπείας των συναδέλφων μας κλάδου ΠΕ11 που θα έχουν υποβληθεί μέχρι και πριν τη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.

2. Πλήρωση κενών θέσεων Μελών Παιδαγωγικής Ομάδας στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και Πραμάντων
Από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου εστάλη έγγραφο προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περιφέρειας Ηπείρου με το οποίο ζητείται όπως γνωστοποιήσουν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που πλεονάζουν στις Διευθύνσεις, προκειμένου να προβεί στην πλήρωση των κενών θέσεων μελών Παιδαγωγικής Ομάδας στα ΚΠΕ Φιλιππιάδας και Πραμάντων. Για μια ακόμα φορά καθίσταται κάτι παραπάνω από εμφανής η εγκατάλειψη των ΚΠΕ που έχουν προ πολλού αφεθεί στο έλεος και που απλά και μόνο επιβιώνουν χάρη στο φιλότιμο των συναδέλφων και των συναδέλφισσών μας που υπηρετούν εκεί.

3. Αναδρομικές κρατήσεις υπέρ  ΜΤΠΥ στη μισθοδοσία μηνός Δεκεμβρίου
Όπως ήδη σας ενημέρωσα από τα τέλη Νοεμβρίου στη μισθοδοσία του μηνός Δεκεμβρίου 2017 (και στα δύο δεκαπενθήμερα) υπάρχουν μειώσεις εξαιτίας κρατήσεων για το ΜΤΠΥ υπέρ κύριας σύνταξης σε ποσοστό 4,5%. Οι κρατήσεις είναι εφάπαξ και είναι αναδρομικές από 1/1/2017. Διαφέρουν από συνάδελφο σε συνάδελφο ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και τη θέση ευθύνης.
Συνεπώς αυτή η αναδρομική παρακράτηση για την οποία γίνεται λόγος σε διάφορες ιστοσελίδες, ήδη για όσους υπηρετούμε στην Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων έχει γίνει. Το διαπιστώσατε άλλωστε όσοι χθες το απόγευμα κάνατε τραπεζική ενημέρωση στο λογαριασμό μισθοδοσίας σας. Επαφίεται στην κάθε Διεύθυνση και στον εκάστοτε εκκαθαριστή πως θα γίνει αυτή η παρακράτηση.

4. Η τσάντα στο σχολείο
Το Υπουργείο Παιδείας καθιερώνει τη δράση «Η τσάντα στο σχολείο». Ανάλογα με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε γονέα, η τσάντα των μαθητριών και μαθητών θα παραμένει στο σχολείο για τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο κάθε μήνα, δηλαδή από την Παρασκευή, που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να μετριαστεί το άγχος που έχει συσχετιστεί με την μελέτη για την επόμενη ημέρα και το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών να ολοκληρώνεται εντός του σχολείου. Επιπλέον ευελπιστεί από την νέα σχολική χρονιά να προχωρήσει στην επέκτασή του και σε άλλες μέρες της εβδομάδας   στα Ολοήμερα Σχολεία.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου