Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

1o Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017 του αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων Λιόντου Βασιλείου



Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων με τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Δάσκαλος Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου
Τηλέφωνο 6946260184
Ιωάννινα, 09.10.2017

1o Ενημερωτικό Οκτωβρίου 2017


Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,
Με το παρόν ενημερωτικό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής θέματα:
1. Πλήρωση θέσεων Διευθυντών 4/θ Νηπιαγωγείων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων
Μέχρι και την Παρασκευή 6/10/2017 είχαν δικαίωμα οι συναδέλφισσες νηπιαγωγοί που συμμετέχουν στη διαδικασία για την πλήρωση  των 3 θέσεων Διευθυντών 4/θεσίων Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων (3ο  Ν/Γ Ιωαννίνων, 5ο  Ν/Γ Ιωαννίνων, 11ο Ν/Γ Ιωαννίνων)  να καταθέσουν ένσταση για θέματα προσμέτρησης των αντικειμενικών τους μορίων. Αναφέρω ότι υποβλήθηκαν συνολικά 8 αιτήσεις, αλλά στη διαδικασία θα συμμετάσχουν τελικά οι 7 συναδέλφισσες, καθώς η μία δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις  του άρθρου 1 του ν.4473/2017, ήτοι τη δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία στην οικεία βαθμίδα. Ήδη στα νηπιαγωγεία που υπηρετούν οι υποψήφιες συναδέλφισσες έλαβε χώρα η μυστική ψηφοφορία του συλλόγου μονίμων συνυπηρετούντων, ενώ τις επόμενες ημέρες σειρά θα πάρει η συνέντευξη των υποψηφίων διευθυντριών.
Επισημαίνω ότι λόγω της λειτουργικότητάς τους, στο 5ο και στο 11ο Ν/Γ για το σχολικό έτος 2017-2018 οι Διευθυντές/τριες που θα επιλεγούν, θα ασκήσουν καθήκοντα Προϊσταμένης.

2. Κενά-πλεονάσματα-τροποποιήσεις τοποθετήσεων
            Το ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις  πραγματοποίησε τροποποιήσεις  ως προς την τοποθέτηση ή τη συμπλήρωση ωραρίων συναδέλφων και συναδέλφισσών μας. Δυστυχώς καθημερινά προκύπτουν ζητήματα με σοβαρά θέματα υγείας των συναδέλφων μας που δυσχεραίνουν τη λειτουργία αρκετών σχολικών μονάδων με δεδομένο ότι δεν επαρκεί το εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει τα κενά αυτά. Πρόκειται για διαδικασία αρκετά επίπονη και για το ΠΥΣΠΕ που καλείται να δώσει λύση στα προβλήματα αυτά. Ωστόσο, οι άδειες είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των συναδέλφων μας, ενώ το πώς θα καλυφθούν τα κενά που μένουν πίσω είναι αρμοδιότητα της σχολικής μονάδας και του υπηρεσιακού συμβουλίου.   

3. Περίοδος Επιμόρφωσης Β1 Επιπέδου Τ.Π.Ε.
            Εντός του Δεκεμβρίου 2017 αναμένεται να ξεκινήσει η 2η περίοδος επιμόρφωσης Β1 επιπέδου ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2018. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ιστοσελίδα   http://e-pimorfosi.cti.gr/, αλλά  και στο ενημερωτικό που απέστειλε ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Φίλιππος Ευαγγέλου στις σχολικές μονάδες στις 2/10/2017.
           
4. Αποσπάσεις συναδέλφων - Προσλήψεις αναπληρωτών για τη Γενική Αγωγή, την Παράλληλη Στήριξη και την Ειδική Αγωγή
Σύμφωνα με τον αιρετούς του ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη και Νίκο Φασφαλή, το ΚΥΣΠΕ κατέληξε σε εισήγηση για την Γ' φάση των αποσπάσεων αργά το απόγευμα της Δευτέρας 9/10/2017. Απομένει μόνο η υπογραφή τους από τον υπουργό ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η πρόσληψη των αναπληρωτών.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΠΣΑΕΠ οι προσλήψεις αναπληρωτών στη Γενική Αγωγή θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα αυτή, με πιθανότερο ενδεχόμενο την Τετάρτη. Ο αριθμός των προσλήψεων για όλες τις ειδικότητες Π.Ε. Γενικής θα κυμαίνεται μεταξύ 500 - 800 αναπληρωτών. Στο τέλος της εβδομάδας θα ζητηθούν τα κενά για ΣΜΕΑΕ. Σε περίπτωση που προκύψει μεγάλος αριθμός κενών, το υπουργείο θα προχωρήσει σε προσλήψεις την επόμενη εβδομάδα. Σε διαφορετική περίπτωση (μικρού αριθμού κενών) η Β' φάση ΣΜΕΑΕ θα γίνει μαζί με τη Β' φάση παράλληλης, 1 Νοεμβρίου.
Στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων υφίστανται ακόμα κενά Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής. Σε ό, τι αφορά στις παράλληλες στηρίξεις σε σύνολο 45 που ζητήθηκαν στην πρώτη φάση, διορίστηκαν μόλις 13 συνάδελφοι αναπληρωτές στο νομό μας. Ας ελπίσουμε ότι στη δεύτερη φάση που φαίνεται πως θα αργήσει (1η Νοεμβρίου) θα προσληφθεί ικανοποιητικός αριθμός, αν και φοβάμαι πως κάτι τέτοιο φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο.

5. Myschool
Είναι σύνηθες το φαινόμενοι σε αρκετές σχολικές μονάδες συνάδελφοί μας Διευθυντές/ντριες να αναθέτουν την ενημέρωση του myschool αποκλειστικά σε συναδέλφους δασκάλους ή συναδέλφους πληροφορικής και μάλιστα στα πλαίσια της γραμματειακής υποστήριξης. Θεωρώ ότι η βοήθεια ενός συναδέλφου προς το Διευθυντή/ντρια είναι αυτονόητη, αλλά θα πρέπει να θεωρείται επικουρική και όχι αποκλειστική αρμοδιότητα του συναδέλφου. Άλλωστε η εγκύκλιος 149084/ΓΔ4/8-9-2017 του υπουργείου ρητά ορίζει ότι: «Η υποχρέωση τόσο του Διευθυντή σχολικής μονάδας όσο και του Διευθυντή Εκπαίδευσης, για την άμεση και ακριβή καταχώριση των στοιχείων, αποτελεί απαρέγκλιτο κανόνα, με βάση τον οποίο προγραμματίζονται οι διοικητικές ενέργειες της εκπαίδευσης και διασφαλίζεται η διαφάνεια για την αποτελεσματική άσκηση της διοίκησης. Ο Διευθυντής του σχολείου και η Διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι υπεύθυνοι για την καταγραφή, εισαγωγή, επιβεβαίωση και οριστικοποίηση των στοιχείων λειτουργίας των σχολικών μονάδων, όπως το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας, τα τμήματα που λειτουργούν, ο αριθμός των μαθητών κατά τάξη, τμήμα, ομάδα προσανατολισμού, τομέα, ειδικότητα, μάθημα επιλογής ή άλλη ενότητα, οι απουσίες των μαθητών, το ονοματεπώνυμο και το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που τις κατέχουν, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ανήκουν οργανικά στη σχολική μονάδα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτήν, η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει η σχολική μονάδα, η αποδοθείσα δεύτερη ειδικότητα των εκπαιδευτικών, η διδασκαλία μαθημάτων με δεύτερη ανάθεση, οι αναθέσεις για τη συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου και οι κενές θέσεις που προβλέπεται ότι θα προκύψουν μέχρι τις 31 Αυγούστου του έτους πραγματοποίησης των μεταθέσεων λόγω αυτοδίκαιης αποχώρησης ή παραίτησης εκπαιδευτικών από την υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η καταχώριση αυτή θα αποτελεί πλέον την αποκλειστική και μόνιμη πηγή άντλησης δεδομένων και πληροφοριών, βάσει των οποίων θα γίνεται ο προγραμματισμός δράσης αλλά και η λήψη αποφάσεων από τα όργανα διοίκησης, και ως εκ τούτου καθίσταται απαραίτητη η άμεση αποτύπωση της πληροφορίας από τον Διευθυντή του Σχολείου και την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης».

6. Ανάθεση Ενισχυτικής διδασκαλίας σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Ζήτημα προέκυψε εσχάτως σχετικά με την ανάθεση ενισχυτικής διδασκαλίας σε συναδέλφους μας αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Από τη μια υπήρχε το έγγραφο του υπουργείου σύμφωνα με το οποίο διευκρινίζονταν ότι «δεν προβλέπεται τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται στο πλαίσιο της Πράξης «ΕΝΙΑΙΟΣ ΤΥΠΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» για απασχόληση σε ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, κατ’ οίκον διδασκαλία, διοικητικό έργο κλπ.». Από την άλλη μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας στο Υπουργείο και συγκεκριμένα στο αρμόδιο τμήμα του ΕΣΠΑ και τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, υπήρξε  δέσμευση ότι όσο αφορά στο ζήτημα της ενισχυτικής διδασκαλίας θα υπάρξει επανόρθωση και άρα θα ανατίθεται ενισχυτική διδασκαλία και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

7. Σίτιση στο ολοήμερο πρόγραμμα
            Επειδή συχνά με ρωτάτε για τα της σίτισης του ολοήμερου σας θυμίζω τα εξής:
Σίτιση – Χαλάρωση στο ολοήμερο πρόγραμμα
(αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου με θέμα «Ενέργειες  προγραμματισμού  του  εκπαιδευτικού  έργου  των  Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2017-2018 – προγραμματισμός λειτουργίας Ολοήμερου Προγράμματος» στις 3/5/2017).
Η ώρα του φαγητού-χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και
θεωρείται ως διδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι:
α) ορίζονται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνοι ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα καθώς και
β) αναλαμβάνουν την εποπτεία – επιτήρηση της σίτισης και ταυτόχρονα διδάσκουν-συμπληρώνουν το διδακτικό ωράριό τους την 2η διδακτική ώρα (14:15-15:00) του ολοήμερου προγράμματος. Ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την σίτιση των μαθητών του ολοήμερου προγράμματος αντιμετωπίζονται από τον Σύλλογο Διδασκόντων εντός του πλαισίου που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.
Επιπλέον το νέο Π.Δ. 79/2017 (Άρθρο 11, παράγραφος 16) προβλέπει:
Η ώρα της σίτισης-χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ορίζονται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνοι Ολοήμερου Προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα καθώς και για τους εκπαιδευτικούς που αναλαμβάνουν την επίβλεψη της διαδικασίας σίτισης των μαθητών και διδάσκουν την επόμενη 2η ώρα του Ολοήμερου Προγράμματος.

8. Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων-μισθολογικό ξεπάγωμα
            Στη σελίδα του υπουργείου Οικονομικών http://www.minfin.gr ακόμα και σήμερα υπάρχει αναρτημένη η εξής ανακοίνωση:
Με την παρ. 2 του άρθρου 26 του Νόμου 4354 /2015 προβλέπεται ότι, μετά τη μισθολογική κατάταξη της προηγούμενης παραγράφου, η μισθολογική εξέλιξη όλων των υπαλλήλων αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017. Από 1-1-2018 η μισθολογική εξέλιξη ενεργοποιείται εκ νέου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 συνυπολογιζόμενου και του τυχόν πλεονάζοντος χρόνου, που είχε υπολογισθεί κατά την αρχική κατάταξη, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του παρόντος νόμου μέχρι τις 31-12-2017.
Ωστόσο φαίνεται πως σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, το μισθολογικό ξεπάγωμα μεταφέρεται για την 1η Ιανουαρίου 2021, προφανώς λόγω της αξιολόγησης που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά και εξαιτίας του τεράστιου μισθολογικού κόστους. Ο χρόνος θα δείξει.  

9. Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων
Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Οκτώβρη 2017 στις 18:00 στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

10. Ψήφισμα ΔΟΕ για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Η ΔΟΕ πρόσφατα ανέδειξε με ανακοίνωσή της το πολύ σοβαρό ζήτημα των ΚΠΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για την απόλυτη απαξίωση των ΚΠΕ από την πλευρά της πολιτείας, αφού πέρα από την υποχρηματοδότηση δεν είναι στελεχωμένα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό. Θεωρώ ότι επιβάλλεται η πολιτεία να προβεί στην ενίσχυση αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις τόσες παρατάσεις που έλαβαν χώρα, να εκδοθεί εγκύκλιος ώστε να επιλεγούν με θητεία τόσο οι υπεύθυνοι, όσο και οι παιδαγωγικές ομάδες των ΚΠΕ. Είναι επίσης επιβεβλημένη η αποκατάσταση της αδικίας σε ό, τι έχει να κάνει με την υπηρεσία στα ΚΠΕ η οποία λογίζεται ως διδακτική μόνο για τους υπευθύνους των ΚΠΕ και όχι και για τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας.

11. Πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα»
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2017-18 εφαρμόζεται και στα σχολεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Ζητήθηκε προς τούτο από τους Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν σε αυτό, όπως παραλάβουν από τους γονείς/κηδεμόνες υπεύθυνες δηλώσεις για τη συμμετοχή των τέκνων τους στο πρόγραμμα. Στο νομό μας τα σχολεία που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα είναι:
Ειδικό 1ο Ιωαννίνων, Ειδικό 2ο Ιωαννίνων, Ειδικό 4ο Ιωαννίνων, Ιωαννίνων 3ο, Ιωαννίνων 4ο, Ιωαννίνων 6ο, Ιωαννίνων 9ο Διαπολιτισμικό, Ιωαννίνων 10ο, Ιωαννίνων 13ο, Ιωαννίνων 24ο, Αγίας Μαρίνας, Ανατολής 2ο, Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων, Μαρμάρων 1ο, Μπάφρας – Νεοκαισάρειας, Περάματος 1ο.

12. Μετατάξεις εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. σε θέσεις Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π.
            Με απόφαση του υπουργού Παιδείας μετατάχθηκαν 308 εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε. σε θέσεις Ε.Ε.Π και Ε.ΔΙ.Π στα ΑΕΙ. Στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μετατάχθηκαν 11 συνάδελφοι μας εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι δύο (ΠΕ06 και ΠΕ19) υπηρετούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων.



Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Λιόντος Βασίλειος
Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου