Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

1. Αποσπάσεις σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ


ΛΟΙΠΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ

1. Αποσπάσεις σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.), Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) και Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ)

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση απόσπασης για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, σχολικές μονάδες Κωφών / Τυφλών και ΕΕΕΕΚ για το σχολικό ή διδακτικό έτος 2017-2018, καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους εντός των προθεσμιών που ορίζονται και με τη διαδικασία που περιγράφεται στο Κεφάλαιο Α΄ της παρούσης.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), σύμφωνα του άρθρου 48 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), έχουν εκπαιδευτικοί των παρακάτω περιπτώσεων:
Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ανήκουν σε όλους τους προβλεπόμενους από τις ισχύουσες διατάξεις κλάδους γενικής εκπαίδευσης, με εξειδίκευση στην ΕΑΕ.
Η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται με:
αα) Διδακτορικό Δίπλωμα στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
ββ) Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ΕΑΕ ή στη Σχολική Ψυχολογία, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
γγ) Πτυχίο διετούς μετεκπαίδευσης στην ΕΑΕ των Διδασκαλείων της ημεδαπής, ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής, με βασικές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή με αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής ή
δδ) Πτυχίο Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής με τουλάχιστον πενταετή αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στην ΕΑΕ.
εε) Ειδικά για τον κλάδο ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, πέραν των ανωτέρω, η εξειδίκευση στην ΕΑΕ αποδεικνύεται επιπροσθέτως με πτυχίο ΤΕΦΑΑ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αναγνωρισμένο ως αντίστοιχο και ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής με κύρια ειδικότητα στην «ΕΑΕ» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή» ή την «Ειδική Φυσική Αγωγή-Θεραπευτική Γυμναστική» ή την «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή» ή την «Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή» ή την «Άσκηση σε χρόνιες παθήσεις και Αναπηρία».
Η διαδικασία υποβολής της αίτησης απόσπασης περιγράφεται στο Κεφάλαιο Β΄ της παρούσης, ενώ για τα κριτήρια μοριοδότησης εφαρμόζονται τα ισχύοντα στη Γενική Εκπαίδευση όπως ορίζεται στο άρθρο 28 παρ. 2α του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193Α/17-09-2013) και τα οποία περιγράφονται στο Κεφάλαιο Γ’.
Κατά την υποβολή της αίτησης απόσπασης, οι εκπαιδευτικοί δύνανται να επιλέξουν μέχρι και πέντε (5) προτιμήσεις για κάθε ένα τύπο απόσπασης σε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, Σχολεία Κωφών – Τυφλών.
Για Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν μόνο όσοι ανήκουν στον κλάδο ΠΕ 70 με προσόντα στην Ειδική Αγωγή, οι οποίοι δύνανται να επιλέξουν μέχρι και 5 ΕΕΕΕΚ.
Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας εφόσον επιθυμούν να αποσπαστούν για τις ανάγκες των ΕΕΕΚ θα δηλώσουν τα αντίστοιχα ΠΥΣΔΕ ΣΜΕΑΕ.
Η αίτηση που θα υποβληθεί με την παρούσα εγκύκλιο για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ, Σχολεία Κωφών - Τυφλών και ΕΕΕΕΚ δεν θα εξετάζεται στην περίπτωση που ικανοποιηθεί τυχόν αίτηση για απόσπαση σε υπηρεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Επίσης, εφόσον ικανοποιηθεί αίτηση απόσπασης εκπαιδευτικών σε ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, δεν θα εξετάζονται αιτήσεις απόσπασης που έχουν υποβληθεί για Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά σχολεία ή από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ.
Οι αποσπάσεις σε ΚΕΔΔΥ προηγούνται εκείνων σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης για ΚΕΔΔΥ, ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ οι εκπαιδευτικοί που δεν διαθέτουν κανένα από τα παραπάνω προσόντα.
Ως προς τα κωλύματα απόσπασης ισχύουν τα αναφερόμενα στην παρ. 2, του κεφ. Β’ της παρούσης.
Οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν τα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφ. Β’ της παρούσης.
Σε περίπτωση όμως που υπάρχει υπέρβαση του ανωτέρω ορίου των 8ΜΒ, οι εκπαιδευτικοί αποστέλλουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμό τους και ο αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης στις οικείες Δ/νσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Διοίκησης Προσωπικού Π.Ε. και Δ.Ε., Τμήματα Γ’ του ΥΠ.Π.Ε.Θ..
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή για το σχολικό έτος 2016-2017 δεν θα υποβάλλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά που αφορούν στα κριτήρια ένταξης στην ΕΑΕ.
Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και την επικύρωση των αιτήσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, θα αποσταλούν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις Διευθύνσεις Διοίκησης Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ / Τμήματα Γ΄, μόνο τα δικαιολογητικά που αφορούν σε αμφισβητούμενες περιπτώσεις μοριοδότησης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο Γ΄ της παρούσας εγκυκλίου.
Στα ΚΕΔΔΥ δικαίωμα απόσπασης έχουν οι εκπαιδευτικοί των ακόλουθων κλάδων:
- ΠΕ60 – Νηπιαγωγών
- ΠΕ70– Δασκάλων
- ΠΕ02 – Φιλολόγων
- ΠΕ03 – Μαθηματικών
- ΠΕ11 – Καθηγητών Φυσικής Αγωγής.
Για τους εκπαιδευτικούς που αιτούνται την κατά προτεραιότητα απόσπασή τους ισχύουν τα αναγραφόμενα στο Κεφ. Γ΄ ενότ. Β. της παρούσης.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
1. Με τη διαδικασία της παρούσας εγκυκλίου εξετάζονται οι παρακάτω τύποι αιτήσεων:
i. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν απόσπαση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. της ίδιας περιοχής μετάθεσης.
ii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν απόσπαση από σχολείο Γενικής εκπαίδευσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
iii. Των ενδιαφερομένων που επιθυμούν μετάθεση από Σ.Μ.Ε.Α.Ε ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. μιας περιοχής μετάθεσης σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. άλλης περιοχής μετάθεσης.
2. Με την αίτηση συνυποβάλλονται:
αα) Τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι οι αιτούντες έχουν τα κατά το νόμο προσόντα σύμφωνα με την παρ 2 του άρθρου 48 του ν. 4415/2016. Σε περίπτωση ξένων τίτλων σπουδών, συνυποβάλλεται υποχρεωτικά η επίσημη μετάφρασή τους (πτυχίου και αναλυτικής βαθμολογίας), καθώς και σχετική ισοτιμία από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
ββ) Για τους διδακτορικούς τίτλους, θα συνυποβάλλεται περίληψη του περιεχομένου της διδακτορικής διατριβής ενώ για τους μεταπτυχιακούς τίτλους, θα αποστέλλεται το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών από το οποίο προκύπτει ότι, τουλάχιστον το 50% του συνόλου των μαθημάτων που παρακολούθησε ο εκπαιδευτικός, είναι μαθήματα Ειδικής Αγωγής με βάση τον τίτλο και το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος καθώς και περίληψη της μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε.
γγ) Για τη διαπίστωση διδακτικής προϋπηρεσίας σε δομές ΕΑΕ δεν απαιτείται αποστολή βεβαίωσης από τους εκπαιδευτικούς, καθώς οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα καταχωρούν, με ευθύνη τους, σε ξεχωριστό πεδίο στην ηλεκτρονική αίτηση κάθε εκπαιδευτικού το συνολικό χρόνο διδακτικής εμπειρίας σε δομές ΕΑΕ κατόπιν ελέγχου του προσωπικού φακέλου. Εφιστάται η προσοχή των Διευθύνσεων κατά τη συμπλήρωση του ανωτέρω πεδίου, η οποία είναι υποχρεωτική, καθώς θα επέχει τη θέση βεβαίωσης διδακτικής εμπειρίας. Σημειώνεται ότι, ως ημερομηνία έναρξης του διδακτικού έτους στις μονάδες Ειδικής Αγωγής λαμβάνεται η 1η Σεπτεμβρίου, με λήξη την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους, (για τα Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. με λήξη την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους).
Επισήμανση: Ως διδακτική εμπειρία στην Ε.Α.Ε. υπολογίζεται η υπηρεσία των υποψηφίων σε Κ.Δ.Α.Υ. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ., σε αυτοτελείς Σ.Μ.Ε.Α.Ε., Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., σε Τμήματα Ένταξης, σε προγράμματα παράλληλης στήριξης, σε προγράμματα διδασκαλίας στο σπίτι, όπως προβλέπεται από το άρθρο 56 παρ. 3γ του ν. 3966/2011 ή σε εκπαιδευτικές δομές Ε.Α.Ε. όπως αυτές ορίζονται με τις διατάξεις της περίπτωσης γ) της παραγράφου 4, του άρθρου 6, του ν.3699/2008, εφόσον η διδακτική υπηρεσία σε αυτές αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.
3. Οι αποσπάσεις σε ΚΕΔΔΥ αφορούν σε σχολικό και όχι σε διδακτικό έτος.
4. Πιστοποιημένη γνώση ΕΝΓ και γραφής Braille
Οι εκπαιδευτικοί που αιτούνται απόσπαση σε ΣΜΕΑΕ κωφών ή τυφλών, πρέπει, πέραν των προσόντων ΕΑΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 3699/2008 (Α’ 199), όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 9 του άρθρου 28 του Ν. 4186/2013, να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας των Κωφών ή της Γραφής Braille των τυφλών αντίστοιχα.
Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να συνυποβάλουν σχετικό πιστοποιητικό στο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ απόσπασης, με τη διαδικασία της παρούσας εγκυκλίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του άρθρου 28 του ν.4186/2013, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4452/2017 (Α’ 17), αρμόδιος φορέας πιστοποίησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Ε.Ν.Γ) και της γραφής Braille είναι ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Ωστόσο, μέχρι τη συγκρότηση της ανωτέρω επιτροπής, η επάρκεια γνώσης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και της γραφής Braille θα πιστοποιείται με βεβαιώσεις:
Α) για την Ε.Ν.Γ. από:
1) την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος και
2) το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης μονάδας Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών
Β) για τη γραφή Braille από:
1) την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών
2) το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών
3) το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με βεβαίωση που θα πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο γραφής και ανάγνωσης στον κώδικα Braille»
4) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με τις οποίες πιστοποιείται η επιτυχής παρακολούθηση του μαθήματος «Εργαστήριο Εκμάθησης της Braille».
Επισήμανση: Δεν θα γίνονται δεκτές βεβαιώσεις παρακολούθησης από τις οποίες δεν αποδεικνύεται η πιστοποιημένη γνώση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille κατά τα ανωτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου