Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

3ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017 του Λιόντου Βασιλείου, αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 19.10.2017


3ο Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Ανακοίνωση τελικού ενιαίου αξιολογικού πίνακα υποψήφιων Διευθυντριών Νηπιαγωγείων αρμοδιότητας Π.Ε Ιωαννίνων
Ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Π.Ε Ιωαννίνων (http://dipe.ioa.sch.gr/) ο τελικός ενιαίος αξιολογικός πίνακας των υποψήφιων Διευθυντριών κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για την πλήρωση  των 3 θέσεων Διευθυντριών 4/θεσίων Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων (3ο  Ν/Γ Ιωαννίνων, 5ο  Ν/Γ Ιωαννίνων, 11ο Ν/Γ Ιωαννίνων)., μετά την διαδικασία των συνεντεύξεων που έλαβε χώρα στις 16 Οκτωβρίου 2017.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων για τον τελικό πίνακα μέχρι και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017.
Θέλω να ευχηθώ καλή θητεία στις τρεις συναδέλφισσες Διευθύντριες αλλά και γενικότερα να συγχαρώ όλες τις υποψήφιες συναδέλφισσες για την εν γένει παρουσία τους κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων.  
Σας αναφέρω εκ νέου ότι ο τελικός αξιολογικός πίνακας έχει τριετή ισχύ και ως εκ τούτου σε περίπτωση που εντός της τριετίας προκύψει νέα θέση Διευθύντριας, τότε αυτή θα καλυφθεί από συναδέλφισσα που ήδη θα βρίσκεται στον τελικό ενιαίο αξιολογικό πίνακα. 

2. Κενά που εστάλησαν από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων προς το Υπουργείο Παιδείας για να καλυφθούν με συναδέλφους αναπληρωτές
Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων εστάλησαν τα παρακάτω κενά προς το Υπουργείο Παιδείας:
ΠΕ70 Δασκάλων Γενικής Αγωγής: 2
ΠΕ70 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής: 2
ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας: 1
ΠΕ07 Γερμανικής Γλώσσας: 1 (Μειωμένου ωραρίου)
ΠΕ08 Καλλιτεχνικών: 2
ΠΕ32 Θεατρικής Αγωγής: 3

3. Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017 (ΦΕΚ Α' 109/01-08-2017) για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου
Άρθρο 3
Διακοπές, Αργίες και Εορταστικές εκδηλώσεις
Εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται:
….α) στις 27 Οκτωβρίου για την επέτειο της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και η ελληνική σημαία. Σε περίπτωση που η 28η Οκτωβρίου είναι Κυριακή ή Δευτέρα, οι εκδηλώσεις γίνονται την προηγούμενη Παρασκευή,
…..Επ’ ευκαιρία των εορτών του παρόντος άρθρου δύναται να πραγματοποιείται εκκλησιασμός κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν.
…..Τα δημοτικά σχολεία λαμβάνουν μέρος στις παρελάσεις και στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί- συνοδοί των μαθητών για τις ανωτέρω εκδηλώσεις ορίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε δύο (2) ή περισσότερα σχολεία συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου στο οποίο διδάσκουν τις περισσότερες ώρες. Τα νηπιαγωγεία δύνανται να παίρνουν μέρος στο γενικό εορτασμό των εθνικών και τοπικών εορτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του οικείου Δήμου.
Σημαιοφόροι, παραστάτες και υπεύθυνοι για την κατάθεση στεφάνου ορίζονται μαθητές της ΣΤ΄ τάξης. Σημαιοφόροι ορίζονται δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους. Η επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο τρόπος επιλογής σημαιοφόρων, παραστατών και των υπευθύνων κατάθεσης στεφάνου, εφόσον στη ΣΤ΄ τάξη λειτουργούν περισσότερα του ενός (1) τμήματα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.
Τα μαθήματα δεν πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορταστικών εκδηλώσεων. Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, οι μαθητές αποχωρούν και οι εκπαιδευτικοί δύναται να παραμένουν στο σχολείο προκειμένου να συμμετέχουν σε έκτακτες ή τακτικές συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ή και σε συνεδριάσεις του Σχολικού Συμβουλίου ή σε επιμορφωτικές/ενημερωτικές συναντήσεις με τους Σχολικούς Συμβούλους ή για να διεκπεραιώνουν οποιοδήποτε άλλο διοικητικό έργο τους έχει ανατεθεί. Διδασκαλία μαθημάτων δεν γίνεται επίσης την ημέρα έναρξης και λήξης του διδακτικού έτους.
Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

4. Συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου και Παράλληλη Στήριξη
        Βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή για το διορισμό αναπληρωτών συναδέλφων μας για την Παράλληλη Στήριξη. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα. λάβει χώρα στις αρχές Νοεμβρίου. Προσωπικά εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να διοριστούν στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων 34 εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης όταν στην πρώτη φάση διορίστηκαν μόλις 13. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;
Η Εγκύκλιος 163629/ΓΔ4/4-10-2016 του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: Διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του άρθρου 48, του ν.4415/2016 (Α΄ 159) ορίζει τα εξής:
Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4, του άρθρου 21, του ν.3699/2008 (Α΄ 199), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 3, του άρθρου 48, του ν. 4415/2016 (Α΄ 159) και ισχύει, καλούνται οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, εφόσον διαπιστώνουν την ύπαρξη λειτουργικών αναγκών στις ΣΜΕΑΕ, στα Τμήματα Ένταξης και στα προγράμματα Παράλληλης Στήριξης, να εκδίδουν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των θέσεων αυτών τηρώντας απαρέγκλιτα τα κάτωθι :
1. Η πρόσκληση αφορά εκπαιδευτικούς της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ή με προσόντα όπως αυτά καθορίζονται στην παρ. 4, του άρθρου 21, του ν.3699/2008 (Α΄ 199), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 3, του άρθρου 48, του ν.4415/2016 (Α΄ 159). Η επιλογή και προσωρινή τοποθέτηση γίνεται μεταξύ των αιτηθέντων με την αξιολογική σειρά που ορίζεται στην συγκεκριμένη διάταξη.
2. Η προσωρινή τοποθέτηση πραγματοποιείται είτε με ολική διάθεση είτε για συμπλήρωση διδακτικού ωραρίου, κατ’ ελάχιστον δέκα ωρών, και εφόσον το λειτουργικό κενό που τυχόν προκύπτει από τη μετακίνηση, δύναται να καλυφθεί από άλλον εκπαιδευτικό της οικείας Δ/νσης Εκπ/σης. Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας στις ΣΜΕΑΕ, στα Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη.
3. Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο και στη σχολική μονάδα, που υπηρετούν, υπάρχουν εγκεκριμένα αιτήματα για Παράλληλη Στήριξη μαθητών, δύναται να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο για την υποστήριξη αυτών, εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός διδακτικών ωρών υποστήριξης των μαθητών, όπως προτείνεται από το ΚΕΔΔΥ. Το σύνολο των εκπαιδευτικών που υποστηρίζουν κάθε μαθητή δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τους τέσσερις. Η ανάθεση συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου για κάλυψη διδακτικών αναγκών Παράλληλης Στήριξης γίνεται με απόφαση των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατόπιν εισήγησης του Σχολικού Συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης της σχολικής μονάδας και έγκριση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
4. Στην περίπτωση που επιλέγονται εκπαιδευτικοί των περ. β και γ, της παρ. 4, του άρθρου 21 για την τοποθέτησή τους σε ΣΜΕΑΕ, Τ.Ε., Παράλληλη Στήριξη και κατ’ οίκον διδασκαλία ενημερώνονται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΕΑΕ, οι οποίοι προβαίνουν σε συναντήσεις επιστημονικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών. Ειδικά, για τους εκπαιδευτικούς της περ. γ, της ανωτέρω διάταξης οι Σχολικοί Σύμβουλοι ΕΑΕ, σε συνεργασία με τα οικεία ΚΕΔΔΥ, οργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια. Στη συνέχεια αναφέρουν τις ανάγκες επιμόρφωσης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών στους Προϊστάμενους των Τμημάτων Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Καθοδήγησης των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι επεξεργάζονται τις αναφορές και υποβάλλουν πρόταση αναγκών επιμόρφωσης στη Διεύθυνση ΕΑΕ του ΥΠΠΕΘ. 
           
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

1 σχόλιο: